Iklan

Sharemyloves Geng!

23 November 2012

Swasta vs Gomen...Which are more better?

Just to share my experiences dealing with people at this place.
Wonderful place, and wonderful people...that what I can say!

Perspektif orang ramai terhadap hospital swasta kini sudah berubah sama sekali. Sebut saja KPJ, Assunta, Columbia Asia, DEMC, Ampang Puteri Specialist, Prince Court, Gleneagles Hospital, PUSRAWI dan banyak lagi deretan nama hospital swasta ini, sangat cukup dikenali pada zaman sekarang.

Kita sanggup berhabis duit untuk memastikan kesihatan kita di tahap "tip-top" sehingga memilih hospital swasta berbanding hospital kerajaan kini. 
Dont get me wrong, dear. Momy cha tak maksudkan yang servis di hospital kerajaan ni slow. Tapi itulah kenyataan nya, apabila segalanya menjadi percuma. Maka servisnya pulak agak sedikit lambat disebabkan berpusu-pusu umat manusia yang sedang menanti giliran untuk mendapatkan perkhidmatan yang diberikan.

Pendapat orang berbeza-beza, kiranya entry ini adalah mengikut perspektif momy cha. And this is not a FREE advertisement for any hospital.
But really...I love DEMC #hoh! tetibe#
Bukan sebab my hubby kerja dekat situ. Tapi momy cha suka dengan sikap hospitality yang diberikan oleh staff derang untuk patient. Memanglah sebab berbayar kan? Haruslah bagi first class service. Pengalaman bersalin anak pertama disitu, dan insyallah for upcoming baby. Momy cha rasakan dari makcik cleaner sampailah kepada Dr. semuanya baik-baik belaka. Itu sebab ku tak boleh lupa insiden di lap-lap satu badan oleh Nurse disitu, dalam keadaan ku yang togel telanjang tanpa seurat benang. Berkali-kali ku cakap...err..takpe lah nurse, saya boleh buat sendiri, boleh mandi sendiri. Tapi dia tetap nak tolong jugak. #shame-shame ai#
Sampaikan maternity pad pon dia tolong pakaikan.. Hadoiyai! Yeap mereka nurse-nurse ni rupanya memang di "train" untuk buat segala jemala benda sebegitu...dah keja derang kan? Tq dear Nursie!

Kini dalam mengandungkan anak kedua, I need to say bye-bye to government hospital's check-up. Sorry, bukan ku berlagak. Tapi hakikatnya aku tak tahan leteran sesetengah veteran nurse pasal pregnancy aku ni. Yelah, anak baru 7 bulan tup-tup mengandung lagi, dah le ko czer kan? Cukuplah awal bleeding hari tu dah kena "basuh" kaw-kaw dengan Dr. dekat KK Putrajaya ni. Ah..sudah cukup-cukup sudah...
Tak rela berdesing telinga lagi...Kita mengandung pon rezeki Allah yang bagi takkan nak tahan kuasa Allah SWT kan?

Dulu memang ku sering consult dengan Dr. Zamri. Namun untuk baby kedua, ku telah switch kepada Dr. Norleen yang jugak salah seorang The Board of Director di DEMC. Kind, friendly, polite, passionate, proficient and ada motherly touch. Itulah rumusan yang boleh aku cakap mengenai Dr. Norleen. Memang recommend sesangat, but for the time being dia dah tak ambil patient lagi. Dunno why...

Cara percakapan dia yang memang sebijik mak-mak dan first time jumpa pun macam dah lama kenal. Oh! how i love her. Selalu sangatlah dia pesan kat baba suruh momy cha jangan lupa makan ubat. And paling best saat dia nak scan baby. Aduhai best! She explain everything completely, and always remind pasal preparation on my EDD. Alhamdulillah, segala stress hilang seketika bila nak jumpa dia. Segalanya boleh ditanya pada dia....And to be true, I cant wait to see her for my next appointment. Insyaallah...

Check-up di situ sangat simple. Memula cuma timbang weight then urine test guna stripe yang nurse bagi. Then wait for your turn. As simple as that. Takpayah selalu sangat amik darah macam dekat gomen. Yang momy cha ingat amik darah cuma sekali time preggie Mikha dulu. Pastu tayah dah. Kalo dekat gomen memang "cekik darah" asik-asik nak darah orang jer...Seriau mak! Kali ni punya pregnancy Dr. Norleen cakap no need to do blood test. Sebab yang blood test masa mengandungkan Mikha dulu still valid. Expiry for 1 year..kuikuikuikui! Best! Tayah cucuk sokmo lah...Bukan banyak darah sangat nak derma sana-sini kan? Hihihihi!

Mesti yang tertanya how much rate per consultation kan? Oh. Rate dia rasanya still boleh consider berbanding hospital swasta lain :)
Mengikut pengalaman momy cha, masa bersalinkan (secara czer) Mikha dulu rate about RM3000++ and Mikha kan ade admit di NICU for 1 week rate about RM4500++. Oklah tu, berbanding charge 10K my cousin beranak czer dekat Hospital teeetttt* lagi mahal tuuu!

Apa-apa pon nak beranak ni, duit memang kena banyak simpan. Bukan nak pikir bil sepital jer, esok-esok duit mak bidan urut, jamu, pampers baby, barang baby semua sapa nak tanggung kan? Nasib baik barang Mikha time baby dulu and a few things macam stroller, baby chair, car seat, set tilam bantal, baju-baju baby still boleh adik pakai nanti. Save lah sikit kan? Cuma ku tengah berusaha keras kumpul duit untuk membeli breastpump baru yang diidam-idamkan saja...Hehehehe! Insyallah ade rezeki adik nanti :)

So, dari awal entry dah ku kata ini adalah from my ponit of view. Kalau ada yang tak setuju dengan my opinion up-to-your guys lah kan. Gomen ke swasta ke, janji dapat beranak sudah lah...kang terberanak tepi bas-stop payah pulak kan? Dah kena tulih tempat lahir anak : TEPI BAS STOP! Tak ke naya???!

Hoh!


inilah bilik momy cha sewaktu bersalinkan Abam Mikha dulu...

Sengih meleret baba dapat pangku Mikha eh?

hoh..baju besau dari orang..hik!

ini bilik Mikha time dia admit bulan Jun aritu sebab demam

Muka budak tak sehat :(

Ni toilet bilik Mikha kat DEMC aritu

I fokus dekat toilet bowl sebab comel ade mcm sea shell, tapak sulaiman, amacam ala-ala tepi pantai :)

Mikha punya food, tapi mama yang makan :)

Ini lauk mama masa dalam ward 2 days after beranak makan ikan bakar cili gini...kahkahkahkah!

Ini pon mama punya dalam ward after bersalin aritu :)

Ini bukan mama punya, opcos lah Mikha nye kan? Hadiah dari sape ni???? paper beg fareeda tu je momy cha punye...hiks!
Taraa....baru nak bubuh dalam entry, hihihi TQ kakak Malikha & Mama Ztee datang melawat kitaorang dat day :)

Mikha suka bebenor dengan gift comel ni...tak nyempat nak pegang dah...

#pisnowar#
momycha!

25 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

kita berhak pilih yang terbaik dan keselesaan sendiri. duit boleh cari :)

CikNaa said...

tak sume la kot gov tu poor.. tapi pengalaman ciknaa mmg itu la yg terjadi kat 1 of hosp besar kt johor.. baby dah tak gerak, dorang bleh amik mase setengah jam nak cek, sedangkn makcik2 nurse ade je huuhaa bual kt luar.. sib balik bleh balik mlm tu.esok nye p bersalin kt private.. sgt puas hati. 3kali nurse tukarkan pad, siap bwk pg toilet lg. jahitan pn kemas kt private.. [sbb ada org yg penah branak kt gov, jahit kasar2 smpai berketul jadi kulit tuut!] hehe.

Liyana said...

sediakan duit jela kan momy cha... hehehe

syafisyifa' said...

Semoga mommy cha selamat bersalin & dipermudahkan segala urusan.aminnnn

PUAN SUE said...

Ni smua hak msg2.alhamdulillah su bsalin kt hsptl kajang..hasben pn ckp mgkin rezki su n aqilah org hsptl lyn tip top kat su ms nk bsalin..doa dimakbulkan..byr just rm160 untk 3 hr..

Erina Asmawani said...

Hi5!! Ena festaim monthly checkup dekat DEMC terus jatuh cinta ngan DEMC & jatuh cinta ngan gynae nya sekali Dr, Marzita. Memang servicenya sangat bagus.Betul, masa kena lap2 kan tu memang segan sangat tapi nampak lah keikhlasan nurse tu buat. InsyaAllah adik Aqil nanti kalau ada rezeki akan ke DEMC jugak. Tapiiii..sebenarnya teringin jugak nak try bersalin kerajaan. Sbb mostly kawan2 yg bersalin kat kerajaan semua ok je. Hehehe

Puan Ira said...

kadang2 semua ikut nasib..

Mommy_Cha said...

sorry guys as I said earlier ini bukan entry nak hentam sepital kerajaan, cuma nak share pengalaman bersalin di swasta itu jer. yup bab duit memang kena banyak simpan. Tak kiralah nak bersalin kat mana pon kan? Atas keselesaan diri masing-masing lah, dah suami kita ada panel sepital takkan tak guna kan? Rugi woo tak guna panel sepital suami sia-sia jer tau hikhikhikhik!
Lagi sekali I tegaskan ini bukan untuk bantai sepital gomen. No..not at all, ini cuma dari my point of view dont get me wrong ok? gomen ke swasta ke both two bagus, tepuk dada tanya selera. Yang aku pulak no point nak bantai gomen, sebab aku pon orang gomen gak lah....Idop gomen #tetibe#!
#pisnowar#

~ NANA ~ said...

i pn pilih private hospital..tu pilihan kita n kita sendiri je tahu alasan knp kn :)

kita xtau nasib kita cmne tp apa salahnya kita usaha cari tempat yg selesa buat kita kn..hehe

~ NANA ~ said...

i pn pilih private hospital..tu pilihan kita n kita sendiri je tahu alasan knp kn :)

kita xtau nasib kita cmne tp apa salahnya kita usaha cari tempat yg selesa buat kita kn..hehe

JaSmIn said...

salam momy cha,sy plak ank 1 st bsalin gomen kt hspital tepenkk..alhamdulilah servis ok n nurse baik2,second branak swasta la sgt lah kan yer he3 cume yg beza hospital gomen jahit tuut sakit mybee bius murah kt sawsta x sakit lgsung hepi sgt mybe sbb bius mahal wakakaakakakaaka ;pp

Mama Likha said...

cayalah.... bilik air hosp lagi havoccc dr bilik air rumah kiterr..... hikss... tk pernah hosp katakan.. tkthu menahu huuuuu...


alaa2..... knp mikha mngimbau entry msuk hosp nie.... tkmo sakit2 lg pahni k...?? muahh lovee rindu nakkk bau baby mikhaaaa.... bila lah dpt dating2 lg nehh.. mama ztee tk sihat nie.. duk batukkk, sesema, lelah2 huhuhu...

Mimy Hamid said...

akak takde pilihan tetap government...wlaau ada panel swasta...sebab memang refer gomen...ada penyakit bersabit lain...kerajaan pun ok gak what...but kes tertentu je la dapat priority...macam kes akak la..akak dapat refer pakar gomen yang dah tentu kalau swasta bayar beriban...but mu lucky dpt pakar HKL..but agreed bila bersalin kerajaan tak sama la macam swasta....tp tetap suka HKL....sbb akak sejak didiagnose penyakit..HKL la tempat ku...sini la tempat aku dirawat..tak leh disangkal lagi...

Zuraidah Butang said...

betul...i pun bkn kate hospital kerajaan tak bagos...drg lgk byk pengalaman...tapi naseb baik I nye medical cover by company..so I pg pcmc lah..hehe..mmg layanan tip top...nurse baikk...senyum jek..makanan ok, doktor pun caring gler..lemah lembut...selesa. tunggu tak lama...

sekarang orang utamakan keselesaan kalau mampu kan...:)
I baru kuar pcmc..buat D&C...:)))

as ♥ Leenda said...

teringin jugak nak try private spital..tp ape kan daya utar dengan ambank panel tak cover sakit buatan orang..huhu..sakit2 lain je cover..nak bayar sendiri tak mampu..hukhukhuk..
so, ke spital gomen lah kite..alhamdulillah hospital tunku ampuan afzan kuantan setakat ni alhamdulillah..ok je..4 hari 3 malam rm32 jerrrr..heheh..

fifi tiez said...

Hensemnya anak bujang ni.geram menengoknya..

Mooniqueen said...

Plan next baby mcm nak ke private sbb company nak cover sikit untuk maternity... Tp 1k je la... Lebih tetap den kene bayar....

~MommyAida~ said...

Comelnyaa Mikha ni..geramm sbb sangat Bam bam..hehe..Salam Kenal mumy Cha..Take care ye Dear..

DEMC mcm sangat bez..tp sangat jauh dari rumah la pulak klo plan nk deliver kat sini..haih...

Mr n Mrs Zaidi said...

ehmm sy bersalin kt hospital serdang, alhamdulillah rezeki sy dpt layanan yg bgs dri nurse n doktor kt sne...bgi sy mne2 pun ok jnji dpt bersalin sudah...bgi yg berkemampuan, y not cuba kt hospital private, tp yg tak best hospital swasta kalu kes yg teruk kadg tu dia akan refer kt hospital gov jgk... sbb sy de kwn kne mcm tu, booking kpj tp bila time bersalin de risiko tinggi terus kne refer hospital gov.. mse sy bersalin hari tu pun ade kes, nak bersalin hopital swasta kt bangi tp kne tendang masuk hospital serdang.. so bgi sy y not kita gi check 2 2 hospital...tp gov nie satu jer nurse2 yg senior mulut leser sikit ah...

Cik Puan Ac said...

chumelll your baby!!!...saya patut pergi check dua-dua ek..saya first time mengandungg....duk google mencari bahan-bahan membaca and persediaan.....Terima kasih atas post anda...and comment2 di atas..sangat membantu...

Allene said...

owh man.... :D

lin klu ada duit serius akan pergi swasta gak. sama macam u mommy cha tak nak kena bebel sbb mengandung before anak 2thun... huuhuh tkut. :(

tp buat masa ni, blum giliran lin nak manja2 bersalin kat swasta kot. sbb tu lin pilih semi gov. PPUKM. bayaran bawah 1k. ada la gak baiknya kat sini dr fully gov tu... :D

sekarang ni, tak berani g checkup kt KK... :D so lin pergi klinic biasa je... byaran standard la.... klu mampu tak salah kita manja2 diri... sok pas beranak kita nak kena jaga anak lg kan... :)

saya gemuk saya comel..^^ said...

tomeynye mikha..nak cobet pipi boleh >< =)

LuN@_aiDi said...

sangat setuju ngn momycha,
part' cekek darah' tuh amat suke..hahaha
yea ler klu pegi kk asekasek kena amek darah.belum part kne menunggu lama kemaintuh.
ari tuh bersalin kan bby kat private besh ler derang pnye layanan (bkn nk kata gomen tak besh)
betoi ler sampaikan maternity pads pun derang nk pakaikan..owhhh!!sgt malu!
baideway salam kenal momycha,dr http://kisahkami83.blogspot.com

Wawa said...

alamak. tetbe teringin nak bersalin kat sini gak. hahaha. tapi sbb belum terkena dengan nurse, dr gov, so macam layan kan aje. tp kalau ada duit lbeh ape salahnye kan. :)

mrs kayrul said...

dua-dua anak bersalin kat private...kita nie penakut sikit, kalau kena marah sikit maunya makan dalam...so dari makan dlam baik g private jer

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...