Iklan

Sharemyloves Geng!

18 September 2012

URGENT! Perlu bantuan korang...



New post!

Sebab ade satu KEMUSYKILAN jadi nak tanya kat u ols... Kebanyakkan ibu-ibu yang membaca belog momy cha ini adalah ibu yang baru lepas bersalin. Tak kisah lah baru lepas ke, pernah bersalin ke.. Momy cha terpanggil untuk bertanyakan u ols semua. Meh share experience sikit meh....

Bilakah period korang datang selepas beranak???

Adakah normal selepas habis darah nifas? atau selepas habis pantang? atau bila?

Itu soalan pertamanya. Dan keduanya, adakah normal jika period kita tak mengikut "cycle" yang sama macam dulu? Contohnya, dulu period datang tepat setiap 14 hari bulan. Tapi sekarang sumtimes datang dan sumtimes tak datang, eventhough kita tak fully breastfeed? Adakah perkara ini normal?

Maafkan momy cha banyak tanya macamlah korang ni Pakar O&G kan? Tapi sajalah nak ber "share" info pasal haid/period selepas bersalin? Ke ade beza orang bersalin czer dengan normal eh? Aduhai konpius haku!

Buat kengkawan yang prihatin tolong lah share sedikit pengalaman korang. Puas aku google, yang ade semuanya topik pasal "haid selepas bersalin", yang haid selepas kedatangan haid seterusnya non-hado...errr korang paham tak soklan daku nie?

#pisnowar#

momycha!

16 comments:

Suria Karim said...

Salam, pengalaman sy bersalin rapat...
1. period sy bulan ke 4 dah datang... walupon breastfeed... tapi sebelum mengandong 30 hari putaran n selepas bersalin jadi 36 hari putarannya.

bila ank sulong 5 bulan sy rancang utk mengndong ank ke2. so kira waktu subur mengikut putaran haid...

tu normal sbb ikot badan kita. orang kata kalu bf lmbat peot tp sy x. tu jer pengalaman yg ado...

Mimy Hamid said...

Err soalan bagus..sbb akak till now tak period lg wlupun dh x fully bf...risauu

Erina Asmawani said...

Ena dah datang period macam 3 minggu lepas darah nifas habis. Sikit je. Lepastu tiap2 bulan datang macam biasa even fully bf. Cuma cycling tak sama macam dulu. Kekadang 33 hari.37 hari. Lambat compared ngan cyling dulu tiap 28 hari.Lepastu masa awal period dulu sikit2 je darahnya, 3 bulan akhir ni period banyak macam biasa. Tapi setengah orang kalau bf tak perioad kan. Hormon badan lain2 :)

Mooniqueen said...

Good entry... MQ ni dah 2 tahun tak period since baby lahir... Kiranya anak MQ Dah 2 tahun la skrg... Ekceli risau jugak, lepas jumpa gynae semua, die cakap maybe sbb MQ breastfeed anak so hormon tak teratur lagi... Gynae advise MQs stop dlu bf... Tapi MQ pun jenis period yg tak teratur... Susah jugak nak cakap... Now tengah kerja kuat utk stop bf anak... Insya Allah lain orang lain hormon ya...maybe ade yg cepat or lambat...

farhana shamsuddin said...

Saya lps habis nifas...baby 7 month br dtg bulan.
.then kitaraan pun dh lari...

Allene said...

adoi... lain orang lain peel kot. Lin sfter 5 bulan bersalin baru period. sebelum bersalin period tak menentu. Tapi, pas bersalin tarikh dia tepat plak. Cuma ada 1 bulan tu je lambat. cik moon tak dtg lagi ker? :D

fiszah_pjo said...

ikut orang dear..sebab hormon lain lain.macam pizah, lepas bersalin, anak pzah umo 9 bulan, dan time tu fizah full bf, lepas 9 bulan baru period balik.since da period setiap bulan period datang. cuma cycle lari2//kadang 29 hari..tp paling lambat 35 hari :)

depend pd hormon

aTy _faRed~ said...

Aty pon masih belum dtg peod lg..qaleef da 5 bln..last ritu darah nipas tu ar..eerr..aty pon tak amik ape2 ubat perancang bagai...tp adik aty czer gak..lepas sebulan nipas..die peod..tp tak teratur..kekdng lame...tp die dah amik inject perancang tu...

cikpingu said...

umie lepas abes drh nifas 2... sbln kemudian la bru piyed... pastu tiap2 bulan piyed ade je la.. cume xtentu haribulannye.. pastu piyed plk kdg2 2 hari kdg2 smpi 5 6 hari.. ntah lah... tgh cuak gak ni.. bulan ni blom datang2 lg.. ermmm...

~ NANA ~ said...

i dtg period lps 70hari bersalin..padahal fully bf...lps2 tu mmg tak teratur langsung piyed..suka2 dia je bila nk dtg..hehe

♥ ROS ♥ said...

Hmm rasanyer mmg normal klu period dtg lmbt jika bf.. Mcm ros lpas pntang period dtg, tp 2bulan kmudian ting tong, pastu dtg, 3bulan tingtong balik :p ade yag setahun tau xperiod... Jgn isau sgt sbb dlm setahun selepas bersalin period mmg ade kacau if kita bf... :)

Mr n Mrs Zaidi said...

salam...sy tak pasti bila sy dtg period lepas bersalin...tp yg pasti setiap bulan mmg dtg period wlpun fully bf....mcm hari tu b4 puasa, period dtg selang seminggu..mula2 risau jgk..ye la, xthu tu period ker or darah sbb bersalin kan.. tp skrg dh xde jadi mcm tu cuma, bila nak uk uk, dia akan kuar darah..skrg nie pn still ade lg...

amirah said...

akak pernah c-ser dn normal. dua2 pun bf. tetap dtg cycle haid mcm biasa. sebelum bersalin pun cycle camtu gak. ikut bdn masing2. akak lepas bersalin je dlm bln ke 4 dah period balik dh

CikNaa said...

haa.. topik hot ni mommy cha.. ciknaa pnye ekspirien [gitu kan] cukup 30 hari beranak dah dtg bulan.. then org tetua ckp ciknaa jenis subur..terus ai amik noriday..lagi teruk yu! period dtg suke2 hati jeh.. haha.

sweet&sour said...

Sy tumpang celah juge ye,sbnrnya pn tgh dlm dilema jugak psl x period2 lg lps bsalin.duk google,then nsb bik tjmpa blog ni.bby dah 4bln stgah.lps abs drh nifas tu,mmg x period lg.igtkan kita x normal,rupanya rmai juga cmni ye.

HandbagWorlds_Online_Shopper said...

bagus gak ada blog ni.. mmg sata bru pas bersalin. ank dah 2 bulan 3 hari. mmg nk sgt bila period akn dtg.. risau gak. bby mmg fully bf.. esok bru nk pegi klinik utk inject bby kali ke2. nk inject utk safety sekali. ni pon tgh risau... :(

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...