Iklan

Sharemyloves Geng!

21 September 2012

Jangan manjakan sangat anak anda...betul ke salah?????

Hari ni non-hado resipi baby.
Kalo ade permintaan nanti momy cha bagi lagi new resipi yer?

Semua sedia maklum yang Mikhail di bawah jagaan Mak Wan nye sekarang. Oleh itu, Momy cha rasa teramat lega sebab my MIL sudi nak menjaga si kenit ni bagi pihak momy cha. Terasa satu beban di bahu dah lepas...

Mikha pon dah ade kawan baru, Haniey Zaaralisa, yakni sepupu nya (anak akak Erie). Haniey pulak jenis yang suka budak, jadinya derang selalu berpartner berdua main sesama. Tapi kengkadang lawak pulak momy cha tengok, Mikha main barbie doll, mainan masak-masak, mainan make-up kakak Haniey. Hehehehe! Pinjam katanya...tapi sangat nampak peliksss okeh kalau boy main mainan girl-girl...:)

Untuk Mikha momy cha jarang sangat beli dia mainan. So, dia main ape yang ade.Once in a while je I belikan lorry trak or bola. Tapi tak selalu, malas mengajar dia "bermewah" dengan mainan. Kang semua dia nak...Nehi heyyyyy! kuch-kuch hota heiiii...

Sayang anak memang kena berpada-pada. Tapi bukan bermakna apa yang dia nak semua kita kena belikan. Dari kecil kita kena disiplinkan dia, belajar hanya yang perlu kita beli dan kalau ade duit lebih kita simpan buat beli susu, beli pampers. Kalau dari kecil semua ko bagi, memang sampai besar lah dia mengada taik kuda! Semua nye nakkkk....KLCC pon dia nak! Cit!

Momy cha ade satu pengalaman "depan mata". Tentang seorang sepupu momy cha yang sangat tidak memanjakan anak nya, biarpun sepupu momy cha ni ayahnya adalah seorang Tan Sri and very well known in Kuala Lumpur . Dia sangat tidak manjakan anaknya okeh!

Disebabkan waktu cuti semester dulu I pernah berkerja part time di Butik my cousin yang terletak di Sunway Pyramid ini for a few months. Jadinya momy cha selalu tengok "adegan" ibu dan anak ni berlaku. Biarpun dilimpahi kemewahan tapi my cousin ni tak pernah ajar anak kecilnya benda/barang mainan yang mewah.

Pernah si kecil ni, menangis nak mainan yang berharga beratus ringgit. Lepas tu my cousin siap warning anak dia ceni... "Kalau Aiman nak mainan, mama boleh beli. Tapi nanti kalau Aiman lapar nak minum susu, minum milo, makan nasi...Aiman cari duit sendiri. Sebab duit mama dah habis beli mainan Aiman....." 

Erk! Terkedu aku dengan jawapan sepupuku tu....nasib baik anak dia tak jawap....
AIMAN TAK KISAH! 
Hahahahah :)

Ok. serius-serius! Pastu terus anak dia cebik tanak mainan tu. Hebat betul sepupu ku main psiko dengan anak dia...hahahahaha!

So moral of the story: Sebagai ibu bapa dizaman yang semua nak pakai duit ni, kita perlulah ajar anak kita untuk berjimat. Perlu fokus dengan membeli barang yang penting saja. Perlu kita memenuhi hanya keperluan dan bukan kehendak mereka....ada paham????? Errr..kalau semua nak beli, tokei balak pon bengkrap weiiiii....

muka abang-abang sangat...nak adik ker??? hahahha...

dia siap tahan kaki lagi tu..pandai balancing...:)

teror dah naik keta vrom-vrom...

teruja seorang budak! tapi semua mainan yang dia naik ni, semua pinjaman dunia semata. Kakak haniey punya..mikha pinjam yer :)
#pisnowar#
momy cha!

18 comments:

cik fadh said...

setuju dgn mommy cha..;) da selalu tgok kazen manjakan anak, smpai anak jadi ngada2..hihi

Mimy Hamid said...

manja pun berpada...setuju cha.kita manja bertempat...papa fayel memang straight orang nya..sebab tu fayel takde mainan sangat...untuk education takpe..sian kan banyak mainan org bagi..fayel pun tak main sangat..habis dia buang nya...akak pun ada satu contoh kawan kat opis ni ..kira pangkat besar gak la..dia didik anak dia mmg straight..contohnya...kalau stationery school hilang pensil, pembaris, pemadam hilang...you must pay 50 sen...and it works...anak anak dia menjaga sangat menjaga harta benda...takut hilang nanti kena bayar...mari kita cuba kaedah ini bila bebudak ni skool key...

Wawa said...

Risau ngn naila sbb daddy nye sgt manjakan anak die...budak tU tk mntak pun die belikan..haih~

luvira said...

betul tuh...ira pon malas nak manjakan dia sangat...no no no...beli mana yang penting jea :)

Erina Asmawani said...

Betull..jangan manjakan anak sangat tapi kekadang macam terrrmanja kan dia. Huhuhu.dahla ena ni jenis kalau boleh smua nak belikan untuk anak. Ayahnya pun sama.Tapi takut spoil plak nanti kan..

amirah said...

akak rasa laki akak yg bersalah dalam hal ni!..hehe..sebab selalunya dia beli menan yg dia suka, bukan anak dia mintak..alaaa, camne camne..mmng ada masa kitorg dah strict dah sebab skrng dh pandai berguling kat kedai, so sebelum dia guling baik avoid tempat2 yg ada benda cenggitu. pastu kitorg simpan menan dia yg dia tak berapa nk main, pastu dah lama sikit kuarkan balik. dia pun tak perasan sbenarnya menan tu dh lama

PUAN SUE said...

betui tu..aqilah ade walker ngan sikit2 mainan je..itu pun semua duit atuknye..hihi.

Mooniqueen said...

Betul tu... Orang yang berada pun boleh ajar anak mcm tu apetah lagi kalau kite yg yak berape nak ade... Ekceli bukan nak berkira dgn anak, tp tujuan utk taknak bermewah2 lebih2 sgt... MQ setuju cara kazen mommy cha ajar anak dia tu...

Bazilah (^0^) said...

comelnye mikha,rs nk cubit2 gigit2 pipi dia..betul2 suami pon ckp, nnti baby lahir, jgn nk manjakan sgt beli mcm2 mainan hehehe

CikNaa said...

ciknaa manjekan razin tak ehh? huhu.. manjekan ni sbnrnye atas pandangan memasing.. bg ciknaa kalo kite trlalu ikutkan kehendak anak, nanti besar kepala plus kepala batu la die nanti.. huhu.


lg 1, kdg2 ramai mak nye tu yg over.padahal anak tu oke je ngan barang memurah.. huhu. ciknaa mmg sedang2 sajork.. ukur epren di bodi sendiri lorrr =)

Allene said...

setuju... tp kadang2 tu, bukan anak yang nak. Tapi, mak dia yang nak belikan... :P

Mama Likha said...

ayat pertama kelakar tau... resepi baby nan hado ! resepi mak pak baby bila pulak nak share hehe.. mikha mcm abang-abang? mikha pkai apa tu, mcm dress lah, jgn kata pakai dress kakak haniey sudah huhuhu..


papa likha pun jenis gtu mami cha. susah nk manjakan anak beli mcm2 mainan, klo g toy r us pun usik2 je lah, nak beli ke apa wt balik..... hmmmmmmm hehehe. jrg2 sekali tu ada ler... bagus gak kan gtu.. mama likha je over sokmo, tp klo bigboss kata NO, so wat can we do kan? hikss sian anok.. tkpelah demi kebaikan dio. tu smpi skrg anak mtak ipad, mano ado ?? mcm mami cha ckp lah, yg mne pting2 sudah lah kan ?

♥ ROS ♥ said...

Setuju sgt.. Dunia dh moden, xperlu beri kemewahan kan bukti sayang anak :)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

ha ah, muka abang2 sangat ! betul jangan manjakan sangat. kalau nak beli pun, beli belakang2 tau2 dah ada je. jgn tunjuk atau beli masa dengan dia. tapi ntah macam mana nak cakap, kalau Yana sendiri hadapi. anak sulung lagi lah kan, tak sampai hati kalau tak beli.. uuuhhh, kena lah tunggu ada anak nanti baru cerita ..hehe

cikpingu said...

btul2... setuju dgn kata2 mu wahai mommy cha...
umie rse budak2 skrg ni mne boleh dimanjakan sgt...esok dhia nk itu nk ini.. habes lah ibunda & ayahanda... insyaallah lbih utama kan agama & pelajaran

Wawa Yusoff said...

tepuk dahi tgk mikha naik beskal pink. rupenye haniey punya beskal. lega :)

mommy_cha, wa ni pun jenis beli ape sahaja utk mikhael walaupun budak tu x reti memintak lagi. yg selalu bising bapaknye la pasal anak x pape, mak yg lelebih :D

~ NANA ~ said...

betol....manjakan anak biar berpada....tp i selalu gak beli mcm2 utk farish especially yg educational punya...kalo mainan, mmg harapkan makcik2 dia je yg bagi, i jgn harap nk belikn sgt...hahahaha

aTy _faRed~ said...

okeh...aty belajar sumtin..:) aty sekarang..dah jarang belikan menan anak..tapi aty banyak spent duit tuk belikan bahan bacaan dan belajar tuk qaleef...aty tak kisah kalau ape yg aty beli tu tuk bacaan bukan usia baby..tapi aty tetap nak die biase ngan buku dari usia kecik ni...:) -harap menjadi..

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...