Iklan

Sharemyloves Geng!

23 April 2013

Nursing cover...perlu ke tidak?

Salam

Nursing cover?
Adakah keperluan atau kehendak bagi penyusuan susu ibu?

Ayat pendahuluan tak hagak, macam ayat Wanita Hari Ini sangat kan?? Hehehehehe :)

Dari segi logik akal nya, mommycha rasa ada pro & cons mengenai nursing cover ni. Tapi moleklah kiranya mommycha mulakan dengan review yang baik-baik dulu kan?. Oleh kerana orang zaman sekarang especially ibu-ibu yang telah aware dengan kepentingan susu ibu, maka nya; penjualan alatan berkenaan susu ibu sangatlah "hot" macam goreng pisang panas.

Sebut saja mengenai breast pump, storage bottle/plastic, warmer, set milk booster Shaklee, nursing cover, nursing pillow dan lain-lain lagi. Sahih semua ibu-ibu terbayang mengenai EXCLUSIVE nya penyusuan susu ibu kan? Sapa yang cakap tak exclusive, ai is dont care sebab for mommycha tiada setitik susu formula pon yang dapat menandingi kekuasaan/keajaiban susu ibu ni.

Berbalik kepada nursing cover tadi. Actually ini adalah hadiah besday daripada my sister untuk aku. Terima kasih banyak-banyak dik. Pemilihan corak semua dia yang pilih dan terus di pos kepada mommycha. 

Sesetengah orang mungkin rasa, ketidak perluan nursing cover sebab boleh cover dengan benda lain contohnya, tudung (kenalah tudung labuh kan? kalo tudung ala-ala Fareeda tu idop le ai jamin boleh cover anak time nyusu), shawl, sweater etc. Yelah nak heret nursing cover merata-rata kan leceh. Kadangkala tertinggal lah, berat lah, malas lah...yer dop?

Disebabkan itu mommycha suka dengan nursing cover daripada manjakuhappycollections ni. Sebab ianya berbentuk mobile, yakni mudah dibawa, boleh dilipat dan diletakkan didalam karung beg dan zasss terus masukkan dalam hendbeg kita. As easy as ABC, u ols...

Ntah le berapa lama mommycha mampu "setia" dengan nursing cover ni. Kita ni kan bangsa cepat cuak, kang baby nangis nak susu, nursing cover ke mana, apa ke mana hehehehe. Tapi at least dengan adanya nursing cover ni, takdelah kita tercangak-cangak nak cari nursing room if kita dekat shopping mall or kita dekat tempat public kan? Tak gitew kengkawan? Dalam masa yang sama bolehlah kita tutup aurat, takdelah nanti timbul issue bangsa jantan-jantan tak reti melayu ni yang tertoleh-toleh bila kita nak nyusu anak di public kan? Jendullah manusia camtu....

Nursing cover daripada manjakuhappycollections ni materialnya lembut, banyak jenis kaler, corak dan boleh digunakan both side. Contohnya kalo korang boring kaler A, korang boleh terbalikkan nursing cover tu dan guna plak kaler B. Gitew, ye puan-puan. Pastu nursing cover ni pulak rupa macam apron, so bila kita nyusu anak at the same time boleh main ciku-cak dengan anak. Boleh la, mengendap anak tengah nyusu tu. Disebabkan fabriknya yang lembut, so tak timbul issue baby akan meraung kepanasan ke hapa. Nak lagi lembut basuh le dulu cover tu then, rendam dengan Downy Hello Kitty, haruussss selembut sutera u ols!

So far sebab ai is belum guna so belom nampak kepentingan nursing cover ni lagi. Takpe once dah guna untuk nyusu adik baby nanti cepat-cepat ai hapload dekat IG & fb hokeh. Sharing is caring keennn??? Sebenarnya terpulang pada individu itu sendiri untuk menilai adakah cover ni satu keperluan atau pembaziran. Hak masing-masing kan? Samalah jugak dengan breast pump, nak beli yang murah ke, mahal ke, itu bukan penentu susu ko melimpah ruah macam Sungai Nil tu. Orang dulu-dulu main picit-picit jer breast boleh pulak nak nyusu anak sampai 4-5 tahun kan? So tak timbul isu ko beli pam beribu-riban susu ko banyak dan ko beli pam murah susu ko ciput. Itu semua terpulang atas kerajianan individu dan konsep deman & supply antara anak dan ibu. Contohnya gini lah, kalo korang pam jamban tu bila kita flush tangki nya akan kosong kan?, pastu after a few minute air akan masuk dan penuhkan tangki semula kan? Camtu gak le susu, bila kita rajin susukan anak, breast dah kosong so cepat lah signal dihantar ke otak untuk penuhkan semula breast kita. Errr..sorry ai kasi contoh yang euuuwwww sikit, tapi as long as senang kita ingat konsepnya takpe kan?

Dari nursing cover aku tersasul pasal breastfeeding pulop. Takpelah kita ni kena ade aura positive, pikir baik-baik saja untuk kepentingan masa depan kan? Ini hanyalah pendapat mommycha, if korang ade pendapat lain boleh jer luahkan dekat ruangan komen tu. Ai is okeh :)

Oh, ade jugak suara-suara sumbang-mambang yang bertanya nape nak jual breast pump spectra 3 mommycha tu. Errmm..kepada suara-suara tu nanti ai buat entry lain yer, neway dah ade orang beli pon.... Errr.....ibaratnya gini lah.....ape salahnya kalo pakai myvi tetiba nak tukar BMW kan? Woopppssssss! ;p #kalaumampulahnoksss#

tanjat boboi sekali bukak parcel kaler merah ang-ang :)

nursing cover ni di datangkan bersekali dengan beg kantung gini

kantoi tengok blog ceera time keja. ginilah kalo pakai side A, menyerlah mak ngah. harus semua orang menoleh tengok haku hihihihi :)

so kalo pusingkan ke side dalam, jadilah kaler pink. Ai is liking kaler pink! macam apron pon hade kan?

ada peng adjust untuk keselesaan baby & mama baby :)

lipat dan simpan jika tidak digunakan. boleh taruk dalam hendeg, tak berat mana pon, ai Gtab/Ipad/Perfume 150ml boleh bubuh dalam hendbeg takkan nursing cover malas nak bawak lak eh? ngeh-ngeh-ngeh ;p

sharemy
mommycha

18 comments:

Mr n Mrs Zaidi said...

comelll...nampak sagt gegel kan....

Wawa Yusoff said...

wa xpenah ade nursing cover. dulu2 mcm nak beli tp asik tangguh2 sampaila budaknye dah besor.. hik3 :p

Mooniqueen said...

sweet je color...MQ belum pernah ada nursing cover ni.. selalunya kalau nak menyusu anak kt public, masuk toilet ke, or terus masuk kereta ;)

Ros Anis Rusli said...

TERBAIK MOMYCHA..SEMANGAT TU PENTING..OK..TGH SEBUK WAT CLAIM PJALAN BER CAPS LOCK..DH TAIP2 BARU PASAN FONT BESAR..LANTAKLA..MLS NK DELET DH KOMEN..HUHU

CikNaa said...

wah! semangat.. ciknaa tak hengat part ni.. DIY je buley dop. hihi.

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

untung mak2 yang bertudung labuh ala2 ustazah tu.. takyah nursing cover bagai. apa pun cantik !

With Julia said...

Sgt gojesssssssss mommycha....greattt one...kaler dia sgt2 cantik....
Sure kita rasa bangga dan selesa dpt direct feeding baby guna nursing cover yg ala2 gojes gituk...fuhhhh! Happy always ya mommycha...nanti kita jumpa...dont worry...cium pipi sikit mmuahhhhh hahahha :*

anuar said...

salam mommy,

nak tanyala, NC ni kaver blkg skali x?sbb saya pun berminat jgk nak beli tp tgk mcm xkaver blkg je. mksudnya kalau kita selak baju, kat bhgn blkg tu nmpkla baju tu mcm terselak..=) ke cane?

missayu said...

ayu pun ade guna nursing cover tp its like poncho style...kadang2 buat jadi shawl je letak atas bahu...huhuhu..senangggg

Mommy_Cha said...

wsalam. alamak bila ade pertanyaan kena jawab laju2. jap eh nak ingat balik, sebabnya nursing cover ni ade dekat rumah. time mommycha mengetest ni pon dah lama. nanti mommycha try test balik. sebab biasanya ibu yang nak nyusu ni derang akan sandar pada kerusi/any tempat duduk kan. mungkin akan tersorok. unless kerusi tu lubang-lubang. tapi masa mommycha try this cover rasa macam ok jer, selak baju pon still tak nampak belakang. but no worries, i'll try it once again :)

thanks for asking :)

lia said...

Sy pon ada nursing cover... Sy mmg sentiasa guna kalau outing dgn Zara dan sy jugaj sentiasa guna kalau kena p kursus/outing luar pejabat sbb sy pakai nursing cover n pump d khalayak ramai mcm pg ni d kursus he3...

Upgrade fs kah ;)

Aty_Fared said...

Cha..aty takde nursing cover..tp aty rase penting-melalui pengalaman aty sendiri- aty sblm ni pakai shawl jer sbb dah malas nk beli nursing cover...ade rezki anak ke 2 nnti..nursing cover dulu aty nak rembat..sbb mmng kite akn gune kan lg2 jenis aty tak reti nk duduk umah ni...:-)

UMIE SUE said...

serius comel mcm ibu mengandung tu jugakkkkkk..hihi

hayati hashim said...

comel.
NC beguna masa bby kecik, bila dia dah besar, tanak dah duk dalam tu... hihi. so langkah selamat, kena pakai baju nursing. sopan sikit la kekdahnya..

amirah said...

akaknya poncho tu selalu gak guna time opis sejuk..hehe..cantikla nursing cover ni

Mimy Hamid said...

penting NC ni...tp kannn dulu masa direct feed breast besar jadi nya selalu fayel lemas...so pakai shawl je la

SweetLikeWhat said...

oloh-oloh omei sangat..anis pun takde nursing cover..kalau anak kedua kena beli jugak ni..pakai shawl susah jugak..panas lagi..lepas tu asyik jatuh jer..haha..

Suffi Izzara said...

br menjejaki blog yg best ni.. ala2 cam tngok maharaja lawak mega lak.. tekekek kekek sy bc.. hehe..

bg sy NC ni penting sngt. klu kluar brng petame yg sy check NC ni la klu xbwk rs gelisah dah.. camne nak menyusu nih.. huhu.. mmg barang petama penting drp bedak compact dlm handbeg.. hehe.. (tibe2)

anyway blog nih akan di folow & dibace ari2..
salam pekenalan ye.. ^_^

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...