Iklan

Sharemyloves Geng!

20 September 2012

Bingka Roti Untuk Baby..New recipe! Jom Try!

Hi Khamis!

Seiring masa berlalu..cepat sungguh dah nak sampai ke penghujung minggu...!
Makna nye, weekend is coming...Yeay! Lurve weekend ^__^

As promised to all mommies out there. Today momy cha akan share another senang recipe untuk si manja anda. Tak tahu lah kalau semenjak-dua menjak ni blog momy cha kurang mendapat tempat dihati korang ke ape? Yelah, asyik entry pasal baby food saje, kan?

Untuk yang ingin mendalami bab-bab makan untuk si manja anda...boleh saja tiru idea resipi momy cha ni. Ilmu yang ada wajib dikongsi bersama, baru berkat.... :)

Orite! Ingat tak entry pasal biskut Gardenia garing yang boleh ganti Farleys tu? Oleh sebab bila dah tekap dengan acuan/dipotong-potong still ade left over. Momy cha got an idea untuk buat another finger food for Mikha. Ala..yang senang sudah la, yang susah-susah malas la pulak :)

Biskut for breakfast dah ade, jadinya momy cha terpanggil untuk buat kuih minum petang Mikha pulak. Ubah selera anak. Dan alhamdulillah, Mikha pon suka!

Mari kita test buat bingka roti atau puding roti dengan lebihan roti Gardenia yang ade. Hehehehehe... Mudah sangat tau. 

Bingka Roti Baby Mikha
 
Bahan-bahan:

- lebihan roti/roti tak lebih pon tak pe (lebih elok kalau blend/tumbuk sikit roti)
-bancuhan susu fm/breastmilk
-kismis/kurma (nak letak boleh tanak letak pon takpe)

Caranya:

-roti ditekan-tekan rapat dalam acuan/pelengat
-curahkan susu sedikit, demi sedikit
-tiap kali curah susu, tekan roti tu bagi rapat 
-untuk layer tengah bingka roti tu boleh potong kismis/kurma halus-halus dan taburkan di layer tengah
-tekan lagi roti, dan curahkan susu
-acuan/pelengat tu kena sapukan sedikit butter/margerine untuk elakkan  bingka tu melekat
-masukkan dalam oven, 180 Celcius dalam masa 10 minit, masa membakar boleh diubah mengikut besar/tebal bingka anda

Cara serve kepada baby:

-boleh rendam dalam susu @ boleh lenyek sikit dengan sudu/jari kita pastu terus suap.

Guys! U ols kena cuba buat recipe ni. Senang sangat. Dan dari membazir buang roti boleh buat kuih untuk anak kita kan? Air tangan ibu adalah masakan terbaik untuk anak kita. Janganlah nak senang, nak cepat asyik beli makanan kilang saja...sekali-sekala rajinkanlah diri untuk ber "experimen" dengan resipi terbaru okies?

Mesti semua orang tertanya kenapa momy cha rajin untuk buat semua baby food untuk Mikhail? Jawapannya senang saja...sebab momy cha tak dapat bagi fully breasfeed, jadinya momy cha ganti lah dengan kasi fully homemade food. If not I can't feel the "bond" between me and my baby anymore. Hanya melalui homemade food saja momy cha dapat meluahkan rasa kasih dan sayangku pada Mikhail. 

abaikan acuan I yang tak semenggah tu..dah old sekul katanye :)

kismis oren yang dah ku cincang halussssss

FM milk yang telah I bancuh siap-siap

tekan roti gardenia tu kuat-kuat dalam acuan, lagi beter u ols carikkan kecik-kecik or blend kering dulu roti ni...okies?

taruk susu sikit, pastu tengah layer letak kismis tadi...

close up, susu + kismis + roti :)

sedia untuk dibakar..lagi sekali nak pesan better roti tu u ols carik2 atau blend kering dulu...baru dapat tesktur yang lembut. kalo gini agak kasar, kang tercekik baby!

taraaa...dah siap baked!

bau wangi, rasa sedap...marbeles avengers!

inilah hasilnya..TERBAEK WOK tak?!!!

dapat lah dalam 11 ketul bingka roti..boleh la tahan dalam 3 hari...letak dalam freeze kalo baby nak makan stim balik okies??

rupa tak cantik takpe janji rasa sedap...and its fully MOTHER Made! :)


Betapa gembira bila tengok anak makan makanan kita dengan berseleranya....
And...Oh! yess...money can't buy EVERYTHING!

#pisnowar#

momycha!



15 comments:

amirah said...

bestnya cha buat cenggini. harusla akak memfolo ni nanti. sabo je dulu sebab arissa bubur nasik blend pon belom pass lagik..huhu

Mommy_Cha said...

boleh follow kak. kita share menu baby eh..pasni cha share another recipe naget utk baby plak..yummehhh!

Lala Latif said...

rajinnya mommy cha...
ada je resepi baru...

Mommy_Cha said...

hehehe..terlebih rajin. untuk anak-anak..errr silap. untuk anak tersayang. belom anak-anak lagi...hihihi!

Wawa said...

humangai...rajin betul mommy cha ni memasak utk anak...nak buat utk Naila, cenenot lg budak tu...baru duk belaja wat puree ni...recipe mommy cha akan disimpan utk rujukan..weheee~

Mommy_Cha said...

rajin eh?kihkihkih...terlebih rajin. haa..simpan resipi ni. kang dah kering idea boleh try buat! :)

puan.mila said...

wahh jenguk blog mommy cha semua psl mknan baby..rajin y amat..pelbagai menu lak tu..leh la wat refer tuk baby sndiri coming soon :D

PUAN SUE said...

boleh cube!!! huhu..
rajin mommy ni..nnt besday aqilah mai la umah yek..hee..bulan 2 nnt..aloo..lambat lg la pulak..tp dah tak sabr

Ros Anis Rusli said...

ni bukan bingka utk baby je nih..mumy baby mkn pon sodap nih..hehehe.. :) nmpk sdp..rs nk wat utk diri sndiri..haha..baby anis xley mkn lg..baru 4 bulan...

Mommy_Cha said...

alhamdulillah sharing is caring darling...:)

Mommy_Cha said...

sebelom ke umah aqilah kena dtg besday mikha bulan 1 dulu janji tau!!!

Mommy_Cha said...

utk mak budak pon sedap..hahahaha! nanti baby dah besyar boleh try resipi ni :)

Mimy Hamid said...

tengkiu mommy cha resepi...love u muah...hope fayel suka la ngan resepi ada umpph ni...look sedap..mama nya pun terliur

aTy _faRed~ said...

aty baru jer buat ni..eeerrr...tapi tuk bapak budak ar...heheh...tapi lebih kurang jer resepinyer..cume yang baby nyer ni lebih berkhasiat..:)

sri noraima othman said...

saya pun suka masak utk my baby aiman. nnt nak try lah buat bingka roti ni . thanks for sharing :D

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...