Iklan

Sharemyloves Geng!

13 September 2012

Baby Food (Fruits & Veges) yang boleh bagi kepada baby anda..

Terkesan dari belog my fren, Mimy Hamid...I pon gediks mau cerita pasal baby solid food, since a few people was emailing me tanya on how to make a good puree for baby.

For the starting, elok lah kiranya momy cha introduced buah dan veges yang good for your baby. Yelah in case sesetengah kita tak berapa "aware" tentang apa nak beli dan apa nak bagi pada baby kita kan?

Lesson 1 (Sayur)

Rajinkan diri untuk google apa yang sesuai dimakan dengan umur bayi kita. Momy cha bagi contoh sayur ok.
Make sure to discover which delicious fruits and veges you can introduced to ur baby.

- Sweet Potato (Keledek) (boleh stim/baked in an oven)
- Carrot (stim/rebus)
- Asparagus (stim)
- Ubi kentang (stim/baked)
- Green peas (stim/rebus)
- Broncolli (stim/rebus)
- Sawi (stim/rebus)
- Spinach (Bayam) (stim/rebus)
- Labu (stim/rebus)
- Cauliflower (stim/rebus)
- banyak lagi sayur lain yang boleh bagi :)

Lesson 2 (Buah)
Buah-buahan sangat menyelerakan especially for babies. No need to add sugar, buah-buahan ini mempunyai rasa manis semulajadi untuk menaikkan selera baby. Pls, do a bit research and dont simply gives this listed fruit to your babies ok?

- banana
- avocado
- sweet potato
- apple
- pear
- Grapes (8mons above)
- Kiwi (8mons above)
- Manggo (8mons above)
- Melon (8mons above)
- Papaya (8mons above)
- and amny more fruits :)

*Please "peel" @ kupas dulu semua buah-buahan yang di list kan di atas kecuali, u guys beli buah-buahan atau sayur organic. Paham? Hehehehe..^__^*

Ini momy cha ada tunjukkan satu contoh that i made especially for Mikha. I buat frozen pumpkin untuk dia. Walaupun labu @ pumpkin ni orang tua-tua kata angin untuk bayi, kita sebagai mak-mak ni kena beringatlah. Jangan la bagi sebijik terus, dan in a week kasi one time sudah. Jangan banyak-banyak sangat.  Sentiasa lah jadi creative untuk pastikan anak kita berselera untuk makan. Me my self can't wait to prepare homemade teething biscuit recipe..yaey! Nak share resipi???....nanti yer momy cha share with u ols ^__^

nota kaki: I can described myself as a terlebih rajin kindda' mom especially in preparing my son food. This is due to "perangai kuat makan" and i cannot bear the "amount" that cost me especially in buying instant baby food. Bukan murah u ols, parah nak tanggung (duit susu, pampers etc-etc). Kita bukan orang kaye pon! Pulak tu, my son jenis yang kuat makan, so better i stick to homemade baby food. Bukan kritik instant food is not good, but mom's homemade is better rite?

- nanti i share some of my baby recipe ok? nak tak??

frozen labu  :)

bercorak bunga lagi labu mikha ni :)

oh..how i love mom homemade food! tengkiu ma.. :) says mikha ;P


#pisnowar#

momycha!


19 comments:

Allene said...

hafidh awal2 je suka puree labu.. sekarang tak mo lagi.. dia suka nasi je... uhhuhu...

good info dear!

Mimy Hamid said...

sharing is caring....mikha kenyang mama sukeeeeeee...kannnn...

Lala Latif said...

baju mikha sama ngn amirah...yeai..hikhikhik..

amirah said...

akak pun dah kena study ni. baru berapa hari arissa makan nasik kosong je dulu ni

Bazilah (^0^) said...

pandai mikha ckp hehehe. harapnya nnti saya pon rajin cm mama mikha jgk :)

farhana shamsuddin said...

thanks for info..salute tgk kesungguhan kamu

puan.mila said...

bestnya tgk mknan mikha..hope after baby deliver nnti rajin jgk mcm mommy cha :D

as ♥ Leenda said...

kan kan..kalau bab buat solid food, mak pak nya tapau makanan kedai pun sanggup..hehhe..
ooo kiwi 8 bulan dah boleh erkk..alahai ruginya..
minggu lps dalam hantaran kawin sepupu ade buah kiwi..takde sape teringin nak ambik..buah2 lain dh licin..huhu..

mikhail riefqee said...

nasi tu bagus utk baby. but sometimes mix and match dgn benda lain jugak. hari2 nasik kang boring pulak baby tu :)

mikhail riefqee said...

alhamdulillah kak. semoga mikha sentiasa suka. tak dpt fully BF dapat kasi homemade pon jadilaaa....

mikhail riefqee said...

hehehe...baju beli kat sogo, time sale :)

mikhail riefqee said...

nasik kosong good utk first solid food baby. kalo terus bagi yg macam2 kang sakit perot lak kan? hehehe :)

mikhail riefqee said...

mikha tau ckp babababababa..mamamamama..jer. hahahahah!

mikhail riefqee said...

alhamdulillah. kena rajin untuk anak... :)

mikhail riefqee said...

hihihi..best kan? kita boleh buat mcm2 tau dgn baby food. cuma kena byk berkorban dan tanamkan sifat rajin sikit :)

mikhail riefqee said...

yup kiwi 8mons dah boleh mkn dear..alahai ruginya tak amik kiwi tu. if kiwi pon taste a bit masyam u can add potatoes in the puree or else can add susu ibu or fm to the puree as simple as that :)

veesakura said...

mikha yang hensem! i hv 2months to research about solid foods.harap2 i pon akan rajin buat homemade food macam mommy cha nanti :)

luvira said...

suke :)

nanti lew buat macam2 untuk alysa...bukak je blog mommy cha untuk search resipi...hihihi...

good info..TQ

~Leyyatasha~ said...

mommy cha leh x share resipi..my Huda dah start mkn, so for starting ni leh kasi ape je ek? lya try email tp xleh la :)

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...