Iklan

Sharemyloves Geng!

12 December 2012

Outdoor ke Indoor lagi best?

Hello 12.12.12.

Hamboih! Cun nyer tarikh. Hi u ols..
Baru berkesempatan jenguk belog usang momy cha ni. MC lah demam!

Diam tak diam sudah 16 minggu @ 4 bulan momy cha mengandung. Alhamdulillah kesihatan makin bertambah baik. Semoga kesudahan nanti jugak baik. Tak sabar jugak nak tahu jantina my second baby ni, mana tau Allah SWT nak kasi gegurl?
Berpinky lah dari hujung rambut, ke hujung kaki baby nanti.
Insyallah!
:)

Tutup kisah baby. Nak bercerita kisah anak sulung dulu. Harus diutamakan, katanya anak pertama kan?
Eh...nak bertanya sikit kan. Kalau korang bawak anak-anak keluar mana korang prefer? Pergi main outdoor atau bawak jalan-jalan dalam shopping mall saja?

Yelah kan, pendapat individu ni berbeza, kadangkala ade orang tak suka bawak anak keluar/outdoor takut kena rashes, gigit nyamuk, alergic...gitew. And ade yang suka jugak bawak ke taman outdoor. Kasi adventure sikit dekat anak-anak. Cari new experience, dapat bergaul dengan ramai orang. Al-maklumlah public park kan selalunya ramai orang, kan?

Pastu, ade jugak parents yang suka widow sopink. Then anak-anak turut "terjerumus" kena ikut sekali kan? masuk sopink mall sana-sini, sopink itu-ini. Lama-lama anak-anak pon terikut jadi "kaki sopink" jugak. Hehehehehe. Sebenarnya mebi ade sebab lain, especially baby/budak yang ade skin rashes/irriation yang teruk contohnya; eczema. Derang ni tak boleh kena panas lama-lama, kalau dah berpeluh nanti akan naik segala rashes dekat leher, pelipat peha, belakang badan dsb. Itulah sebabnya, parents lebih suka bawak anak-anak derang berjalan di sopping mall atau tempat yang berhawa dingin saja. Baru lah nyaman...heh?

So far, Mikhail ni momy cha exposed dia ke dua-dua tempat. Open-park pon pegi, indoor pon pegi jugak. Tengok mana selesa. Kalo hujan indoor sudah, takpon lepak dalam rumah saja. Hehehehe! Bila bawak open-park, alhamdulillah takde pulak naik merah atau gatal-gatal peluh. Lagi siok adelah. Mungkin anak jantan, kot?
Heh?

Kalau indoor ni dia kureng sikit. Memang tetap have fun, cumanya kalau bawak pergi soping mall mata dia melilau jer nengok orang. Kihkihkih! Kalo momy cha beli barang, dia akan duduk luar kedai dengan baba. Dasar kaum lelaki! Sudahnya terkelip-kelip mata ku pilih barang sorang diri...Tak best!

Ahad lepas, kitaorang melilau area The Curve, Ikea, IPC. Nampak Kidszania, bila baba check-in dekat foursquare, terus ade satu comment katanya...
"Parents have to pay RM35, without doing nothing. USELESS!" - anynomous
Hamboih marah kemain tuuuu. Kitaorang takdelah pegi situ pon. Tapi melencong ke tempat lain. Gilo ape nak bawak baby 11mons pegi Kidszania, dia langsung tak reti bahasa lagi. Buat rugi jer...bayar kemain mahal tuuuu...Kihkihkih! Tunggu besar sikit, sampai balik sekolah pastu Mikha cakap gini..."Mama kawan-kawan semua dah pergi Kidszania, ermm.. Kidszania tu ape eh?" 
Then, ok baru mama bawak na?
;p

Gitulah bebudak sekarang beruntung ade itu ini. Mama dulu pergi Pesta Pulau Pinang jer tau. Main kat fanfair... Kahkahkah!
Budak sekarang tak pergi taman pon tak pe. Janji ade "touch screen" leh main angry bird pon jadi laaa....
Huh! no-good! Nanti lelama jadi gemssss tau adik-adik...
:)

sampai terjelir lidah ko dik?
baju kuda lambang keunggulan...;p
macam orang besyar dah budak ni....:)
posing sat dekat opah dikampong...ceyyy!
dah gengam penumbuk sebab baba asik nak update dekat foursquare...gggrrr!
baba yang berjurai peluh, anak maintain jer...
sibuk nengok orang lagi...nak main lagi letewww!
I really have fun, guys! :) tengok...maintain "jambul" tau! hihihihi...
penghilang dahaga mama&baba errrr Mikha jugak...kihkihkih!
Esok momy cha nak kasi resipi lah, asik-asik letak cerita pasal Mikhail dan bubuh gambar dia jer...kang ade yang muak, muntah darah muka Mikha asik enteprem...hahahaha!

#pisnowar#
momycha!

28 comments:

amirah said...

dua dua...selalu weekend bawak dua-dua je.pepagi main beskal petang window sopink sebab mama malas masak..kuang kuang

Mommy_Cha said...

hehehe...curlasss akak. kalo malas msk pegi soping mall eh? kihkihkih!

e.t.t.y said...

rambut diaaaa.ini macam acik pun nk setupkan rambut umar raihan biar sama sama ng mikha...

Mommy_Cha said...

acik etty nak berguru tak ngan momy cha cecara nak setting rambot anak ala2 salun gitew? ahakss...FOC jer! ;p

'Aien Awien' Husaini said...

: hensem boy nye..! my suami suke sangat tengok anak mommy cha.. kalu CikAwiens bace entry mommy cha.. mesti si suami pun sibuk ngendeng nak bace same.. ;;)

#salam perkenalan dari aunty awien... Mikha~

farhana shamsuddin said...

bam bam..

♥ ROS ♥ said...

Klu ros baik duk umah jer..kikiki... Selamat..stgh budak xsesuai environment leh demam.. Nk g main air pun bhaya skrg ni... Huhuhu.. Wah makin smart lah mikha nih... Kikiki

***aih pgge kak ker?? Ros ker mommy cha yg ptut dipgge kak ni... Kikikiki...mummy cha umo brapa yer?? :p

as ♥ Leenda said...

huwaaaa jarang benor bawak asyraf pegi outdoor ke indoor ke..
abah asyraf bz katenya..asyraf dok umah jelah tolong mummy sepahkan umah..huhu..

erin said...

klu g DEMC selalu terserempak dgn hubby MommyCha, pernah sekali terserempak ngan mommy cha kat Paed DEMC, masa tu tgh pantang bwk baby jumpe dr. koshi, lamaaa tengok, rasa mcm kenal tapi sape ye..hahaha..boleh? sbb dlm pantang lama tinggal blog, tu pasal hilang ingatan jap ;)

Mommy_Cha said...

hi unty awien...(Mikha lambai-lambai tangan) :)
terima kasih sebab sudi nengok page momy cha ni. Kihkih!
Suami unty awien yg suka ngendeng eh? kihkihkih..ok Mikha kemslam kenal yek ngan uncle...

Mommy_Cha said...

bum-bum :)

Mommy_Cha said...

momy cha mude laie...sweet 16 gitew...hahahahaha!
dok rumah pon bagus...duit tak abis, minyak keta pon selamat....kan?

Mommy_Cha said...

sian asyraf...meh asyraf kita pegi taman sesama...baru mikha ade geng nak main :)

Mommy_Cha said...

hahahha. sian pulak dekat orang ilang ingatan ni. aah memang kalo check up jumpa Dr. Koshy, tu utk Mikha lah. Dr tu kan macam best, kelakar gitew pastu happening nak mammmm! Kita pon naik seriau cara dia buat lawak boleh bergegar satu DEMC.
Eh...selalu eh terserempak ngan my hubby...dia tu kan Ambassador DEMC tak berbayor...kihkihkihkih!
next time kalo terserempak momy cha tegur, nanti kita kasi hadiah misteri...hahahahah! gitew #bajet retis#

Zuraidah Butang said...

byk tul tempat men bdk2 skng kan..bg jek drg main sume..indoor ke outdoor ke..hehe bg active sket..

'Aien Awien' Husaini said...

: hehe.. haah.. semalam bace entry dedulu pasal nursery - mikha jatuh tu kan.. emosi suami aunty taw.. tanye nape macam tue.. suami aunty pun emosi apetah lagi mommy cha kan.. ;)

suami aunty awien geyammm sangat ngan kehenseman Mikha.. hehe~

PUAN SUE said...

Mikha punye jambul pacak tu jd pujaan hati anty tau!

PUAN SUE said...

Mikha punye jambul pacak tu jd pujaan hati anty tau!

PUAN SUE said...

Mikha punye jambul pacak tu jd pujaan hati anty tau!

PUAN SUE said...

Mikha punye jambul pacak tu jd pujaan hati anty tau!

Mommy_Cha said...

banyak nyer komen anty sue ni...hihihi..ok unty jambul ni melepasi piawaian jadi menantu unty tak? va..va..va!

~ NANA ~ said...

so far baru bawak farish indoor je..tp lepas ni kalau dia dah pandai duduk nk gak bawak h playground or pantsi..kasi dia menikmati keindahan alam lak..hehe

cha said...

baru nk ckp pg kidzania huhu tp mahal eh? mane tau harga huhu

Puan Ira said...

dua dua umairah suka..hahaha

mrs kayrul said...

saya kasi dua2..tapi tengok mood maknya jugak...bukan nengok mood ada tau...hehhee

MimahAjil said...

handsome boy ni...rambut selalu pacak..semoga jadi abang yang penyayang..

Aty_Fared said...

aty pon akan bawak tempat yang berbaloi...tempat yang same2 mak pak ngan anak boleh beraktiviti...tempat2 berbayar macam kidzania..lagoland..genting tu semua nanti dulu..tunggu dak tu besar sikit dan pandai reti paham main..baru tak membazir hek...aty suker gi tempat2 macam pantai..taman permainan...tempat2 yang die boleh belajar bende baru dan bermain jugak..:) kalau nak bawak gi bercuti sekalipon...aty mesti pikir banyak kali...sebab..nanti die penat..makpak nyer pon penat..sedang die tak paham ape2 pon lagi contoh baru2 ni plan nak gi karabi...tapi pikir balik..tunggu lah die besar sikit..baru eksaited kan...:)

AkmaFaizal said...

baru nk puji rambut pacak tu...dah ade org puja2.. :)

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...