Iklan

Sharemyloves Geng!

23 April 2013

MilkBooster Terbaik

Salam

Tumpang tanya....Apa eh milkbooster korang?
Adakah;

-shaklee?
-quaker oat?
-susu?
-horlicks?
-milo?
-pil ASI?
-nursing tea?
-fenugreek?
-longan?
-kurma?
-daun kucai?
-lobak?
-halba?
-sawi?
-madu?
-pegaga?
-jantung pisang?
-roti?
-biskut marie?
-air suam?

Al-maklumlah, mommycha tahu ramai ibu-ibu adalah pembaca blog mommycha. So, apekata uols share sikit ape yang korang makan sebagai milk booster. Tak kisahlah murah ke mahal. Adakah milkbooster yang mahal harga beratus-ratus ni menjamin kita dapat susu yang banyak? Atau mungkin ianya hanya sebagai perang psikologi kita saja contohnya camni; "oooo..kalo aku makan produk XYZ ni mesti susu aku mencurah-curah bak air terjun Niagara Falls tu...."

Ada satu pengalaman mommycha nak share ngan korang lah. Dulu time Mikha 3 bulan aku sangat risau bila dia kerap kali cirit-birit. Sehari adalah dekat 30x cirit. Pastu bawak le ke Klinik Pakar di Parit Buntar, opah cakap klinik ni bagus. So, bila jumpe Doktor Pakar Kanak-Kanak tu firstly dia tanya... "Ur son consume formula milk or 100% breastmilk, ma'am?" Gitew..siap ber ma'am dengan haku, kuang2x.

Pastu ma'am ni pon jawab. "I campur-campur Doktor, sebab I rasa susu I tak cukup for my boy. And yet, I still makan supplement untuk banyakkan susu badan I."

Doktor tanya lagi. "What kind of supplement?" Aku jawab "Produk XYZABC, ramai my friend cakap produk ni boleh tambah susu badan, so nanti susu akan banyak!" Berkaca-kaca mata aku pandang doktor tu. Dengan harapan dia sokong aku lah....

Alih-alih dia jawab "Puan, secara logiknya supplement tak perlu. Puan cuma kena jaga pemakanan. Makan banyak sayuran dan minum banyak air. Orang dulu-dulu takde pon produk macam puan cakap tu...tapi kenapa boleh bagi susu badan pada anak mereka?. Lepas tu supplement tu kan costly, so untuk orang miskin kawasan luar bandar yang takde duit macamana diaorang boleh menyusukan anak diaorang sehingga besar tanpa mengambil apa-apa supplement, ada je susu untuk anak dia kan? Macam ni Tuhan tu tak adil lah, kalau u makan supplement susu u banyak. Orang tak makan supplement susu dia sikit, kan?"

PANGGGGGGGGGGGGG!.... 
Macam kena penampo sedasssss dekat muka aku!

Realitinya, aku bukan kondem apa-apa produk pon. Terpulang pada individu lah kan. Kang meroyan pulak orang yang cari makan dengan jual-jual milkbooster ni. Sekali lagi aku tekankan....aku mintak maaf. Aku pon makan jugak supplement yang korang jual tu...Kot-kot nanti kalo aku nak beli jangan lah tak jual kat aku kan??? Ini cuma pendapat dan memberi pendapat tak salah in this FREE country kan?

Buat masa perot tengah terheboi-heboi ni, aku suka minum quaker oat & horlicks every morning dan nite before tido. Ntah lah, kalo habis aku minum especially horlicks "teteks" aku serta merta jadi tegang...Petanda apakah ittew? Harharhar..

antara bekalan di opis, mana rasa nak minum bancuh sajo

jangan buat manis sangat, buat dalam mug besar bubuh air banyak sikit :) watever it is, this is the best milkbooster EVER!

mommycha punye hot horlicks ;p

Korang...cepat ar share dekat mommycha milkbooster korang tau!tau!

sharemy
mommycha

33 comments:

missayu said...

yang konfius ape milkbooster ayu..sebab kadang2,supplement skip2 makan,tp tetibe that weeks,susu melimpah ruah...makan macam biasa je..

lia said...

Milkbooster sy adlh DEGIL he3...

Ermmm cmner nk ckp ek... Sy yakin susu sy byk... Cuma bler pump, body xmo bg krjasama sgt utk mencurah bak air terjun... Dr anak pertama g he3... So what i do is being so DEGIL utk makesure ebm sentiasa cukup utk anak... Wpon 1x pump dpt 3oz, Alhmdlh berkat DEGIL itu anak 1st mnum ebm till 2y.o and skng masih xclucive bf anak yg 8bulan...

Mknan tambahan xde yg membantu... Utk body sy la... Yg penting pump pump n pump... Df jgn d lupa ;)

amirah said...

taktau nak kata. tapi rasanya air kosong kut. minum bykkkk gila, susu byk la. pastu longan kering dengan lobak putih pun ok

Asz Miza said...

Mommy Cha..i punya MB shaklee Alfalfa dengan ketam..hihi

Ros Anis Rusli said...

ai mnum milo, nestum 3 in 1 n ho ho holicks...hehe...xbeli pun poduk2 xyz..sbb tkt xssuai...huhu

Hamimah Nazir said...

minum air masak suam yang banyak......memang sehari lebih 7botol 600ml tu minum...sampai asik cari Mr.Tan je....tp hasil Alhamdulillah...ni permehatian seminggu dua ni la......bila susu tk cukup baru terkedek2 nk minum air suam...hahaha~~~

Nadt said...

nad baru perasan yg milk booster nad adalah kari!huhu..cam kelakar je kari ble jadi booster. actually last 2weeks masak kari ikan, pastu memang dok membengkak je la. sampaikan terpaksa pam kat umah. walhal nad tengah mengalami fasa kemeruduman susu gak ni. pastu last week makan kari ayam plak, pun cik b dok bengkak sampai sakit2, anak plak jenis minum susu sket2 je. puas la paksa dia minum belah kiri kanan pun bengkak gak. last2 pam jugak lagi kat umah. maybe sebab kari tu ada macam2 rempah including halba n whateva tu jadik booster plak. tapi xdela nad nak makan kari hari2, susu pun jadik kari nanti.huhu..

Allene said...

longan... =)

achiek anis said...

kalau anis, tak tau apa yang jadi milkbooster nye...makan aje segala benda...hehe...tapi yang penting kena rajin kosongkan breast mommycha..insyaallah baru maintain susu tu nnt..

pet9 said...

i dah try shaklee, pil asi bagai..last2 the best milkbooster adalah nasik. kalau x makan nasi memang susu drop..pasrah la badan mengembang..hahahah

ctmah said...

hari2 i just minum milo bancuh ngan oat jek..tu jek my MB..h0h0!

Chekgu Azrine said...

my milkbooster is air kosong byk2 kali minum..n noticed that klu mkn sarap roti 3kping ngn peanut butter..susu byk lain mcm je..hehe..suka sgt!

Wawa Yusoff said...

i is esp shaklee + horlicks. minum tiap pagi. lagi satu mengemas juge jadi milk bosster jugak sbb bile mnegemas i happy. bile i happy susu meriah. gitewww :p

Wawa Yusoff said...

i is esp shaklee + horlicks. kadang2 i mengemas pun boleh jadi milk booster jugak sbb bile i mnegemas i happy, bile i happy susu meriah.. gitewwww :p

Aty_Fared said...

Yer cha..betul ckp dokter tu...semua bergantung pd pemakanan dan sikologi diri..tu penting...minum air masak bnyk2...perasan tak..kalau kite amik ubat tambah susu contohnyer shaklee bagai tu..die soh kite minum air masak bnyk2 sudahnyer...:-) kalau amik ubat mcm Asi tu tp tak amik air yg mencukupi...tak gune gak...jd point nyer adalah air masak..mungkin milk booster tu yg jadi sbg sikologi tuk kite...:-) tp mmng ade sesetengah org..ade milk booster die sendiri..mcm aty dulu...holick...lepas minum..mesti kemain meriah bile pump...sonok..!! Lg satu..ubat antibiotik..sampai skrg biler terpakse mkn sbb tak sihat..pastu mesti breast bocor...heheh..tp tak kan sajer2 nak mkn antibiotik tu kannnn..ape2 pon..gud luck cha..jage makan..minum air masak ngn bnyk2...:-)

::puan ungu:: said...

Minum air masak secukupnya,pam consistently. Tapi perasan gak kekadang bila mkn something yang ada cheese hasil tuaian mengepam lebih sikit dari biasa=)

Izzati Asyraf said...

pernah try satu produk ni..memang femes as milk booster KATANYA..tapi tak serasi..nyesal pun ada dah kuar duit beli..tapi puas hati sebab cuba..kalau tak cuba tak tau..sekarang minum horlick..berkesan..

Rilla said...

Comel Wawa punya booster.

Rilla minum air kosong banyak-banyak. Pastu makan pil ASI, dan sayuran berdaun hijau. Ada jugak minum hot chocolate fenugreek.

Milo as for me tak datang pape kesa, tapi bagus untuk membuang, hoho

Mimy Hamid said...

apa doc tu ckp sayur n air tu penting...akak dulu sbb kuranng air la drop..masa tu kena masa bulan puasa...my milkbooster dulu nasi menimbun...ha lepas makan breast bengkak ...best gilerrrrrrrrr

Shy Syaz said...

mommy cha, my milkbooster..cumalah minum 4 liter air kosong setiap hari n xleh skip makan nasi dan balanced dier. tapi yang sy perasan kalau makan nasi kat kedai mamak, bila makan kari secara automatic dalam setengah jam memang breast berdenyut2 n bengkak gila...sekali pam bole dapat 15oz. so, kari is my milkbooster.
tapi papepon, igt these keywords:
- constant pumping,
- knowledge n understanding the concept of demand n supply,
- positive thinking
- niat dan doa

jangan sekali2 ckp susu x cukup, sbb mindset ni memang slalu hantar woring signal to brain..sebab insyaAllah susu mesti cukup. saya berbadan kecil tapi mampu supply untuk anak dan 3 anak susuan yang lain.
alhamdulillah...

good luck mommy cha!

Riana said...

Salam Mommycha..yana plak,makan ape pun sama je..-malas wat pp kan--hahaha..tp setakat ni mmg same je..makanlah ape pun..termasuk produk xyz...tetap sama sekali pump 3-4 oz.tp alahamdulillah cukup utk kenyagkan aisyah dhaniyah..montel lagi tau..yg penting air masak memang bergelen2 la minum satu hr dan perut kena sentiasa berisi =)

CikNaa said...

ntahla..rase cam dh lupe milkbooster ritu ape.. tp esp shaklee mmg berkesan tuk ciknaa.. eh, sedap plak nengok air horlick tu ptg2 cenggini..

UMIE SUE said...

hati gembira sue punya milkbosster..hihi..aci tak?

WaWa_EzRiLL said...

Pengalaman wawa : ank first bf smp umo 2 tahun lebeh.. xamik apa2 pun..pam pun xde time tu zero betul preggy...cuma ank first df..xnk botol.. tu yg susu meriah.. anak no.2 jaman maju..beli pam mahal..sebab da pk sure bf smp 2thn cam abg..last2 smp 5Bulan je..coz preggy..n now amik shaklee - ESP + alfafa + multivitamin.. susu semulajadi meriah dgn syarat kosongkn payudara..pam selalu..minum air lebeh 3liter sehari..supplement tu just nk bg ibu lebeh btenaga spanjang hari dan susu yg dibekalkan kpd ank lebeh berkhasiat kerana badan cukup sumber mineral..wahh bercakap mcm pengedar produk giteww..

sweetlavender86 said...

My milk booster sawi, horlicks, soya pekat, milo.paling penting kne minum bnyk air.1st bby sy pntg gile2 air mmg kurang minum.sbb tu susu kurang.2nd time pntg sy minum banyk air and sup sawi.wlpun org tua bising nnti bdn kembang la ape la.susu mmg meriah.n rajin pam.set mind setting aku nk fully bf.insyallah berjaya.smbil pam berzikir ya matin.gud luck!

erna said...

mommycha dari sekarang baby dalam perut dah boleh doa banyak...banyak...doa mintak Allah kurniakan air susu melimpah ruah. Kalau tak melimpah pun..semoga air susu kita cukup untuk kenyangkan perut baby. itu doa erna sejak iman dalam perut lagi.

sekarang my geinus iman zikir dah berusia setahun 24hari =) erna memang minum esp, makan alfalfa shaklee. lain-lain erna memang tegar minum air kosong. sejak belum kawen bujang dahulu kala air kosong is my pebret! boleh cepat kurus. nanti mommycha dlm pantang minum air kosong bykkkk tau!

i turun almost 20kg. kuat semangat untuk susukan baby. holick, oat, kurma juga antara milk booster yg bagus.

oh terpanjang komen pula. kesimpulannya..erna punya milk booster x tentu juga. paling best..klu breast kerap kosong, cepatlah penuh. semoga berjaya mommycha!

cik puan aini said...

kalau aini laaa.. air masak je sebenarnya..pastu kalau terdesak sangat, air rendaman halba tu..yg tu memang kaw-kaw ah..disertakan dengan power pumping selama seminggu..insyaAllah kembali banyak.. pehtu aini tmbah esp nk bagi susu pekat.. itu sajo.. gud luck mommycha!

farhana shamsuddin said...

kan kan.. setiap org milkbooster lain2 so cube semua

Erina Asmawani said...

Ena nye milkbooster masa berpantang ialah horlick dengan lobak putih. Lepas minum n makan dua2 ni, memang Miss B bengkak ya amat. Lepastu yess..minum air kosong banyak sebab masa pantang kalau bf memang haus sesangat. Supplement ni sebagai makanan tambahan je, untuk bagi tenaga dan kasium yang cukup utk mommy. Ada setengah orang minum supplement ni, menjadi "milkbooster" nya, ada yang tak menjadi. Yang tak menjadi tu be positif je, moga yang kita minum or makan tu boleh bekalkan vitamin, kalsium yg cukup utk kita. Kan kan. Lain orang lain badannya. Papepun..be positif & bersemangat. Mommycha boleh. Semua mommies pun boleh :)

JaSmIn said...

salam..kitaorg air suam jer ngan milo skang milo dh ade promalt kan yg tu bgus utk tmbh susu, eh nk tnye klinik pakar kanak2 kt parit buntaq tu kt mane klinik lim ker? bole la terjah hehehe

Mooniqueen said...

good sharing mommycha...MQ pun baru nak berjinak2 belajar pasal ebm semua ni..

YanaUjang said...

milkbooster ai is tgk gbr zafirah..dh tu je..sbb cuba mkn or minum memcm idak pun jln membooster kn susu..hihi~ :)

MyLittle Q said...

sy amek set B shaklee...actually, awal2 dulu mmg amek supplement sbg milk booster...but now, persepsi da tuka...actually, amek supplement ni untuk kesihatan badan....sbb sy da try skip amek supplement, mmg badan jadi letih n pnyakit M pn melanda, heheh...so, bile badan sihat, hasil susu pn bole la tahan....=)

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...