Iklan

Sharemyloves Geng!

13 December 2012

Resipi Senang: Sotong Goreng Tepung Rangup

Kalo pergi kedai Tomyam selalu WAJIB nak oder goreng-goreng tepung ni.
Tak kira lah, sotong goreng tepung ke, udang, ketam, ape-ape sajelah yang boleh digoreng tepung.
Jangan oder katak goreng tepung dah.
Kahkahkahkah!

Pastu bila menunggu dengan penuh sabar, sampai perut berkeriuk-keriuk mintak diisi. Dalam kepala otak dah terbayang tomyam yang pekat dengan penuh isi, ditambah dengan rasa yang kick. Pastu sotong goreng tepung yang rangup..krup-krap-krup-krap...
Alahai sedapnya...

Tapi bila sampai je yang di "oder" dengan rasa hampeh. Phui! terus potong stim. 
Pernah tak korang oder sotong goreng tepung tapi yang sampainya berupa cekodok yang isi sotong nya kecik, pastu tepung nya dah macam cekodok terlebih tepung?
Hai....berasap seluruh badan hoiii nunggu!
Yang sampainya cekodok sotong. Cait!

Disebabkan itulah momy cha gigih cari resipi sotong goreng tepung. Balik-balik, buat sendiri lagi baguih, kan?
Godek-punya godek terjumpalah satu resipi senang dan mudah. Bukan takat satu resipi je tau, momy cha gabungkan jugak satu lagi resipi dari cousin baba yang jugak senang. Jadinya 2-in-1 resipi. 
Moh nengok resipi & hasil first time buat menjadi tak?
Heh!

Bahan-bahan

  • sotong besar-basuh&potong bulat
  • 1 biji telur-pecahkan(guna dua-dua putih+kuning telur)
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam/lada sulah-bagi yg gemar pedas (tayah buh pon takpe)
  • 3 sudu besar tepung jagung 
  •  3 sudu besar tepung Kentucky
  •  Minyak utk menggoreng

Cara-cara

  1. Gaul semua sotong dgn telur yg dipecahkan.Masukkan serbuk lada hitam/lada sulah.
  2. Panaskan minyak didalam kuali dgn api yg perlahan.Salut kesemua sotong dgn tepung jagung + tepung KFC.
  3. Goreng kesemua sotong. Nak sotong cantik & garing, bubuh minyak banyak dalam kuali. Baru sotong tu garing nanti. Kalo bubuh minyak "ciput" alamat nanti sotong lembik. Angkat bila sotong kekuningan. 
  4. Nota: Hati-hati, sotong mungkin meletup-letup bila dah cukup masak/garing :)
Senang jer tu. Tayah guna bahan susah-susah. Barulah nak makan sotong pon krup-krap-krup-krap. Takde lah rupa cekodok...kihkihkih! 
Untuk pengetahuan u ols, garam tayah letak sebab tepung KFC tu dah super-duper masin. Ado paham?

Oleh sebab time tu malam, momy cha kan sedang mengamalkan "dasar polisi DIET" sekarang ni, jadinya kami berdua makan cicah sotong dengan thousand island + sos chili jer. Mat salleh nengok pon terbuntang mata deknon, derang taruk thousand island sos dengan salad. Kita makan main cicah dengan sotong jer....
Ape ku fedulik???

antara bahan-bahan nya: tepung jagung (non-hado dalam gambo) lupa amik pulop...

jadilah untuk "first timer" masak kan?

tekak ibu ngandong kata ok, tekak korang ku tak tahu...

kudap-kudapan malam hari :)

Selamat mencoba....Coba-coba jangan tak coba....

#pisnowar#
momycha!

15 comments:

erna said...

rajin hupdate resepi..nampak sedap.blk keje, boleh laju2 buat sotong goreng tepung ni. yummy!

tq 4 sharing

cha said...

I pun selalu buat camni. Husband suka. Sbb salu trust mkn kt seafood area kl ni mcm hampeh cekodok sotong namanya tu haha

as ♥ Leenda said...

sotong mahal sekarang..sekian.

Lala Latif said...

kat ana ikan bakar petai sotong goreng tepung dia memang pure goreng tepung..bukan sotong cekodok..hahaha...sbb tu sy suka g situ masa pregnant dulu...kalau boleh hari2 nak g...semput duit laki aii..hahaha..
last2 google resepi jugak...buat kat umah lagi puas hati...

ibuhebat said...

setuju! senang dah sedap. tapi saya takde tepung kfc ni kat rumah. apa saya buat just guna tepung gandung+blackpepper+ lada sulah (lebihkan) utk gantikan tepung kfc tu.. nak pedas sikit lagi tambah serbuk kari pun sodap ;)

Erina Asmawani said...

Aaaa...dapnyee!! Terus rasa nak cuba masak untuk lunch kang. Tenkiu mommy cha :D

Puan Ira said...

simple but sedap....feveret

Allene said...

adoi... mommy cha tayang sotong plak... lama da tak mkn sotong ni.... misi mencari sotong la pasni

~MommyAida~ said...

Wahh sedappnyaa..dah macam ayam KFC rupanya..harus cuba esok ni!!thanks mommy Cha!!

Ann Ilias said...

looks great! wajib try. thanks mommy share resipi

Liyana said...

sedapnye! terasa2 kt tekak nih :D

mrs kayrul said...

nampak betul rangupnya tue....nampaknya kena cari sotong la nie

CikNaa said...

nak rajin masak gak ni.. bior dapat anak gegel plop.. heee.

cik pika said...

yeyyy.. da msk.. sedap2.. tp pika tmbah butter skit :) wangi...!!

syikin0508 said...

Tp camne klu nk bp kerak byk mcm kat kedai t

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...