Iklan

Sharemyloves Geng!

19 March 2013

Mikhail dilanda penyakit!!!!!!!!

Mikhail dilanda penyakit lagi.

Penyakit apa?

KUDIS API.....!
berkudis kaki Mikhail :( sadisss hoiii!

Pity my Mikhail. Diam tak diam tetiba dilanda penyakit kudis pulak. Berair-air pulak tu tempat kudis tu. Even worst, dah ade nanah pastu kudis tu dari satu lani dah jadi kembar...tetiba ade dua pulak. Alahai anak oiiiii! Melasak gaya camne ntah ler, sampai kena kudis..... 

:(

Ironinya, mommycha sendiri taktahu macamna seorang toddler macam Mikhail boleh kena kudis. Nak kata main tempat berpasir takdelah pulak. Mungkin dia ade alergik ape-ape then terus jadik kudis. Or ada hama/pijat dok melekap dekat kaki dia tu yang jadi kudis tu.

Memula memang mommycha tak perasaan kewujudan kudis tu, namun after bagi dia mandi atau basuh beyak dia kerap nangis. Kita pon terpikir dan terasa pelik dalam hati...Eh? Apesal anak aku ni asyik nangis? Before this nak mandi rilek jer..siap main cepuk-cepuk air dalam besen...Tersengih dapat main air, macam kera dapat bunga...Err...anak ai is not a kera okeyyy ;p

Kusangkakan panas hingga ke petang, rupanya banjir di tengah hari. Check punya check baru nampak dekat pelipat kaki dia ada kudis. Dah bernanah dan berair-air tu.....! Alahai anak omak. Apo kona ey jangg????? Patut la asal mandi, basuh yak jer kamu nangis. Rupanya pedih kan bila tempat bernanah tu terkena air?

:(

Kita ni pulak pesen anak sakit sikit nak bawak pi sepital. Pastu tunggu punya tunggu baba kata ok lagi ni, nanti baik lah kudis ni. Ah! choiiiii....after 4 hari kudis tu siap dah beranak jadi dua! Then takbley tunggu terus bawak Mikhail gi DEMC jugak. Jumpa Dr. then she said that...ini infection. Pastu aku dengan muka blur-blur "semperit" tanya...eh? Infection yer Doktor?. Bukan kudis ke? Pastu doktor pon jawab...yela dalam bahasa medical nya kita panggil infection, dalam bahasa Melayu panggil kudiss laa.....

Kuang3x. Okeh! Aku jadi "terbengom" disitu sebentar. Kihkihkih!

After consult dengan Doktor and dapat ubat berjenama Fucicort. Kitaorang balik terus letak ubat dekat kudis dia tu. Itu pon time dia tengah tido. Kesian kan, kalo tengah sedar kang dia menangis sebab sakit wooo dah berkudis, bernanah gitu. Tak sampai hati omak ko nak letak ubat pastu tengok anak meraung-raung sakit.....!

mangsa kejadian bergambar bersama ubat kejadian


Sekarang after 2 days, mommycha nengok kudis tu dah kering. Alhamdulillah syukur. Then mandi pon dah bertukar ke sabun Oilatum yang Mama Fayel suggest itu hari pas berborak lama dengan dia dekat phone. Tehehehe!. Memang berkesan dan tak mahal pon. Seketul baru RM12. Kulit Mikha pon dah ok sikit. Kalo tak, asal malam jer dia mulakan "habit" menggaruk satu badan dia sampai bercalar-calar....Dah nama pon early stage eczema, so badan dia memang super sensitive untuk apa jua "adik-beradik" habuk.

inilah contoh sabun Oilatum..cewah si baby pon tersenyum gumbira eh? Harap pasni Mikhail pon senyum ceni jugak.

Semalam ade jugak borak-borak dengan Mak Mertua ku. Pastu mak ade bagitau mebi Mikhail ni alergik sebab makan ayam banyakkk sangat. Yelah budak ni pulak pesennya, asal nampak nasik jer nak lauk ayam. Kadang-kadang mommycha terpaksa "bohong sunat" kalau suap ikan pon cakap...ini haaa ayam ni, sayang. Hehehehe. Sebab ayam ni kan gatal jugak kalo terlebih makan. Itu yang kaki dia semua habis berparut dek kerana "kegaruan" yang melampau. Habiss la turun saham Mikhail, achaner nak jadi peragawan ceni??? ahakssssssss *tetttttt*!
Hahahahaha!

sharemy
mommycha

20 comments:

Ros Anis Rusli said...

adoi..sakitnya tgk..cian abam long mokha..moga cpt sembuh..pasni mintak ikan salmon ye kt mama...namo mkn ayam dh..

fifi said...

siannya mikha..

Bazilah (^0^) said...

ohhh nk jd peragawan ye huhu. xpe nnti dh sehat comey semula kaki tuh. cpt baik yer abg mikha :)

Mr n Mrs Zaidi said...

alahai kesiannya kat mikha..nasib la kne kt pelipa kaki dia..lepas nie kne alert sikit la....semoga mikha cepat2 sembuh k..

missayu said...

nia xboleh makan ayam lagi umur nak masuk 9 bulan ni..bila bagi bibir stok ayam,naik rashes badan nia...

amirah said...

adoiii...sakitnya. sian mikha. memang alergik la tu. anak akk tkley mkn ayam byk sgt, nnt mula la batuk

MimahAjil said...

kesian Mikha...take a good care ye handsome boy

UMIE SUE said...

alamak..cian hensem boy ni.

ciNDerella stRikEr said...

ooo... sabun tu bagus utk early stage eczema ek. bole bgtau adik Nad ni. anak dia pon slalu menggaru2 jgk. Tq for sharing

e k i n ♥ y u s r i said...

alahai
ciannye
cepat sembuh yer dear

Siti Haslinda Sadiken said...

mummy nak tanya la...sabun tu boleh tak diguna sebagai shampoo..sbb kt kepala syasya pun kena jangkitan fungal/fungus..

malynd_anggun said...

semoga cpt sembuh mikhail sayang...sobs

Aty_Fared said...

Alahai..sekarang ni penyakit jahat2..main tibai jer nak singgah kat badan akak kite..haaiihh...

Mrs.Farhana said...

alahai..ciannye..

lagipun anak2 sekarng ni kulit manja..xpe, big boy..cpt sihat ye mikhail..:)

mrs kayrul said...

macam haikal jugak je....tapi dia kat tepi pinggang siap dah merebak ke tangan lagi...lambat perasan baru la kelam kabut bawa jumpa doktor....

Mimy Hamid said...

ALhamdulillah mikha dah ok...now syampoo oilatum adalah wajib ada dalam mandian anak anak kita eh...:))

Chekgu Azrine said...

kesiannya tgk mikhail...

Diana said...

Mana nak carik sabun qilatum tu yer..?
Sesuai tak untuk ruam..?

Kesian nyer Mikhail kena kudis api...
Harap cepat-cepat sembuh ye...

cik chinta said...

kt yg da beso kn kudis pon rasa nk mgaru. ni kn plk mikha comel. mn la dia tau ape. kn d pelipat pla. tpt sng berpeluh. kn jg sllu, jgn ksi panas2. x selesa tu. sbb kt ni pon dr kcik penghidap tegar eczema. mmg spi ke beso ni la jg mkn. klo x, sdp mgaru.

SweetLikeWhat said...

baru tahu pasal sabun oilatum tu..tq share mommycha.. ;)

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...