Iklan

Sharemyloves Geng!

19 February 2013

Mencari mak bidan @ confinement lady...

Semekom!

Makin dekat jarak untuk besalin, makin gementar mommycha rasa. Takut, cuak, tetap ada walhal ini adalah pengalaman kedua bersalin. Dan pengalaman tika melahirkan Mikhail dulu pon masih terbayang-bayang didepan mata mommycha ni. Bohong la kalo kata tak sakit kan?

Sakit hoi...tak kira lah beranak normal ke czer ke....
Kena gunting/toreh/potong idop-idop tau takkkkk!!!

Lupakan hal beranak tu dulu, today mommycha nak bercerita sikit pasal mak bidan. Eh? Penting ke mak bidan @ confinement lady ni? Perlu ke kita cari mak bidan untuk penjagaan lepas bersalin nanti? Kan ke mak kita dah ade...cukup lah tu...!

Ok! Itu adalah persepsi yang salah yer tuan-tuan dan puan-puan.

Bila seseorang perempuan tu dah melahirkan anak, badan kita secara automatik akan menjadi lemah sebab kekurangan darah dan banyak energy yang hilang ketika bersalin. Cewah..ada gaya Kak Tonn tak mommycha? Oleh sebab itu lah, kita memerlukan penjagaan rapi selepas bersalin. Kata nak badan macam Kim Kardashian, so haruslah berhabis wang ringgit sikit untuk cari mak bidan yang betul-betul hebat dan berpengalaman dalam meng "handle" perempuan lepas bersalin.

Tahun lepas, mommycha cuma sempat mengurut selepas sebulan melahirkan Mikhail. Haa..ko! sebulan baru berurut tau. Padahal duduk dekat kampung...zaman sekarang ni kampung pon dah susah nak cari mak bidan. After a month baru jumpa, itu pon makcik tu lah yang tolong cukurkan kepala Mikhail dan urut mommycha sebab breast dah tersumbat susu. Malas pam kan? Gitu laaa...susu tersumbat sokmo!

Disebabkan tahun ni, tanak sejarah lama berulang jadinya awal-awal lagi mommycha dah survey untuk cari mak bidan ni. Bila survey kena jugak survey harga dan pakej yang ditawarkan. Duit pon kena prepare awal-awal. Simpan untuk bayar mak bidan nanti... Tak gitu? Lagi memudahkan kerja, insyallah mommycha akan bersalin dan berpantang samada di Shah Alam atau Putrajaya. So, marilah kita survey mak-mak bidan yang ada di sekitar Klang Valley/WP jer yer tak?

Ada sorang akak di Putrajaya ni, menawarkan 3 pakej dengan harga yang berlainan. Pakej paling mahal include (berurut, bertungku, bertangas, pilis dan param) RM170 per day. Memula ingat nak jugak amik dia sebab urut dia sedap, tapi bila dipikirkan takde pulak mandian herba, mandian baby so takpe...kita cekidout yang lain. Ada akak di Batu Tiga, Shah Alam ni, pakej sehari RM250 semua ada termasuk jamu homemade dia. Tapi dia punya urut..memang sakit satu badan. Mungkin tak serasyi bersyama dengan mommycha, yang dah ada pengalaman berurut dengan dia masa keguguran pertama dulu. Urut pakai kuku koo...Eh? akak ni jelmaan ponti harum sundal malam ke hapa ni?

Sereeeeemmm ahkak!

Pastu yang third ni, orang Indon. Namanya Amy. Urut badan memang tip-top. Sedap urutnya, pastu badan jadi segar jek. Tapi masalahnya si Amy ni pandai urut je, tak pandai jaga orang dalam pantang. Pulak doh....! Tetiba my SIL rekemenkan sorang mak bidan ni, namanya Aishah tapi nama glemer ICE. Gitew..glemer wooo nama dia. Hehehehe! Ice ni pon muda lagi. Lawa orangnya. Survey punya survey macam ok. Pakej paling mahal harga RM120 (area Shah Alam & Putrajaya). Dalam pakej Ice ni ada berurut, bertungku, bertangas, mandian herba mak & anak, pilis, param dan semuanya menggunakan produk Nona Roguy. Mommycha rasa macam ok, eventhough tak pernah try NR except for minyak urut lepas bersalin NR je yang pernah ku try.

Menyelit sikit yek. Sebenarnya, masa nak carik mak bidan ni teringin jugak nak membeli set postnatal tanamera tu. Yelah..katanya ok, hebat, terbaik bla-bla-bla. Tapi bila terpikir-pikir balik, balik aku bayar jer RM300++ untuk mak bidan sah-sah semua ni ada orang tolong buatkan (means dari urut, mandi, jamu, semua lah). Dari aku beli set penjagaan bersalin yang sememangnya sah-sah aku kena rebus/mandi/urut semua sendiri kan? kan?kan?

Ok, berbalik pada Ice. Dia ni pon bersalin anak rapat-rapat. Same like me. Beza anak sulung dengan number dua cuma 100 hari. Gitew...hebat kan? Pastu bersalin dua-dua czer jugak. Hahahahaha! Tapi body dia sekarang memang meletop ah! Mak bidan kan mesti jaga badan, yer tak? Ice pon ade blog, sila klik kat sini. Dalam blog dia pon ada macam-macam pantang larang, penjagaan selepas bersalin dan tips penyusuan. Banyak info jugak dekat situ. Kelassss mak bidan mommycha, ade blog jugak tau! Hehehehe....Jangan terkezut kalo bukak jer blog ade gambo pompuan tengah posing (paling atas/header blog) haa...itulah Ice.

Gitu lah kisah pasal mencari mak bidan. Samada ianya satu keperluan atau kehendak, sesama lah kita pikirkan ok? Tapi bagi mommycha, selepas pantang kita kena lah menjaga kesihatan dalaman dan luaran sebaik mungkin sebab itulah antara moment paling penat tak terhingga bagi seorang ibu kan? Yelah selepas melahirkan, kena pulak menjaga baby yang baru lahir dengan badan kita yang tak lagi pulih sepenuhnya. Itu belom masuk bab nak menyusu badan, bangun tengah malam, baby kembong perut etc-etc kan? Itu belom lagik bab Mikhail meraung lapar susu, nak suruh baca buku ABC dia tetiap malam dengan nanyi twinkle-twinkle little stars setiap kali salin pampers dia...Ohemmgeeee! Terlondeh kain akak, dik oiii...

Pada u ols yang nak mencadangkan mana-mana mak bidan yang best (area WP) ni boleh lah drop ur komen yer. Mana lah tau korang sendiri ke yang pandai mengurut? Auuwww.. boleh berkenal-kenal dan beramas mesra...Gitew! RAMAS mesra kata kooo.... Atau pon yang tak pernah mengurut langsung dan tetiba macam eh-eh-eh dah pulih baik sendiri. Apekah tips korang? Boleh jugak share dengan mommycha kan? Nama blog pon sharemyloves, haruslah nak bershare-share ngan ai, kan u ols? Oklah...ai nak teruskan misi mencari & mencari mak bidan lagi....Chowwwzzzz bedah!

P/s: Mommycha selitkan gambo-gambo Ice dari blog dia.... Err kalo ade mak bidan yang ade blog jugak boleh le tinggalkan link di sini yer :)
1st pregnancy Ice, body tetap bergetah u ols... dengki aku nengok!

walaupon waktu pregnant kedua badan besar gak, tapi pas pantang..hambekk ko! selim-melim!

Ice tengah bertungku time anak kedua..kalo tak silap ar..aiii sendiri jadi mak bidan ke?

Still dalam pantang :)

Ice waktu ke Langkawi, sibuk-sibuk kerja breast pum, beg pump tetap dia usung sekali...

Ice after bersalin baby kedua, balik berpantang di Kulim, Kedah

Ice & Family.
NO TELEFON ICE: 012-722 5184

sharemy
mommycha

21 comments:

Puan Ira said...

meletop u badan mak bidan nie...i x mampu tp teringin wooo

missayu said...

rindu nak mengandung lagi tapi mungkin tak dalam masa terdekat....terbayang lagi sakit bersalin lepas dan hari berpantang...

amirah said...

uiyoooo...memang kagumla nengok..kalau ada mak bidan memang rasa dimanja2kan..besttt je

♥ Wina ♥ said...

kalau ade mak bidan best larrr...semuanya dijaga & disiplin

kalau pantang sendiri macam saya nie, banyak betul langgar peraturan :)

Mooniqueen said...

tak macam mak bidan pun kan mommy? meletop n kelassss....

leeza said...

pantang haritu kak ice ni yang urut mmg best! die gune minyak yng die buat sendiri mmg sedap sgt.. 1st die buat slow2 sbb xpenah berurut, die tarik2 badan rase lege sgt.. setuju klu akak ambik die :) badan die pergh! macam anak dare.. ;) hihi~

Aty_Fared said...

Haaaaa aty pon same mcm cha..ms beranak fes tu...ape pon tak buat.kelam kabut dn tak tejage...hewhew..jd aty pon plan yg same...2nd pregnncy -insyaallah- aty nk cari org jage aty n bb sekali...nak yg siap tolong masak khas..diva tak...hahaha...sbb aty plan nak pantang kat umah sndr jer kat rawang tu..:-)

erna said...

waaaaa mommy cha memang kelasssss la ice tu. segak bukan main. klu lepas beranak 2-3 badan letops mcm tu, sape x nak kan? masuk list mak bidan la lepas ni :)

SweetLikeWhat said...

ish2..terbaek lak ice tu ye..cantik betul body nye..
ee jgn bayangkan la pasal bersalin..ngeri rasenye..anis pun czer..masih terngiang2 pedih perut lepas czer tu..haihh..
camne ye bersalin czer badan leh cantik?anis kat perut dah out..haha..czer takut nak pakai bengkung,tungku segala..haihh

Ratu Hatiku said...

Fuhh...mcm anak dara la... mmg maletOP.. ;D

D Yatie said...

nak body macam tu jugak!!!! hihihihi... :'( bila cerita pasak body nih. haish!

luvDriGhtOne said...
This comment has been removed by the author.
luvDriGhtOne said...

Kak..sy pny tukang urut area shah alam(kg jln kebun).putrajaya sy xtau r dia cover ke x..(mcm network lak.huhu).sy pnggil cik ani..sdap gler urut..kak ipar smua anak 6 org berpantang urut dgn dia..sy amek pakej 7 ari + param..pilis..mndikn bby siapkn bby,siapkn kte,dia xmnt byk pn..dlm rm350..sbb umah xjauh sgt,dia yg dtg..kalau jauh,kne jemput..bdn xde r mcm anak dara..umr pn da nk 60.haha..

luvDriGhtOne said...
This comment has been removed by the author.
Wawa said...

amek nona roguy sbb tengok blog ice ni lah dlu...hihihi...
eh kire die berurut jugak la eyh??

sy dlu mase pantang urut sekali je sbb bidan tu mcm hampeh...nak urut2 je lah..nak kutuk2 kite kate huduh tak sesuai dgn husband la itu ini lah...sbb die tengok muka mama naila mcm hantu kak limah kot time tu....hahaha...bile ingat balik, hoh sakit hati giler!

nnti anak second, nak try jugak la berurut dgn ice ni...murah pun murah...:)

Mecollections82 said...

Salam luvdrightone,

Leh kongsikan number makcik urut tu tak...

nanti balas msg ni yeah.
Thank u :)

rudy mohd said...

salam....kat putrajaya just contact my number 019-5079848...look for my blog toooo tq

rudy mohd said...

sila kunjungi blog saya Confinement lady ...berada area putrajaya ..just call my number 019 - 5079848....Rudy Mohamed

amirah zulkifli said...

kalau mencari bidan, call mak mertua saya:-

016-6976589 (Pn Amimah)

Area: Klang Valley/Kuala Lumpur

Suziela Ahmaf said...

Confinement lady..pakej half day,full day dan stay in..menjaga ibu dan bayi,col atau whatapp ieyla 0126383021

Haniza Zainol said...

Menyediakan rawatan lepas bersalin. Pakej stay in/daily visit. Contact 019 551 072

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...