Iklan

Sharemyloves Geng!

27 March 2013

Mak aiiii...BESAR nye perot!

Oh perutttttt ibu mengandong!

Sejak pregnant kan baby kedua ni, time terasa sangat laju. Laju memecut meninggalkan trimester pertama dan kedua dengan jayanya. Bila mengandung, opcos lah perkara petama orang akan tanya... Eh? dah berapa bulan? Wahh besar nye perot!! Ni mesti anak lelaki ni, bla-bla-bla-bla. Siok jugak sebab ramai yang jadi "doktor pakar" buat telahan sendiri pasal perot mommycha dan jantina dalam perot. So layankan jerla....

Bercerita pasal perut ni, banyak benda yang buat mommycha rasa kelakar. Sebab ramai sungguh ahlil nujum yang teka ni mesti baby boy, ni mesti baby girl, perot lonjong ni mesti boy, bulat ni mesti girl. Sampaikan mommycha terpakse suruh Doktor Norleen scan jantina baby untuk kali ketiganya! Sampai begitu sekali u ols untuk memastikan gender baby. Kang terbeli pink, tetiba kuar boboiboi nanti...Susah lah mommycha, takkan nak kasi boy pakai skirt kennn?

Dan bila check-up last week, Dr. Norleen dah bagitahu gender baby pada mommycha. Siap Doktor macam tak puas hati sebab mommycha suka benor dengar cakap orang yang dok buat "scan" sendiri dari luar perot ni....Kali ni biarlah ai simpan dalam hati. Kang ade yang tak puas hati dok komplen perot ai ikut ramalan derang lagi kan? Haii...nak ngandong pon susah hati, pikir cakap-cakap orang ni eh? Dapat boy salah, dapat girl pon salah... Sian mommycha tau..... :(

Pastu, bila tengok perot mommycha ramai jugak yang cakap. Weyyy! besarnya perot ko. Takut aku tengok, macam nak bersalin dah arini. Weyyy..larat ke ko bawak perot ko tu...Weyyy, si Minah tu dah 9 bulan perot takdelah macam ko yang baru 7 bulan ni...Bla-bla-bla. Again....complaining?? Hadoila..tu lah mommycha cakap ramai sungguh yang tak pueh hati dengan haku. Sian haku kan????

Buat pengetahuan semua, memang mommycha ni bangsa perot Mat Salleh sikit. Perot besar, Western size gitu. So, tayah le mempertikaikan "kebesaran" perut ku ini wey... Tak ingat ke dulu Mikha lahir pon 4.3kg? Maknanya memang aku bangsa perot besau, so anak pon lahir besau jugaklah. Ini semua gara-gara aku kan ade diabetes masa mengandung. So, kesannya sama ada baby akan besar atau baby akan kecik itu jer. Dah perot besar takkan aku nak sorok perot dalam selimut pulak eh? So, terima jela dengan redha, ini semua kuasa Tuhan. Tak sangka rupanya di zaman Ipong 5 ni ade jugak mulut-mulut manusia tak pueh hati sesama sendiri ek? Alahai...

Sebenarnya, bila mommycha tanya Doktor nape perut ai membeso bagai johan dia cakap. Sebab kulit perut ai memang tebal, then previous ceaserian tu membuatkan perut mommycha ni belum surut sebetulnya. Itu sebab bila dah 2nd pregnancy ni, perut membesar dengan lajunya. Padahal bila check baby baru 1.4kg untuk 30weeks. Ada ibu-ibu lain, perut kecik jer, tapi bila check-up baby at 30 weeks baby nye dah boleh cecah 1.6kg - 1.8kg tau! Haaa..achaner tu, baby ai baru 1.4kg jerrr tau!!

Pastu, mommycha ni suka pulak pakai baju yang strechable. Tu yang lagi menampakkan "kebesaran" perotku itew. Baju streachable ni best, lembut dah melekap dekat perot. Tu yang rasa best jer tu...Huhuhu! Ermm..bab fashion ni terpulang pada individu lah kan? Kalo nak dapat anak pompuan ke laki ke, kalo ko bangsa dah suka bermekap, ko tetap make-up jugak kenn? So, janganlah cakap...dulu masa aku pregnant kan anak aku (girl) aku tak suka make up langsung. Cemuih nak make-up bal-bla-bla...Terpulanglah pada individu masing-masing, kalo dalam time preggie korang nak rupa macam Hantu kak Limah ke, Catriona Ross ke, Lady Gaga ke, Hanis Zalikha ke, Miera Liyana ke, Susan Lankester ke ...itu semua adalah hak individu. Takde lah pulak kajian dari mana-mana university buat yang kata pompuan yang ngandong baby girl tak suka make-up ni...Kennnn?

Pasni, mommycha cuma nak diamkan je bila orang tanya pasal gender baby. Nak jawab tak scan pon. Boleh gitew? Sesama lah kita tunggu bila baby keluar nanti. Semua itu kuasa Allah SWT, tup-tup last minute bila kuar dapat baby sekian-sekian..kita cuma boleh redha. Janji baby selamat, kita selamat dan sihat sejahtera betul tak? Takpe u ols, nanti i hapdate dekat IG okeh....! Hehehehe :) Mommycha ade IG tau, jangan memain hehehehe....

Itu sajalah untuk hari ni. Jap ai is nak hapload gambo perot yang membeso bagai johan tu. Al-maklumler, ai kan size Western...haruslah besau-besau.... Tak nampak mata ai yang biru ni? Rambut ai yang blonde karatsss ni??? Ai ade bau-bau bacang dengan Kate Middleton hokeyyy!

;p

itu dia mak bidan merangkap my ex-boss, Puan Nurul mengecheck perot beso ai...

Ermm..Puan Nurul, kalo saye lipat-lipat puan nurul pon muat masuk dalam perot beso saye ni :)

lonjong..tak bulat..Memang bukan baby girl kan? Preggie at 31 weeks sebab gambo baru amik 2 hari lepas :)

Taraaa......tengok lah perot ai yang ramping ber size Western ni. Habislahhhh ai kena kutuk/kecam sebab bubuh gambo ni...Hahahahaha! takpe ai is tak kesah....



sharemy
mommycha


21 comments:

Aty_Fared said...

Biase ar tu cha..besar nak kate..kecik pon org nk heboh..biarkn ajer..

Aty dulu mase pegnan pon suker pakai baju mcm tu..yg buat perut ai seksi terjojol kedepan..heheh..bnyk kali gak kene sound ngn kakak opis..tp..ade aku kesah..ngeeee

~ NANA ~ said...

hhahahaha i dulu pon masa pregnant selalu je org ckp perut besar...nasib baik i ni hati kering so takde perasaan sgt bila org ckp cmtu...kekeke

yeayyyy x sabarnya nk tgk adik mikha ni!

missayu said...

macam ayu time preggy,berat cecah nak 100kg,99kg ooooo....rasa macam giant dah...tapi sebab baby pun kuar besar...

Ros Anis Rusli said...

mommycha..sebijik besoooo mcm perut ms anis nandung airiell dulu...beso gitu la..5 bulan org kata anis dh nungu ari nk bsalin..sampai ati drg taw..hahaha... msti skt kt tmpt czer tu kan..tu j wat anis rs cam ngeri nk peknen lg..tp keinginan nk peknen lg tu tinggi...huhu

CikNaa said...

weii.. lonjong ni gegel lorr.. percaya kate-kate ku ini..
wah jeles nengok.kite masuk 5bulan menten pakai baju kurung.. huhu.

Mooniqueen said...

aduiii ngerinye tengok perut mommy..larat ke tu? ;)
lantak la yang ape org nak cakap...
boy ke girl ke...
janji u n baby sihat didalam...
MQ ni pun baru 4 bulan dah rasa macam 5-6 bulan dah...
orang cakap no 2 perut lagi besar mase kene pregnant no 1..
take care mommycha..

che'pi said...

wohoooo.... lunjungnyer... O.O <-- mata terbeliak nengok.... betul ni.. memang terbeliak

fifi said...

sy dulu sampai 7 bulan perut kecik jer sampai orang cakap anak sy kecik..sedih tau! dah memang pesen perut kecik,nang buat camna..

Allene said...

cutenya perut... lonjong comel...

With Julia said...

Mommy cha...i suka tgk perut u dear...comellll....suka lg2 baby gegurl...alhamdulilahhhh

farhana shamsuddin said...

besar tak besar kite yg usung kehulu hilir.. so biarla ape org nk kata.. jaji kite bahgia nak dpt baby..awww

mama leen said...

emmm perut je besornye... tapi badan still comel...

Hana Soffelia said...

Comel je perut hot mama! Masa pregnantkan Naurah perut hana kecik je. Besar pun ada orang tegur, kecik ni apatah lagi sampai ada yang cakap mesti anak kecik tu. Sob2..

amirah said...

eh, pesal akak nampak cam kecik je? ke mata akak gelong? muhaha..takde la beso cha. biasa la dah 31 wks kan. tp lambat lagi ni nak bersalin sebab perut tak turun lagi ni *ulasan Dr amirah*..hehe

Misz Pinkie Winkie said...

comelnya....sama macam lin jenis perot besar....ramai cakap twin la...duk rasa2 perot la..jenuh nak melayan...tapie serius mmg tak larat nak menampung perot...baby kuar pon 3.85,..windu plak saat2 tue.eh! hihi

cik chinta said...

da peknen. mmg la perut beso. xkn x beso2. apela derg ni. hahaha...yg penting baby siht masa lahir (:

ettyzukhair said...

perut besar ke kecik ke asal anak sihat walafiat..mak pun sihat dh syukur sgt2..

e.t.t.y said...

susan lankester...........!!! wakakakakakakak...
i suka komen yg pelik pelik u tulis je tau...tanda i baca satu satu gituwww...

Mr n Mrs Zaidi said...

aik susah nak puaskan hati sume org..mcm mommy cha perut besar badan maintain jer, mcm sy plk, perut kecik jer, tp badan naik mcm gajah dh pun...kalu duduk mmg org tak perasan prgnnt, org ingt sy gemuk...
hohoohohoh

Mimy Hamid said...

kalau akak lg suka tonjol huhuhu..ingat lg masa pregnant fayel tak nampak langsung perut itu pun kena tanya..haiyaaaaaaaaaaaaaaaaa...pening aku nak jawab...ini kan kalau besar gini..tak nampak tak tau la..yer sy pregnant..puas hati..hishhhhhhhhhh

JaSmIn said...

walaupon saya ngandong suka tgok perut pompuan lain ngandung mmg comei kan..byk shape gitu....kalah j.lo ni hihikkkk besar pon besar lah jnji comei

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...