Iklan

Sharemyloves Geng!

02 November 2012

Jangan Pakse Orang Suka Kita!

Kita tak boleh paksa orang suka dekat kita.
Betul tak?

Ini bukan cerita paksa Fizo Omar suka kat momy cha ke apa. Tapi cerita pasal orang suka kat kita ke tidak. Boleh ke nak pakse-pakse eh?
Jawapannya: Mestilah, TAK BOLEH!

Alkisahnya, pelbagai perangai dan ragam manusia disekeliling kita ni. Ada bos kalo bos tak suka, boleh ke ko pakse dia suka ko? Tak boleh kan?

Ade kawan pastu tetiba kawan tak suka kat ko pon, ko takleh pakse dia suka jugak.

Gitulah seterusnya. Tapi suka ke tak suka ke ini pon secara subjektif. Contohnya, first time ko tengok orang secara otomatik ko tak suka dia sebab dia "kekwat" atau air muka dia melambangkan dia "kekwat" terus lah ko tanak kawan dengan dia kan?

Macam berblogging ni jugak la. Contohnya, kadangkala, kita ni everyday rajin bebenor komen kat seseorang tu, tapi padahal dia haram nak terjah or komen kat entry kita at least satu komen pon. Hoi! kedekutnya tangan nak type untuk say hi-hi, bye-bye ke takboleh ke?

Niat pon bukan nak sangat orang komen, tapi at least, at-leasttttttt...drop lah walau satu komen yer tak? Kalo dah orang tu hari-hari dok terkomen blog ko, ko pon "ringankanlah tangan" untuk terjah ke blog dia jugak.

Ini bukan pasal kes suka atau tak suka. Kita paham kadangkala orang bz. Takkan kejanya nak komen kat ko jer. Kang terkomen benda mengarut, dah jadi hal lain pulak.

Momy cha kurang gemar kes "pilih bulu" ni. Memilih nak berkawan dengan sapa. Hadoi naik menyampah pulak rasanya.... Ke tak pernah dengar falsafah, "berkawan biar 1000, berkasih biar 1?"

Gitu jugaklah kalau kita dah jadi bos, jangan memilih nak dekat denagn anak-anak buah yang terpilih saja. Yang tak terpilih ko rela jeling-menjeling je kan? Cakap pon lelebey kurang je. Itukah yang dinamakan seorang ketua yang perlu kita hormati?

Maaflah, bukan momy cha nak marah kat sesapa. Tapi eloklah di hari Jumaat yang mulia ni kita "khutbahkan" sesapa yang dah lama tak dengar khutbah tu. 

Mana yang elok amik pengajaran, yang tak elok buang jauh-jauh.

Ingatlah wahai semua, doa kawan untuk seorang kawannya yang lain akan mustajab ~ amin!

nota kaki: selamat Ulangtahun Hari Lahir buat rakan se"baby bump" yakni, Cik Wawa. Semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki dan selamat melahirkan baby yang comel lagi :)
Chelsea...chelsea.....!

#Pisnowar#

momycha!

21 comments:

Mama Likha said...

ohh fizo omar !! mama titi pun minat jugokkk fizo omar !!! ore kampung kito tuuu lalala.. gomo kelate gomo hehehe..

biarlah org tk suka, tkleh pakso2 kan..?

as ♥ Leenda said...

fizo omar dah ade awek kt jepun nun..
saje nak bagitau..hehe..

Mommy_Cha said...

bila mlm hari menjelma seringkali ku termimpi fizo omar. taktahu lah napa. sejak 2menjak ni :)
tertunggu2 this wiken harap dia ada kat nasi lemak kopi o channel 9...eheheheheheheheheeh!

kemslm abe pijo, kate ailebiu bie...ahakS!
:)

Mommy_Cha said...

kita lah awek jepun tu..kahkahkahkah!
boley gitew?
:)

Allene said...

fizo omar??? tak minat la... :D

Mommy_Cha said...

tak minat takpe. kite minat :)
lalalalalalalalal ;p

ct N honey said...

Saya pun tak suka paksa2 orang ni. tapi kalu sudi saya ada buat GA.Hadiahnya menarik.jom lah join

http://cthoney.blogspot.com/2012/11/handmade-bag-ct-n-honey-1st-giveaway.html

CikNaa said...

btl sesangat..ciknaa perasan jgak ada blogger sebegitu,mmg pilih bulu ko nyah...! dlm group gojes pn same.ape, kelassss sgt ke awok tu smpai pilih blogger..ceit! hahaha.. amekkkk.. tQ mommy jd tong sampah jap :D

WaWa_EzRiLL said...

wah minat fizo omar gitew... sure anak kuar nanti kuar sebijik dia... terima kasih cik cha atas ucapan hari lahir.. aku ni tgu kek je ni.. bau2 tu da ade..kih kih kohh - ko xpea lh ramai ada org komen.. aku takat 2 org je.. tu pun ko sorang lagi CIk Naa comel atas tu.. hehehe.. lagi kesiannn kannn

Cik cha : xnak wat GA ke? Aku tingin nak masuk..pastu aku la nak jd pemenangnya.. sebab aku best fren ko smp bila2..

cha said...

setuju dgn entry ni. ada je jumpa blogger camtu. nk komen pun idak. haha biar jelah cha :)

erna said...

Betul betul betul mommy cha. x boleh la kita nak paksa orang suka-suka kita. kan? kan? adusss...rasa nak hantuk kepala jap. pening kalau jumpa orang yang kejap suke, kejap x suke. adui

LuN@_aiDi said...

blogger pilih bulu tuh dah biasa sangat momycha..hehe
harap tak tergolong dlm golongan manusia sebegitu lerkan^___^

Mr n Mrs Zaidi said...

lme tak drop komen kt entry mommy cha...ape2 pun semoga sy tak tergolong dalam golongan tu...mommy dh sihat ker?? join tak gathering nnt??

~ NANA ~ said...

betol2....kita mmg xleh paksa org suka kita...tp kdg2 kita kena bersangka baik gak, mungkin kita ingt org tu tak suka kita padahal org tu biasa2 je dgn kita...hehe

ciknana said...

Mommy cha..enteri sebelum ni..pi makan ketam tu..kat mana ea..adeii ngidam plak tgk ketam tu...ank da kuar pun still ngidam lg..hahha

aTy _faRed~ said...

eerrr...cha...aty tak pilih2 bulu tau..aty suker ngan cha...ritu aty banyak kali try nak drop comment pada n3 cha..tapi tak tau kenape..tak boleh..aty malas nak mssg cha tanyer bende2 remeh macam ni kan..since cha pon perlukan rehat lebih sekarang...jangan marah aty tau...eeeehh...aty terase ker hape nih..heheh...tapi siyes ni cha..pasal isu ni memang ade kebenaran ape yang cha cakap..kekadang.. terpikir gak bende yang sama...kenape nak pilih2 blog2 hebat jer..haaaiih...kite kan kawan2..ape nak di sombongkan... lagi pon...-eerr..aty tak kisah pon ngan orang2 macam tu- huhu...

AkmaFaizal said...

Pernah jumpa Fizo Omar tu kat genting, masa tu tgk muka sgt familiar dok tpikir2 nama dia sape..tup2 dah ilang..xsempat bergambo. Rugi betul..klau tak boleh buat ko jeles..akekeke

aku pun pernah tpikir nama dah lama ko tak mai komen kat blog aku. hang marah lagi kat aku pasal aku komen gambar hang ka? Maaf bebanyak noo...komenku buat hang terase. lama xkena cabai ni... peace no war keh.

AkmaFaizal said...

ape aku taip tu....edit skit, bukan nama..tapi nape aka kenapa?

aanie said...

maaf menyampuk....

x dinafikan mmg ada yg mcm tu....dulu2 kecik ati gak..tp lama2, lantak la org camtu....kita kwn dgn org yg nak kwn dgn kita je lah.....hehe....

Mimy Hamid said...

i tak paksa u suka ai...eh tetiba...ai sayang u la cha...muahh

cheeze maz said...

Salam ziarah. Dalam bersahabat, kita x boleh paksa memaksa. Tapi kita blh reramaikan bilangan sahabat.

Suka joint GA? Jemput joint juga ya Giveaway akak, boleh lihat di http://cheezemaz.blogspot.com/2012/11/giveway-sempena-iphone-5-gadget-impian.html
jangan lupa tekan button share di bawah tajuk entry akak ni (http://cheezemaz.blogspot.com/2012/11/iphone-5-gadget-impian_7.html) untuk share di facebook @ tweeter.

insya Allah, berjaya dapatkan pack serbuk tu nanti.

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...