Iklan

Sharemyloves Geng!

27 November 2012

Petua supaya anak berhenti hisap puting "O"

Oh! puting...gigi anakku dah tak cantik gara-gara engkau...
Nak marah kat puting pon tadak guna jugak. Tetap puting jugak dicarinya...
Adeh!
Semenjak-dua menjak ni, Mikha dan puting ibarat abang beger dan kedai serbaguna, burung biru dan muka buku, budak hipster dan jeans ketat...mereka lah BUDDIES...takkan terpisah!
Gitew ala iklan Digi....!

Sebenarnya nak salahkan siapa pon i dono. Dulu masa budak ni kecik dia dah disumbat oleh puting since di NICU gara-gara dia lahir overweight. Disebabkan Dokter perlu hadkan susu dalam badan dia nurse terpakse sumbat puting "O" tanpa kebenaran momy cha.
Sad thing, but wat-to-do?

Kini, bukan main hebat lagi dia dengan puting. Biarpon puting tu cuma bestpren dia time tido, tapi bayangkan lah kalau tido dari pukul 10.00 malam sampai 7 pagi dah  berapa jam? Itu tak masuk ketiduran disiang hari lagi. Parah dah anak aku...Jongang la dia besar nanti...sobs boleh geng OSBON! :(

Sebenarnya, dah banyak kali momy cha try tidorkan dia without puting. Tapi result nya....huh! sungguh ku kuciwa! Kemain kita tepuk dia siap dodoi lagu terhebat, terkini, sensasi, sampaikan ku dendangkan lagu terhebat AIM "Patah Seribu" hoh! lagi langsung dia tanak lelapkan mata. Tetap jugak dia merengek nak-nak-nak...dah tau dah...nak puting!
Cis.....! tak sedap eh sora mama? Hihihihi...

Kalau keluar jenjalan memang takde kekdahnya momy cha nak bawak puting spare. Sebab kalo kuar jalan tau pulak dia tak nangis mintak puting. Cool jer. Maintain smart dengan jambul dia tu.Tak macho lahkan abang hensem isap puting depan aweks...hihihi! Tapi masalah terbesar bila balik rumah time nak tido ni. Grrrr! dah le hisap puting pon cap Doktor Baby yang murah tu je. Memang takde lah puting bodo tu di reka khas untuk elak gigi anak jongang ke hapa. Sebab rege nye pon baru RM2. Takkan puting rege RM2 direka khas untuk elak anak gigi jongang kan? Lagi jadi abang JOE adelah... kuikuikuikui!

Nak kata aku tak beli brand mahal. Huh! sebut saja brand Avent, Tommy Tippe, Mam, NUK, Pigeon, Japlo hadoi semua ai dah beli. Dan semuanya selamat dalam tapeware dalam freezer sebab dia luek-luek-luekkk bila bagi! Hoh....bagus! Ikut perangai sapa ntah?
Yang mahal tanak, yang murah nak...Ada bagus gak, tapi siok ke gigi ko nanti jongang dik?
Cu citer?

So, disebabkan itulah momy cha ter "gigih" hari ni untuk google petua/tips cara untuk anak berhenti hisap puting. Heeee...gigih kan?
Moh sesama nengok:

PETUA (A)

"ari ini, saya akan berkongsi pengalaman mengenai cara supaya anak kecil berhenti menghisap puting plastik atau sesetengah orang panggil soother. Jika anak tidak berhenti menghisap puting plastik ini, kemungkinan susunan gigi tidak cantik.

cara yang saya gunakan adalah potong puting plastik tu sehingga tinggal separuh. Ini akan menyebabkan anak kita berasa tidak selesa apabila menggunakannya. Tetapi kita kena pandai melayan karenahnya selama lebih kurang semingu" - HEXAGOLD.

PETUA (B)

"berikan mainan baru supaya dia leka dengan mainan, dan terlupa dengan puting dia" - PETUANENEK.COM

"berikan ganjaran kiranya anak anda berhenti menghisap puting" - PETUANENEK.COM

PETUA (C)

"sapukan benda masam/pahit/masin pada puting tersebut. Contoh; garam, asam jawa etc. sapu setiap kali anak anda nak hisap puting. Insyallah lama-kelamaan dia akan berhenti hisap" - PETUA MAMA MOMY CHA SENDIRI

Sebenarnya petua C tu momy cha belajar dari my mom. Dulu adik momy cha yang sorang ni memang tak lepas nak hisap tetek. Disebabkan cuti bersalin mama dah nak habis, jadinya momy cha nengok my mom bancuh asam jawa + air. Bancuh pekat-pekat dan sapu pada nipple. After 3 days terus baby tanak direct feeding. Hehehehehe....Cuma minum susu my mom dalam botol jerlah...Itu pon my mom perah pakai tangan dolu-dolu mana nak hado breast pump macam sekarang :)

Nampaknya itu jer petua yang ada. Kot-kot lah korang ade lagi petua/tips lain yang berkesan untuk kurangkan "penghisapan" puting ni. Rerajinlah komen kat komen box ai okies? Perlu sangat bantuan u ols yang cantik bestari ni...

Tetiba teringat kata-kata makcik momy cha dulu....
Haaa..kalo tamau anak gigi jongang. Pasang "braces" siap-siap. Tanam atas gusi baby. Esok tumbuh gigi senang tayah bubuh braces dah....heeeee!
  
newborn Mikha

zaman "kegelapan" Mikhail bersama puting nya

ape nengok-nengok? tumbuk mauuu ka?

ni dah pakai songkok, hisap puting gak lagi..hadoi

tido wajib ada puting, bestpren katakan

posing bersama puting kesayangan

main pon kalo jumpa puting harus puting pon kena main sekali. gitew!

yang ni pic paling ku soka...nengok lah tu ala-ala BIG BOSS sambey nengok tv, sambey isap puting...hehehehe. Nak marah ke idop kalo gini?

#pisnowar#

momycha!

17 comments:

Liyana said...

huhuhu faiq pun same! waaa takut gak die jongang.. tp nk tido kena sumbat puting gak, srotttt!

cha said...

mak mertua i baru ni pun cite dia letak benda pahit kat puting utk anak dia dulu-dulu. terus taknak dah haha

Mimy Hamid said...

mikha dan puting kawan baik la ..heheh..Fayel lak dari kecik tak nak puting...sampai la ni tak nak dia luah balik..tapi dia nyonyot puting botol..sama la kot kan...takut karies gigi je

CikNaa said...

comei giler la mikha ni kecik2 dulu..mmg bergegor hari nurani ciknaa ni haa mikha oii.. sib bek la razin tu nak puting 0 time nk lelap mate je.dh lena, toing dia sembur puting jejauh..haha..

~MommyAida~ said...

alololo comeinya Mikha ni walau berputing..huhuh...slow2 ye Momy Cha..insyaALLAH puting dan Mikha akn dpt dipisahkan juge nanti..

Aty_Fared said...

Haha...lawak ar cha ni..;p..aty tau petua ke 3 tu..mak aty pon pernah buat kat adik bongsu aty..so cha buat..?? Ok takl..??

Mama Likha said...

mne pic tbaru yg mikha dgn puting? smua tu gmbr jaman2 muda kan?? dulu kakak likha pun isap puting. kasik puting pun mse umur nk msuk 3bln. nyesal tak abis, bukan die merengek nk puting pun.. pastu mula bebas puting feb 2012 sbb ada satu tgh mlm puting die hilang... cri2 tk jmp. pastu mama papa tkutkan die kata bad people dh amek ting... smpikan die pcaya, smpi ke arini lah die pcaya hihihi.. dok ulang ayat tu jer lah... tp dlm 4,5 ari jgk lah mulut die cri2 ting.. kesian tp kuatkan hati bt tkthu je last2 free ! yay !! tp mikha seriously sepanjang tdo tk lepas2 ting ?? ye ke? likha dlu tkde lah spjang masa.... petua C mmg femes lah, tp mama likha tk smpt amalkan.... mami cha kena cuba n kuat hati.. lama2 mst ok...

Allene said...

hihihi... nasib la hafidh da tak suka sangat ngn puting. tp gg kapak dia macam jarang... :( sedih mummy dia...

Wawa said...

naila dulu berputing la jugak tapi lelame die sendiri tolak. sekarang ni try gak sumbat puting, tp die luahnye buat main2 aje. hihi. :p

PUAN SUE said...

aqilah pun isap puting.dia pakai sendiri cari sendiri! adoii..aqilah pakai yang bentuk macam tetek kite tu..yang bentuk lain dia xmau.arap2 dia nak lah berpisah ngan puting tu nnti

syafisyifa' said...

Tq mami cha share info ni

Ros Anis Rusli said...

hehe..abg ensem ngn puting sgt tiut...hehe

Puan Ira said...

walaupun dgn puting anda ttp hensem boboy...

Wawa Yusoff said...

kak, wawa rasa yg letak benda masam2 tu berkesan. sebab dlu mak buat kat nak org yg mak jaga tu menjadik je semua. tp kena tahan jugakla diorang akan meragam dalam 3hari camtu untuk bagi diorang paham yg puting tu dah x sedap.

selamat bergaduh dengan mikha. haha :D

Mr n Mrs Zaidi said...

sy xpasti petua dia mcm mne sis sbb daaliyaa mmg diri dlu dah stop puting tu..dia sendiri yg tak nak, bila kasi dia tolak puting tu.... tp rsenya kalu letak benda masam tu elok jgk kot...sy pun tak pasti.... alah tak macho la abg mikha still hisap puting lg..

Mama Kembar 3 said...

my boys pun dulu asyik kena ada puting pacifier tu all the time. sampai umur setahun lebih still tanak lepas. tup tup pakat stop sendiri je tak guna petua apa pun.

zarida zakaria said...

Alhamdulillah..akhirnya anak saya berhenti hisap puting...sbbnya masa nak blk kg aritu tertinggal bawak puting..seminggu die meragam takde puting..tapi berkat SABAR melayan kerenah die tanpe puting akhirnya dia dah boleh terima hakikat puting dah takde:)

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...