Iklan

Sharemyloves Geng!

24 October 2012

Mikhail & kutu? Haa....kutu????

Hi.

Momy Cha dah sihat sikit :)
Nak start tulis ni. Pasal Mikhail. Agaknyer mesti ramai yang rindu dekat Mikha kan? 
Lets..joms READ!

Being a mommy to Mikhail is not an easy job. Bukan Mikhail saje, rasa most of mommies out there mesti ade terkeluar suara pitching singa betina, suara otomen, suara tarzan, macam-macam suara kot yang keluar kalau anak-anak dah semakin membesar, membuas, memanjat, membaling, dan "mem" bagaikan lagi perangai derang.

Sebagai ibu-ibu, kenalah banyak bersabar kan? Macam momy cha ni, sepanjang bergelar ibu, rasanya cabaran ku yang paling hebat bila rambut Mikhail "dilanda" kutu! Yes..KUTU!

Baru tecik, kenit, gitu dah ade kutu. Mana lah kau sauk kutu anak oi? Bila dipikir nak kata pegi taska, zaman taska dah berlalu. Nak kata jangkit dari cousin dia, check-check takde pulak kat kepala si haniey tu...Hek ele..kutu mana lahai terbang hinggap ke kepala Mikhail ni?

Dah le dengan si Mikha ni berambut tebal, panjang, berekor rempit...jadinya usaha untuk mencari kutu tu semakin hari semakin susah. Kalo ko selak belah kiri, dia pusing kepala belah kanan, kalo ko selak belah kanan, dia pusing belah kiri...Aduhai. Menguji kesabaran momy cha betul!

Last-last guna sikat kutu plastik. Tak berapa tajam, kalo compared too sikat yang dewasa punya. Yang tu gigi nye lebih tajam. Bukan takat kepala budak, kepala mak pak budak pon boleh berlobang kalo tersalah sikat hehehehe...

Sekali mak mertua ku sikat, dengan ibu-ibu, anak-anak, tokcik, toknek kutu semua terkeluar ko! Erk..menggeletis atas  kertas A4 putih. Cer imagine...super geli! Kihkihkih....

Pastu try pegi farmasi and mintak ubat kutu. Tapi sadly ubat kutu ni, not suitable for babies. Nanti ade effect ape ntah kat kulit kepala baby tu. Last options...momy cha google jerla traditional way untuk "hapuskan" kutu. Rupanya senang saje...tumbuk bawang putih, pastu gaul dengan minyak masak, then lumur kepala baby. Pastu balut dengan napkin. As a result after 1hour banyak kutu yang dah "pening"  lalat melekat dekat napkin tu. Ala-ala mabuk todi gitew! Hiks....

Tapi tak jugaks hilang kutunya. Telur pon still bercambah dengan jayanya! Hek eleh...buat busuk rambut Mikha dengan bau bawang putih jer. Sian dia. Dan oleh kerna, takde cara lain, terpakse ku korbankan rambut "ekor Azroy" Mikha tu. Bawak pegi kedai mamak terus zassssss gunting!

Memang rupa dia after gunting rambot, sejibik budak nak masuk PLKN. Kihkihkih! Nasib le ko nak, sapa suruh berkutu... :)

Sepanjang 31tahun hidup inilah pertama kali nya momy cha nengok baby seawal umur 8 bulan dah ade kutu. Nak kata rumah dalam pondok kat perkampungan orang asli Mehmeri tu tak pulak. Nak kata duduk dekat estet getah pon tak jugak...Hiss-hiss-hiss....!

Maybe sebab rambutnya memang super lebat mengalahkan rambut orang lain. Masuk ni dah 3x Mikha potong rambut. Padahal kalo ikut baby lain rambut semua baru ala-ala nak tumbuh sehelai-selai.....Macho betul budak kutu nih! Hiks....

Ape-ape pon, now kutunya semua dah hilang. Thanks to aney mamak yang tolong potong rambut Mikha. Dah macam askar pon ade ku nengok. Takpelah rambut boleh panjang kan? Yang penting kutu tu kena "nyahkan" dulu, yer dop?...hehehehe!

jap lagi rambut lebat mu akan di gunting...SAY NO TO KUTU!

hehehehe. kelakar!

hehehehehehehehehe. lagi kelakau muka dia!

muka tahan geli. tak nangis tu..herolah Abang Mikha!

Dah siap dah, rambut calon temuduga untuk Aangkatan Tentera Malaysia ;p kahkahkahkah! Idong kembang benor dik....tak dapek mama nak nolong! Hihihihihi...


#pisnowar#
momycha!

13 comments:

Ros Anis Rusli said...

cute la mikha! pic no 4 muka mikha nmpk klakar...tp ttp comey! airiell tu rmbut xbyk...bila la leh jd rmbut cam mikha...

CikNaa said...

rambut lulus.. berat badan lebih... haha. kenot r laling :) jd model baju jela mikha..

Allene said...

super chomel la mikha.. .:D eh... kutu tu pilih rambut mikha sebb comfort... tebal selesa kat sana... cian mikha...

missayu said...

comelnye mikha....

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

comei lah Mikha, potong rambut pun steady je.. kalau budak lain mau menggelupur nak lari takut kan mamak tuh.. nak jadi abang kata kan :)

amirah said...

eee...mikha boleh rileks je potong rambut.baik sgt2. kalo ahmad gerenti pintu kedai pun taknak tengok. ermm..camne mikha leh dpt kutu ni? konpius gak kan.kesian. sure mikha gatal sgt tu cha.takpe, rambut tumbuh nanti

fifi tiez said...

Sian dia kecik2 dah ada kutu

Mooniqueen said...

Ingatkan togel terus?
Hensem la mcm ni...
Macho je tp betul la...
Lebat rambutnya

malynd_anggun said...

lebat nye rmbut dia..my mikhail pulak, nipis bebenau rambutnye..heheh..

aTy _faRed~ said...

Rambut mikha mmng lebat giler..sgt jeles..!! Ambut qaleef bnyk tu jer...haaaiih..

Wawa said...

kutu? waghhh klu dapat kat naila, kene potong gak la. mintak2 la naila tak dihinggap kutu. hihi.
btw, rambut mikha dah mcm gegel. jom main sepit2. hhihi

Mimy Hamid said...

rambut lebat mikha ni...lebat lak tu....jeleshhh

Puan Ira said...

lawak tgk muka mikhail..

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...