Iklan

Sharemyloves Geng!

18 September 2012

Homemade Baby Farleys Biscuit!

Hi semua!

Selamat Hari Malaysia. Best sebab dapat cuti hahaha :)
Banyak berlaku "sementelah" cuti-cuti ni kan? Buat yang menjemput momy cha sekeluarga ke open house. Terima kasih di ucapkan. Yang penting silaturrahim dapat dieratkan. Yang jauh kita rapatkan, bukan semakin rapat hubungan kita tapi semakin orang menjauh dengan kita yer tak? Macam-macam perangai manusia sekeliling I nih..hiks! no komeng :)

Nanti momy cha bercerita pasal open-house. Tapi bagi membuka entry minggu ni biarlah momy cha buat entry pasal baby food lagi. Semenjak-dua menjak ni baby food & me umpama "best fren" al-maklumlah ade best pren pon dah tak berapa best dah sekarang...oppps! :(

Buat mommies out there, let me share another simple yet delicious recipe for your babies. Recipe berasaskan roti Gardenia ni sesuai untuk babies 8mons ++. Insyallah anak anda mesti sukakan nyer, trust me!

Mengambil idea dari blog kak Fay Rahim, old friend of mine yang sama-sama bekerja at KUL-SINGAPORE dulu. I found it easy and "pejam mata" pon buat buat. Kak Farah amik idea dari biskut kering @ biskut Farleys Rusks yang super-duper manis yet mahal jugak lah kan lalu, beliau terjemahkan untuk buat these babies cookies! Kreatip!

Wei..dah le  senang nak buat. Pastu murah pulak. Rasa pulak sedap dan sangat sesuai especially untuk baby yang baru nak tumbuh gigi. Yelah dik oi...hari-hari ber "puree" muak jugak kan? So kita try, test satu recipe baru untuk baby ok? Ubah selera pulak lah....

Ingredients:

Roti Gardenia Putih
- dibuang tepi nya
Unsalted butter @ Cheese
- ikut suka nak guna atau "baked" kosong saja

Cara-caranya:

Sapukan roti dengan butter @ cheese ikut kesukaan mommies sekalian
Tanak sapu pon takpe, biarkan saja roti tu kosong
Roti dibuang tepi dan ditekap gunakan any acuan mengikut pilihan ibu-ibu
(momy cha memula buat tekap, after that i found it a waste dan terus i guna kaedah potong-potong pakai pisau jer)
Baked in an oven (125 celcius selama 1 jam)
Make sure gunakan instruction sama diberi, nanti roti korang tak jadi jangan salahkan I eh? hihihihi...

Dan inilah hasil biskut Farleys tiruan momy cha. Alhamdulillah Mikha lurve it so much. These recipe sesuai untuk breakfast or even minum petang baby. Nak bagi makan pon sama, letakkan biskut dalam mangkok, taburkan susu ibu / FM and then taruk fully hot water. Pastu kacau dan biskut tu sejibik akan jadi macam biskut Farleys yet less sweet! Mudahkan?????

Momy cha letak satu tapeware kecik in my handbeg. Senang dibawak kemana-mana. Kalo Mikha nangis lapar, i gigit/kemam sikit pastu terus suap dalam mulut dia. As easy as that! ^__^

Mommies, please tengok dulu yer. Roti cuma boleh diberi after babies 8mons ++ tau. Yang kecik-kecik lagi takbley ar! Nanti tercekik ke ape ke...naya pulop!

Disebabkan momy cha dah buat 2 version let's take a look at the first attempted with unsalted butter and second attempted without any butter or cheese, much more better and sedap!

roti dah disapu unsalted butter dan tekap mengikut acuan kesukaan u ols. I ols fefeeling merry crismas so guna acuan loceng hahahaha...

slowly keluarkan dari roti tadi

lapik tray dengan kertas tak melekat supaya biskut korang cantik dan tak melekat atas tray after baked nanti

contoh; bintang hati momy cha :)

hasilnya after dah baked, sangat rangup dan lelemak sebab sapu butter. Kena terus simpan dalam bekas if not lemau pulop, kan?

yang ni dah siap untuk kasi ke my baby boy :) yeaahhoooo!

cara untuk kasi dia mamam pulak...siap I ajar u ols..kelass tak? Mikha sekali ngap momy cha letak 4 keping dalam mangkok dia.

After that, tabur susu sesudu

Terus siram dengan hot water, air suam ke tak main..kang susah lembik biskut tu...

Taraaaa..inilah hasilnya u ols...samakan dengan Farleys??? Ini untuk baby yang sudah ade gigi yang belum ade tu sila lenyek halus-halus...
my second trial, potong empat segi jer...membazir corak bagai. Masok mangkok cair jugak kan? choiiii!
Ini roti kosong, lagi sedap..tak muak sangat! Momy cha beli terus roti yang Jumbo size tu, harga baru RM3.30 ke ape...murah jer berbanding Farleys! kan? Jimat-jimat... :)
Last WARNING: Baked at 125 C bersamaan 1 jam! understand?
bukan biskut raya...tapi biskut mikhail tau! :) sebuku JUMBO size roti dapat lah sebalang biskut nye!
kelasss ko jah! seri ibunda gitu hahahahahahah..yang penting HOMEMADE! #abaikan no HP tu, I tak amik tempahan pon tau#

Hurm yang lebih-lebih roti tu momy cha buat ape eh? Hihihi...I made another simple recipe "pemanis mulut" untuk Mikha. Nak tahu ape??? Esok pulak lah ek...yang tu memang own idea tau....Hehehehe :)
Tata, guys!


#pisnowar#

momycha!
 

14 comments:

Mimy Hamid said...

tengkiu sharingggggggggg...ku paling suka la resepi baby...sejak si Fayel bosan memuree....i like this entry..5 bintang !!!

iedchan said...

wahhh kretip2...hehe

Mommy_Cha said...

HEHE. BOLEH TERAI RESIPI NI KAK MIMY :) senang dan menjimatkan...yeahoooo!

Mommy_Cha said...

hehehe..kreatip & inovatip!

puan.mila said...

sgt kreatip!! thanks sharing brguna..boleh buat tuk ank y bakal lahir nnti :D

Mommy_Cha said...

ur welcome my dear :)

Allene said...

menarik2... dr bagi makan biskut kilang, baik buat cmni.

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

baguslah resipi ni.. orang dewasa pun suka. lepas sapu marjerin tabur gula baru bakar :)

Mommy_Cha said...

hahaha. biskut kilang???ayat tak tahan cik allene oi :)

Mommy_Cha said...

ha..orang dewasa tu tolak batu ngan kayu jer kan? semua derang ngap! :) hehehe...

Mama Likha said...

untung mikha dpt mummy yg rajin... nti beranak lg, blh lah cuba... hehe.

wah, starting kasik ayat panas yer mami cha... huhu. mcm tu lah mami cha skrg, kalau tk starting, msti ending ayat pedas2 dh lama mama likha perasan... kikikih..pisnowar :))

Erina Asmawani said...

Mommy Cha!! Bagusnya resepi ni..lego pun tak terbuat dah tak sabau2 nak buat yang ni. Betul la...Farley rusk tu manis sangat. Tak sheshuai kan tuk baby, walaupun baby suka sangat manis2 ni. Thank u mommy cha!

Bazilah (^0^) said...

suka tgk shape2 roti tuh, comel sgt..

amirah said...

rajinnya mommy cha ni.. pasni akak pun kena study balik sume benda pasal solid food. anak dara tu dah menampakkan ciri2 picky eater..oh my anak dara!

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...