Iklan

Sharemyloves Geng!

10 September 2012

Try resipi baby baru, yuk?

Hi.

Minggu lepas kan cerita pasal budak lebam pipi. Lepas tu terus momy cha stayed rumah MIL di Shah Alam. Kesinambungan cerita aritu adalah, duduk rumah MIL bermakna kena bangun awal gile-gile pagi, untuk masak makanan Mikha, siapkan diri untuk terus ke office pulak. Aduyai!

Al-kesah nya, MIL momy cha pulak jenis orang yang berniaga. Berniaga makanan ( breakfast + pasar malam)...Tentulah dia pon akan bangun sama dengan momy cha untuk memasak kan? Persoalannya disini...macamana momy cha and MIL nak "berebut" memasak kat dapor pada masa yang sama???

Tinggggg! Terpanggil idea untuk buat "frozen" food for my Mikha.
Kan dah settle problemo, yer dop?

Dulu duduk homesweethome sendiri boleh lah, masak sesuko hati ku. Tapi bila dah "berteduh" di rumah MIL, terpaksa lah fikirkan alternative lain untuk buat homemade food bagi Mikha. Ade orang kata..."sesenang bagi cerelac jer, cepat, mudah dan tak payah penat-penat..."   (oooooo.....no comment - :)

Disebabkan itu juga, momy cha bersemangat membeli baby cubes untuk frozen baby food. Maafkan mama Mikha, bukan tanak kasi "fresh" food cuma terpaksa berbuat begini untuk kesenangan MakWan, Mama dan kamu jugak kan?

Momy cha beli cube comei lotey ni dari fabulous mom. Online saje, senang!
Instruction untuk guna pon sangat mudah, dan safety for baby too. BPA free kata koo...bukan botol susu jek BPA free tau. 

Baby cubes ni pulak senang nak bajet. Sebab satu cube tu contain 1oz = 40ml. Caranya semudah A,B, C. Boleh panaskan guna microwave, atau guna teknik "thawing" macam kita panaskan stok EBM tu. Simple je kan? Momy cha lagi senang, panaskan periuk, taruk sedikit air, alas dengan mangkuk plastik dan letak cube comei itu :)

Semalam momy cha, dah test buat 1st frozen food mikha. Ada 2 menu:
a) Sweet Apple Puree (Epal + Kurma + Krismis Oren)
b) Mikha fave (Broncolli + Kentang + Cheddar Cheese + air)

Simple menu for 8mons baby, yet delicious and have a slight different taste..mommies u guys must try this at home! Nanti mesti baby korang ternganga-nganga nak makan jer...betol tak tipuuu...:)

Disebabkan I baik hati, mari lah tulis menu yang kedua tu (I copy paste dari Group dkt FB). Simple saja dan sedap!
- broncolli
- kentang
- cheddar cheese (I guna brand Beqa, ada jual dia pasaraya berdekatan anda)
- air suam / EBM / susu tepung (choose what is the best for ur baby)

Caranya:
Kukus broncolli + kentang (ikut banyak mana yang mahu)
Masukkan bronccoli + kentang yang telah di stim tadi ke dalam blender
Parut cheese ikut "instict" kita. Kalau banyak cheese sedap, tapi kalau terlebih banyak muak pulak. Kalau sikit jadi kureng sedap. Agak-agak ye.
Lepas tu masukkan sedikit air, untuk elakkan makanan tadi melekat di blender.
nota: untuk buat frozen food better guna air suam dulu. Tidak digalakkan untuk menambah susu, sebab frozen food ni nanti tak akan long lasting. Kalau nak campur susu jugak, after u ols dah cairkan food tersebut boleh lah tambah susu, yer :)
pon-pon-pon udah nyampai parcelnya, buk! :)

taraa....especially untuk frozen baby food

senang sangat sebab satu cube = 1 oz

hey, budok..suke tak? suke tak? :)

ade features & directions, mudah sangat boleh letak dalam micorawave lagi..as easy as A,B,C!

kalo korang rase 1oz tu sikit, boleh pilih size lain sebab banyak size yang available

menatang ni mendalah hape pulop desss?

itu adalah penanda tray, boleh tulih date, hari atau ape saja sesuka hati sebab....menantang ni boleh dipadam (sila guna whiteboard marker) kalo permanent marker - wallahualam-

see..I tulih nama mikha pulaop kan???

this is the cute lil cube...setiap cube ada penanda aras sampai ke max untuk kita letak our baby food, jangan le bubuh melepasi tanda tu kang penuh melimpah pulop kan >.<

tadi ade cerita pasal menu kan? this is the contoh of cheddar beqa yang I used untuk mikha's food :) sedap wooo!


kentang + epal + broncolli di stim sekali. Tapi masukkan kentang dulu sebab amik masa sedikit panjang kan? pastu letak epal and then broncolli, tamo lah lama-lama stim makanan ni nanti all the nutrient hilang paham?

this is sweet apple puree just for Mikha, pagi tadi Baba kata Mikha sukaaaaa....yelah nak oi, benda sedap kan? haruslah suke yer dop?

alahai gambo nih berpusing sana sini. yang ni I dah parutkan cheddar cheese into the blender. Broncolli + kentang dah selamat dalam tu. Jangan lupa taruk sedikit air, ye u ols?

Dan hasilnya...walllaa...look at the fine texture dan still ade broncolli floating here & there :) yippie! I always make sure Mikha makan sayur everyday, broncolli, bayam, cauliflower, peas,sawi, pak choy and a few more. Ini untuk menggalakkan Mikha suka vege's. So, pls mom, dont over cook ur vege's..kang sia-sia anak makan ape pon tak dapat :(

Hi juicy apple puree and hi amazing nyummy cheddar bronco+potatoes :) lebih senang dan tak messy, amik satu "cube" apple puree untuk morning dan 2 "cube" broncolli cheese untuk tengahari dan petang nya satu lagi "cube" apple puree. Senang giler, lalukan bawah air paip pon boleh...pluuppp-pluuppp seketul makanan baby jatuh atas mangkuk dia...heeeee :) Dah macam instruction makan ubat pulok dah!

air tangan ibu, adalah yang terbaik! Trust me.....!
 Itu saja. Pada sesiapa yang nak membeli "cube tray" ini bolehlah ke sini. Dekat web fabulous mom ni macam-macam ada. Bukan takat tray ni sajork, toknek tokcik tray pon ada. Hahahahaha :)

#pisnowar#

salam sayang,
momy cha!

19 comments:

fifi tiez said...

baby cubes ni la yg sy suka sangat. igtkan nak beli tapi baby ni lahir pun belum.hahaha..nampak sedap pulak puree yang ada cheese tu.igtkan x sedap sbb ada brokoli..hehe..

Mommy_Cha said...

hahaha. terpakse gunakan baby cubes ni sebab nak frozen kan baby food. terpakse guna. before everyday i masak fresh kasi baby :) broncolli+potatotes+cheese = amazing taste!!!!!

cha said...

wahh sgt praktikal ok. senang utk ibu bekerja kan. knp i tgk mcm terliur plak? haha.

Mommy_Cha said...

cha..u terliur sedap pasnih dah dekat nak berbaby pulak kot? hehehehe :)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

wah, bagusla mommy cha ni. dapat lah Mikha membesar dengan sihat nya,

Mimy Hamid said...

comel la cubes ni but akak frozen pakai ice cube sajo..mama malas nk buat seminggu terus hahahaha...hari hari berkiub sajo la ..menu 8 bulan best leh makan cheese...tak sabo nak bg rerasa naak makan western..ada geng heheh

Pink Lavender said...

wahhh...kiutnyer la...
bestnyer ada baby..blend makanan utk baby!!!nak juga...sobsobsob..

Mommy_Cha said...

insyallah dear. harap dia sehat sokmo lah :) hehehe...sebab makan sedap je hari-hari..

Mommy_Cha said...

memula try jugak buh dlm cube ais, pastu disebabkan ade lekat bau ikan, ayam, daging terus I mcm...hek ele..tak best ar. kena guna jugak yang lain yang memang ade penutup yang rapat dan senang nak panaskan..huahuahuahua! 8mons dah boleh ber cheese...best woo!

Mommy_Cha said...

memang pon cube nih cute! tecik je. kalo baby besau gedabak at least 3 cubes and above, kalo baby yang selim mcm baby saye, satu cube or dua dah cukup :)

Wawa said...

klu buat utk naila, agak2 mummy die ni curik cket tak..??haha...cam sodap je...

Mimy Hamid said...

oo patut la...akak nya ice cube semua bertutup rapat..pastu dah keras batu akak keluar kan simpan dalam plastik lak...then masuk dalam tupperware besar...simpan dalam fridge...berbungkus bungkus la kiub puree haku...hehehe

Mommy_Cha said...

haruslahhh curik tu....dgn rase masin2 cheese tu gatal jer tangan nak rasa kan?kan?kan? hehe

Mommy_Cha said...

kiub puree anaknda ku pula ku buat every 2days. tu yang buat tak byk sgt kak. so space utk cube tu pon ngam2 utk 2-3 hari sajork! hauhauahuahuhau :) errr..bila nak buat gathering ni? raya dah nak abis kot?

aTy _faRed~ said...

bekas tu menarik..!!! walaupon qaleef ade sebulan setengah lagi nak makan..tapi rase nak gi beli esok ar..[mentang2 ar tak keje...] ;p

Bazilah (^0^) said...

menarik! mak baby pon cm berminat nk mkn agknye hehehe

amirah said...

akak pun dah start untuk arissa ni. kena rajin zuppp masak tuk anak..huhu

Mr n Mrs Zaidi said...

ehmm comel jer bekas tu....tak sabar nak kasi daaliyaa makan solid food nie... nnt boleh refer blog sis la nk tgk resepi for daaliyaa..hihihiih

luvira said...

mommy cha...nape ira buat puree apple tak jadi likat macam tuh ehh??musykil2...pastuh rasa macam masam2 manis sikit...padahal b4 stim apple tuh manis je...ke ira salah buat ehh??

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...