Iklan

Sharemyloves Geng!

15 March 2013

Beza nya yang pertama & kedua...

Salam Jumaat, u ols....

Secara jujur, ai is takde topik untuk hari ni. Tapi takpa, mari kita karutkan jugak sebaris dua ayat supaya blog usang ni tak jadi macam blog chipsmore..kejap ade-kejap takdee.....
:)

Sebenarnya, ada orang tanya ape eh beza mengandung anak lelaki dan anak perempuan?
Pada mommycha....fuh!! Banyak beza......!

Pertama-tamanya. Dari segi pembawakan budak tu sendiri. Bezanya ialah, dulu bila mengandung anak sulung..."teman baikku adalah toilet & uweekkk-uweekkk". Bau orang tumis bawang nak uwek. Bau sabun basuh sikit nak uwek. Bau deodorant jantan nak uwek. Al-kesah bila Erie dekat sikit ngan momycha pon terasa nak uwek

Gitu lah "hover" nya nak uwek-uwek haku. Jangan salahkan ai okey, salahkan Mikhail....Dia lah punca ai iz nak uwek sokmo that time.

Kuang2x.

Lohni, takde makna nak uwek. Semua steady je. Takde pulak nak uwek-uwek. Awal dulu adelah 4-5x uwek. Pastu okey je. Dulu tak suke kalo Erie dekat-dekat kita, lani...haiii, kalo tak pelok tium sehari mesti ai is merajok tau....Auuw! Manjer taik kudaaa......!

Kedua-duanya. Dari segi pemakanan. Dulu bila ngandong Mikha tak selera makan tau. Mana nak selera nye, kalo dah bau beras tengah mendidih dalam periuk nasik pon dah nak uwek! Pastu nak suruh makan nasik? Lagi lah ku uwek. Tapi sokmo lah minum susu, sometimes mencecah 8 gelas sehari!
Seyess...tak tipu..! Itu yang sekali keluar budak gedebuk 4.3kg tu...harharharharhar!

Sekarang ni, ko bagi lah ape pon semua ai iz telan kan saja. Makan memang takbley missed. Breakfast WAJIP. Lunch WAJIP. Dinner pon selang sehari WAJIP makan. Hahahahaha! Manalah badan tak gedak-gedabuk bam-bam aci bam macam pemain ragby. Takpe layankan saja, selagi boleh makan kita makan. Sok dalam pantang, tayah dok kecur-kecur liur itu, ini takbley makan. Kali ni punya pregnancy, memang mommycha takpenah minum susu walopon setitik susu. Why? Sebab ku takut kuar baby nanti segedabuk macam Mikha dulu...4.3kg wey...4.3kg! Fuhhhh...Berpeluh ketirr ke hulu-hilir bawak ke sinki nak membasuh beyak, dah le kita operate lak time tu....Walaopon tak minum susu, tapi multivitamin, vitamin, supplement semua ai iz makan tau.

Ketiga-tiganya. Dari segi pemakaian. Holoh, dulu selekeh mak nenek ko. Takde nak berdress-dress bagai. Malu ke, takut ke, jakun ke nak berdress pon ai iz tak tahu ngape pangai jadi centu. Hahahahahaha! sekarang, senang jer sarung midi dress orang preggy ni. Sarung zasssss...pegi opis. Takde rasa macam getah tersekat-sekat dekat perut macam pakai long skirt tu kan? Sebab dress ni senang, main sarung jer..pastu loose jer...angin pon senang masuk! hahahaha...nak gi check-up pon senang, ko selak jer dress terus Dr. senang nak scan ko....Gitew! yang penting LIPESETIK mesti mau merah nyalooooooo!
:)

Keempat-empatnya. Suka makan manis-manis. Suka coklat, suka eskrem coklat, suka kek, suka minum milo. Senang citer suka bebenor benda manis. Kalau dulu asyik la mencarik asam, mangga muda cicah garam+belacan. Sekarang...tidak ku suka semua tu. Itu yang kompom-kompom diabetes tu kennn????

Then, ramai orang kata...haaa mesti eksaited kan nak dapat baby gurl. Mesti dah beli semua pink-pink kan? Jawapan nya adalah NON-HADO! Ape pon belom beli. Hahahahahaha! Mommycha kini sedang mengamalkan dasar polisi, time kecik pakai dulu baju abam, dah besar baru beli baju pink-pink hokeyy?  Errrr...ley caye ke tak ni? Hehehehehe! Walopon, tangan sebenarnya menggigil nak membeli baju pinky-pinky my peberet kaler :)

Kelima-lima nya. Mommycha suka makan ayam instead of ikan. Taktahu lah nape. Memang kalo ikan tak boleh terima dek tekak. Kalo ayam tu lajuuu jer masuk dalam perut. Logik ke tak, terima akal ke tak itulah hakikatnya. Ikan tu aku rasa hanyir sangat, walau dah dimasak sempurna. Hahaha...takpelah ikan pon mahal sekarang ni, sejak kes Lahad Datu kena serang tu kan? ;p

Sejujur-jujurnya inilah antara perubahan mommycha rasai. Mungkin tak sama dengan orang lain kan? Yela perihal orang mengandung kita ni kan lain-lain. Tak sama. Ada orang kata bila mengandungkan anak perempuan ni mak nye tak seri sebab seri tu dah diambil oleh baby dalam perut. Hurm...macam tak betul jugak jer, sebab one of my fren ni Cik Wawa, maintain lawa dari mula pregnant sampai bersalinkan baby girl dia, Airin Adriana. Bukan takat lawa, baju semua up-to-date, make-up first class, bulu mata sentiasa lentik tip-top. Tup-tup keluar baby girl jugak. So tak berapa betullah persepsi kalo pompuan muka seri ni selalunya mengandungkan baby boy kan? Dari segi perut jugak, ramai yang buat telahan bahawa didalam perut ku adalah baby boy. Sebab perut membujur sikit. Sebenarnya, memula preggie dulu, seyes perut mommycha bulat macam kuih pau. Ni dah baby makin besar makanya, terbujur lah sikit....Dan bezanya lagi, baby boy adalah sangat lasak bergerak dalam perut berbanding baby girl yang sangat sopan ittew! So, senang lah mommycha nak tido malam, compare dengan mengandungkan Mikhail dulu yang asyik main ciku cak dalam perut ai....

Hurm..itu sajalah celoteh mommycha arini. Celoteh macam mak nenek pon ade ni...Hahahahaha! Asalnya takde topik nak cerita, alih-alih sekali tulis naaahhhh hameekkk kauuuuuu!

So, u ols...cena pengalaman pregnant dulu? Masih segar diingatan tak? 
Jom share!

ini mommycha punye. memang feminat fink zaman-berzaman. I pink!.... weyy korang. jangan kutuk wey gambar profile dalam G Tab tu, gambar carik makan ai tu. Hahahahahaha!

sharemy
mommycha


19 comments:

missayu said...

yer la,waktu preggy kan baby Nia,i is no uwek2 pun...xcept bila nampak,jumpa,dengar perkataan TOILET...TOILET je yang mampu buat ku uwek2...huhuhu..yang lain,nan hado...xminum susu,makan eskem je hasilnya Nia lahir 4.035kg...4kg baby la baby kita....

Mooniqueen said...

maybe lainorg lain kot.. MQ pulak anak 1 n kedua skrg ni lebih kurang je alahan.. cuma no2 ok sikit la dari dulu..

e k i n ♥ y u s r i said...

mommy cha same ngan ekin ms pregnant zara
suke manis2
xde sickness sgt (uwek2)
suke ayam...lg2 KFC
hehehe

Allene said...

huhuhu bynk beza.. lin sama je.. huuhhu patut jantina pun sama... =P

SweetLikeWhat said...

sama la anis..masa pregnant kan Hannah dalam handbag bermacam jenis gula2..tiap-tiap hari mesti ade stock..kalau habis gigih tu keluar dari sekolah pergi kedai runcit seberang jalan..memang suka sangat benda yang manis...kurma nombor satu..hihi..anis boleh lagi makan ikan..tapi siang ikan sorry..no..no..no..haha..muntah hijau kalau siang jugak.. ;)

Mr n Mrs Zaidi said...

mmg beza dulu dan skrg..hmpir 95% tau beza...hohohooh... agaknya beza tak jantinanya...hihiih

With Julia said...

Weee mommy cha...masih segar diingatan taw masa alkisah preggy gan bersalin...hahha mcm2 pengalaman kan kalo citer bab bersalin...cool je bb girl kali nih... :)

Cik Puan Tqah said...

hoho.. mcm2 kan..sllu 2nd tu da xde pape da rs..my fren pon first child teruk..smpai xbole keje.. 2nd child rilek..keje xbenti2

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

ooh banyak beza ek laki n pompuan. 1st time neh, macam campur2 je saya punya hehe

Mimy Hamid said...

teringat masa pregnantkan fayel ...akak adalah kurang makan...berat pun tak naik banyak...5kg je sampai 9 bulan tu pasal la lepas bersalin leh slim pastu habis pantang naik berganda..huwaaa nangis...pregnant kan Fayel takde masalah sangat sbb ai is berhati hati sbb pernah bleeding kan...tak tau la coming soon no.2 camana...mommycha tolong doakan saya nak pregnant tahun ni...amin doa ibu mengandung adalah mustajab..tq

WaWa_EzRiLL said...

Cik cha malu I baca tau... tp part paling best lipstik ang... peberet kaler mak aku katenya..xabis agi duk puji ang... dia xtgk ang jaman mudo agi tu... (esok ang dlm pantang mesti lg ketaq duk online baju baby... kih kih comel2 la..) online g tab loni....bestnye..

Wawa said...

1. memey tak uwex sgt...uwek2 bile perut lapar je...kahkahkah...mana tak gems naik smpai 25kelo...:p
2. kuat makan...setiap saat nak ngunyah jeeeeee...klu tak ngunyah uwexxx...gitew....mihmihmih...
3. selebet! tgk lipstik, tgk bedak, tgk barang mekap nak muntah...
4. suka manis gak! tak suka asam...
5. hari2 mau mcd, kfc, beger....:p

gitulah kisah mama naila mase naila dalam perut...hihihihi...oooo excited plak nak ngandung baby boy...

Hana Soffelia said...

Hana dulu masa pregnantkan Naurah memang alahan tahap kuasa dua. Sama macam cha. tak boleh bau orang masak, xblh mkn ikan, asyik uweek je. Then suka yg manis2. Tak suka mekap.

UMIE SUE said...

terinign nak baby boy pulak ni..hihih
su pun peminat pink...
aqilah dlm almari baju pink je..hehee

Chekgu Azrine said...

saya ada 3 girls memula dulu..baru ni bulan 10 dpt la anak ke4..boy.tula sorang boy yg saya ada..cukup2la tuh..hhehee..tapi betulla..memang lain sgt..masa ngndung gegirl dulu badan naik makan banyak sangat..tp masa ngan aish..aloh..payah makan..badan pun tak naik sangat..huhu

apa pun selamat bersalin ye wak..doakan yang terbaik utk awak..:-)

Puan Ira said...

masa pregnant umairah dulu pun suka manis2..

Misz Pinkie Winkie said...

lin dulu masa mengandungkan faliqq takde alahan pon..makan punyalah banyak...berat baby 38.9 berat mak plak naik 20 kilo..hambekk!

!k@ said...

Masa ika preggykan si ammar..ade uwek2..tp xde la kritikal..
Tp yg selebet tu mmg betul..sgt lah malas..lantak la org nk kate ape...
Mls nk bersiap2 mls nk melawa..n mmg beze ngan kwn2 yg mngandung baby..nk cantik je..hehe..
Pasa mkn xingat..hentam semua yg tringin..xde spesifik.. :-)

CikNaa said...

eh part cium pelok2 tu same daaa..
laki ai pom perasan kali ni bini dia ngandung manje taik kuda..
adakah gegel jugak?? kahkahkah! motip, nak jgak gegel kunun :P

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...