Iklan

Sharemyloves Geng!

31 December 2012

Bye-bye 2012, Hai-hai 2013!

Rata-rata nya para bloggers menitipkan entry mengenai bye-bye nya 2012 dan welcome to 2013.
Eloklah momy cha jugak mengikut rentak jejak jejari-jemari yang sama....

Suka-duka sepanjang tahun, pasang-surut kehidupan di tahun 2012.

Januari 2012:
Tepat jam 3.15 petang, 9hb. Januari 2012, maka lahirlah Putera sulung  momy cha, Muhammad Mikhail Riefqee bin Zuhairie di DEMC Shah Alam. Cahayamata pertama pelengkap rumahtangga ku dan baba, setelah mendirikan rumahtangga hampir 2 tahun. Syukur, alhamdulillah!

Februari - Mac 2012:
Episode berpantang, episode berjaga malam, episode menyusukan anak dan episode menjadi seorang mama bermula. Bukan mudah rupanya...Ingatkan kalau baby nangis, sumbat nenen...nangis sumbat nenen...tapi hoi..yang kencing, berak selang 10 minit pon kena cuci tau. Patutlah "syurga di bawah tapak kaki ibu, yer?". Itu belum masuk bab sakit waktu operate lagi. Berpantang keseorangan di kampung lagi, sebab opah masih lagi bekerja. Tak mudah nak mengankat baby yang sebesar 4.3kg ke sinki, cuci berak, mandikan bila keseorangan. Hanya Allah SWT yang tahu besarnya pengorbanan ku ketika itu. Sampai kadangkalanya ku seharian tak mandi @ makan menunggunya opah balik dari kerja.

April 2012:
Kembali ke Putrajaya. Ditemani mama ku selama seminggu. Memantau cara ku menjaga baby disini dan, peluang untuk ku "uji kaji" dengan menghantar baby ke nursery. Berat nya nak berpisah dengan anak, namun memikirkan ku perlu keluar untuk mencari rezeki...ku relakan juga.Semakin hari, Mikha semakin ok. Rutin menghantar dan mengambil adalah tanggungjawab ku bulat-bulat, disebabkan baba perlu berulang-alik ke Shah Alam. Kelam kabut jugak rupanya walau baru hanya ada seorang hero ni rupanya....
Berkali-kali punch card hampir "merah"!
Hoh!

Mei 2012:
Masuk bulan kelima. Anak semakin membesar. Keletah pun makin banyak. Rutin membawa anak ke hospital jugak perkara baru bagi ku. Dulu nengok orang jer mengendong anak ke klinik untuk check-up....sekarang diri sendiri pulak. Semakin hari, semakin ku tahu selok-belok menjadi seorang mama. Bila anak beralih bulan, penyakit pon datang. Demam usah dikata, setiap bulan datang menjengah. Disebabkan itu peti sejuk di rumahku mengalahkan farmasi segala jenis ubat dari ubat demam, sakit perut, cirit, vitamin itu ini semua ada. In-case kalau ape-ape terjadi dimalam hari... Cool Fever jugak sebagai teman pengganti! Wajib dalam simpanan....

Jun - Julai 2012:
Kelasku di UiTM bermula. Dengan itu, bermulalah juga episode kembali sebagai pelajar. Ku tinggalkan anak, suami...untuk kembali menyambung pengajianku yang tertungguk selama satu semester disebabkan bercuti bersalin. Hati terusik melihat teman lama yang telah lebih advanced satu semester dariku. Tapi aku redha....demi keranamu duhai anak! Terpaksa ku melangkah masuk ke semester 6 bersama dengan para junior yang lain....
:(
Manakala Mikhail, telah di masukkan ke ward disebabkan penyakit lelah nya. 4 hari 3 malam kami berkampung di DEMC. Memulakan hari pertama puasa di DEMC. Tak sanggup rasanya tengok anak sakit lagi....sanggup ku ganti tempat ku untuk melihat Mikhail sihat semula....
Oh! my Mikha is starting to eat solid food now....And the solid food journey begins....!

Ogos - September 2012
Makin sibuk untuk hari raya. Masakan tidak, beraya kali ni sangat unik. Sempat momy cha beraya sebagai ibu. Sibuk memilih kaler tema untuk raya. Sibuk nak menyoping baju raya untuk Mikha. Biar anak bergaya...mak biase-biase pon takpe. Selamat kami menyambut raya di Parit Buntar, kampong ku.
Di pejabat jugak sibuk untuk perayaan kemerdekaan. Wajib segala itu ini. Wajib untuk pergi sambutan kemerdekaan. Disebabkan rasa tanggungjawab yang "meninggi" momy cha berpeluang jugak ke sambutan kemerdekaan bersama teman-teman.
Kenangan manis jugak sebenarnya...kan?
:)
Disebalik kemanisan itu, daku terpaku/terpana dengan kejadian di taska Mikha. Teruk lebam di pipi dan mata kesan gigitan dan jatuh. Terus ku tawar hati untuk menghantar Mikha. Dan bermulalah perjalanan berulang-alik ku dari Shah Alam ke Putrajaya pulak...Demi untuk anakku dijaga oleh ibu mentuaku.

Oktober 2012
Bulan ni sibuk dengan final exam. Mana kan sibuk mengurus anak, mengurus makan anak yang semakin memilih. Pening sebenarnya nak menyediakan menu anak. Lebih pening dari nak hafal formula-formula untuk di final exam nanti. Hehehehe!
Di sebabkan ke bizian yang melampau, semakin ku terlupa mengenai period ku. Lantas bila terasa somethning wrong some where, ku gagahkan diri ke Farmasi Watson untuk memberi UPT (urine-pregnancy-test) yang paling murah. Cap ayam! save money gitew. 
Tup-tup....keajaiban berlaku. Double line!
Daku mengandung...and Mikha going to be a big brother soon!
Terima kasih allah...memberi ku nikmat ini. Walaupon kami tak menduga, tapi inilah yang dinamakan rezeki. Kami berdua menerima dengan tangan yang terbuka. SYUKUR!
:)

November - Disember 2012:
Pening + muntah....ku gagahi juga untuk ke final exam di UiTM Shah Alam. Dengan keadaan berbukit di UiTM, dengan keadaan ku yang masih under "threaten pregnancy", ku teruskan niat untuk ke peperiksaan final. Alhamdulillah! Ku berjaya menjawab semua soalan. 
Bulan yang penuh dengan dugaan bila blood spot keep flow on my panties. Oh...Tuhan jika rezeki ku bersama janin ku cukup sampai sini...aku terima dengan redha!
Namun alhamdulillah.....janin ku cukup kuat untuk membesar dan terus membesar di dalam rahimku....
Terima Kasih, Allah SWT!
Bulan Disember jugak menyaksikan perkahwinan adik lelaki ku. Meriah secara sederhana. Pasangan pengantin pon dah selamat berlepas ke Bali untuk ber bulan madu. 
Bermula lah jugak semester baru ku di UiTM. Insyallah jika tiada aral melintang, tahun depan berakhir pengajian ku.
Tak sabar rasanya nak melihat Mikha dan adik baby berpegang tangan hadir ke majlis Konvo ku nanti.
Terima kasih ya Allah!

Inilah yang dinamakan kekayaan di atas dunia & akhirat. Biar ku tak kaya duit, kereta besar, pakaian mahal, bergaji besar, bonus beribu-ribu, namun anak-anak dan keluarga adalah "kekayaan" yang paling berharga untuk ku!

Bye-bye 2012, dan Selamat Datang 2013.

Apa pulak cerita di 2013 nanti?
Stay tuned!

Apelah mama ni emo-emo pulak. Chill ar mama! :)...takpe nanti Mikhail tolong "jaga" adik yer..mama jangan risau! kehkehkeh! tengok badan ar...boleh diharap kan, mama kan-kannn?kann? #gambo 4bulan lepas#

#pisnowar#
momycha!

9 comments:

cha said...

happy new year you. semoga 2013 mendatangkan lebih kebahagiaan utk u dan family :D

~MommyAida~ said...

Selamat tahun baru MomyCha..semoga tahun 2013 lebih baik dari 2012..InsyaALLAH..happy baca coretan 2012 MmomyCha..from Momy of one will become momy of two pula..take care dear..

MimahAjil said...

Selamat tahun baru Mommy Cha n Mikhail...thn depan Mikhail dah 1tahun...pastu dapat adik...be a good abang ye..

Allene said...

amboi seksinya mikha... auuww.... anyway... happy new year.. semoga thn hadapan lebih bermakna untuk kita semua....

~ NANA ~ said...

happy new year...tak sabar nk tgk adik mikha next year...hihi

CikNaa said...

eh cane ek rupe deme ni bl ada adik nanti.. kalau mikhaill dpt gegel kan syok..yuhuuu...

Wawa said...

happy new year mommy cha! ala maap la mommy...tak nyempat nak nyiggah...tp sekali nyiggah, selai2 ku bukak blog mommy...eh selai2??hihihi...

Mooniqueen said...

Betul tu kekayaan yg hakiki adalah keluarga Dan anak2...

Aty_Fared said...

Mikha dah nk setahun...:-) cepat kan mase berlalu...:-) selamat tahun bari cha..:-)

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...