Iklan

Sharemyloves Geng!

03 December 2012

Bergedil Harimau Malaya...auummm!

Adakah anda mengalami kemalasan tahap cipan dalam menyediakan menu untuk anak tersayang?
Adakah anda sudah bosan menyediakan masakan yang sama untuk anak anda?
Adakah anak anda sudah ketap bibir menunjukkan mood tanak makan setiap kali anda nak suap bubur & sup kepada nya?
Ceeeey.. ayat! ghuper iklaneka Berita Harian gitewwww...

Mood masak sudah marii....

Jadi..marilah kita try resipi nak kata mudah tak mudah, payah tak payah ni. Sebab apa buat menu baru? Sebab Mikha ni cepat nau boring dengan lauk sup. Dah tu mana tak boring kalo hehari di "persembahkan" sup ikan merah, sup bayam, sup suhun, sup kentang, sup tahu, sup karot...hoi...aku pon dah naik menyampah nak buat sup memanjang.

Oleh sebab itu apekata kita coba goreng-goreng pulak. Mesti ramai mak-mak yang..."Eh...eh..ape kah kasi baby makan goreng-goreng? Boleh ke? Tak berminyak ke?"
Jawapan: Jangan lah goreng pakai minyak masak cap Murni, ke cap keris ke, cap sabit ke...Tu haaaaa guna olive oil. Pastu goreng dalam "pan" letak sikit jer minyak...insyallah menjadi menu goreng-goreng u ols tu. Jangan lah bubuh minyak macam nak goreng cekodok...memang beminyak lah resipi yang akan ku bagi ni.

Cerita pung-pang-pung-pang resipi belom gak bagi. Hehehehe..Iyalah nak kasi lah ni. Ok. Hari ni marilah kita try buat Begedil Ayam untuk anak-anak kita. Tak susah pon, senang saje :)

Lahai nak buat begedil pon nak heboh. Iyela...kita nak share kepada orang-orang yang dah buntu dan belom try test menu ni. Kepada yang nak try, jomss nengok bahan-bahan.

ingredients :)
 BERGEDIL HARIMAU MALAYA:
Kentang (kupas dan potong dadu -rebus)
Carrot (parut boleh, cincang halus pon boleh)
Daun sup + daun bawang (cincang halus)
Bawang Holland (cincang halus)
Ayam / Daging (cincang + rebus)
Sebijik telur (pukul ala-ala nak buat telo dadar)

rupa setelah direbus
 
Memula rebuskan kentang dalam 15 - 20 minit. Boleh jer rebuskan bersekali dengan ayam. Lepas tu, toskan air rebusan sampai kering. Kalau still basah-basah nanti begedil korang melekit susah nak bentuk. Pastu, masukkan carrot, bawang, daun bawang & daun sup. Gaul sebati guna tangan senang...terpancar kasih sayang seorang ibu. Gitew.

pastu kita campakkan semua dalam bowl
rupa setelah digaul & lenyek dengan penuh kasih sayang :)
Pastu buat lah bentuk bulat-bulat begedil tadi. Ikut suka nak buat besar mana, better buat comel-comel sebab yang nak makan pon si comel :)

celup dalam telur

Then celup terus dalam telur yang dipukul. Atas dapor, panaskan pan dan letak sedikit olive oil untuk menggoreng. Then terus jer goreng begedil yang dicelup telur tu. Api sederhana tau.

Nak elakkan minyak bersarang dalam begedil tu, u ols lapik lah dengan tisu dapo yang tebal tu. Biar 10 min sampai minyak tu resap atas tisu...pastu tadaaaa...boleh serve kat baby kita.

Pada yang tanya..nak letak tepung tak? Nehi hey...tidak perlu. kalau letak tepung nanti begedil kita akan keras...so tekstur kentang akan hilang. Tak sedap lah....

Ada yang tanya lagi, cena nak kasi rasa masin sikit? Ikut lah kreativiti u ols..boleh parut cheese atau potong batang cederi tu..Sebab pada yang taktahu...cederi memberi rasa masin yang original pada bahan masakan kita....Ngerti? :)

rupa dalam bowl & begedil yang dah siap

Pada yang bertanya lagi...pastu nak kasi begedil ni makan cena. #sambilurutdada# ku jawab. Boleh buat bubur/ nasi lembik kosong untuk anak. Takperlulah buat bubur taruk sayur/ikan/ayam/kentang dah..sebab begedil tadi dah ade semua bahan yang diperlukan. So, memadai buat bubur "O" saja. Bijak tak momy cha? Less work to do....
:)

So, cena respon Mikhail first time ever makan begedil? Semangkok bubur dia makan 6 ketul begedil! Sedap sangat lah tuu....Mebi testur rasa yang berlainan membutkan dia nak-nak-nakkkkk jer menu baru ku ini :)

rupa tak bape lawa...tapi rasenye sedap :)

Begedil ni pulak boleh kita sediakan banyak-banyak then taruk dalam tapeware masuk freezer. Ala-ala nugget gitew. Kalau nak kasi anak, terus defrost, celup telur dan goreng saja. Mudah kan? Menu ini juga sesuai buat mak-mak yang nak memperkenalkan telur pada anak derang...for the first stage lah kan? Try lah anda pasti tak rugi...ceyyy!

Itu saja untuk today, korang nampak tak? I dah letak pregnancy ticker tu?...Bukan sebab nak menunjuk ke hapa...tapi sebab aku sendiri boleh lupa dah berapa lama aku mengandung...kihkihkihkihkih....Itu macam reminder untuk diri sendiri jugak lahhhh...Kang tetiba terberanak tengah hiway NKVE jenuh mak...
Masuk Metro front page gitew ;p

Nota: Sebarang pertanyaan tentang resipi ni boleh tanya direct kat momy cha. Tiada charge sms dikenakan... Hewhewhew! Bergedil pon diberi nama Harimau Malaya, menunjukkan rasa "salute" momy cha dekat team Malaysia..gitew! :)

#pisnowar#
momycha!



20 comments:

as ♥ Leenda said...

bace entry sambil salin resepi..hehe..
tak penah pulak terpikir nak buat bergedil mcm gini..buat sekali banyak, mak pak boleh tumpang sekaki nih..hehe..

cha said...

i memang suka buat begedil ni u. 1 sebab suami i hantu kentang. 2 sebab sedap. i belaajr buat begedil dr org indonesia tau maid makcik i. so sedapla. cumanya i guna daging tak guna ayam. nyumnyum sedap plakkk tgk ahhhhh

Mr n Mrs Zaidi said...

alahai mcm best jer..terliur lk nk makan begedil...hihiihihih...

~MommyAida~ said...

Wahh nampak sedap sangattt..harus cuba ni ..msti Mikha berselra kan mkn bergedil ni...kita yang dewesa ni pn terliur..hihihi..Thanks for sharing.

Wawa Yusoff said...

wawa selalu buat guna daging. xpernah guna ayam. mcm lagi sedap je. nak buat!

FieZaLieSa said...

feberet tu..
klu sy buat begedil ni,
rasanya anak tak sempat mkn..
maknye ngap dlu..huhu

farhana shamsuddin said...

tks sharing..nmpak sedap

Aty_Fared said...

macam besh jer cha...ley tak nak bagi qaleef makan sekarang..?? qaleef baru 7 bulan setengah..gigi pon tak de lagi...

PUAN SUE said...

aqilah pun baru mkn begedil semalam! suke sgt die

e k i n ♥ y u s r i said...

salin resepi jugak
tp bukan utk zara
utk mommy
hehehe

erna said...

iman belum ada gigi dan ummi tak ready nak bagi iman makan macam ni. so, ummi menyalin resepi untuk perut ummi. ahahahha :)

CikNaa said...

yeay..mastecep mommycha dah kembali.. mintak2 ler gegel dlm peyot tu.. bior jadi rajin cam mama die :)

Puan Ira said...

salin resepi utk mairah..bg kuat mkn..

Mimy Hamid said...

akak dah pernah buat....sekali ngan mama papa Fayel yang duk makan sekali heheh berbaloi

mrs kayrul said...

nampak mudah..boleh la try untuk hadif mamam nie

Aty_Fared said...

Gigih aty carik n3 ni saat nih..sbb baru nk buat..heheh..ms komen ni..aty ngah menggoreng..yaaeeyyy...:-)

Siti Haslinda Sadiken said...

salam kenal2..singgah blog mommy aty..link ke sini..mohon share resepi..tq

Gadis said...

wahhh...nampak sedap..
inikan budak yg bru nk mkn ..lgi teruja...=)

Mummy Damia said...

yeee boleh tiru... malam ini juga ku buat ayam ade kat rumah... ini resepi untuk kenalkan damia dengan telur

Aine Ainun said...

salam...saya singgah sini tgk resepi baby yang special ni..=)

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...