Iklan

Sharemyloves Geng!

21 January 2013

Kiranya Mikhail telah tiada dari ku.. :(

Salam Isnin.
Isnin dah pun. Hujung minggu ini adalah yang paling dinanti-nantikan oleh mommy cha sekeluarga. Semoga majlis sambutan kelahiran anakanda Mikhail berlangsung dengan sempurna. Oh! bagi yang tak dapat kad jemputan, maaf dipinta mungkin dah tak sempat nak pos. Kepada semua yang membaca blog mommycha dijemput hadir, tak kiralah silent reader ke, noisy reader ke, dah ada anak ke, belum ade anak ke, semua dijemput hadir. Datang makan je pon...bukan ade "cover charge" u ols...Semua FOC!
Datang tau!

Sebenarnya, yang perenggan atas tu cuma iklaneka. Mommycha nak mengimbau balik tragedi semalam. Tragedi yang membuatkan separuh dari jiwa ku pergi. Tragedi yang kalau mommycha lambat sesaat dua mungkin Mikhail dah TIADA!.... Diulangi...telah TIADA! Semuanya berpunca daripada mommycha sendiri. Iyaaa..ku akui itu semua salahku.
:(

Petang Ahad semalam my SIL menggoreng ayam drummet Ayamas tu. Sedang asyik leka mommycha menjamah ayam goreng tu, Mikhail ku letakkan diatas pangkuan. Memula terasa nak suap sikit ayam goreng tu, tapi bila dia dok juih-juih mulut macam dah kenyang, so daku biarkan saja dia duduk atas pangkuan. Tup-tup, abang ipar kupas epal. Lalu, semangkok epal diletakkan betul-betul dihadapan mata kitaorang. Mommycha pun apalagi terus kasi sepotong epal untuk Mikha pegang. Tanpa memikir baik buruk nya seorang bayi berusia setahun memegang sepotong epal sendirian!

Sedang dia leka makan epal di atas pangkuan mommycha. Kita pon asyik la dok meratah ayam goreng sambil mata nengok tv. Tetiba...Mikhail batuk kuat, batuk-batuk-batuk tanpa henti. Sampai keluar airmata, sampai merah padam muka sebab asyik batuk. Rupanya dia TERCEKIK epal!

Ya tuhanku........Baba yang kebetulan duduk turut sama pangku dan tonggang kan Mikhail dengan harapan buah epal tadi terkeluar. Namun hampa....Mak Wan Mikhail dah menjerit-jerit suruh bagi air terus ke dapur amik air. Tetap hampa...Muka Mikhail dah naik biru lebam....Aku masih panik! Blur..taktahu nak buat ape. Hanya berdoa agar jangan tuhan amik nyawa anak ku sekarang....belum puas aku mencurahkan kasih-sayang pada anakku yang seorang itu!

Dengan kudrat yang ada, aku terus korek tekak Mikha. Dan....aku dapat rasa sebutir potongan epal tersekat dekat kerongkong dia. Cepat-cepat aku tarik keluar. Baba terus tepuk-tepuk Mikhail, dengan tangisan yang kuat dan menggila...Mikhail terus terbatuk dan, zasssssssss terkeluar epal tu! Syukur sangat-sangat! Muka Mikhail yang tadinya dah biru lebam kembali normal berwarna merah seperti biasa.... Syukur alhamdulillah!

Lepas terkeluar epal tu, Mak Wan amik dukong dan peluk dia. Macam biasa orang tua tu terus membebel tanpa henti dekat aku. Padan jugak muka aku. Tapi syukur, anak aku selamat itu yang paling penting. Dengan esak tangis dia sebut maammaa...maaama....maammaaaa.. aku terus peluk dan cium dia berulang kali.
:( 
Sedih sangat!

Itulah kejadian yang paling menakutkan aku kini. Tak sanggup aku kehilangan Mikhail. Bodoh sungguh aku membiarkan anak aku dengan sepotong epal. Dan hanya sepotong epal itu jugak, mampu meragut nyawa anakku sekelip mata....Terima kasih Ya Allah kerana masih memanjangkan nyawa anakku itu...
:(

Sorry! no more apple for Mikha next time!..I really mean it... 
NO MORE APPLE!



Sempat mommycha google first aid kiranya bayi tersedak @ tercekik. Sebagai ibu-bapa kita kena persiapkan diri dengan ilmu-ilmu sebegini sekiranya terjadi kecemasan di rumah. Ingatlah wahai ibu-bapa sekalian, seminit terlambat nyawa anak anda mungkin melayang!

Ini pulak tips sekiranya bayi tersedak susu. Boleh jugak dipraktikkan untuk bayi yang tercekik makanan. Mungkin nampak benda ini mudah, tapi bila kejadian tak diingini berlaku pada kita, baru kita dapat rasa betapa pentingnya ilmu-ilmu untuk mengelak tersedak susu ni.
BYE-BYE APPLE!

34 comments:

e k i n ♥ y u s r i said...

ya Allah, naseb bek makhail x pape

Ann Ilias said...

Next time mummy kena hati hati
Kalau nak bagi buah, apa jenis buah sekalipun, better letak dlm bekas mcm pacifier tu
I x sure what brand, tp pernah nampak kat online shop

Wawa said...

Hohhh...takotnye...semalam bg Annaila makan cendawan goreng...ade gak die batuk2 tp cendawan tu terkeluar balik...agaknye cendawan tu lembik2...apple plak keras...huhhhh! mmg kne pantau la pasni makanan dia...takleh biar sengsorang dah makan...

CikNaa said...

ya Allah ngeri bace.. dulu adik ciknaa tertelan buah rambutan, sampai berbuih mulut dia...

fifi tiez said...

meremang bulu roma i baca...fuh! nasib baik mikha takde apa2..

amirah said...

syukur mikha takde pape...

MimahAjil said...

Ya Allah MommyCha...menitik dh airmata baca tau...Subhanallah...Allah masih panjangkan umur Mikha...

'Aien Awien' Husaini said...

: YA Allah...! Seriau baca entry nie... huhu.. nasib baik Abam Mikha tak de pape... Aminnn~

ibuhebat said...

saya baca pun berair mata jadinya.. moga Allah lindungi anak2 kita dari sebarang mara bahaya. Aminn..

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Erk..sy pun pernah 2 3 kali bg Aidi mkn epal pegang sendiri. Tapi dalam pantauan lah. Adeh risau jgk.

Kena lebih berhati-hati.

Kalau langsung tak bagi anak cuba pegang and suap sendiri food pun tak boleh jugak sebab itu salah satu pembelajaran jgk. Tapi kena make sure makanan yg dia pegang tu selamat utk dia.

Hope Mikha tak pape dah lepas ni.

Diyana Didie said...

Allah. me yang baca jantung degup laju gila. alhamdullilah everything fine. kena monitor setiap kelakuan anak kecik ni..hati hati next time okeh.

as ♥ Leenda said...

aduhaiii mikha..semoga dijauhkan perkara2 yang tak diingini..aminn...

Mooniqueen said...

Ya Allah..
MQ bace pun nak nangis rase...terkejut, kesian.... Semua Ada...but alhamdulillah Mikha selamat...
MQ pernah alami dulu....kite mana la tau kan... Ingatkan boleh,... Tapi tu la baby lg tak pandai kunyah...
Mmg jadi pengajaran n ingatan MQ n suami lepas tu...sejak tu klu nak bagi pun, MQ akan gigit n hancur siap2 dlm mulut MQ br msk dlm mulut anak...
Takpe kite belajar semua tu...

humble.hayati said...

Ya Allah, alhamdulilah semuanya selamat..berderau jantung membaca nya...
kena lebih berhati2 sgt2 lepas ni untuk anak sendiri huhu..

Allene said...

seram baca ni mommy cha... peringatan untuk kami juga....

mrs kayrul said...

berderau baca entri nie...haikal dulu masa baya mikhail pun pernah tercekik gak tapi dia tercekik duit 10sen..masa tue memang panic betul....dengan dia macam tak boleh bernafas pastu memang tak boleh pikir la...klu nak tunggu g hospital memang tak sempat...

masa tue terus jolok tekak dan dapat rasa duit tue....memang nak tak nak terus korek la...mujur la boleh keluarkan duit tue....sekarang klu benda2 kecik kat lantai memang terus ambik buang...kang budak2 kecik nie suka kutip makan...

leeza said...

alhamdulillah.. ya Allah takut saye kak! plzz untuk ibu-ibu lain juga (termasuk saya) beringat lah jgn makin anak-anak kecik makan buat yang kite x kunyahkan dulu atau saiz yang besa.. saye penah masuk emergency ward kat Hospital Bainun Ipoh, dlm bilik tu ade budak umar 4 tahun meninggal terkecik buah anggur.. meraung mak ayah die:( sgt sedih kak..

Hana Soffelia said...

Omaigod. Mommy Cha, seram hana baca. nasib baik mikhail xde apa2. so far, hana bg Naurah epal tp letak dlm food feeder je.

Lala Latif said...

ya Allah...nasib baik abg long mikha selamat..
alhamdulillah...peringatan untuk sy jugak...

Erina Asmawani said...

Nape nangis pulak bila baca ni?? Saspenn..sedih..berdebar2 jantung. Syukurlah Mikha tak apa2. Ya Allah terima kerana Kau selamatkan si kecil ini. Sedihhh lah mommycha..bagi peringtan kat semua mommy2 juga supaya extra careful pasni. Siapa sangka sebabkan apple je kan. *hugs mommycha & abam lom kuat2*

cha said...

haish ya allah nasib baik u cepat keluarkan. takut baca yg muka mikha dah biru :-/ lepas ni please hati hati bukan dgn buah epal je pun tau

missayu said...

alhamdullillah everything is fine....nak selamat bg mikha makan buah guna food pacifier tu...ayu bg nia makan buah dalam tu jer....biar la comot,jgn tercekik sudah....

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

alhamdulillah takde pape.. hati2 mommy cha. malang tak berbau

m@m@yAyA said...

meremang bc nie mommycha~

sm cam zura dlu,anak hmpir tertelan anggur..mama yg careless :(
zura pn korek anggur tue smp dia mnth sume skli,xkshla jnji bnda ybtercekik da kua..

syukur mikha xda pape..memang sume nie kita perlu alert xkshla jd ke xjd ke bkal jd ke sekurg2nya kita thu apa nak buat..

Mimy Hamid said...

ku menangis...nasib mikha takde apa...oh sebak la...pasni kita sesama berhati hati key..take care mommycha n mikha..hugss

malynd_anggun said...

sebak nye..my mikhail pun tercekik smlm...tobat xnak bg roti homemade mama nye lg...

Misz Pinkie Winkie said...

ya allah..syukur alhamdulillah semuanya selamat..
sebak plak saya baca ..
lepas nie mmg kena lebih berhati2.

Anak Lebah Comot said...

sedih..sayu dan juga iktibar bagi Jasmin. Pasnie memang kene pantau apa jua baby makan dan pegang kan.
Alhamdulillah....mikha memang kuat!!

erna said...

mommy cha, keluar air mata erna baca entry ni. Ya Allah..mujur x ada apa-apa. Mujur apple tu keluar semula. Kena jaga-jaga la pasni. tp erna memang tak pernah lagi bg iman makn sendiri. Ya Allah..syukur semuanya ok

Mr n Mrs Zaidi said...

Ya Allah, mujur takde ape2 jadi kat Mikha.. mesti rase bersalah sangat kan, tapi takpe la mommy, jadikan satu pengajaran buat kita supaya lepas nie kne berhati2...kalu terjadi kat sy pun, mesti sy cuak jgk...huhuhuhu

Puan Ira said...

ya allah..pasni kena lebih ati2..termasuk diri ira ni jugak

bLisS said...

ya Allah takutnya..anak sy pun pnh aritu tercekik manik kerongsang.die pg kutil amik n masuk mulut pulak..nasib takde pape..pastu dah serik nak pakai kerongsang gantung2 tu huhu

AkmaFaizal said...

Syukur Mikha tak apa2...Nauzubillah...kadang2 apa yg berlaku ade hikmahnya. Hikmah semoga semua ibu2 sentiasa berwaspada dan selalu tgk anak2 sama. Thanks 4 ur cerita, akan dijadikan panduan dlm mbesarkan anak2.

Skang anak yg kecil umur 6 bulan, rajin kutip n makan apa je yg dia nampak n dpt capai.kertas pun dia nak makan..huhu

anne said...

Salam, kurus untuk kelihatan cantik dan menawan..di samping itu kita harus menitik beratkn kulit dan lemak yang menggeleber bila penurunan berat badan berlaku...sila hubungi sy Ann 0192887744 jika berminat tips seterusnya..sy sedia membantu.tq

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...