Iklan

Sharemyloves Geng!

27 December 2012

Musim kawin telah kembali

Sekarang musim kawin.
Sana-sini orang kawin. Sanak sedara, kengkawan, bebudak opis pon ramai yang kawin.
Selain dapat merasa lauk kenduri yang pelbagai jenis, part yang paling best time orang kawin adalah time nengok pengantin berarak kan?
Time tu lah kalo yang belom berkawin berangan nak kawin dan-dan tu jugak, dan yang dah kawin fefeeling nak kawin sekali lagi.
Ahaks!

Intro je tu.
Cerita bab kawin ni, Sabtu & Ahad minggu lepas adalah majlis wedding adik lelaki momy cha. Well, syukur alhamdulillah. Semuanya berjalan lancar. Tiada adegan berebut makanan, kerusi tak cukup, makanan tak cukup etc-etc.
Kesimpulannya: Just Nice!

Kita ni bila kenduri belah lelaki (majlis sambut menantu), memang buat simple & steady saja. Takde nak bersanding-manding, takde berbunga rampai ditabur-tabur. Takde malam berinai, cuma yang wajib-wajib saja kitaorang buat. Janji ibadah untuk menjamu orang ramai makan dah tercapai, dan kedua mempelai dah bersatu, bergabung meletop.. secara sah. Cukuplah kan?

Malas cerita bebanyak. Marilah kita nengok gambar sambil momy cha stori-mori serba sedikit, okies?



Inilah meja makan beradap pengantin, sekaligus tempat untuk bergambar. All-in-1. Senang tayah buat pelamin dah, save cost disitu. Ini semua taste mama and my sister. Oklah not bad. Meja beradap ni betul-betul dekat depan rumah mama. Best pulak bila buat wedding dirumah berbanding di dewan, meriahnya lain macam...




This is the pengantin & pengapit. My bro suka sangat sebab atas meja pengantin ni banyak bunga. Bila banyak bunga dia boleh taruk nasik setimbun membukit atas pinggan, so bila dia makan banyak pon orang tak perasan. Gitew! Raja sehari sangat ko, dik....hover!


 Ini gambar pengantin baru sampai. My sis-in-law ni, very simple. Kalau pengantin lain sibuk nak bawak hand bouqet "sepasu" bunga dekat tangan sampai tersorok baju pengantin semua. Dia rilek jer bawak secoet bunga tu. Very the cute.


 Nengok pengantin sudah. Pedulikan yang si buncit sebelah kiri tu. Kahkahkah. Orang lain sikit punya berpesyen bagai, anak aku pakai singlet je time kenuri. Ade dia kisah? Hahahaha. Yang pakai tudung hijau ber color block dress pink tu my lil' sister, achu nadia. Tak lama lagi jadi orang Putrajaya jugak la...Kemana tumpahnya kuah, kalo tak ke nasi....bersediakah kamu menjadi "bibik" dirumahku? Kahkahkah!


Lepas makan nasik minyak, makan kuih + minum petang. Ade pulak sessi potong kek 3 tingkat. Untuk pengetahuan korang khemah+baju+meja makan beradap+kek+make-up adalah pakej pengantin. Kalo ku tak silap lah kan. Achu nadia, pls correct if im wrong. I noe u've been reading my blog every single day. Paling best time kawin ni momy cha rasa pemilihan color nye sangat cute. Combination of green emerald + pink + yellowish.
:)


 Ini fefeling nak jadi pengantin. Tapi jangan berangan sebab pengantin laki pakai selipar buruk je. Pastu iols pon bukan pakai baju glemer-glemer uols. Dengan perut memboyot lagi, pastu muka macam roti baru keluar oven memboolat semacam.....hadoi! Achaner tu nak jadi pengantin?


 Ni dengan anak bujang yang dah kurus. Jangan ditanya mana peginya pipi tembam, pipi pau, muscle berketak beliau sebab sejak menggunakkan produk Dr. Romzy ni dia dah bertambah selim-melim. Kahkahkah! Boleh guna jadi testimoni pengguna tegar ni. Tak berketak, berketul, berpau, bermuscle pon takpe, janji sehat...yer dop?
Pastu nape eh dia pakai baju buruk. Banyak alasan ku: 1) Mikha tido dari pukul 10 pagi sampai pukul 4 petang (7 jam) gara-gara makan nasi lemak di pagi hari. 2) Bangun terus melalak sebab nengok ramai orang. Cuma sempat kasi susu, tukar diapers then lap muka dia. Nak bukak baju, suar salin yang baru memang dia melalak sakan. 3) Disebabkan cuaca di kampong agak panas, biarlah anak ku pakai singlet jer. Tak koser nak kasi baju panas-panas...kang "menangis" plak ketiak dia. Hihihihi. Bagus kan alasan ibu mithali ni?



Ni pulak ibu mertuaku (berkurung kuning) dan mak teh ku. Glemer uols. Ala mak pengantin gitu. Depa ni jadi kamceng sebab kedua-dua nya ada business dekat Pasar Malam. Kaya weh kalo dah berbusiness seminggu 2,3 kali dekat pasar malam. Kalah gaji orang yang dok makan gaji macam iols. Ceni nak meniaga jugak lah...jom!


Barisan orang kuat majlis. Ini antara nya saja. Bersyukur sangat sebab wedding ni totally diuruskan oleh adik beradik & family members saja. Tak main ler wedding planner. Cuma lauk pauk saje katering. Yang lain semua berat sama dipikul, ringan sama dijinjing. Pak Ndak buat bubur kacang, Mak Ngah buat agar-agar, pulut kacau, Wan Teh buat sup tulang, pastu sepupu mama yang lain ade buat laksa. Hoi...memang kenduri makan betullah! Meriah lemak omak ko...


 Yang ni pulak souvinier beg untuk tetamu. Nape ade banyak kaler kan? Mesti korang tanye? Sebab dalam tu ade isi surah yassin. Jadinya ade yang kaler lain untuk non-muslim. Kang tak pasal-pasal Ah Hock balik rumah bukak beg tu ade yassin pulak ko. Sapa nak jawap tu? Reti ke Ah Hock nak bace? Gitew la contohnya.


Yang sedang-sedang saja ni adalah hantaran dari kami ke perempuan. Kitaorang handmade jugak. Jadilahkan? Nak berhabis beribu untuk hantaran kang tempatnya bekas-bekas tu atas lemari atau bawah katil jugak simpannya. Baik kita berjimat. Membazir kan amalan syaitoooonnn....


Yang comel-lote ni hantaran dari perempuan. Molek sungguh kalernya. What supraise me more, bunga telur tu adalah handmade daripada ibu pengantin perempuan. Gorgeous nye. Kalah bunga telur dekat Nilai 3, koooo!


Gitu jerlah serba sedikit pasal first time kenduri di rumah ku. Meriah sekadar yang termampu. Terasa sangat "kekendurian" tu berbanding dengan time aku di Putrajaya dulu. Tak best! Dekat kampong lagi best....Rugi tau tak buat kat kampung, ramai orang datang, meriah, ramai adik beradik datang, orang kampong datang, errm....duit salam kaut? 
Itulah part paling best...membukit kata koooooo!
Hehehe.

#pisnowar#
mommycha!

14 comments:

Ros Anis Rusli said...

momycha, prt comey..windunya nak peknen!

CikNaa said...

kahkahkah.. ayat akhir tu ai sokong uolsss.. mmg membukit! tp tak dapet pn kat pengantin..sob sob.

Mommy_Cha said...

hom perot comey ko? hihihi
tengkiu2...
jomlah peknen..rasa baby tendang2 dalam perot. kihkihkih!

Mommy_Cha said...

pengantin duduk diam-diam sudah.
hehehehe!
hantaran dah dapat berpuluh riban tu, cukup lah yer dop?
:)

Mimy Hamid said...

comeles ibu preggy...perut sudah nampak hoyehh....

nanti adik ai kawen bulan 5 next year jemput dtg eh...ala KL jewwww..

cik puan aini said...

baju kite sameee... heeee.. da nmpk perot..bestnyee

Zuraidah Butang said...

byk kan orang kawen hujung tahun ni.. sehari ade 3-4 orang kahwin..letih nak pegi..hehe

~MommyAida~ said...

meriah je tengok kenduri ni walaupun takde bersanding bagai..deco kat meja mkn beradap tu pn bleh dikira pelamin jugak Momy Cha sbb sgt happening ..hihihi..MomyCha..perut kita kelihatan sama walaupun aida dh 36minggu dah..huhuhu

Aty_Fared said...

Dah nmpak pewot...:-)

Mama Likha said...

haalaaaa... mikha tk ajak mama jeti pongg...

Veelara Shamsyul said...

Best sbb simple,more to family n frends gathering ek..xpyh sibuk nk ada wedding planner sgt

....ala standard la mikha pakai singlet jer....budak kn..panas kot nk pkai kemas2 sgt :-)

mrs kayrul said...

comelnya perut momy cha....

MimahAjil said...

comeynye pyut mommy cha...
agak2 baby apa ek??
ish....mula dh ni rs keterujaan nk memboyot kembali...
adoyaiiii...sapo nk nolong..

Wawa said...

pssstttt! baby boy jugak ke??hihi...takpe...kalau boy ramai2 lg best, sorg boleh jd tahfiz! :)

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...