Iklan

Sharemyloves Geng!

07 December 2012

Bukan semua orang dapat merasai "kenikmatan" ini

"Bayangkan seorang wanita yang hamil dan terpaksa menjaga anaknya yang berumur kurang setahun pula. Hanya Allah yang dapat membantu wanita-wanita ini menjalani cabaran dengan sabar".
- sumber dari blog Dr. Zubaidi.

Alhamdulillah. Setiap kali aku rasa terbeban dengan banyak cabaran dan dugaan dalam membesarkan Mikha, cepat-cepat aku baca artikel di blog Dr. Zubaidi. Banyak sungguh info dan ayat-ayat yang membantuku untuk belajar dan terus berani dan tabah berdepan dengan masalah.

Momy cha kadangkala pelik, bila ke sana-sini ade kawan-kawan ku, mahupun kawan baba tegur...Aiii? pregnant lagi? Anak kecik lagi dah nak dapat baby lagi? Aritu kan operate? Tak takut ke luka czer belum sembuh?
Panggggg...Macam kena penampau sedasss dekat muka.
Boleh tak nak jawab..."Sori cik abang kita lupa nak guna sistem ABS (Abang Brek Sendiri), pastu kita pulak lupa nak pakai "helmet"...tu yang ada baby baru lagi tu...."
Hoh!

Janganlah "kureng cerdik" sangat wahai manusia. Setiap apa yang diberikan kepada kita adalah kurniaan daripada yang Maha Kuasa. Kita kena bersyukur, yer tak? Dah dapat, takkan nak buang pulak. Ko ingat aku budak baru lepas abis PMR ke ape eh? Nak buang-buang bayi? Sangkut dekat pagar mesjid? Tulis nota: Tolong Jaga Hamba Allah ini, bebaik? Lempar dalam sungai? Tinggal depan rumah orang? Buang dalam tong sampah? Tanam dekat kebun pisang belakang rumah?
Musibah semua tu, hoi!

Sebab tu lah momy cha nak share benda ni dengan u ols. Pada yang pernah nengok ini macam flashback lah untuk korang. Alangkah indahnya detik-detik menjadi seorang wanita hamil dan seorang ibu yang sedang mengandungkan seorang khalifah Allah SWT. "Binaan" yang maha agung, dimana seorang jurutera terhebat didunia pon tak mampu nak membina ciptaan terbaik sebegini rupa.

Conception

Fertilization happens when a sperm meets and penetrates an egg. It's also called conception. At this moment, the genetic makeup is complete, including the sex of the baby. Within about three days after conception, the fertilized egg is dividing very fast into many cells. It passes through the fallopian tube into the uterus, where it attaches to the uterine wall. The placenta, which will nourish the baby, also starts to form.


Development at 4 Weeks

At this point the baby is developing the structures that will eventually form his face and neck. The heart and blood vessels continue to develop. And the lungs, stomach, and liver start to develop. A home pregnancy test would show positive.

Development at 8 Weeks

The baby is now a little over half an inch in size. Eyelids and ears are forming, and you can see the tip of the nose. The arms and legs are well formed. The fingers and toes grow longer and more distinct.

Development at 12 Weeks

The baby measures about 2 inches and starts to make its own movements. You may start to feel the top of your uterus above your pubic bone. Your doctor may hear the baby's heartbeat with special instruments. The sex organs of the baby should start to become clear.

Development at 16 Weeks

The baby now measures about 4.3 to 4.6 inches and weighs about 3.5 ounces. You should be able to feel the top of your uterus about 3 inches below your belly button. The baby's eyes can blink and the heart and blood vessels are fully formed. The baby's fingers and toes have fingerprints.

Development at 20 Weeks

The baby weighs about 10 ounces and is a little more than 6 inches long. Your uterus should be at the level of your belly button. The baby can suck a thumb, yawn, stretch, and make faces. Soon -- if you haven't already -- you'll feel your baby move, which is called "quickening."

Time for an Ultrasound

An ultrasound is usually done for all pregnant women at 20 weeks. During this ultrasound, the doctor will make sure that the placenta is healthy and attached normally and that your baby is growing properly. You can see the baby's heartbeat and movement of its body, arms, and legs on the ultrasound. You can usually find out whether it's a boy or a girl at 20 weeks.

Development at 24 Weeks

The baby weighs about 1.4 pounds now and responds to sounds by moving or increasing his pulse. You may notice jerking motions if he hiccups. With the inner ear fully developed, the baby may be able to sense being upside down in the womb.

Development at 28 Weeks

The baby weighs about 2 pounds, 6 ounces, and changes position often at this point in pregnancy. If you had to deliver prematurely now, there is a good chance the baby would survive. Ask your doctor about preterm labor warning signs. Now is the time to register for birthing classes. Birthing classes prepare you for many aspects of childbirth, including labor and delivery and taking care of your newborn.  
 

Development at 32 Weeks

The baby weighs almost 4 pounds and is moving around often. The baby's skin has fewer wrinkles as a layer of fat starts to form under the skin. Between now and delivery, your baby will gain up to half his birth weight. Ask your doctor how to do a fetal movement chart. Think about breastfeeding. You may notice a yellowish fluid leaking from your breasts. That is colostrum, and it happens to get your breasts ready for making milk. Most women go to the doctor every two weeks at this stage of pregnancy.

Development at 36 Weeks

Babies differ in size, depending on many factors, such as gender, the number of babies being carried, and size of the parents. So your baby's overall rate of growth is as important as the actual size. On average, a baby at this stage is about 18.5 inches and weighs close to 6 pounds. The brain has been developing rapidly. Lungs are nearly fully developed. The head is usually positioned down into the pelvis by now. A pregnancy is considered "at term" once it's past 37 weeks.

Birth!

A mother's due date marks the end of her 40th week. The delivery date is calculated using the first day of her last period. Based on this, pregnancy can last between 38 and 42 weeks with a full-term delivery happening around 40 weeks. Some post-term pregnancies -- those lasting more than 42 weeks -- are not really late. The due date may just not be accurate. For safety reasons, most babies are delivered by 42 weeks. Sometimes the doctor may need to induce labor. - http://www.webmd.com/family-pregnancy


 
Bukan semua orang dapat merasai, keseronokan & kenikmatan seperti ini.
Trust ME!

Renungan Hari Jumaat:
"Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada Malaikat; “Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi”. Mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata): “Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal kami sentiasa bertasbih dengan memujiMu dan mensucikanMu?”. Tuhan berfirman: “Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya”. - surah Al-Baqarah, ayat 30.

#pisnowar#
momycha!



28 comments:

amirah said...

jgn layan dorang cha....dulik je

Hana Soffelia said...

Betul! setuju dgn cha. rezeki.

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

BETUL ! bukan semua orang dapat merasai "kenikmatan" ini termasuklah saya..

MimahAjil said...

Subhanallah indah kn detik2 tu...
kalau diberi peluang mengandung lg...
betul sungguh nikmat wlupun muntah2,loya2,pening2,sakit sana sini...

PUAN SUE said...

betul2..
rasa diawang-awangan tegok pembesaran janin kat atas tu...hihi
hebat kan

as ♥ Leenda said...

huwaaaa..nk ngandung lagi...
huhu..

e k i n ♥ y u s r i said...

pedulik je dorg tue mommy cha
semoga baby sehat

Mimy Hamid said...

sudah tertulis ini rezeki Allah bagi untukmu cha...terima dan hargai sebaik nya...biar la org nak kata apa....yg penting jaga amanah Allah sebaik mungkin...i nak pregnant lagi .nakkkkkkkk lalui detik indah lagi..tapi tunggu buat masa ni abg ai dia masih kawal "brek"...hehhe

With Julia said...

seronok jadi mommy nih...lg best ada anak ramai2...think positive mommy cha heheh

cha said...

rezeki Allah nk bg u. lagipun buka semua org dapat rasa macam u rasa. doakan i pregnant cepat ye :')

Lala Latif said...

Ya Allah...rindunya nak rasa ada baby dalam perut...:-(

Allene said...

itu la yang lin selalu fikir masa awal preggy mommy cha... tension dgn orang sekeliling.... bukan dia byr bill hospital kita pun... kecoh.!

Mama Likha said...

:(

tq for sharing this... sgt berguna...

ctmah said...

salam perkenalan mommy!
apelah depa ni..tu la moments yang paling indah sekali tau..
seronok sgt2 diberi peluang mengandung n melahirkan anak
jaga diri mommy cha

Ros Anis Rusli said...

ya allah..rindu ms nandung tk airiell...tersentuh tgk pic2 entry ni...

Mr n Mrs Zaidi said...

Alhamdulillah diberi peluang ke 2 untuk merasa nikmat mengandung nie...insyaallah ape yang Allah rancangkan untuk kita mesti ade sebab di sbeliknya...kita hanya merancang tp Allah yg menentu kan...betul tak mommy??

syafisyifa' said...

Tak semua dpt merasa saat tu...alhamdulillah bg yg terpilih oleh Allah....mommy cha cuba kuatkan smgat ye...masih ramai yg bg sokongan moral pd mommy cha...semoga mommy cha&baby sihat...aminnnnn

e.t.t.y said...

kita pun czer.takut ni.......................
tp belum lagi. hehe..

aThidEaN said...

cha, i pon sama dgn u. pregnant less than 2 yrs lepas first time dulu czer.
mmg sgt ramai org bagi komen negatif (negatif ke eh? tp komen yg sama la dgn u)...

i pedulikan aje. diri kita yg tanggung.Allah pilih kita sbb dia tau kita mampu, ye kan?

Puan Ira said...

pedulikan diowng tu mommy cha...ira pun tgh berusaha utk dapat lagi 1.. rasa rindu nak pegang anak kecil

AkmaFaizal said...

Skang je cengitu. Mak2 kite dulu berderet2 tiap2 tahun xde masalah pun. Lagi aku bengng bile aku tgk org myanmar/vietnam yg dok Malaysia ni, tak kisah pun asyik2 branak. Xde pula gov kate apa2..sok2 ramai rakyat diorg kat sini. Malaysian cam ne, dok soh sekat2...beranak kena merancang bagai. tensi gak aku beranak baru2 ni, sibuk dok tya guna perancang keluarga ke tak. suka hatilah..dah halal kate. mengandung ke dak...rezeki dari Allah. Dia tau apa yang hambaNya tak tau. :)

Noli@Ibu Wafa said...

rezeki Allah bg terima ngn hati terbuka kn kn..ignore je yg berkata -ve tuh..hehe..

rindu jgk nk peknan lagi..hurmmm..bg wafa adik la tahun depan..doakan noli yer..haha.. :)

Zurae said...

Stuju tu momycha!!!! dah rezeki Allah nak bagi kan...
Pedulikkkkk orang sekeliling yang x faham tu....

Teruja plak nengok pic2 tu... now zura dah 36 week... xlama lagi ;)

ReYNa said...

teringat masa pregnant dulu.huhu.setuju dgn mommy cha.x semua org diberi nikmat dari Allah mcam ni.mmg tugas menjadi ibu sgt mencabar.hanya Allah yg mengetahui.bila baca info dari dr zubaidi tu terus rasa semangat dtg jaga baby.semga kita menjadi ibu yg tabah n sabar:).btw.congrats mommy cha pregnant lagi:)

m@m@yAyA said...

kta sokong mommycha~

betul mommycha,bukan sume org dpt merasa nikmatnya~
cam zura pn 3taon 6bulan menaqnti baru disahkan peknen,Ya Allah bila tgk jer upt tue naik 2line ase cam batu caves hempap ats kpla~

Bersyukur dan xsgka sgt merasai balik pengalaman untuk peknen setelah hampir 4taon berusaha dn hampir ptus asa [huhu]


sedeh plak tgk gmbr yang last tue..itulah pengalaman yang xdpt dilupakan smp bila2~ {mood taching lak}

Ignore jer apa yang org ckp tue mommycha~ jnji mommy ngn bby lam pewot sht..
dah rezeki xkanla nak tolak kan,mulot mnusia kta mmg xleh ttup..

JaSmIn said...

salam...momy cha jwb je pasni klu ade org tnye ade aku kesah?? bkn mintak duit korang pon huahuahaua..alah,saya yg peknen 13mggu ni padahal ank dh umur 2 thn pn ade mulut2 sumbang mengata aik mengandung lg lah ape lah...pelik manusia ni.. buat bodoh jer

Vee Lara said...

Abaikan je org2 cmtu.y sakit, y happy kite je tangung,bukan dorang, semua ketentuan Allah, jd Dia lbih thu ape yg tbaik utk kite..kan...

Aty_Fared said...

ape2 pon Allah tu lebih tau biler die nak bagi..kekadang kite dah cube tuk elak pon..kalau DIA kate nak bagi..Dia bagi jugak kan...tu namenyer anugerah...macam aty kate..aty tak bersedia..tapi kalau betul lah Allah nak bagi aty sekarang ngandung balik..maknenyer Allah tau aty dah bersedia...dan aty yakin dengan setiap ape yang diberi nyer adalah terbaik tuk kite...insyaallah....jadi ape2...serah saje pada DIA...DIA maha mengetahui..orang lain tak tau ape2...:)

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...