Iklan

Sharemyloves Geng!

25 March 2013

Wajib ke pas tukar pampers kena basuh??????

Yeay! Sudah gaji......Makcik kayo sikijap....!

Hi korang. Today nak tanya sedikit pendapat dari u ols semua pasal satu issue ni. Dah lama terpendam baru sekarang nak bertanya. Al-maklum ler, malu bertanya sesat jalan kan? Ai tanak lah sesat, kang tak kembali ke pangkal jalan pulopss hehehehe :)

Sebenarnya, kisahnya ceni. Bila korang nak salin pampers anak kan, korang basuh tak? errmm..means basuh dekat "kemaluan & bontot" dia tu? Ke main lap-lap pakai baby wipes jer?

Musykil jap mommycha.
Boleh ke korang menjawab pertanyaan ku ini?

Adakah wajib kita cuci each time kita tukar pampers anak? Sorrylah memang benda ni basic. Tapi mommycha "beat" ade jugak yang kurang pengetahuan macam mommycha kan? Kalau ikut hukum agama pon, kita wajib cuci ke eh? Kan ke air kencing jugak dikira najis? Sebab anak kita dah makan macam-macam kan? For babies tu lain lah cerita nya.

Kalau anak beyak. Memang wajib cuci. Takkan nak lap pakai wipes je kan? Even kita guna wipes termahal & terbaik sekali pon kalo dah tahap beyak, haruslah dicuci yer dop? Tayah nak jadik pemalas sangat eh?

Kalau mommycha memang kena basuh la si Mikhail punya "angrybebird" tu. Sebab dia sokmo lah tergaruk-garuk kalo tak cuci, or even kita biar dia pakai pampers tu lama sikit. Mikhail nye bebird very sensitive, kena oweys tukar pampersnya, kena cuci lagi tiap kali tukar pampers. Jangan main-main hokey cuci pakai sabun Oilatum lagi. Baru dia feel comfy-comfy. Kalau tak, dok menggaruk ko, sampai naik merah bawah "anu nyer" tu. Pas cuci tu sometimes, ingat nak hair dryer jer anunya kasi kering...gitu hover mak ko Mikhail...Hihihihi! Baru kering...Kihkihkih!

Cuma nya kalo terdesak macam pegi sopping mall baru guna wipes. Kat rumah pon sometimes guna wipes jugak, then baru angkat basuh ke toilet. Kira superwomen gak le mommycha ni, cer bayangkan dengan perut memboyot ni, dok angkat plak anak pi toilet basuh "bebird" dia. Tak syak lagi award Ibu Mithail tahun ni jatuh je tangan sape kan??? Hehehehehe!

Ok. Tu cerita basuh dan wipes. Ini pulak cerita pampers. Apa kah yang mendorong korang membeli pampers? adakah dari segi kualiti nya? harganya? ketebalan nya? keselesaan baby? terpengaruh dengan iklan? atau ape eh?

Mommycha ni memang macam lalang sikit. Sebab bila nak beli pampers sokmo every month bertukar barnd itu ini. Cakap jer dari brand Drypers, Pet-Pet, Huggies, Whoopie, Mami Poko, Baby Love aduhai semua dah ku try. Bukan sebab saja ke hapa, cuma ikut keselesaan Mikhail jer. Sebab ada satu jenama ni bila pakai naik rashes kemain teruk lagi....Habis bercalar buntot sebab dia garuk. Hadoilah Mikhail wey. Mebi sebab bontot panas dalam pampers tu yang berpeluh. Bila berpeluh mula lah dia asyik gatal. Masuk tangan kecik dia celah pampers & garu okeyy..Hebak tak anak ai?

Sebab tu kitaorang bertukar pampers yang serasyi bersyame dengan dia. Last-last bila pakai brand Whoopie boleh pulak dia. Kira ngam soi laa... Takde merah-merah. So kitaorang decide, siang pakai Whoopie, malam pakai brand POKAI yakni Mamy Poko yang membuat mommycha ke pokaian. Hehehehe! Seriuosly, ikut u ols la kan brand ape yang suit dengan bontot anak masing-masing. Ada orang bila try Whoppie ni tak boleh, anak jadi ruam etc-etc. Tapi Mikha so far ok. Dan harganya pon tak berapa mahal 60 keping RM28.00. Sesuai dengan bajet ai. Yang Mamy Poko ni memang terbaik. Ikutkan hati nak pakai kan Mikha siang malam tapi mahal wey, 34 keping dah RM30.90. Baru 34 keping...Choiii! Yang sedap pakai lembut umpama sutera tu lah nak taruk harga mahal-mahal...Jadinya kita kasi pakai malam jer, tayah bangun tukar 3,4 kali. Pakai sekali pagi baru tukar. Haa...nampak tak? Save bajet disitu? 34 keping untuk sebulan kira cukup lah, sebulan baru 30 hari, so ade extra lagi 4 yer tak?

Kalau keluar rumah pulak, mommycha dah standy beli drypers pants. Senang dan mudah. Cuma sarung jer. Buat nye shopping mall yang KEDEKSSsss tak mampu buat nursing/changing room nak kena pakaikan anak pampers dekat toilet pulak. Kalo baby kecik tak pelah duduk statik jer, kalo toddler macam Mikhail berjenuh woiii..Nak kena main kejar pakai pampers baru dia nak. So, bermulalah acara 4x100 meter dalam toilet kejar anak semata-mata nak kasi pakai pampers... Nampak tak award Olahragawati 2013 jatuh ke tangan sapa tahun ni? Hehehehehe....

Itu sajalah pertanyaan dan statement dari mommycha today. Mintak lah u ols LONTAR kan pandangan. Nak kasi dua,tiga patah perkataan pon takpe, ai rela membacanya. Tak bermaksud mommycha tak balas komen korang ai is tak baca okeh? Ai baca tauuuuuu.....! Siap khatam baca komen patplohpat kali..Hihihihi! Bye korang...!

inilah jenama pampers yang Mikhail pakai sekarang

3 sekawan peneman setia buntot Mikhail hehehehe :)

Ini rupa pampers brand Whoopee (pakai siang only)

Ini rupa Drypers Pants (pakai jenjalan only)

Ini lah rupa Mamy Poko Pokai (pakai malam only)


sharemy
mommycha

35 comments:

Mimy Hamid said...

fayel setia pet pet..anu bontot mahal...huhuh meh tepuk bontot dia sikit hihi


**ada promosi mamy poko this week kat ong tai kim 26.99 utk 34 keping tp sorang satu je eh

missayu said...

sama dengan baby Nia..sejak new born pakai whoopie,bagi pakai brand lain dia gatai,naik rashes...cuma bila kuar jalan je standby drypers pants..wajiblah menggunakan pantz saja bila anak jenis akrobatik bila time tukar pampers...

Mommy_Cha said...

ong tai kim tu dimanakah? unik bebenor nama nyer tu kak? hihihihi!

achiek anis said...

betul tu mommycha...kena try n error ikut kesesuaian anak...Airis siang pki Huggies dry or total protection..malam pki babylove night tape...:)

Hana Soffelia said...

Tiap kali change diapers, memang hana akan basuh humburger Naurah. kahkah Nanti kesian sgt, kalo gatal2. lagipun dah besau, 7 bln. kalo dalam pantang 44 hari leh la lagi nak wipes2 sume ni. hehe

Diapers, hana stick on PETPET till now. Affordable la. Lagipun kalau malam or jln jauh, even dah wee wee banyak, kulit dia still kering, tak lembap mencecah air kencing. Tak pernah ada isu diapers rash sejak pakai petpet. Kalo keluar shopping br guna mommypoko pant. senang..

Mimy Hamid said...

ong tai kim ada kat gombak, sentul , puchong...budak gombak tau le....pasaraya kecik macam mini market tp femes sbb murah

CikNaa said...

bagus soalan mak-mak ni..ai soka yu! hehe.
kalo afiq kt rumah mmg ciknaa akan basuh bebird dia tu..rase mcm suci cket.pakai wipes cuma time tengahmalam..tak kose nak hangkut dia tyg tgh membuta tu g sinki basuh.. tp kt nursery tak tau plak cemane dorang buat..
so far bebird dia ok je cuma akan melecet kalo pakai pempes ketat sgt..


afiq cuma sesuei pakai drypers & pet pet sajork..lain2 tak penah coba.. serik jgak sbb try pakai huggies, abis montot beliau..

Misz Pinkie Winkie said...

lin selalu guna drypes..alhamdulillah ok,,dari kecik sampai skarang.
pasal kes basuh cuci angry bird tue..samala..setiap kali berak n nak tukar drypers mmg kena cuci bebird tue...nasib baik kulit tak sensitif..cuma si faliqq nie sukala...picit bebirid tue..kenkadang tue terpancut gak..gerammm jerk!

Asz Miza said...

haha..nmpk sgt i ni pemalas..ank berak bersihkn pkai wipes ajo..klo ayhnye ada bru cuci montot..wakaka..i kna berubah jd rajin ni! :)

JaSmIn said...

bab wep wipes tu..dlu ank sulung pkai jgk.. pahtu mak metua kata kena sembur air jgk skit bru btul bersih last2 kita beli spray air tu boh air paip sembur sesedap rsa kt dot dot tu pastu baru lap ngan wet wipes pahtu mak metua kata alaaa pkai tisu kotex biase pn bole...hhoohho jimat disitu modalnya bli tisu kotex berkotak2 ngan penyembur air botol tu hihihihi

Siti Haslinda Sadiken said...

lin siang pakaikan dia DIAPEX..malam pakai PET PET..skrg nie rasa nak cuba pampers yg pant punya bila jenjalan.. :)

Mommy_Cha said...

hooo iyeke...tu lah masalahnye ai is not budak gombak hewhewhew...ok tq kak for the info. nak suh sapo bli ni eh? kuikuikui!

fifi said...

hai mommycha!

i pulak,kalau anak berak..i guna wipes dulu,pastu i sembur montot dia air guna spray bottle tu (i memang simpan sesiap air paip dalam bottle spray). anak gegurl kan. i takut la kalau wipes tu ada apa2 effect kat bunga dia.yela,kalau difikirkan pun,i sendiri pun tak sanggup kot bilas sendiri punya pakai wipes aje.

pastu,kalau tiapkali tukar pampers,i spray air jer.. :)

With Julia said...

Hahahah lawak bebenor mommy cha nih...meh tarik idung meh hahaha....
Aah dear,lain anak lain citarasanya...so semua keluaran pampers kt luar tuh semua terbaik...terpulang pada keselesaan anak masing2...yg ptg xdak ruam dan tergaruk2 sana sini hahah...aah ju pun org gombak, x singgah lagi Ong tai kim tuh, nanti balik nk pi singgah lah...huhuhu...

p/s aah la dear, i selalu basuh bebird Qaiser gak lepas dia sheee shee atau po poo...mau kasi harummm letak losyen kasi kering baru letak bedak bagai...oooh harum hahaha mcm resepi buat tepung gomak ja mommy cha kekkeke

cha said...

alamak i tak boleh nak jawab sebab takde experience. tapi i rasa memang kene cuci la kan? an an an? :p

LisaLisut said...

if kencing i wipes je. so far ok je xde apa. tp if berak mmg wipes n basuh. i pkai pet2. mmg i suke sesuai n murah. jusco kdg2 buat sale 2 packs M80 rm65. ok la kot pd i.
smlm sj try drypers 2packs m80 rm63. dia buat sale apa tah kt baby outlet sunway. nk tkr botol2 susu lama2 pn bole kt sne n dpt discounts utk beli botol avent yg baru :)

Syima Syaz said...

pampers - dulu2 siang pakai drypers, malam pakai mamipoko... tapi sbb weekday aisya lbh byk masa dengan nenek dia compare mak dia, so skrg time kat rumah sendiri pakai mami poko je.. kat rumah nenek pakai drypers.alasan nak pakai mamipoko sbb, aisya sesekali je poo poo... sesekali tapi kebabow...tak sah kalau tak tembus kalau pakai pampers biasa + dia punya pattern poo poo time berjimba dgn mak dia je, dgn nenek dia blh bilang dgn jari..so pakai mami je lah sb mak dia malas nak sental seluar dia

basuh - yap... i akan bawak spray everywhere i go...gitu.spray tabung haji tu... kitorang pikul ke mana sahaja.spray then lap dgn baby wipes.sbb aisya kan eczema.. byk kena jaga2.if ok, then takpela...

erin said...

everytime tukar diaper, dlm pantang lg, rin dh pakai spray air tu, lepas tu lap dgn toilet paper, sbb rasa mcam x bersih pakai wipes, smpai sekarang aish dah 11 bulan, malam je masa nk tukar diaper bila dia dah tidur rin akn spray n lap dgn toilet paper, klu siang, kencing or berak,mmg akan cuci dgn air paip terus, alang2 dh cuci bontot, simbah air terus kat bdan dia kasi selesa and tukar baju baru..hehe, klu jenjalan pun tetap basuh dgn air paip jugak, siap bwk napkin untuk lap punggung lagi. sbb selalu membygkan aish tu mcm maknya ni, klu tak kena air x selesa.

che'pi said...

alamak..... tq for share this... ilmu untuk masa depan... belum de anak lg.. sebab bini pun belum tahu sape... huhuhuhuhu

Nurul Aziz said...

Kalau kencing.. pakai spray air.. pastu lap dengan napkin ke towel ke..

Kalau berak, guna wipes dulu lap poopoo tu.. pastu baru cuci dengan sabun & air. Sekarang ni dah besar, kalau berak sekadar lap-lap guna wipes memang tak hilang la kot bau *harum*, time kecik-kecik dalam pantang dulu lap guna wipes pastu spray air tu, malas nak angkat bawak g air paip segala.. hehe.. :')

Ibu Diyana said...

My baby 5mths kalau yak wajib cuci kat toilet.. tp kalau kencing spray air pastu lap ngan wet tissue..

Kalau brand pampers lak sy suke guna Petpet dari anak 1st lagi.. tp anak 2nd ni try2 jugak guna drypers, huggies & whoopie.. nak cari yg serasi in case time nak beli petpet xde sale kan.. huhu..

cik chinta said...

tq kak for sharing. sgt bguna. xtau lg nk gn mn satu. bby lom kuo. tgu bln 5 la. ehe

UMIE SUE said...

aqilah dr lahir setia pet pet aje...hiihi..murah pun murah

Aty_Fared said...

aty basuh...kencin pon basuh jugak...:)

izyan zulkiply said...

haha kelakar la bce,sy anak berak bsuh,kencing x bsuh,tkar je.fateh ok.x mrgam..n x da nek ruam..kdg kalau mak dia malas sgat nak tkar pampers,smp pampes da berat,dia pandai pulak cbt sndiri hehe.tgk2 da tbugel

ciNDerella stRikEr said...

Nad pon sediakan QQ dgn 2jenis pampers. Dekat pengasuh Nad bg drypers, kat rumah je pakai mamy poko sebab ibu ni malas.
Pasal basuh2 ni, Ustaz Don ada pernah ulas dalam rancangan '30 minit bersama ustaz Don'. Katanya kita kena basuh najis anak tu dengan sempurna, xbole main lap2 saja sebab...baby yg bersih dari najis susah sikit syaitan nk kacau dan disayangi malaikat. Mcm tu la kot. Xberapa ingat dh.

SweetLikeWhat said...

masa dalam pantang memang tak basuh..pakai wet tissu..sekarang memang basuh tak kire kencing ke yak..sian takut gatal lak..anis setia pada brand mamy pokai tu..haha..sebab tahan lama..memang malam takyah tukar banyak kali..sekali jer..bangun pagi baru tukar..walau mahal tapi tahan lama..anis 2 bulan 4 bag mamy pokai yang ade 60 pcs tuh..kat aeon sangat murah..selalu sale..saiz M 60 ketul baru 40 hengget..jimat banyak...tempat lain semua mencekik..haha

syu_hada said...

mak n adik2 saya kata kalau pakai wet tissue tu suci n bersih walaupun xguna air sbb wet tissue tu kan kesat. macam kalau kita istinjak la, kita guna batu.batu kan kesat.cmtu la diorg berhujah. tp sekali lap,buang la..then guna yg lain. saya guna time bb kecil la.bila dah besar nih mmg wajib guna air terus la..

malynd_anggun said...

i pengguna setia mamy pokai..sbb i iz pemalas...so, mikhail bole pakai lama sikit pampers tu x kira siang atau mlm..hahahah..i rela berabes janji kije i senang + mikhail selesa sepanjang hari..wah! tagline iklan gitew..hahah...dan i pakai wipes jek! hahha..tp i bli wipes yg mmg basah lebih..now i dah stick to brand fiffy..sbb dia very the moist! hehe..tp if poo poo dia overrrr sggttt, toilet gak la..hehehe

Wawa said...

selalu memang basuh,,,jarang guna wipes dah....tapi! kalau memalam buta tu, dgn tersengguk, tukar je tanpa lap pape....kahkahkah...pemalas! nak bukak mata pun malas....

Ari tu guna whoopee jap! habis bengkak, melecet errrrr....seriau mama nye tengok...smpai opah cakap, mama tak reti jaga anak...sobss! so naila guna HEY BABY je! murah pun murah! RM25 ajerkk....

Riana said...

hi mommy cha,

takat ni,yana guna spray air sejak dulu..pastu lap pakai toilet tissue..ehehe..cuma kl mcm g klinik or dlm keter pakai wet tissue..actually xyakin ngan wet tissue sbb ape2 pun alasan itu adalah chemical..ehhee..ni dah 4 bulan ni rasanya lagi senang kl angkat baby basuh kat sinki..haha..yakin dan suci..

Aisyah pakai drypers..n penah gak try heybaby..tapi heybaby tape dia xbesh..slalu terlekat kat perut aisyah time nak tukar pampers..tape dia melekat kuat cam soletep..ahha..so,suka ngan drypers..tapi cam syok je dengor komen2 yg pakai mamy pokai tu..pakai time malam xyah bangun2 kan..ihihhii..cam best je bunyinyer..=)

amirah said...

basuh gakla kalau nak salin tu. tengok keadaan la. kalo time emergency tu selet je la nampak gayanya. anak akak dua-dua vontot sensitip. dari kecik membawak ke besar dua-dua guna mamy pokai. yang abam tu asik "mama, gatai garu" patploh kali sehari mintak ko garu memang dari muka mak dia berseri dah jadi berawan mendung kelabu la kan. tu time tgn comei boleh la dia seluk2 garu2 sendiri, time ni asikla nak suruh kita garu kan. maka nampak tak sape yang tak boleh pakai baju raya kelip2 tahun 2013? sobss..sobss.

mrs kayrul said...

sama la...kita pun baru jer tukar pakai whoopee...klu sebelum nie memanjang jer ruam2 kat celah kangkang tue..sekarang dah ok..jenjalan macam biasa drypers pant...nak pakai momy poko memalam tak mampu la plak

MyLittle Q said...

hai...
MyLittle Q da 7 bulan..mula2 dulu gne pet2...tp x thn, naik rashes. Then try Huggies Dry, OK ngan die...so, smpai skang la pengguna tegar Huggies Dry, x penah try yg lain lg...huhuhu
Bab basuh plak, klu si Q tu shi2, saya spray kn ngan air+basic H pastu wipe dgn wet tissue..nk abis kn stock wipe tissue yg blambak2 hadiah org bagi dulu..hehhe, pasni wipe pakai tisu biase pn ok kot...heheh

Lang said...

try goon... the best....

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...