Iklan

Sharemyloves Geng!

25 February 2013

Duit-duit, dimana kau duit....?


Hi uols...

Tadi ada membebel sikit kan pasal gaji dah keluar...alhamdulillah walaupon tak berjuta-juta ringgit, namun masih lagi mampu untuk menyara diri sendiri dan anak-anak. Auwww! Sweet tak ayat?
Untuk apak Mikhail, gaji ai iz ai punya, taleh share, tapi gaji yu iz ai punya jugak boleh share-share gitew...
:)

Kali ni punya gaji perlu di "limitkan" penggunaan nya. Nak bersalin dah katanyer, kena berjimat simpan mana yang perlu. Banyak yang nak guna lepas bersalin nanti. Sapa yang ada anak dia akan tahu betapa banyak duit yang nak "spend" lepas beranak nanti. Takpe-takpe, rezeki anak ada dimana-mana kan?

Semoga dipermudahkan, semuanya.
Insyallah!

Ni baru jer membeli breastmilk storage online dekat Eizmierahmunbabyshop. Macam rasa termurah pulak, terus terbeli 3 box, consists of 30 botol. Satu box tu akak ni jual RM30.00 jer. Dekat luar dalam RM38++ rasanya, more or less la kot. Takpe benda boleh pakai lama tak salah untuk "dilaburkan" pada jalan yang benar. Kehkehkeh!

Dulu time Mikha pakai yang plastic storage tu. Rasa macam rugi pas pakai buang, memang lah save space dalam freeze tapi asik membuang jer plastik tu rasa rugi pulak. This time nak kumpul botol banyak-banyak, next month kalo rasa tak cukup moh memborong lagi :)

Pastu, terus zasssss teringat nak booking Mak Bidan lagi. Kena taruk deposit jugak tu. Sekali booking RM50, takpe. Mari kita buat yang wajib-wajib, sok lusa nak bersalin merana diri pulak kena urut badan sendiri sebab tak booking awal-awal hewhewhew!

Kali ni memang nak bajet beranak normal kalo dipermudahkan. Insyallah bila dah bertukar Gynae, ke Dr. Norleen ni dia macam bersungguh-sungguh nak mommycha bersalin normal. Bil sepital dekat DEMC belakang kira lah kan? Harap rege bil tu berpadanan dengan servis yang kita dapat. Ada jugak orang kata, nak save bajet pegi beranak sepital Gomen. Sekarang ni pon Gomen dah bukan macam dulu. Yup! ku akui semua tu, tapi diri dan mind set dah bercadang nak bersalin DEMC jer. Memang bayar mahal beriban-riban, tapi pas bersalin nurse jaga ko 1st class, siap tukar pad itu ini, lap badan ko semua, ade pakar terapi datang lagi, doctor buat personal visit, katil 1st class tayah share-share, mak pak, suami boleh teman sampai naik kematu buntot duduk dlm bilik....Bersilang kaki tengok channel tv itu, ini!

Hoi! sape tanak tu hoi?

Ni pon dah menggeletar dengar Sogo ade sale. Cisss! Sogo ni memanjang sale, pastu kali ni ade baby sale apekemende ntah. Menggigil mak buyong nak serbu Sogo. Tapi bila dipikirkan tak daya dah nak berasak-asak macam dulu, so better kita beli yang ade depan mata sudah. Kang pegi Sogo tak habis beriban-riban tak sah...asal nak beli sikit jer, bila balik terus terbeli sampai selori....Kuat sungguh pakai hantu "pelaris" Sogo ni....!

Ciss!

Mujur set breastpump dah beli. Takpelah beli yang chap mahal atau murah yang penting dah ade kepunyaan sendiri. Niat kena ikhlas kan? Niat nak menyusu anak sampai 2 tahun, insyallah. Sebab itu mommycha dah start bukak web yang ade pasal penyusuan, cara yang betul, cara nak simpan susu, perbanyakkan susu, doa-doa nak banyakkan susu teknik yang betul dan macam-macam lagi. Semoga "perjuangan" menyusukan ini juga akan berpanjangan. Jadinya tak terbeban sangat nak membeli susu Mikha & adik nanti. 

Betul tak, kengkawan?

Itu belum dikira nak membeli barang adik baby lagi. Haiiiiii!-hoiiii!- Haaiiiii! A few things kena beli yang baru, sebab ape? Sebab nya...hewhewhew...Malu nak bagitau! Yelah Mikha punya banyak gambar robot-robot, cars-cars, lorry, bas, tiger, panda, haiii semua yang tak melambangkan adik langsung....Takkan lah nak kasi ke adik pakai kan?

Hehehehe.... Itu dia nafsu membazir telah "wujud" disitu!

Balik esok lusa nak pi sekodeng pampers untuk newborn. Teringin nak try mamypoko newborn since ramai yang kata pampers tu ok. Untuk Mikha pon kena tukar pampers. Takbley nak teruskan dengan Drypers sebab dia sokmo garu lah bontot macam panas berkuap pon yer jugak. Bila mommycha rasa bontot dia memang akan ade wap peluh yang panas. Itu sebab bontot dah bercakar-cakar dengan kuku dia akibat gatal, asyik dok menggaruk jer kejanya. Nanti nak survey yang ok-ok sikit...Any suggestion u ols?

:)

Hai..itu belum dikira nak membeli botol susu baby lagi, this time pon nak beli yang brand elok sikit sebab brand yang Mikha pakai tu dah nampak macam botol bertukar ke kaler kuning. Alahai sangat tak berkualiti! Pening kepala mak incik, semua nak beli....Benda nak beli banyaaaakkkk, tapi gajinya ciput.....!

Achaner tu, yong?
Kuang-kuang-kuang ;p

sharemy
mommycha

20 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

insyaallah bertambahlah rezeki nnti

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

yeay adik Mikha girl,dah sepasang tu.. Huiii banyak duit nak sedia tu. Takpe2, rezeki adik kot dapat duit turun dari awan :)

Allene said...

huhuhu.. btul... tp, bila kita fikir balik, duit tu cukup je sebenarnya... dlu masa berdua... duit ngam2... bertiga pun ngam2... nanti berempat ngam2 gak... itu la rezeki... =)

Liyana said...

Yeayyyyy girl eh...bestnye...

erin said...

insyaallah murah rezeki adik tu nanti, duittt turunlah dikau dari langit..fuhhh

ciNDerella stRikEr said...

semoga selamat smua nya. amin..

rezeki anak ni memang x terduga sumbernya. tungggguuuu.... =D

amirah said...

takat ni akak rasa mamy poko the best kut. tu personal opinion la. anak2 anak jenis pesen buntot sume sensitip. dr newborn guna mamy poko. nak mahei2 je..sob sob sob..takpe, insyaAllah rezeki adik baby melimpah ruah..

Mooniqueen said...

Wahhh kalau dah betul sepasang, leh rest lame pasni.... MQ pun tak sabar nak tunggu gender baby... Hope sama gender mikha la.. Teringin boboy pulak.. Bab pampers, alahai kesiannya budak hensem ni.. Maybe kena try MP kot..

SweetLikeWhat said...

mamy poko ok..alhamdulillah setakat ni hannah takde kena ruam lagi di kawasan berkenaan..hihi..
insyaAllah ade tuh rezki anak..;)

Syima Syaz said...

erk... kalau saya, storage bottle tu lagi rugi sbb blh pakai smp 6bulan je.brp kali sgt j pakai.tu saya beli plastik je tu..pakai buang...mcm pampers.hehe...pendapat saya je lah...

D Yatie said...

Sy bkn fully bf tp sy suka pakai botol sbb peti lbh nmpk kms. Boleh gitu? Haha. Btw, baby girl is on her way!! Yeay!! InsyaAllah dear. Ada rezeki anak nanti. ;)

Erina Asmawani said...

InsyaAllah..bertambah rejeki MommyCha sekeluarga ngan kehadiran adik baby nanti. Bab diapers tu pekate MommyCha try brand Babylove Night Tape.Kualiti serius sama macam MP. Aqil dulu dari MP bertukar pakai Babylove ni (utk diaper malam) sebab MP macam tak serap bau, bila bangun pagi je Aqil mucuk semacam. Macam bau poopoo, padahal tak pun. BabyLove ni murah sikiiit la dari MP. Sekrang kat Giant ada sale, RM25 je. Gi cepat rembat! :D

Asz Miza said...

Sy pakai storage bottle..walaupun bole pakai sampai 6 bulan je tapi apakan daya dah berkenan dengan storage bottle..plastic liner ok cuma tak tau kenapa malas sangat nk pakai plastic...hihi..my nephew yg pakai drypers pun dok garuk2 montot sampai merah2..pastu mak sapu minyak gamat alhamdulillah ok..try mamy poko..hihi..klo nak murah beli time sale2..berbaloi2..

cha said...

kalau nak ada baby ni kewangan memang kene kukuh kan kalau tak kesian dengan anak kita itu takde ini takde. huhu semoga dimurahkan rezeki you lg amin :)

With Julia said...

selamat berjimat ye mommy cha...hahha kelakarlah dialog mikha...buli adikk tuh :)

sweetlavender86 said...

moga selamat semuanyee..mmg nk beranak ni mmg kepala duk igt duit je.mcm2 nk membeli.go go breastfeed.mmg bile si adik dpt fully bf dpt laaa parents berjimat beli susu.serius mmg jimat!heeheheh..nnti dh bersalin buat review ye beranak demc.nnti if i pregnnt 3rd bby bleh try kt situ plak.

mama leen said...

hi salam kenal.. BW sini.. n folo.. :)

Chekgu Azrine said...

bestnya nak daspat sepasang...tahniah ye

Wawa Tasliman said...

beli one by one.. ikut kepentingan dulu.. tapi setuju sangat bila cakap 'banyaknya benda nak beli'

Wawa said...

baby girlllll^^ weheeeee! mikha jaga adik elok2, takmo buli2...

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...