Iklan

Sharemyloves Geng!

10 January 2013

MMR Vaccine For Mikhail Today!


Salam semua!
Terima kasih banyak-banyak pada yang wish kan birthday buat Mikhail sama ada melalui blog, BBM, What'sApp, sms and so on.
Terharu mommy cha pada mereka-mereka yang ada ingatan untuk wish kan birthday anakanda ku itu. Yang tak wish takpe, tak main #sentapsentapmaknakpon#
Hoh!

Oleh kerana antara ramai-ramai ibu blogger, mommy cha adalah antara yang melahirkan anak paling awal (di awal bulan January)
So, nak berkongsi sedikit lah bahawa today Mikhail akan diberi "hadiah" oleh KK Seksyen 19, Shah Alam. Yakni MMR Vaccine @ cucuk alahan.

Bila dah dapat pangkat mak-mak beginilah gayanya
Ada saja appointment yang perlu kita patuhi especially untuk check-up anak
Itu untung pada korang yang tak berbadan dua. Yang berbadan dua macam daku ni nak kejar check-up mengandung lagi, nak kejar check-up anak lagi.
#pitamkejap#

Momy cha agak cuak sebenarnya untuk bawak Mikhail petang ni
Sebab dat day bila bagi dia makan telur terus zassss naik ruam dekat both peha dia
Alahai!
Adakah anak ku tergolong dalam golongan baby yang alergik telur?

Sebab itu momycha dah google tentang effect & background pasal MMR Vaccine ni;

A vaccine, like any medicine, is capable of causing serious problems, such as severe allergic reactions.
The risk of MMR vaccine causing serious harm, or death, is extremely small.
Getting MMR vaccine is much safer than getting measles, mumps or rubella.
Most people who get MMR vaccine do not have any serious problems with it.

Mild Problems
  • Fever (up to 1 person out of 6)
  • Mild rash (about 1 person out of 20)
  • Swelling of glands in the cheeks or neck (about 1 person out of 75)
If these problems occur, it is usually within 7-12 days after the shot. They occur less often after the second dose.

Moderate Problems
  • Seizure (jerking or staring) caused by fever (about 1 out of 3,000 doses)
  • Temporary pain and stiffness in the joints, mostly in teenage or adult women (up to 1 out of 4)
  • Temporary low platelet count, which can cause a bleeding disorder (about 1 out of 30,000 doses)
Severe Problems (Very Rare)
  • Serious allergic reaction (less than 1 out of a million doses)
  • Several other severe problems have been reported after a child gets MMR vaccine, including:
    • Deafness
    • Long-term seizures, coma, or lowered consciousness
    • Permanent brain damage
    These are so rare that it is hard to tell whether they are caused by the vaccine.

    Mommycha tempekkan jugak table vaksinasi supaya korang boleh refer 
    :)

     


     Semoga tiada side effect untuk Mikhail bila dah kena injek nanti
    Selain dari dah sah-sah dia akan meraung kuat bila kena injek
    Dah besar koooo
    Haruslah dah pandai meraung kalo kena injek, kan?
    Gulp!

    Mode: Mama dia yang cuak lebihhhhhh......!

5 comments:

Wawa said...

mama mikha cuak lebih sbb nak pegang mikha nti...hihihi...

hpy bday mikha bambam!

cha said...

semoga mikha tak menangis. mikha kan good boy :D

Aty_Fared said...

antara banyak2 makanan..telur ar yang paling aty risau nak cube bagi kat qaleef..entah kenape..sebab ramai sangat kot biler bace anak sensitip ngan telur..tapi..telur sedapkan...aty ade dapat free ae tah -yang isikandungan bahan dari telur- aty rase..memang sedap giler..katenyer sesuai diberi padal budak 7 bulan keatas..tapi aty tak berani gak nak kasi..amik langkah selamat..heheh..

♥ ROS ♥ said...

Semoga kuat yer mikhail :) hihihi..mummy bersiap sedia yer..insyaallah xde pape :)

erna said...

terima kasih mommy. perkongsian yang baik. bulan3 ni my iman pulak nak kena cucuk. harapnya ok je la..dan erna tak penah try bagi iman makan telur lagi. cuakss..apapun, kena try bagi nanti :)

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...