Iklan

Sharemyloves Geng!

18 March 2013

Mak ni kaco ar...

8 or 9 weeks to-go...Gulp!

Sorry terlambat update entry untuk hari Isnin.
Tetiba pagi ni, dekat opis...perut sakit giler ditambah dengan sakit kepala yang berdenyut-denyut jugak.

Untuk pregnancy kali ni, sorry to said. Memang selalu sangat sakit. Especially dekat area c-sect tu. Kadangkala rasa macam merenggut-renggut sakit, yang paling kerap dok rasa heartbeat baby ke hapa ntah le dekat area czer tu. Macam berdenyut-denyut. Tambah kalo kite tengah rilek-rilek lagi berasa berdenyut-denyut tu.

Bila tanya Dr. dia cakap biasalah sebab baby dah besar...bila bergerak tu yang akan sakit belah dalam tempat czer dulu. Memang sakit giler kot!

Ni pulak, aritu Dr. cakap ade kencing kotor. Ade infection. Lagi lah bila nak kencing jer rasa sakit. Menyucuk tau..Pastu dapat le antibiotik dengan ubat serbuk Lime yang bubuh dalam air tu. Boleh tahan ar lega sikit. Bila ku tanya nape eh doktor boleh kena kencing kotor ni. Dia cakap perempuan mengandung memang senang kena kencing kotor ni.

Untuk korang yang taktahu cena rasanya kencing kotor. Meh nak explain sikit. Rasanya bila kita nak wee-wee tu sakit sikit bila air kencing nak keluar. Macam pedih + perit. Itulah yang dinamakan kencing kotor. Penyebabnya, bukan sebab ko duduk atas mangkok tandas kotor ke hapa/ ko share toilet dengan orang ke, tapi sometimes bila ko kureng minum air kosong, or ko tahan kencing, tambah pulak mak-mak yang mengandung ni, mesti kerap kencing. Yang duk tertahan-tahan tu yang kadangkala buat kencing sakit tu...Macam haku sebab malas nak jalan ke toilet nak kuar opis je aku kena lalui 4 pintu sebelum sampai toilet, bapak gile gomen kaya buat pintu banyak-banyak..Harharhar! Buldozer kata koo, kan ke berat...nak jalan gi toilet jer 5minit, nak balik pulak 10 minit...tak ke haru. Bila ditahan-tahan tu yang "muncul" penyakit-penyakit tu!

Ni dah masuk tahap kritikal sakit gigi pulak. Lagi pulak ade gigi yang berlobang. Hadoilaaa bedah. Memang berdenyut sakit gigi mengandung ni boleh buat ko pitam. Nak tak nak, tahan jer laa... 

Biarpun hari ni dah menginjak ke usia 30minggu kandungan. Makin hari semakin penat terasa. Banyak part yang sakit, especially celah kelangkang. Ntah le perkataan tu censored ke tak. Aku nak jugak type "celah kelangkang" a.k.a celah bedah. Mungkin sebab aku berulang everyday dari Shah Alam - Putrajaya. Tekan minyak, brek. Itu yang buatkan sakit di celah-celah tu. Nak berjalan pon dah terhenjot-henjot. Apatah lagi, nak berdukung Mikhail kan? Dapat bayangkan ibu penguin yang besar belah bawah, tengah dukong anak penguin? Haa...gitulah gayanya...Memang henjot-henjot koo....! Bab nak panjat-panjat tangga pon dah surrender ni. Memang tepaksa guna laluan OKU jer semedang. Dah taklarat beb, memanjat tangga..Sobs! Tu achaner nak senang beranak kalo gitu?

Erm...kalo bab solat pon mommycha dah start solat duduk atas kerusi since 5mons pregnant. Al-maklom ler, kite ni bangsa perot besar. Nak merukuk' nye tak jadi masalah, tapi bila nak sujud pastu nak bangun ke rakaat seterusnya, memang hazab...Sakit sangat :(

Itulah antara beberapa "kesakitan" ketika mengandungkan si kecik ni. Kadangkala temenung dan terpikir, macam nilah mama-mama kita dulu eh? Betapa sakit, perit, pedih dan macam-macam benda yang berlaku dekat derang kan? Patut le syurga dibawah tapak kaki ibu...Anak sorang dua takpe...kalo anak yang 10-11 orang tu achaner, eh?

Tapi orang-orang sekarang dah tak pedulik semua tu...sebab:

Bila mak suruh, tolong buang sampah jap, jawab mak ni kaco ar...leceh.
Bila mak suruh, tolong gi kedai beli barang jap, jawab mak ni kaco ar..leceh.
Bila mak suruh, tolong kutip kain jap, jawab mak ni kaco ar..leceh.
Bila mak suruh, tolong picit kepala jap, jawab mak ni kaco ar...leceh.

Tapi derang lupa, waktu mak-mak mengandungkan derang dulu...tak sedikit pon mak cakap...
Eiii! ko ni kaco ar..leceh ar pada anak dalam kandungan mak dulu kan?

#renung-renungkan, dan selamat beramal#

sharemy
mommycha

19 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

hukhuk.. teringat mak. terus sms mak "mak, nak rendang ayam"

Allene said...

huhuhu so fast kan... da 30 week... oh my... another 10week je. tu pun klu ngam2.. tak sabar2...

Ros Anis Rusli said...

seram lak rs nk nandung..tkt skt kt tmpt czer...hati2 ye momycha bw prt tu..makin beso sgt2 dh prt tu...hehe

Cik Puan Rara said...

dear,minum air masak banyak2 utk elakkan kencing kotor.rara dulu minum air mmg lebih 2 liter,xpenah ada kencing kotor,alhamdulillah

cha said...

huish kene kencing kotor tu meang seksa. tak boleh nak tido pun ye. take care eh mommy

MimahAjil said...

bila kite dah jadi mak2 ni baru kite rase sakit mengandung,melahirkan....pastu sakit ati bila ank lawan cakap kite kan...mudah2an anak2 kita semua baik2...Amin
mommycha boleh amalkn reneh barli n minum atau minum jus krenberi utk kencing kotor...i is selalu kena kencing kotor ms ngandung hasif...huhu

JaSmIn said...

husihhh kejapnya mommycha dah 30weekss.. saya yg 27 weks pn mengah jgk ni maklumla bdn sama perut sama naik ni dh dkt 86 kg pulakkk mcm resaksa bila jln lg2 nk g kje hihihihi komplen byk pulak ok take care mommy cha ;)) semoga selamat semuanya

With Julia said...

Dear mama mikha....wauu dah masuk 30 weeks...10 weeks to go...dup dap dup dap...alaaaa nape jauh yer nk pi tandas kena redah 4 pintu hadoyaiiii dugaan betul ibu mengandung nih...kesian kna enfection urine....minum air byk2 tau...pastu kena gak paksa diri pi tandas jln buang air wpun terpaksa...cian dear...jauh eh redah shah alam ke putrajaya....lepas nih kalo hubby ok minta dia htr kan....dulu ju nak dekat2 due abaout sebulan lah minta hubby htr pi opis...x larat bawak kete sbb sakit celah kelangkang tuh lah dear...weeeeeeeee azabbb bila teringat balik ....moga dear sihat cpt2

WaWa_EzRiLL said...

Cepatnye cik cha..da 30.. becarefull dear.. saat2 genting da ni...bab 4 pintu nk redah pi toilet tu wat aku nyampah...da la pintu tu berat.. boleh beranak klu nk tolak...

Wawa Yusoff said...

kite pun kena kencing kotor time ngandung dulu. sebab suke tahan kencing! ye, mmg nahan kencing je sbb toilet jauuuhhh.

btw, kanape rase mcm kejap sangat mommy cha peknan ek?? :p

Mimy Hamid said...

cha makan kalsium or susu tak...?? bersabar dan bertabah ye darling..dugaan ngandung..kita sayang mak kite eh tetiba teringat zaman muda degilku..apa mak cakap semua tak betul..now i know...oh i love my mym foreber

UMIE SUE said...

waaa..ade rase skit kt tmpt czer,seram pulak sy dgr ni

CikNaa said...

mak buyung ni pulak sakit sebab baby duduk menyelit kt bawah. peranakan turun abis gara2 drive jem gile lalu highway karak nu dgn kerete manual itu.. hoh! 9minggu lg mommy cha? ya ALlah best nye lahai.. semoga kali ni merasa ikut 'bawah' pulak yer :)

amirah said...

tu blom lagi penyakit2 pas bersalin ni...kencing kotor sampai sekarang...huwaa...sakittt...tapi c-ser tu memang hujung2 nak bersalin mak datuk berdenyut punyala sakit kan cha? mcm rasa ada jarum tinggal je..huhu

ciNDerella stRikEr said...

dah semakin hampir dgn hari tu... semoga smua nya berjalan lancar. aminnn

Liyana said...

Waa x lame dah ni..bestnye...hehe.. Take caremommy

e.t.t.y said...

hahaha comel okay anak beranak penguin ni...jga diri baik baik okay, jangan memalas nk kencing!!! gomen beselah...

mrs kayrul said...

tak lama lagi dah..lepas nie abis la citer mikha..penuh je la citer adik mikha...hahaha

SweetLikeWhat said...

alamak takut pulak nak pregnant..sakit ekk kat tempat czer tuh..takutnya..huhu..
selalu minum air barli yang..

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...