Iklan

Sharemyloves Geng!

03 January 2013

Anak tanak makan..masalah utama kaum ibu

Bila anak tak "hingin" nak makan, apekah yang u ols para ibu bidadari ni buat eh?
Tolong lah rungkaikan kejap permasalahan besar momy cha ni.
Adakah ini normal para ibu-ibu?

Eh...nak tanya anak korang nak makan tak?
Tak kira lah makan nasi bubur ke, nasi dengan ikan goreng berkuah kicap ke, nasi dengan sayur-mayur ke, makan biskut ke, makan kepci ke, cekodok ke, badak berendam ke, nasik kerabu ke?
Persoalannya adakah derang nak makan atau tidak?

Mikhail ni serupa ada emas, berlian, batu zamrud, batu jed dalam mulut dia. Nak suap makan kemain susah. Makan sekali, dua suap pastu.....nan-hado nak makan dah. Sibuk nak main iyer.

Bila kita suap dia luah balik, pastu dia kutip yang tumpah buat-buat suap dalam mulut dia..Hai! meradang mak bonda ni tau takkkk! Memula ingat dia tak suka makan nasik bubur, pastu kita pon kasi nasik keras yang biasa. Sama jugak tak makan jugak.
Ok. Takpe.
Pastu bagi lah roti sapu la ape-ape yang patut....Sama...tak makan jugak. Main jer lebih.
Ok. Takpe.
Pastu kasi biskut Tiger/Farleys kasi dia makan...Sama ...tak makan jugak. Lempar ke bawah walker
#urutdadamakdia#
Ok. Takpe.
Pastu bagi nestum pekat, likat perisa buah-buah....Sama...tak makan jugak. Dibuat main pastu buat uwek-uwek, gaya orang tengah morning sickness.
Masa ni lah mak dia nak bertukar jadi warewolf ke hapa pon taktahu. Semua tanak....!
Kita ni risau anak nak membesar, tak cukup zat, tenaga, vitamin ke ape...Pastu dia buat rilek jer. Nak cubit kesian....so watodo?

Baru nak masuk setahun jagung dah memilih makan. Susu ko jangan citer. Buat...then buang. Buat...buang! Eh..Mikha ko ingat omak ko ni kerja kilang susu ke hapa?
Heh!
Susu bukan murah nak oiii. Dah tu achaner? Makan tanak, susu tanak?
Nak masuk Baby Top Model ke ape Mikha oiiii??? Tayah le tiru omputeh tu semua Mikha...tahyul belaka..Kihkihkih!

Berat badan setahun baru 10kg. Tak berganjak dari 2 bulan lepas. Nak berganjak achaner dah semua rejek tanak makan. Bila nengok anak orang lain...hoi semangat nyer...hoi tembam nyer...hoi gebunyer...rasa macam rindu saat dulu. Saat Mikha bam-bam. Saat telan jer ape yang aku bagi....
Sobss....

Pada ibu-ibu yang mempunyai masalah yang sama seperti ku & Mikha. Tolong lah share macam ner cara untuk kembalikan selera makan anak ni? Disebabkan si budak yang banyak memilih makan ni, momy cha dah terlanggar rules untuk kasi gula @ garam after umur 2tahun. Sekarang pon ku kasi jer makanan yang berperisa. Dah nama pon memilih. Terpaksa ku sogokkan jugak dengan biskut manis dan macam-macam lagi. Hanya untuk si anak kembali berselera makan....

Semalam balik rumah, MIL cakap....
"Sha....tadi tengahari mak dah suap nasi berlauk kurma ayam ke Khail. Elok jer dia makan....."

Gulp!
Kurma ayam, mak?
kurmaaaaa ayaaammmmmmmm!!!??????
kuramaaa ayaammmmmmmm?????!!!
bukan buah kurma kan?
kurma ayammmmmmm kan?kan?kan?

Kurma pon kurma lah....
Gasaklah janji ko makan, wahai anak!

rindu saat ini. saat airliur sentiasa meleleh nak chu-chu. time ni, time pelok pon sodap! goreng patah lagii.... huwaaa!

#pisnowar#
mommycha!

23 comments:

Mimy Hamid said...

ku bermasaalah jugak..fayel dia makan tapi bencinta nak habis..now akak dah train dia makan sendiri pakai pinggan ikea...masa nak bg makan adalah time dinner bersama..baru selera...kalau tak hmm dia keluar dari mulut dia...hari hari nasi ayam oi menu mama papa dia...terpaksa la sbb itu je dia nak

MimahAjil said...

adakah mungkin Mikha cuba nk meringankan sedikit badan dia utk berjalan???

!k@ said...

Sama la ngan ammar..suap la ape2 pun..semua dia luah balik...geleng2 kepala xnak..
Mama mmg cepat la nak mengamuk...abah dia yg sabar layan..
Mcm mne ek nk buat..risau..dh la anak ku ni underweight..

amirah said...

samaaaaa...sob sob sob...anak akak si iecha dah kuruih dah. nanti org mesti kata mama baba x bg mkn ckup..mkn coet je. sesuap dua suap pastu semburrrr...takpun kuar balik kat tapak tangan pastu masuk balik mulut..tp ada gakla benda2 yg dia suka mcm buah ke. tkpela cha, dh tu yg dia nk mkn. asalkan sihat, poo poo ok. yg risaunya kalo poo poo x ok. keras ke apa kan

~ NANA ~ said...

wuuuu sama la dgn farish...mcm2 makanan & cara dah i try tp still refuse taknak mkn...pandai memilih sejak demam hari tu...skrg ni harapkan susu je la...ayoooo

y.o.n.g.n.a.n.a.1.8.8.1. said...

Masalah kita sama!!! Baru jugak up entri pasal Aidi takmau makan ni. huhu. Perangai sama sebijik macam Mikha. Makan sikit pastu buat-buat luah balik. Pastu dah jatuh ke lantai, dikutip pulak masuk mulut. Ayaaakkkkkk!!!! Semput mama.

Rasanya ye kot bebudak ni nak ringankan badan nak jalan. Budak nak buas la orang kata.

Mujur Aidi nak minum susu. Kurang sikit resah hatiku. Huhu

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

budk tgh melasak nak main je mmg tak igt makan kan kak.. tapi kalo dia dah berkenan makan lauk kurma ayam tu, bagi jelah. dari tak makan langsung...

Allene said...

kadang2 bila dorang da meningkat dewasa, selesa pun berubah. Dorang suka apa yang kita makan. tp kena tapis la sikit.. :D

UMIE SUE said...

Ohoi! Samelah ngn aqilah! Tak mau makan! Susu pn buang dan buang..sdih!

CikNaa said...

ape la masalah bebudak ni yek.. sedap dh mak nye masak ni haa.. siap buh air tangah peluh bagai..kehkeh.. razin tu sampai nmpk tulang gitar dh kat badan sume :(

e k i n ♥ y u s r i said...

zara pon xnak makanlah mommy cha
bg bubur ayam xnak
bg puree xnak
biskut naklah
semangat mommy die nak masak2
tp die xnak makan plak
aduhai

Bazilah (^0^) said...

mikha nk mkn mknn omputih kot hihihi

Nadt said...

Sama la ngan anakanda saya si Saif musyuk tu ha. Memilih makan ha. Macam2 jugak la try buat tu buat ni, last2 jumpa gak si Saif ni suka makan benda yang ada rasa sedap2 berlemak gitu cth bubur ayam, bubur ikan bilis, sweet potato, muhsroom soup pizza hut<---ni papa dia yg suap..huwaaa. memang kena try and error. errr..susu dalam botol pun kureng. yg dia suka ngempeng je melekat ngan mama dia. huihhh..oh ye ku perasan anak ni suka makan apa yang mamanya makan. so kalau buat bubur tu cer buat banyak, sambil suap anak sambil mamanya makan sambil buat aksi "sedapnyyyeee.." anak pun tertipu dan teruja nak makan sama.itu yg nadt buat.hehe..

cha said...

Huhu lauk masak kurma pulak dia makan ye tak. Pening jugak u nak fikir tu. kesian u. Tryla mcm mcm cara lg u.

D Yatie said...

wow! ramai jugak anak2 tak nak makan ye. (baru tau). huhu. Arissa...pantang tengok makanan...nangis2 nak...tapi badan? kurus. rindu jugak zaman dia montel2 tombam2 dulu. huhuhu...

mrs kayrul said...

budak2 sekarang memang masalah nak makan tambah bubur lagi la diorang tak heran...umur baru setahun tapi nak makan macam org besar punya makanan...huhuhu

Erina Asmawani said...

Mikha nak tumbuh gigi geraham kot mommycha?? Huhu..cer bagi mashed potato KFC? Aqil suka tu..mantau kot2 Mikha pun suka :D

Abam Lom nak selim melim sebab senang nanti mommy nak kelek :)

Aty_Fared said...

sameerrrrr...!!!!! aty pon ngah bermasalah ngan qaleef sekarang ni....siyes susah hati..dah ar demam ritu badan susut..pastu memilih makan pulak...hahaha....memang pening...

Wawa said...

samelahhhh...annaila takmo makan bubur2 segala bagai tu...nak makan lauk org besar hokey...nasi pun skang makan nasi sebutir2 tu...haih! anak.....anak.....

MyLittle Q said...

huhuhu...mylittle Q pn xmau mkn skang ni...
klu opah die msk, laju je mkn...yela, ade rs masin2 cket kn..
kalau yg mama die buat x rs ape, mmg xnk la die mkn...
xtau nk wat cmne...mak sibuk suh campur garam cket dlm bubur die...baby baru 7 bulan..tp tula..terpaksela.....
kecik2 da pndai memilih...huhuhu

Nordiana Andrew said...

baby sy pun tak nak mkn.tapi try suap nasi lembut pakai tangan dia nak mkn wpun tak banyak.bagi dia pinggan sekali.dia suap sendiri juga.tapi ada masa dia tak nak makan sy puree kan bubur campur dlm susu dia.so botol susu tu isinya separuh susu separuh puree bubur.dia suka habis dia minum sampai tertidur.

Nordiana Andrew said...

baby ikhwan pun tak nak makan apa pun.sy try suap nasi lembut pakai tangan dia suka..nak mkn.bagi dia pinggan sekali..buat main sambil dia suap sendiri jg.time dia tak nak mkn nasi lembut sy puree kan bubur then campur dlm botol susu dia.so, separuh botol tu isi susu separuh lagi puree bubur.dia suka..minum habis sampai tidur.

Nory Zoulkefle said...

salam kenal..
first time singgah sini...
nory pon ada masalah yg sama, anak takmo makan...gerammmnya lahaii...

acaner ek??

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...