Iklan

Sharemyloves Geng!

29 October 2012

Rumah ku, sorgaku....

Salam.

Minggu ni, alhamdulillah kesihatan sudah ok-ok :)

Bila kesihatan dah ok, mood pon ok. Baru ade rasa nak buat entry baru. Entry pasal rumah nak?
Bukan cerita pasal rumah banglo ke, penthouse ke, rumah besar-besar ke. Cuma nak stori-mori pasal rumah baru momy cha :) rumah flat jer u ols.....oklah tu!

Alhamdulillah. Rezeki kan?
Kalau ade yang masih ingat momy cha pernah buat entry pasal rumah PR1MA dulu tu, kan? Antara beratus ribu umat manusia di Malaysia ni yang mencuba nasib untuk memiliki rumah tu, rezeki ade jugak berpihak pada mommy cha. Bagi yang taktahu, rumah PR1MA ni bukan untuk orang gomen jer tau, syarat utama selagi ko warganegara Malaysia ko layak untuk dapat rumah ni. Kena explain ni, kang orang ingat, asal ko orang gomen jer dapat itu ini. Asaal ko orang gomen je tetiap tahun nak bonus...Oh! no-no-no-no. Inilah rezeki namanye okies?  
Pisnowar sket... :)

Sekali ade lah pulop nombor bertuah momy cha tu. Setelah agak lama menyepi, tup-tup dapat surat mengatakan anda layak bla-bla-bla. Pastu kena datang untuk mencabut undi dan pemilihan lot rumah. Dalam dok fefening "morning sickness" tu sempat lah momy cha pergi jugak ditemani rakanku, haniey. 

Oleh sebab kelayakan gaji ku cuma untuk 815sq, so terpakselah momy cha pilih rumah yang memang ikut kemampuan tu je kan? Takpelah at least ade jugak, dari non-hado? Yer dop? Giler ko, ade asset kat Putrajaya..sapa taknak kot? Cu citer?cu citer?

Dan sebab momy cha punya giliran agak awal, jadinya ku telah pilih rumah yang rendah, bersebelahan dengan lif. Huhuhuhu! Dah serik duduk rumah tinggi dan nak ke lif yang hazab! Sekali kalo mengangkut barang, ditambah dengan mendukong Mikhail lagi, memang sah boleh tumbuh "muscle" free, diknon! Penangan lif jauh dari rumahlah tu...

Pilih punya pilih, momy cha terbekenan dekat Blok B dan rumah level 2, dan bernombor 2. Hihihihi! Sesuai lah momy cha pon tengah preggie kan si nombor dua ni :)
So, secara tak langsung, rumah ber "address" Blok B-2-2, telah sah menjadi hakmilik ku. Comei dop address rumah? Hihihihi..

Proses pembelian dan agreement semua berlangsung dengan smooth nyer. Alhamdulillah. Pasni cuma nak tunggu S&P siap, pastu terus nak ke Bahagian Pinjaman Perumahan (BPH) untuk proses loan rumah and lawyer. Harapan semuanya dipermudahkan lah, hendaknya.

Bagi momy cha, terasa nikmat kesyukuran yang teramat sangat dapat memiliki rumah, biarpun hanya sebuah rumah pangsapuri mampu milik. Nak beli mahal-mahal pon, kenalah ukur baju dibadan sendiri dulu, yer tak? Nak bermewah, namun tak mampu tak best lah jugak kan? Yang penting bersyukur dengan apa yang kita ada. Dan jangan membandingkan diri kita dengan orang yang lebih hebat dari kita, namun perlu melihat orang yang kurang daripada kita. Baru semangat dan motivasi tu "in" sikit kan?

Untuk yang merindui Mikhail stay tuned, esok momy cha akan update new entry untuk nengok new hobby si Mikha ni. Hehehehe...Ntah cena boleh terjebak dengan new hobi ni pon ku tak tahu :)

For today itu saja kot. My pregnancy alhamdulillah bertambah baik dan bleeding pon alhamdulillah dah stop. Semoga si kecil ini terus kuat di dalam rahim momy cha. 
Can't wait for our bundle of joy, soon! :)
 
Doakan yang baik-baik saja ye, kawan-kawan!

siap ade carta alir gitew, senang kerjaku!

ade 2type of house type A non-mampu ku nak milik! huh....

cth lay-out type A

yang ni je ku mampu, type B...jadilah :)

cth type B

site progress gitew ;p

lebih kureng gini lah nanti....

blok momy cha mengadap hijau-hijau, supaya tidak astafirlahhalazim nengok anak-anak bergadoh, bertumbok, bergusti nanti :) asal nak gado baik nengok ijau, tenang sket! hihihi..

koling-koling mem beso kat kampong, tanye greenlite setuju dop dengan my choice :) hp curtosy of haniey :) hp ku tertinggal dalam keta hadoiyai!

haniey gakla yang snap all my picca, :) tq hani. sekaligus kenampakan perut buncit macam ade bumper skit kan? 2mons of preggie...tak dapat dah nak coverline! dari belakang ok. dari tepi FAILED! ;p


#pisnowar#
momycha!

13 comments:

luvira said...

Jeles tau...bile la rezeki nak berpihak pada kite plak...insyaallah satu hari nanti kan??doakan utk ira plak tau ;)

fifi tiez said...

Haah..doakan utk sy gak.. :)

aTy _faRed~ said...

Besh..!!! Rezki anak2...:-)

cha said...

Alhamdulillah okla ada dari takde u. Tu pn dh ok sgt sgt. Btul u ckp ukur baju biar kt badan sndiri. Gpn beli rumah nk lumba lumba buat apa kan. Diri sndiri yg sakit nak bayar hahaha

Ann Ilias said...

Murah rezeki mommy Cha
last time ms buka iklan pasal PR1MA ni tak terbuka hati nak beli maybe sbb kitorang tak plan utk settle down di Putrajaya
Tp bila tgk rumah ni, not bad n now rasa rugi pulak
hehe

btw congrats, both on ur pregnancy & new home sweet home
:)

Allene said...

tahniah... betul tu rumah kicik pun tak pe. itu yang kita mampu kan... cute la perut mommy cha tu... hihiihhi

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

wah , seronok nya bakal duk rumah sndri.. comel je bumper tu ! :)

~ NANA ~ said...

wahhh best! alhamdulillah rezeki u...hepi for u :)

CikNaa said...

rezeki anak ke2 ni mommy cha..ya Allah, berita baik dsebalik dugaan kan? congrate! hihi.. eh comei eh tummy! rindu plak time tu.. haip~ :D

Liyana said...

Rezeki ank... Comel bumper mommy cha tu :)

amirah said...

waa...tahniahhh...murahhh rejeki

Mimy Hamid said...

rezeki kamu anak beranak..Alhamdulilah maju setapak lagikk

AkmaFaizal said...

wah...nnt umah dh siap diduduki jgn lupa ajak dtg kenduri..syiok bila ade rumah sdiri...ni umah ke 2 kan sha...tahniah3

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...