Iklan

Sharemyloves Geng!

05 February 2013

TRUE STORY: Baca dulu baru tahu!

Ada satu cerita benar. Terasa nak share dengan korang.
BACHA BAEK-BAEK!

Ini berlaku pada mommycha sendiri. Last 2 weeks masa sibuk-sibuk keluar carik barang untuk DIY candy bar Mikhail untuk besday dia. Ada satu kejadian terjadi. Moga semua dapat hayati entry mommycha ni. Masa tu I tengah bayar barang-barang di kaunter sebuah pasaraya di Selayang. Al-maklumlah sebab borong banyak, jadinya barangku agak banyak...pastu dengan pregnant pulak kan? Tersemput jugakla..Pulak pergi dengan my untie yang dah berumur, baba tak ikut sebab kerja.

Tetiba, ada seorang mamat ni datang dan tegur untuk tolong bawak barang ku itu. Aku pon macam "eh-eh...apesal ni? Ade candid camera ke hape eh?" Rupanya bukan candid camera pon, ada niat disebalik pertolongan. Memula dia cakap...jangan risau sebab dia adalah daripada environment company dan nak kasi beg kitar semula dekat aku, bukan untuk jual barang. So, aku pon macam hoyehh? Dapat beg FREE? Bolehlah guna beg tu untuk sopink hari Sabtu kan? 

Aku pon macam iyekan saja...ok boleh gitu! barang free weyyyyyy!

Pastu bila dah duduk dikerusi dia kasi aku satu borang untuk isi. Dengan semangat aku pon isilah borang tu. Tetiba soalan terakhir tu...

"How do you find our product?"
"Do you find it expensive...bla-bla-bla...."

Eh? tadi kata soalan environment, kitar semula, jaga alam sekitar ini ape pulak ni? Rupanya si mamat ni tengah dok promot dapur electronik kata koooo! Phui...tipah tertipu. Kata bukan jual barang, sekalinya ko tipu aku hidup-hidup dan hanya mengumpan aku dengan sebuah paper beg untuk PAKSA aku beli dapur elektronik beriban-riban harganya tu?

Hoi! cekik kang.....!

Time tu my untie dah kasi signal mata suruh jomlaaa kita balik. Pastu siap kitaorang bagi alasan yang belum solat Zohor sebab dah dekat pukul 3 petang time tu. Then, datang reramai pulak geng salesman ni, suruh aku buat cabutan bertuah. Aku macam eh? cabutan bertuah ape lak ni? Dah orang kata tanak tak paham ke? Sekeh pale kang....

Pastu, siap pakse kata takpe kak cabut je. Tak suruh beli pon, tak kena bayar pon. Aku still tanak, dan tup-tup derang yang tolong cabutkan 2 angpow untuk aku tanpa DISURUH! Pastu siap tolong bukak lagi. First angpow tu tulih Thank You. Second one ade tulisan CONGRATULATIONS!. Ini part paling best. Budak salesman ni siap kata takpenah orang cabut dapat perkataan congratulations lagi. Selalunya semua Thank you saja. Then dia kata kena call tokey dia dekat HQ. So, dia duduk sebelah aku dan call bos dia. A chinese guy. Siap cakap kata aku dapat angpow congratulations bla-bla-bla. Tetiba dia kata..."Kak my boss nak cakap dengan you, dia takut kitaorang tipu, dia takut kiatorang ni cabut undi untuk kawan-kawan @ sedara mara kitaorang jer..."

Pastu aku pon malas-malas nak layan tapi cakap jugakla. Aku macam ooo...yeke?..hurm..gitu jela menjawab call tu. Pastu budak salesman tu cakap lagi dengan boss dia, siap buat nada terkejut, cakap kuat-kuat (mebi untuk aku dengar) katanya aku dapat jadi Duta produk untuk syarikat dia selama setahun, nanti akan dapat 2 barang percuma dengan harga 1 barang. Bebelit ayatnya tapi gitulah lebih kurang!. Lucky draw itu pon sempena Chinese New Year nanti.

Aku macam hoiiii...sikit punya gedempol aku ni ko nak jadikan aku Duta Produk company ko?
Buta ke ape? Badan macam mak gajah ni nak jadi duta pomot barang ko dekat majalah? Pegang produk sambil senyum-senyum ala model???? Memang tak ar kan? Memang dasar penipu, dasar auta, dasar bangsat derang ni nak tipu orang...

Sekali dia bukak katalog produk barangan dapur dia...semua harga RM2000++ ke atas! Hambik ko...Dapur harga RM3999, Filter air RM2000++, kuali,periuk belanga semua harga RM2000++ ke atas....Terjuling jap mata aku!

Disebabkan dah sah kena tipu, aku terus angkut barang aku dan chow. Tak toleh nengok belakang dah dekat budak-budak tu. Derang semua tergamam tengok gelagat aku. Siap aku sound tadi kata nak kasik paper beg FREE jer ni dah melampau-lampau menipu!!! Untie aku pon cakap dia dah kena tipu dulu. Sekarang still ade hutang RM2000 lebih dengan company tu. Diaorang siap ikut kita ke ATM Machine untuk cucuk duit cash, kalau kita kata kita takde cash time tu...Ish-ish-ish! Kesian orang tua tu dah kena tipu. Nasib aku semangat kental...walaupon tipah hampir tertipu...

Jadi Duta wei...jadi model weiiii mommycha gedempol ni...Bayangkan lah wei..dengan perut boyot-boyot aku jadi model....Phui! sungguh kelakarrrrrr....
Nak saja aku repot dekat Persatuan Pengguna, biar penipu-penipu ni kena masuk lokap...!
PADAN MUKO! 

giler ape ko..nak amik pompuan gemok tengah nganga makan satay ayam ni jadi model produk. buta ka hapa oi? dengan gigi senget benget aku...ada hati nak tipu pengguna sampai macam tu kan? :(

MORAL OF THE STORY: Jangan teruja dan menjadi mangsa penipuan, dan perlulah kita saling mengingati sesama sendiri. Kita takpelah yang ade education sikit kan? Kalau mak-mak kita dekat kampong yang mudah terpengaruh tu macam mana?
Renung-renungkan lah........!

#pisnowar#
mommycha!

21 comments:

cha said...

9i baca pun dah tau menipu u sama kes ofismate i kene. yg i geram ofismate i mcm nak caya i ckp jgn jgn geram je. tp tak taula camne akhir kes ofismate i tu

hahaha u jd duta makan-makanla. muka bulat perut bulat confirm comel :p

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

hahaa.. ni entry marah sambil kutuk diri sendiri ke hape? skrg mmg banyak kes camni. kalau dilayan, termasuklah perangkap. yang menakutkan diorang datang berkumpulan. kalau kita sorang, tersepit kat situ

Mimy Hamid said...

akak tak pernah layan...aku boo je..dar penipu...

SweetLikeWhat said...

ish2 ade lagi ye bende2 mcm ni..haihhh

e k i n ♥ y u s r i said...

ishk....
ktorg memg x penah layan pon
mls...
huhuhuhu

cik fadh said...

fadh pown penah kene mcm ni..first selamatkan mak dr kene tipu..bukak2 lucky draw kate "ini 1st time org bukak dpt hadiah besar bla bla bla..lelame kene kuar duit sndiri jgk..at the end fadh hamun org tu ckp diorg tipu la sbb td kata dpt free..then kitorg blah je, diorg lak hamun kitorg..cisss !!

humble.yat said...

pernah terkena juga..tapi dan2 mak sy hempas tuppeware percuma kat segala salesman tu..and kata " ingat makcik ni orangk ampung ke?makcik pandai jugak lah benda2 mcm ni.." terkejut tengok mak sendiri hentak macam tu je kat diaorang..hehe

MimahAjil said...

diaorg yg keje mcmni jenis org pndai menipu.tk heran la...huhu...sbr ye MommyCha

MimahAjil said...

diaorg yg keje mcmni jenis org pndai menipu.tk heran la...huhu...sbr ye MommyCha

Aziela said...

Akak terang2 soal dia macam2, ugut nak report polis dan siap snap2 gambar barang, gambar diorang. Akak ngaku akak reporter, nak publishkan dalam sotkabar. Terus diam tak berkutik budak2 tu semua.

fifi said...

eee..menakutkan sungguh orang gini..

mama ila said...

haah..memang diaorg nie penipu..huhuhu..kasi report jer..biar diaorg nie sedar sket...

Asz Miza said...

I plak kalau lepas bayar kat Giant selalu je ada salesman datang kata nk bg mug free..tp i da tau taktik pastu i kata xnk mug kat umah da penuh..boleh plak dia ckp nk bg brg free pun xnk ke..mana ada org nk bg free2 camtu je..selalunya mesti ada niat nk promote dan paksa beli brg diorang punya..

Mr n Mrs Zaidi said...

saya pun pernah kena sebijik mcm akak, siap cabutan bertuah bagai... tp ni dia kasi mug percuma....rasenya org yg sme la...diaorg buat kt giant bandar puteri puchong...tp skrg company tu dh xde...sy siap isi borang bagai..siap byr deposit...last bukak internet search pasal company tu ramai yg ckp menipu...pastu terus sy gi blik ambil sume borang yg sy isi n duit deposit yg sy dh byr.....

luvira said...

kah kah kah...dorang yang nak menipu nih ingat kite nih seme bodoh kot...ira BANYAKKK KALI kene banyak tuh, tapi malas dilayan...stress dengar cakap2 kosong tuh...

tapi yang herannye,macam mane la ada jugak orang boleh tertipu, pandai tol budak2 salesman tuh berlakon!!!!!

puansazusarin said...

selalu jer ada yg jenis2 mcm ni kat pasaraya...nak bg cawan free lah konon..pas2 dgr deorang dok pung pang pung pang promote..nyampah sgt!!

veesakura said...

fuyyo! mommycha jadik model?? mintak sainnnnnn

Aty_Fared said...

Cha cantik..mmng ley jd model..tp kalau dlm hal mcm ni..mmng sah2 tipu kan...aty selalu akn buat muka plng ketat dan garang...haaa...jgn ingt aty kecit senang2 nak tipu...mintak dijauhkn allah dr kejahatan tipu daya manusia ni....

mrs kayrul said...

pernah terkena macam nie la...sejak tue asal org nak bagi barang FREE terus tolak mentah2

DORAWANTAN said...

salam,

sebijik dengan pengalaman saya... diorg nih ader booth kat belakang counter bayar giant sec.13.... mula2 cina tuh approach kata nak bg paper bag free, my husband and i pergi laaa nak amek bag... pastu kena isi borang.... pastu jadi laaa mcm yg u kne....................

next time, confirm saya nak maki pulak.... diorg dh biasa buat mcm nih rupanyer...

Wawa said...

pernah kena jugak tp kat warta bangi...asalnye bg beg jugak lah tp beg nye tk cantek pun...pastu cbok suruh kte cabut cabutan bertuah, koyak n tulisan mungkin same jugak kot dgn mommy cha...pastu ade la adegen calling2 boss..mase tu buat muka bosan sbb ckp dlm hati, "nmpak nau ko nipu..." pastu terus chow cenggitu je...hahaha...budak2 melayu, pakai baju itam dan plg best beramai2 mengepong pakse buat cabutan bertuah tu....duhhh kan?

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...