Iklan

Sharemyloves Geng!

05 September 2012

Anda mahu duit raye?

Hi.

Pertamanya, harus diingat, entry ini bukanlah untuk menunjuk-nunjuk, show-off ke hape tau?

Cuma mau berkongsi kegembiraan beraya bila dah ada anak. Bila sebut pasal anak @ budak kecik, tentulah yang paling best bab mengutip duit raya kan?.

Cerita raya mungkin dah basi bagi sesetengah orang, tapi cerita pasal duit raya mesti tak akan basi-basi kan? Yang bestnya, orang bagi duit raya ke anak. Kita yang memberat hendbeg dok membawak duit raya dia ke hulu-hilir. Hahahaha. Sokkaaaaa nyer aiiii!

Bab duit raya pon akan buat kita "fening-fening" jugak. Yela, kalo orang kasi anak kita duit raya mestilah kita pon kena kasi balik kat anak dia kan?kan?. Bila nak kasi balik ke anak orang tu, selalu terpikir-pikir eh...berapa aku nak kasi kat anak dia ni???

Disebabkan tu lah, kita selalu "klasifikasikan peruntukan" duit raya ni mengikut keutamaan. Kalo family members banyak sikit, kalo anak kengkawan sederhana banyak, anak orang yang kita tak berapa kenal @ tak berapa rapat...alah! 2,3 hengget pon jadi lah kan? kan?kan?

Tengok jugaklah bajet sebenarnya. Kalau duit banyak jangan lah kedekut sangat nak kasi duit kan? Setahun sekali katanya, apalah sangat kan? kan? Budak-budak ni pulak, janji dapat duit semua gumbira kemain. Tak heran dah singgit ke, dua hengget ke janji dapat duit raya...janji ikhlas yer dop?

So, banyak mana dah duit raya anak korang? As for Mikha, dia punya "kutipan" tahun ni alhamdulillah. Tak banyak, tak jugak sikit. Kiranya amount tu kat tengah-tengah :) 
#rezeki anak-anak kan?#

Yang rajin tolong kira duit raya adalah babanya. Macam dia punya duit raya pulak dah.... Hehehehe! Hasil duit raya Mikha insyallah momy cha akan masukkan dalam Tabung Haji soon. Kang tak pasal-pasal ke tabung dealer tudung Fareeda pulopsss hehehehehe :)

Ok itu saja entry senteng dari momy cha. Starting from now on kena banyak savings for Mikha's future. Esok-esok nak further study, nak itu ini, nak kawin, kenduri, duit hantaran bla-bla-bla-bla-bla....haaaa! mana nak caikkkkk?!

yeap! mikhail punyer ^__^

iklan kuih raya sekali hehehe, opah mikha buat tu... :)

sampul duit raye momy cha, comei dop?

yang bernasib baik layak menerima sampul ini..kahkahkah!

personalized nama kami sekuarga...comei dop?

the same person who designed my wedding card :)

erm..sapa nak duit raya dari momy cha? angkat kaki cepat!!!! hahahaha ^__^


Tata guys :)

#pisnowar#

Salam sayang,
momy cha

22 comments:

Allene said...

wow....

Mommy_Cha said...

wooowwww! :)

CikNaa said...

kan.. razin pn dpt byk duit raye.. tak tau bl la nk buat akaun dia sndiri. last2 masuk dlu asb ciknaa wat smentara :) hm.. nk buat rumah terbuka kah mommy? :D

Mommy_Cha said...

momy cha after abis pantang dulu terus bukak account TH sebab acc ni jer yang boleh bukak utk baby. yang lain mcm umur 6mons ke atas jer kot? pastu semua duit dia dpt time baby dah masuk dlm TH tu. Ni second time nak bank in duit raya pulak...alhamdulillah rezeki anak kan ciknaa?

as ♥ Leenda said...

nak duit raya jugakkk..

ehh mommy cha..mikha lahir 9 jan kan? beza sehari je dgn my son..
errrr..ticker umur mikha kat atas tu salah kan..ehh ehhh ke betull?

amirah said...

wow banyaknya duit raya mikha. duit raya anak2 akak bolehla. tkdela byk sgt. tk sempat2 lg nak ke TH ni..cantikla sampul raya tu..

luvira said...

waaa...siap ada sampul raya spesel...hihihi, mahal tak nak buat tuh??
rezeki alysa tahun nih pon alhamdulillah, bolew lepas la bayar duit kete...hahaha...eehhh, jangan salah gunakan duit anak tau...terus masuk bank :)
(peringatan pada diri sendiri)

~ NANA ~ said...

farish pon byk gak dpt duit raya...papa rilek je, tp mama yg excited tolong kirakan hari2...haha...duit raya farish dh selamat masuk dlm tabung haji...hihi

Aida78 said...

waaaa siap sampul raya khas lagi bestnya nak jugak lah sapul raya sepesel ni....banyaknya duit raya mikhail...bagus menabung dari awal...

Nadt said...

comenye sampul duit raya. :) my baby saif pun banyak dapat duit raya.papanye hampir2 nak guna untuk beli stroller, tapi saya tahan tak bagi guna "DUIT ANAK TUUUU!!" maka kukorbankan duitku beli stroller.huhu..duit saif selamat masuk insurans haji.

Wawa said...

hihhi..mama ngn daddy nye jeles naila dapat wet raya...esok pas checkup 5 bulan mmg plan nak bukak tabung haji tuk naila...hihi

Mr n Mrs Zaidi said...

"Daaliyaa nak jugak duit raya untie cha...."hihii
wahhh banyaknya duit raya mika dapat....untie nk cikit boleh...??? anyway cantik sampul duit raya tu..mommy cha tempah mne yek?? tu la suka mengutip duit raya untuk anak kan...tu pun mak dia dh terpakai duit anak nie..teruk punya mak...tp xper, nnt ganti balik...hihihiihihihih...

cha said...

sonok kan dpt duit raya anak bole guna utk brg2 baby hehe. i dh kawen ni dpt lg duit raya tau :p

Mooniqueen said...

Kalau nak dapat ke mummycha? Hehe

Bazilah (^0^) said...

bykkknye duet raya mikhail. jeles hehehe. cantiklah personalized sampul duet raya tuh :) nway selamat hari raya mummycha :)

aTy _faRed~ said...

Rezki anak2 ek...:-) same cam qaleef gak...
Eehh..u simpan dlm tabung haji ok tak..ai ngah terpikir2 nih nak bukak account qaleef tapi tak tau ape...hurrmm..

♥ ROS ♥ said...

Ramai simpan dlm tabung haji :) ros beli emas untuk anak2 :p buat pelaburan... Hihihi..byk duit raya mikhail... :)

noyis gila kentang~~ said...

amboi,banyak nye wet mikhail..nak ckt bole?hehe..comel akknye sampul duit raya..huhu..

btw,akak kena tag.:')

http://idupseorangnoyis.blogspot.com/2012/09/koleksi-terbaru-kznabihah-butik.html

Mimy Hamid said...

rezeki anak beb...bak kata mak akak..takde anak takde sapa nak bagi tau..huhu so mari kita menabung untuk anak anak...heheh paling best part mengira...hahaha eksited mama papa nya...akak simpan kat ASD (amanah saham didik)..dividen setiap 6 bulan...tabung haji buat potongan bulanan gaji ...ok la memana simpan pun ok je


psst mommy cha , Fayel nak uet rayeeeee...hehehe

AkmaFaizal said...

wah..banyoknye duit raye..sampul raye pun comey gak... Selamat Hari Raya Tasha.. Maaf Zahir Batin

xbuat open house ke? :)

Mama Likha said...

hebat mami cha. hehe

PUAN SUE said...

wahhh..banyaknye..same ngan aqilah jugak

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...