Iklan

Sharemyloves Geng!

28 December 2012

WAJIB check-up di KK Gomen sekarang!

Boring?
Takde keje nak buat?
Mari sini momy cha nak cerita sikit.
Bukan gossip atau hot story, kira story suam-suam kuku aje pon.
Heh!

Aritu kan ku pegi maternity check-up seperti biasa di DEMC. Sekalinya Dr. Norleen my gynea bagitahu sekarang KKM dah ade law/arahan/pekeliling baru, yakni WAJIB bukak buku PINK untuk ibu-ibu yang berisiko tinggi. 
Berisiko tinggi achaner tu pulak? Haaa..sudoh doh!
Contohnya: ibu yang berumur 35 tahun ke atas, ibu yang mengandung tak cukup 2 tahun (untuk kes czer), dan lain-lain masalah yang kritikal (talasemia etc-etc).

Wat the hek?
Nak nangis pon ade. Nak terjun bangunan pon ade. Yelah, kita ni dah 17 minggu  mengandung. Tup-tup suruh bukak buku pink. Harus kena bebel/maki/marah dengan nurse gomen.
Gulp!
Menggigil lutut gwe...

Hari yang dijanjikan sudah tiba. Disebabkan takut yang melampau-terlampau-lampau, lalu ku ajak baba teman sekali. Yelah, kalo ade baba tak cuak sangat. Kalo kena marah dengan nurse, pastu kita boleh bebel-bebel balik dekat baba. Hihihihi. 
Bijak...anak kak Ani!

Seharian dekat klinik Presint 3, Putrajaya nak bukak buku pink. Sebelum tu nak ingatkan kalo kome-kome nak buakak buku untuk second time WAJIB bawak buku yang lama. Tak kira lah, buku dah lusuh ke, bau kepam ke, dah bertukar kaler kuning ke, kaler belacan ke...WAJIB bawak jugak. 
Paham?

Bila sampai turn sendiri, tangan berpeluh cuak. Macam nak kena bersunat pon yer jugak. Takut punya pasal. Nak ajak laki teman, nampak sangat anje-anje nye. So, masuk le sensorang. Tunjuk macho sikit, padahal dalam hati ombak tsunami melanda. Gitew.

Nurse senyum. Ok (petanda baik sebagai permulaan). Dia suruh check berat, ukur tinggi. Ok  (dia senyum lagi). Pastu duduk, dia mintak buku lama. Pastu...pastu...pastu...

Nurse: "Aik! awal tahun datang, hujung tahun pon datang lagi?"
Gulp!.
Drama bermula. 
Aku: "Aah nurse. Kena marah tak kalo cenggini?"
Nurse: "TAK....buat ape nak MARAH...inikan rezeki dari Allah SWT, jangan dengar cakap orang sekeliling tu, pekakkan saje telinga. Saya pon macam awak jugak dulu.......Saya dulu bila mengandung tak boleh tengok matahari, asal matahari kuar je saye nyorok bawah katil. Rambut menggerbang, tak suka tengok cermin pon...bla-bla-bla-bla......"
Ok. Nurse rajin bercerita pulak dah.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
(senyum - dalam hati ada taman)
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Hoyeh! Nurse tak marahlaaaa....Alhamdulillah! Tahun depan boleh ngandung lagi lah ceni...kahkahkah!
Pastu bermulalah kisah perjalan check-mengecheck segala jemala. Heartbeat baby (ok), blood test (ok), HB (ok), urine (ok), scan movement baby (ok).
Segalanya OK-OK belaka!

Begitulah alkisahnya pasal bukak buku pink momy cha. Next appointment will be on 11th January 2013 (minum air gula) sebab previous ade history GDM (gestational diabetes mellitus). Cisssss!
Awal sungguh nak kena minum air pekat, likat, manis tu.
Auwwwsemmm sangat!

Kesimpulannya, kepada para ibu jangan lah jadi penakut a.k.a bodoh sombong macam momy cha. Kalau berkemampuan sekalipun, tapi diri anda dikategorikan sebagai ibu berisiko tinggi, silalah bukak buku pink awal-awal. Tak payah tadah muka, berdesing telinga kena marah yek. 

Bukannya apa, ini untuk keselamatan nyawa janin kita jugak kan?. Lagipon sekarang takperlu risau. Selain daripada servis sepital gomen yang bagus, ubat-ubatan jugak telah di upgrade. No more ubat 3 berantai tu dah. Ala..ubat yang pahit, kelat nak mammmm tu kan?
Nak tahu ubat ape KK kasi dekat korang sekarang para ibu mengandung sekalian?

Taraa......

Obimin tu! Dolu-dolu takde pon nak kasi FOC ubat ni. Dah le mahal sebotol dekat RM40++. Sekarang boleh save bajet. Terima kasih kerajaan Malaysia. IM4U....gitew!
nak vitamin A? vitamin B? folic acid? Iron? Calcium? Iodin? All-in-1. Senang sikit tayah nak telan banyak-banyak pil dah. Telan satu pon dah cukup. Nak senang lagi telan sekali 30 bijik untuk sebulan. Hekhekhek!
RM1.00 saja. Tapi sebenarnya FREE. Napelah untung bebenor pegi gomen ni eh? Satuuuuuu melayyyyseeeeiiiaaaa.......
Nota kaki: Terima kasih nurse KK Presint 3, kasi layanan baik, kasi buku sticker hijau yang bertulih:
- ceasarian < 2 years
- previous (big baby 4.3 kg)
- GDM
- late booking
- previous scar

Sekian. Terima Kasih!

#pisnowar#
mommycha!

sekarang boleh dah tido dengan nyenyak...zzzzzzzzz!

18 comments:

Nadt said...

wahh..dapat obimin da sekarg. hebat da KK sekarg ye. kalau tak dulu nadt pun perabih duit beli obimin ni. hehe..

Allene said...

klu tak berisiko kena pergi gak ker ?

.:Wanie:. said...

sodap tak pil nie? hehe

Mommy_Cha said...

ntah nanti lin tanya lah dgn gynea dekat private tu kena pegi ke tak yeh?

Mommy_Cha said...

tak sodap!
;p

Mommy_Cha said...

aah dpt obimin dah sekarang ni. kelas gomen! kasi obat mahal kan?

Mimy Hamid said...

bila nak bukak buku pink ni...selak buku lama tahun lepas kepam lagi ni hihihi...sabar menanti huhu

Mommy_Cha said...

hihihihihi takpelah. nanti tahun depan insyallah mesti boleh bukak buku pink baru. eh..eh..tahun dpn lagi 2,3 hari jer kan?
tak lama dah tuuuu....
:)

Nor Arinee Mat Saaud said...

I juga having good experience g klinik kerajaan skarang..tak mcm dulu lg. Bravo staff KKM.

mrs kayrul said...

tak pernah lagi g gomen check....agak2 nak buat anak lagi boleh la try...hihihi

amirah said...

iye, akak pun sama kena gi gomen gak. swasta pun ngak mahu ngan diri ku ini..huk huk huk

PUAN SUE said...

hoyeaahhh! obimin tu pun su dpt free je dulu kat KK.
alamak mane lah su letak buku pink aqilah dulu..hehhe
kang tetibe ade rezki second baby kn selongkar bilik la ni nak cari..hehhee
teruk betui perangai..

petang kang nk pi putrajy..tgok fasihah..besfren su tue..

With Julia said...

waaaaa kelas KK gomen sekarang ehh...weeeeeee satuuu malaysiaaaaaaaa....cm nihlah baru mommy2 rasa sgt puas hati dgn layanan gomen...hidupppp gomen :D

bieyah ahmad said...

mommy cha amek dr norleen ke utk secnd bby nie?

izzah said...

moga mommy cha selamat hingga melahirkan yek...jaga kandungan baik2...seronok baca kisah mommy cha...senyum sorg2 je...hehe...

Mooniqueen said...

Oooo baru tau ni... Kene info kwn2 ni bagitau...

veesakura said...

ooo.nt tlg tny ye, kalo yg x berisiko, kene jugak ke p kk?

CikNaa said...

hah gini pulok ke? kategori mende ciknaa ni yek?
huhu nak mengelak lagi g KK benornye..

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...