Iklan

Sharemyloves Geng!

14 September 2012

Baby Food - Must try! Lego Vege Bricks

Hi Mommies blogger....!
Masih bersemangat ke nak buat baby homemade food for our cute lil' babies? 

Well, if the answer is YESSSSSS..let me introduced another "fun" types of food(bentuk block Lego) untuk our baby di pagi Jumaat yang sejuk dan nyaman ni. Momy cha found these interesting website and, seriousssllllyy u guys have to cekidout! #ohsemmmmmmm#

How to make Vegetables Lego Bricks
  1. Pick the right vegetables. Many veggies are suitable, including carrots, potatoes, squash, rutabagas, etc. You could also use firm tofu and add a food color to the water, which the tofu will soak up. You can do this with the veggies, too. Be bold! (boleh gunakan carrot, labu, ubi keledek, or even gunakan epal, buah pear, betik, kiwi, tofu soya etc, yang sayur or buah yang berbentuk pejal/firm anything can, guys!)



  2. Prepare your veggies. Boil or steam the vegetables so that they're soft but not mushy. Soak them for a couple minutes in salt water. This will make them a little firmer by drawing out some of the moisture. (Penggunaan garam adalah untuk mengeyalkan buah-buahan yang telah distim tadi supaya tidak terlalu lembik atau pecah bila kita nak design bentuk lego nanti)
  3. Cut the vegetables into cube shapes. As with real LEGO pieces, you'll need to decide what bricks you'd like to make: a single stud square brick, the four stud square, or the six stud rectangle. ("Stud" refers to the little bumps on top of real LEGO bricks/yang bonggol-bonggol bulat atas lego tu).

  4.  Poke a straw all the way through the vegetable. This will create a round hole and will push out the inside of the vegetable brick. Be sure to match holes with the LEGO stud arrangement you're creating. (bila cucuk straw tu, jangan cucuk terlalu dalam sampai terkeluar lobang tu, cucuk just nice and after that kita guna pencungkil gigi untuk cucuk ke atas dan membentuk lego bricks, paham dop ni?
  5. Using a toothpick, push the stud from the bottom of the vegetable brick until it sticks out of the top. This ensures that it looks like a LEGO brick, complete with studs!

  6. Check that the studs are evenly positioned across the top by looking at the brick sideways. If it's not, carefully press a stud back in, or poke one farther out. (lakukan dengan berhati-hati supaya stud/ bonggol tu just nice dan tak terkeluar daripada bricks lego tersebut)

  7.  Serve with a smile on a colorful plate. Your kids will be delighted!
    Serve with a smile on a colorful plate.
     
    Serve with a smile on a colorful plate.

    Sesuai untuk semua peringkat bayi, if for 6mons ++ (boleh stimkan balik block lego ni, tapi dah cair tu hilanglah bentuk lego kan?) *__*
    Untuk baby yang dah ada gigi dan boleh makan sendiri, it will be more fun than ever. Al-maklum lah, LEGO kan tengah "IN" sekarang ni. Jadinya, kalo tak mampu bawak pegi Legoland lagi, apa kata try buat block lego ni bagi anak-anak makan dulu. Must be fun, kan?...ohhh meeeennnngggg! ^__^

    *balik nak try buat untuk MITAIL lah hahahahahah....*

    #pisnowar#

    momycha!

10 comments:

Mimy Hamid said...

Kreatip laaaaaa...interesting...sure baby excited nak makan

cikpingu said...

wahhh... nak main legooooo

Bazilah (^0^) said...

kreatifffff nye. huhu

CikNaa said...

jeles! tunggu la razin beso sikit agy.. eh, bebudak kt umah pengasuh anak ciknaa panggil razin, mitail tau..haha, pelat! =)

puan.mila said...

wahh best..baby mesti excited nak msuk lam mulut :D

Liza Razak said...

kreatif betul ni ! :)

amirah said...

comel!

Mr n Mrs Zaidi said...

cute jgkkan...tp nie nk buat kne ade kesabaran jgk nie..hihihih..nak2 org mcm sy nie tangan macam kayu..hahahhaa..

ps:- jemput la dtg open house kt rmh sy ahad nnt...

Erina Asmawani said...

Cute sangattt! Macam ni mama Aqil yg teruja nak makan..Aqil makan blended je lagi. Hehehe. Thanks mommy cha sebb selalu kongsi idea & resepi baby foods yg best n senang! Sayang mommy cha :D

~ NANA ~ said...

kretif sangattttt! mmg menarik perhatian anak nak makan la kalau gitu

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...