Iklan

Sharemyloves Geng!

18 February 2013

Breastpump chap ayam? Wat the heck ayam-ayam?

Hai u ols.

Lupakan pasal kes melompat bintang dari katil DEMC entry pagi tadi. Mari kita teruskan dengan entry kedua. Hari ni moh kita berbicara pasal breastfeed, tak kiralah full atau setakat 4,5,6,7,8 bulan saja korang sempat menyusu baby. Macam ai cuma sempat 8 mons only...ai iz veri leziii....!

sobs-sobs-sobs..

Pada sesiapa yang mempunyai pengalaman & adventure sebagai seorang ibu yang menyusu anak. Susah sangat ke nak fully menyusu baby ni sebenarnya???
Can u tell me?

Adakah kita memerlukan brand breastpump yang super-duper mahal untuk menjamin kita dapat fully BF anak kita? Perlukah kita membeli breastpump yang berharga RM3,4 ribu untuk menjamin susu kita akan sentiasa keluar sehingga anak kita 2 tahun? Atau adakah kita memerlukan supplement yang mahal-mahal untuk memastikan susu kita sentiasa ada?
Can u tell me?

Mengikut MY OPINION lah kan. Kalau ikut nafsu sapa tanak brastpump yang mahal, ringan, senang dibawak kemana-mana, stylo untuk kegunaan kita. Hebat weh..boleh guna dimana-mana even time tengah driving....sapa tanak! Tapi kita kena tengok bajet jugak kan? Esok lepas bersalin banyak duit yang nak dipakai. Duit untuk pampers, mak bidan, bil hospital dan lain-lain kegunaan lagi. Jadinya, baik kita membeli mengikut kemampuan. Ukur baju dibadan sendiri..kalau tak mampu baik jangan beli, yer tak deknon?

Jangan tanya mommycha apa yang dah dibeli dan apa yang belom. Even telah hampir 7 mons preggie. My preparation is still ZERO. Aduh! kemalasan melanda..Cuma haritu ada mommycha tanya pasal nak beli set breastpump, disebabkan yang mommycha pakai last year adalah pinjaman semata-mata SIL yang punya. This year kena beli yang  baru sebab my SIL also expecting newborn and...and...and...nafsu untuk fullbreast feed baby itu seakan berkobar-kobar. Mommycha tanak kisah lama berulang. Asyik pening nak kasi susu apa ke Mikhail. Kali ni sebab dah ada pengalaman, so mommycha nak kasi baby Full BF sebab mommycha yakin boleh lakukan.

YES! I can do it!

Oleh sebab itu tahun lepas bila guna SIL punya Spectra pump, mommycha rasa macam best je. Memula kekok dan rasa macam berat je tapi lelama jadi best. SIL bagitau spectra ni memula dulu harga dalam rm700. Ya Allah! mahal jugak ye? Jadinya niat dalam hati nak membeli terkubur. Tup-tup bila tanya dekat group FB gojes blogger supermom&baby, ada yang rekemen tengok package di One Baby World (OBW). Sekalinya memang tengah promotion CNY. Alhamdulillah...rezeki!rezeki!

So, Sabtu lepas terus zassss ajak baba ke OBW di Shah Alam. Masuk jer OBW ni, alahai banyaknya barang baby. Juling mata ai u ols. Takpe barang baby kita soping kendian yang ni kena laksanakan misi untuk membeli breastpump dulu. Package yang mommycha nak beli ni harganya RM406 termasuk pelbagai barangan yang FOC bersekali dalam package tu.

Antara barang yang terdapat bersekali dalam package tu adalah Autumnz nursing bra, Autumnz ice pack (3 pieces), Autumnz breastmilk storage bottle + breastmilk plastic storage, bottle rack, bra nursing pad, Autumnz breastpump storage beg, receiving blanket, pastu mommycha add on spectra breast shield set untuk membolehkan mommycha double pumping nanti. Termasuk dapat voucher RM20 dari OBW and skim insurans kemalangan from Zurich Malaysia sebanyak RM10,000. Pi mai, kalo campur original price mau jugak lah dalam RM600++ tapi bila ada sale kita pon grab untuk membeli time murah-murah kan?

Puashati dan semangat untuk menyusu baby nanti sangat berkobar-kobar, weyyyyy!

Alhamdulillah, tercapai jugak misi mempunyai breastpump sendiri....... akhirnya.
Walaupun bukan membeli breastpump yang mahal-mahal, mommycha amat bersyukur sebab dah memiliki harta benda sendiri. Yang penting keikhlasan untuk menyusu anak tu ada. Kali ni bukan main-main, kalau ber rezeki dan tak malas-malas nak jugak bagi susu ibu kepada anakanda yang bakal lahir nanti. Ya Allah! semoga dipermudahkan.....

Disini mommycha nak mintak pandangan pada ibu-ibu, mama-mama, mummy-mummy, ummi-ummi, mak-mak di luar sana yang mempunyai pengalaman untuk menyusu, menambah susu, makanan yang elok untuk menyusu, tips penyusuan, cara menyusu atau cara untuk "merembeskan" susu dengan banyak...supaya dapat menolong mommycha. Bukan nya apa dengan berkongsi pengalaman dengan mommycha yang baru nak setahun jagung bergelar ibu ni dapat juga kita menambah ilmu pengetahuan kan? Dapat pahala tu kalo berkongsi ilmu....sape tanak pahala kan?

jeng-jeng-jeng...bunyik dram sikit!

hasil soping hari tu... #shah alam...pis yaww#

yang ni kalo beli berasingan rege dalam RM38.90

yang ni pulak beg breast pump dalam rege RM55.90 kalo beli berasingan means dapat rege package lar dalam RM16.00 saja harga beg ni :)

receiving blanket, amik duck-duck rasa macam baby-baby ucok-asyem sangat auwww!

WOW! nursing-bra kaler mengancam hoi-hoi-hoi..boleh jadikkan bikini pakai pas bersalin nanti hehehehehehehehehehehe :) Pusat Akuatik Darul Ehsan...tunggu kemunculan mommycha berbikini nanti...hahahahahah! mampuuu??? ;p

harga ice pack seperti tertera. tapi kalau beli dalam package murah lah, dek non :)

inilah ghupernya pam spectra tu, yang kotak putih bawah tu ada bottle rack...kaler PINK! hahahaha..naluri ibu-ibu nak kaler pink ;p

disebabkan pam tadi cuma ade single pumping, mommycha terpaksa add set ni untuk jadikan double pumping. Harga memang RM70 tapi bila beli bersekali dengan pakej cuma RM20 sajork! Ok tak?

last but not least inilah voucer nya...nampak sikit tapi boleh gak la beli baju ke atau ape-ape barang baby kan? Err..sape lah conteng voucher aku nih? adoiyainyeponnnnnn!


sharemy
mommycha

 

23 comments:

Ayu sukatiakula said...

i pun pakai spectra juga.. sgt3 tahan lasak. wpun i kadang2 ada site inspection, tetap ku angkut juga spectra yg berat ni.. suka sebab pump ni senyap compare ngn brand M yg sgt freestyle tu katanya..

pakai ikut kemampuan je la kan.. yg penting, niatnya tetap sama,fungsinya tetap satu..bekalkan susu untuk anak kita..

semoga dipermudahkan urusan mommycha n bb nanti

fifi said...

mommy cha, i baru anak pertama tp dah gagal exclusive bf masa baby masuk 4 bln ni sebab i tak simpan stok.jadi silalah simpan stok dari seminggu lepas bersalin kalau tak nak gagal sebab nanti ada masa,memang susu akan merundum. :)

MimahAjil said...

selamat maju jaya MommyCha...
untung dapat beli time sale...
meriah ngan hadiah....fuh~~~
semoga bby kedua ni dpt SI smpai 2thn...InsyaAllah...:)

Mama Mirza said...

Salam..

nak gak nyampuk walau selalu jadi silent reader.. hehe.. kalau saya memang saya akan makan sayur dengan banyaknya... banyak ya... sangat2 banyak... terutamanya sayur yang hijau.. iaitu sawi dan carrot.. oren yang biasa tuh atau lobak putih tuh... mesti banyak ya.. exclusive bf sampai 6 bulan.. pastu malas dah nak pam.. tapi bila balik rumah mmg bby menyusu dan susu still byk sampai bby nak dekat dua tahun setengah.. last2, terpaksa stopkan.. sbb budak lelaki.. cam tak elok je nak lagi lama..

ada gak kengkawan kata kalau amik shaklee tuh boleh tambah susu.. saya tak pernah try.. tapi kawan saya ada guna.. leh tgk sini.. http://hebatkan.blogspot.com/2013/01/azam-penyusuan-anak-ke-4.html

selamat berjaya.. semoga ALLAH permudahkan ya.. Amin..

Mama Mirza said...

ups.. bukan oren.. carrot warna oren.. hehe..

e k i n ♥ y u s r i said...

ekin pon pakai spectra
suke sgt sbb senyap dan tahan lasak
wlupun berat nk bawak
tp xpe, bkan kene junjung atas kepala pon
hahahahahahahaa....

tp skrg x pump
tp still full BF
si kecik xnk botol
so klu pump, buang je
so simpan je susu dlm cik B
hehehehe

~ NANA ~ said...

okay bra love kaler-kaler tu menarik perhatian i...kekekeke

takpe mommya cha, spectra tu salah satu breastpump yg bagus apa :) tak kesah la murah or mahal yg penting niat & usaha utk fully bf tu kena ada :)

cara paling mudah nk increased susu kita adalah dgn cara power pumping & tandem...

dari segi pemakanan pulak, i tak jaga sgt tapi i amek supplement tambahan mcm shaklee & habatussauda...pastu bykkn minum air masak, air longan

SweetLikeWhat said...

ape yang penting???
buat stok susu masa dalam pantang ye..
jangan jadi macam anis..terpaksa topup fm akibat tidak membuat stok..
semoga baby kedua ni mommycha berjaya dengan misi BF sampai dua tahun ekk..

Mimy Hamid said...

nanti nak pakai avent manual roger ek...dtg la my rumah tau

Nadt said...

hai mommycha..nadt pun pakai spectra 3. even gedabak tapi sangat membantu.

tips supaya susu banyak, time dalam pantang pam banyak2 buat stok.lagipun masa dalam pantang ni la breast kita akan calculate berapa banyak demand susu anak minum. Baby minum + pam, maknanya banyak demand la kan? abes pantang dia akan mula produce susu ikut demand masa dalam pantang. nadt tak tau tips ni awal-awal dulu, baru-baru ni baru tau. but kebetulan memang time pantang ada pam so rezeki pun Alhamdulillah da masuk 9 bulan ni masih ada.

Anyway, teruskan usaha murnimu itu. chaiyok! :)

::puan ungu:: said...

Hye mommy cha...

Slalu jd silent reader je kat sini...hehee...happy breastfeeding for 2nd baby n kuatkan semangat untuk capai matlamat=)

xkisah pam mahal or murah yg penting usaha ke arah fully bf tu ade.My first pam pureen bateri tu je pun.alhamdulillah banyak tu jasa zaman awal2 kumpul stok.hehee.

Pam consistently,minum air mencukupi,follow konsep supply vs demand. Byk demand mkn byk supply. InsyaALLAH moga dipermudahkan urusan. AMIN.

Ibu Diyana said...

hi mommycha.. sy aritu pun beli package bp kat obw.. sgt2 berbaloi2.. dpt mcm2 kan.. kalau pasal bf lak, time pantang kena wat stok awal2.. sy start 2 minggu lepas bersalin.. pastu minum air byk2 & kena rajin pam.. sy ada share tips sikit2 pasal bf kat my blog --> http://ceriteraibu.blogspot.com/ alhamdulillah.. sy baru wean off anak 1st dan skrg still fully bf my 2nd baby..

Aty_Fared said...

Mengikut pengalaman aty..yg penting jiwa kene kental..kene gigih dan rajin mengepam...disiplin ikut jadual...jgn skip..dan serah pade allah..jename bf..saiz semua tak penting...yg penting adalah keazaman diri sndri..slbhnyer serahkn pada allah asalkan berusaha...pnglmn bbrape bln aty bekerje dan jd pumping mother..buat persepsi aty berubah...aty tak perlukn suuplmnt yg keterlaluan dan mahal..aty beli..tp mkn biler teringt jer..heheh...tp alhmdulillah tak mengnggu aty..cumer perlu minum air masak bnyk2 sgt..jg pemakanan..dan mengepam mengepam mengepam...insyaallah....iyerr..kene rajin...:-) lg satu jgn luper tau..mase pntang muler buat stock supaye stock tak lari biler dah muler kerje...:-)

Aty_Fared said...

Eeaahh silap..bkn jename bf..jename pump..heheh..neway gud luck cha...semoge allah permudahkan cha?..aminnnnn.......:-)

Allene said...

semangatnya mmycha... uuhuhuh pump lama ada lg. tp mcm nak beli pump baru gak... uhuhuhu br semangat nak buat stok.. :P

yUmiE AzuRa said...

sekejap je mommycha dh nk msk 7mos kn??alhamdulillah.semoga semuanya selamat hingga ke waktunye.
and semoga niat murni mommycha nk fully bf adik gegurl(eh!dpt agk sbb bengkak ktenye kn??haha:P) berjaya hendaknye nt.chaiyokk mommycha!!

Mommy_Cha said...

mommycha amat terharu dengan support semua orang. terima kasih banyak-banyak. mommycha sangat-sangat hargai. semoga bantuan kalian diredhai allah swt :)

hanya tuhan yang mampu membalas jasa semua yang sudi memberi tunjuk ajar dan komen yang positif...

seriuosly ini memang sangat terharu untukku...
:(

YanaUjang said...

hye mommycha..saja nk komen psl bf bf ni..ai pn fully bf zafirah...skrg zafirah dh setahun pn..alhamdulillah...breast pump ai bli 2nd hand je dr biras..jenama spectra sama cam u tu...manual pam utk ke opis dan travel ai guna unimom...tu pn dpt free..menang kontes..kekeke~ so far ai mkn suppliment royal jelly CNi..tp tu utk tenaga dan kesihatan dalaman...utk milkbooster xmkn pape pn..just rajin pam and df baby je...mental kena kental...mtk asben support siang mlm :)

semoga dipermudahkan..insyaAllah :)

~YUN~ said...

Yun pn dulu gune spectra 3..best!just pikir kalau nk g travel susah sikit,sebab kene cri plug kn..all the best for the 2nd baby!yun pn berazam nk breastfeed lama sikit for 2nd baby..hehehee.ckp mcm da ader 2nd baby..huhu

e.t.t.y said...

amboi bra lap lap..habislah baba!!! kahkahkahkahkah....

yg penting kan cha, lepas pantang kena konsisten pump. amik satu sessi belah malam. then weekend jangan dilupakan okahhh...

deena awanis said...

wah seronok anak breastpump baru!hehe..i pun guna spectra jugak.alhamdulillaok..tp i punya kesah bf tak best sgt. banyak nau ranjau berliku. introduced to fm sejak rafique umur 1 week. he refused to be bf. tp skrg umur dh 2 thn lebih, tetap x nak bhenti mimilk.dah satu hal pulak!

jom ler baca kisah2 bf journey kita kalau sudi..
http://arvanees.blogspot.com/search/label/breastfeeding =)

and good luck to you!

~zuera~ said...

hai mommycha! sy bf anak jugak.guna pam manual je.senang x byk part nak basuh.masa mula nak start bf tu je kot yg problem.lama2 no hal pong.bab jaga makan tu ikut baby la.i is bedal je semua.sebab try sikit tgk baby ok terus next2 time tu boleh mkn byk.ais ke air sejuk pun sama.sy x amek any supplemen pun.cukup je susu untuk anak.jgn risau jgn stress.breastfeeding bagusss.anak sy dh 9 bulan baru sekali demam selsema.save duit klinik.bf baby less pee n poopoo.so diapers pun save jgk.

sweetlavender86 said...

nk fully bf mmg kene kental + sabar + gigih.hahaha..awal2 mmg stress.lame2 insyallah..1st baby mmg awal2 i dh cmpur fm.pregnnt 2nd bby dah set in mind nk fully bf baby.now alhmdulillah bby dah setahun sebulan masih fully bf.i pakai breast pump medela mini E jee..pkai dri anak 1st..dah 3 thun pkai.alhmdulillah.elok.just kene gi servis je.for me klu ade budget lebih beli la yg ribu riban tu/dpt yg freestyle tu mmg best.sbb bleh jimat mase.especially untuk ibu2 yg berkerja n ada anak ramai.smbil buat keje bleh pump..tapi kene rajin tau!ade kwn.smpai 2 pump die beli.satu avent satu medela free style.sbb susu xkeluar katenye,sbb tu upgrade ke free style.tapi skjap je gune.alasan sbb dah mls.huhu.itu membazir namenye.

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...