Iklan

Sharemyloves Geng!

05 March 2013

Makan Multivitamin Appeton untuk bagi anak kusss semangat?

Hello Tuesday!

Salam yu ols. Today nak story-mory in the morning glory pasal nafsu makan anak. YES! pemakanan kanak-kanak especially toddler bawah 2 tahun yang super-duper crancky, memilih, picky eater nak mammpppp, semua..nanak-nanak-nanak (tanak lettew!)... Hadoi, agak-agak kalo jemput Chef Zubir dekat Masterchep tu pon dia akan geleng pala tengok peel pemakanan anak-anak, boleh gugur misai Cik Bedah nak pikir menu budak-budak ni hoiii.....especially my son. Gitew!

Mikhail Riefqee (memang nama sebenar) cukup memilih bab makan. Ko sua lah makan sedap, hebat, lazat, menarik, tertarik ko memang da bommb, kalo dia kata nanaaakkk (tanak) maknanya taknak lah tu! Sekarang ni sejak nak dapat title abang-abang ni lagi lah tanak makan. Tapi kalo kasi ayam upin-ipin (ayam goreng drumstick), lajuu jer dia ngap-ngap. Nasik kalo bubuh dalam pinggan, mahu lah 4 butir je masuk mulut, yang lain...lantai yang makan, sebab tumpah ke lantai. Bijak anak omak :) Tang bijak tu sebab nak makan sendiri jer...yang lain tak berapa nak bijak lagi. Dapat air dalam cawan, bukan minum, tapi celop-celop tangan, ala-ala amik air semayang sapu kepala, baju, tangan, telinga, muka gitew..Haa..ko mampu??

Hahahahaha!

Susu pulak cena? Langsung hokeh! Langsung tanak, hari ni dah masuk 2 hari tanak susu. Aritu beria aku review pasal Sustagen Jr tu kan? Lani hampeh...asal buat je buang. Sekarang momycha cuma buat 1oz je. Itu pon tak habis minum. Ko cer bayangkan budak setahun minum susu 1 oz je sehari? Kes naya tak? Achaner nak membeso bagai johan? Mommycha tak kisah kalo dia tanak makan tapi minum susu, ini susu tanak, makan tanak....Yang dia nak tunjuk luar rumah, pastu tunjuk ke arah moto. Aik? Gaya nak jadi pelumba moto GP ke hapa ni? Cu citer?

Inilah antara bbyem bukti Mikhail nak jadi pelomba moto GP, tanak makan:







Disebabkan itulah zasssss, ibu Mithali ibu yang sejati ni, balik jer opis terus singgah di farmasi. Nak mencari vitamin katanya untuk anak tersayang. Pilih punya pilih, carik punya carik, belek punya belek....Last-last ku coba lah Appeton ni ha...Atas nasihat Pharmachyist tu lah. Kang tersalah obat naya pulop!

Sebenarnya banyak lagi vitamin yang merangsang untuk pemakanan anak, tapi mostly adalah jenis tablet. Disebabkan Mikhail still kecik, so amat tidak munasabah untuk aku memberi jenis-jenis tablet yang boleh membuatkan dia akan tercekik kan? Nasib baiklah budak ni okeh jer bab-bab makan ubat air...jadinya beli sajork!

Balik tu, at nite time bila time nak tidur terus baba suapkan Appeton ni ke Mikha. Bau macam juicy-juicy sikit, ade lah bau pineapple. Untuk budak berumur bawah 4years amount cuma 2.5ml je sekali sehari. Ok lah kan? Nanti mommycha akan pantau dan nengok perkembangan pemakanan dia after 3weeks...takkan le arini makan esok lusa dah bernafsu makan macam jin pulak yer dop? Tak masuk dek akai lah pulop....Huhuhuhuhuhu!

Oh..lupa nak mention mommycha jugak membeli krim econozine untuk sapu kat badan Mikha. Dia kan jenis kuat merah-merah ruam badan, dalam dok mencari krim mommycha rasa yang ni paling okey dengan Mikha. Sebab memang dah dekat sebulan kitaorang sapu cream ni jer. Itu pon sebab nengok anak buah yang ade eczema pakai krim yang sama...so proceed jugak dengan cream tu. Mikha pon ade eczema, tapi still in a control condition. Cuma kalo peluh, or tersalah makan akan terus merah-merah badan dia. Ai is tak sarankan pada all mommy's to try, tapi kalo nak try please consult ur paeds/doctors before taking any "obat-obat" from outside pharmacy okies?

Berbalik pada Mikhail (yang nama sebenar tadi tu), semoga pasni nafsu makan dia melebihi nafsu main. Hahahaha! Asik main jer, melasak semacam, nak naik moto je memang ar tak gemmmms-gemmmms kan? Pastu mommycha jugak nengok ailio dia asik dok meleleh sampai basah baju, haiii mengidam telo tembakul ke hapa ni? Sampai meleleh ailio gitu sekali, dik? Mebi gigi geraham dia bakal muncul...Nobody knows kan? Itu yang kureng makan, kureng susu tu...agaknye lah kot? Nak jugak ku seluk gusi cari geraham dia...tapi buat dia gigit jari-jemariku yang serba lentik ni..hai FREE-FREE kudung jari mommycha...

So?, anak korang makan ok? susu ok?

Ginilah rupa bentuk Appeton Multivitamin tu, tosah tanya harga sebab harga sah-sah dah terpampang dekat situ :)

ini pulak cream econozine yang kitaorang everyday tenyeh dekat badan Mikha tu :)

alang-alang pi Farmasi terjumpa minyak telon...akhirnya ku amik keputusan try minyak telon untuk adik baby instead of minyak yuyi...errrr? minyak yuyi tu still tak halal ke eh?

testimoni sebelom & selepas makan Appeton....kahkahkahkah! Harap aku tak terjerumus ke golongan isteri derhaka sebab publish gambo ni...kahkahkah! ailebiu baba!

sharemy
mommycha

24 comments:

lia said...

gmbr t'akhir tu kan... kan... buat sy tergelak dekah2 dlm kadar senyap sorg2 kat opis...

aigoooo aigoooo mcm mana la boleh amik gmbr seiras gitu ekekekkeeee

fifi said...

hahaha..gambar last tak menahan!

SweetLikeWhat said...

haha..kelakar gambar last tuh..
adik ipar anis memang makan appeton tu masa kecik2..sampai besar badannye takmau kurus....huhu..kesian die..
hannah plak MIL bagitau dah taknak makan bubur yang anis buat tuh..MIL kata dia buat-buat muntah tanda taknak...haihhahaihaiia..
poning mak jemah ni nak buat resepi ape pulak...

With Julia said...

Aduyaiiiiiiiiii mommy cha...
Kamu mmg buat mommy Qaiser ketawa sgt2 kt opis tau sekarang...hahhaha mmg leh masuk rancangan mencari bintang kekkeke...
Gambar sebelum dan selepas tuh kira mikha dah besar lah letuw heheh so so funny hahhaha
Bgus entry nih, kalo anak x mo mamam nanti kena beli vitamin kasi kuat mamam...moga mikha mahu mamam dan minum susu ye...cian mommy cha risauu...dlm perut senang jga ...kita makan dia pun makan...:)

cha said...

utk org dewasa yg tak minum susu mcm i ni boleh tak mkn vitamin tu? muahah

haha amboi terus transform jd gambar bawah tu ye. hebat haha

Mr n Mrs Zaidi said...

gambar last tu buat sy tergelak sorg2 depan pc..nasib xde org perasan gelak sorg2...huhuhuuh...

-cinta soFiaSafiya- said...

mommy cha, comeilaa gambaq last tuh...hahahahahah
appeton ni memang terbaik untuk anak-anak bawah 2thn :)

MimahAjil said...

Mikha nk ringankn badan dapat "kaki" kot...tp apepn bg appeton wat tmbh selera mkn ank...yela bdk2 ni nk main je kejenye...


psst MommyCha..comel gambo las tu...hehe :)

missayu said...

Nia pun sekarang dah kurang sangat nak minum susu..dah la dia jenis yang selim,tinggi jer lebih,berat dah 8 bulan lebih baru 8kg++...nasib dia jenis sua ape saje makan...bagi buah,lagi dia suka....huhuhu...

♥ Wina ♥ said...

of course gambar last tue buat saya terus tak mengantok dah ahahahahhh!

wahh bagus jugak appeton nie ye..terus mikha dah ade selera..good!

Mimy Hamid said...

bzz tp tetap rindu entry kamu mommycha...

fayel susu nak tapi makan ya ampun...menangis mama dia...sebijik mikha..makan kena hujung sudu..kalau bg penuh dia keluarkan balik..sudahnya mama dia jadi pemalas nak masak...kita dah try beli infant drop appeton..masuk dalam makanan dia...hmmmmmmm tak de apa pun...

Farrah Diana said...

ok seriyes kelakar sebelum dan selepas tu !!!

YanaUjang said...

haaa kejam tau gbr last tu..hahaha~ harapnya pasni mikhail berselera blk mkn ye..

klu Zafirah kn, dia sgt berselera mkn homemade food..klu yg bli² kt kedai dia luakkan blk..so mama Zafirah ni mmg kena gigih memasak bubur utk Zafirah..hihi~

oh i x guna minyak yuyi or minyak2 panas tu..tp guna jerslin oil..wangi lagi :)

ciNDerella stRikEr said...

mula2 nad baca post ni dgn begitu serius skali. sbb..ank nad 'cik QQ' tu pon sedang alami mogok memilih makanan jgk. focus pembacaan terganggu dgn gamba terakhir tu. hahahhaaa... cumel laa. heheh

Mooniqueen said...

sepesen la muke tu.... version cute n hensem... ade gak dengar2 psl yuyi tu..

♥ ROS ♥ said...

kak, jgn sapu econazine selalu yer.. bhaya jugak :) ros pun tkut nak sapu sbb ade baca2 :) beli yang naturally xpe :)

anak ros pun susah mkn sejak masuk 2tahun.. geram pun ade..tp sabar je la..klu nasi+ikan+kicap mmg laju..tp xsggup nk bg selalu..tggu dh pndai minta senang sikit.. tnya nak mkn apa, mama masakkan..hahhahaa...

Aty_Fared said...

Anak aty pon sameeerrrr...!! Tak nak mkn..risau hokeh....gggrr..nk gak bg vitamin..tp kene tunggu setahun...

Puan Ira said...

sama la dgn si umairah..benda lembik2 sgt xmakan. main jew kejanya...aduhai..last2 redha jew la..maybe nie perubahaan budak.

Wawa Yusoff said...

elman pakai cream dan minyak yg sama macam mikha..!! dah name pun sama ye dop?? jangan takmo makan nye pun sama sudah...

gambar last tu bikin pecah perut bedari ketawa! LOL

Wawa said...

ok gambar last tu lawak...hahahaha...

annaila amek scoot...badan dah start bambam balik...yehaaaa^^

Misz Pinkie Winkie said...

nak tryla beli cream eco tue..faliqqarai pon selalu ada jerk merah2 kat muka,susah sgt nak ilang..geramm jerk

nurul said...

dear.. pun ade masalah yg sama jugek... same susu sustagen jr... haram nk minum... 1oz stil ade balance taw! tp try bg pediasure ok laa nk minum... habis 6oz... tapi idok ler bancuh semata2 pedia sure... buat susu bancuh campur dgn pediasure... contoh anmum 3 sudu+1sudu pediasure utk 6oz susu... cube juga petua yg di google2... 3 hari berturut3 mandikan my doter yg cewet mam tu dgn air daun kuchai yg di ramas.. mandi selepas dh di sabun2 gitew..

nurul said...

anyway.. feel free to follow me.. blog x aktif lg... tp hope boleh berkenalan.. =)

Mimy Hamid said...

pic last tu comel...lariiiiiiiiiiiii..hihi cuba apa yang akak suggest tu eh OILATUM

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...