Iklan

Sharemyloves Geng!

08 August 2012

Terlebih rajin...

Semalam MC. Sakit perot! aptb!

Hari ni dah cargas. Jom cerita pasal makan-makan. Lebih specific makan-makan baby. 

Dulu kalau sayur, ikan, ayam @ barang basah tarak dalam freezer I boleh buat dek je. Pastu, sekarang kalau barang-barang basah ni yilek pocik dalam freeze, boleh jadi menggelabah gile. Yela, nak bagi anak makan apa kan?

Sebab tu, bila jadi ibu-ibu kena ada banyak stok makanan @ barang basah dekat rumah. Terpulang pada individu masing-masing untuk homemade ur babies food or bukak tin Cerelac, scoop 3,4 sudu dan tuang air saja..terus suap kat baby.

I suka bab-bab masak. Suka create recipe untuk my malaikat kecik I. Tapi kena jugak buat research dulu, tengok apa yang boleh di consume oleh baby 7mons. Hah! dah 7mons? Oh..how time flies....^___^ Selalunya, kita digalakkan banyak bagi sayur-sayuran dan fresh fruit to babies. Kena jugaklah tengok buah & vege apa yang sesuai.

Untuk 7mons, usually I kasi buah epal, pear, kurma, avocado and sometimes strawberry. Haa...kelas ko! Kurma tu kena rendam dulu sebab kurma sangat manis. Memang lah itu original flavour nya, but I cuma risau bila terlalu manis nanti Mikha nak selalu makan manis saja. Jenuh la kan, diabetes pulop nanti?

Kita juga tidak seharusnya menambahkan apa-apa flavour untuk babies food. Yang terbaik sehingga mereka berumur 2tahun. Kalau tak diajar, derang ni pon tak kenal apa itu gula, garam, Pak ajinomoto, sos tiram etc-etc. Yer tak?

Berbalik pasal barang basah tadi. Usually i consume all vege+fish+chick dekat market Presint 8. Mahal sikit, tapi ok lah. Dari pergi Carefour sokmo itu dan ini habissss....+__+ After that, I basuh+siang+cuci semua barang-barang basah tadi and potong kecik-kecik. Kalau for ayam or ikan I suka potong cube kecik. Pastu tos kan hingga kering. Then terus simpan dalam tapeware. Sama jugak kekdahnya dengan sayur. Usually I beli cauliflower, broncolli, carrot and bayam.

All these early preparation, will much easier your work. Takdelah kalau bangun terlewat, pastu tak sempat buat makan untuk anak kan? Baby food pon senang sangat, semua main stim saja. Kecuali bubur nasik kena masak lama sikit. Actually sumber protein macam ikan or ayam tak boleh bagi lagi ke baby unless they are 8mons, tapi...degil gak kan? Hahaha. What I did was, letak small amount of virgin oil then terus masukkan ikan atas pan. Saute about 10 mins dengan api yang slow. Same goes to chicken. Tapi fried ni tak boleh lah diajar selalu. Sometimes boleh. Selalunya semua main stim-stim saja. Senang!

Menu breakfast Mikhail: Puree Epal + Kurma
1) Rendam kurma dengan air panas about 10 mins untuk keluarkan manis kurma tu. Biji kurma buang dulu yer.
2) Kupas epal (buang kulit), basuh dan potong cube kecik-kecik (supaya bila steam cepat masak)
3) Stim selama 10-15 mins.
4) Semua bahan tadi, blend halus bersama air.

Menu lunch Mikhail: Bubur nasi + Mixed Vege + Sautte Chicken
1) Ambil segenggam beras, basuh dan masak dalam periuk, tambah dengan air yang banyak
2) Bayam hijau + Carrot dibasuh, dipotong kecik-kecik dan di steam
3) Sediakan pan, tuang sedikit virgin oil. Panaskan pan dan masukkan ayam yang di potong dadu. Sautte about 10 mins. Api slow-slow. Takut hangus pulop..
4) Masukkan bubur nasi + vege + ayam ke dalam blender dan campurkan sedikit air. Lepas tu, blend halus. Nanti akan terhasil baby food yang cantik berwarna hijau. Nak diberi sedikit perisa, boleh blend sekali ikan bilis (sangai dulu) atau pon tabur/sprinkle serbuk ikan bilis yang telah di blend atas bubur baby. Baru 
umppph! (ikan bilis perlu di rendam untuk menghilangkan garam yang melekat, di toskan kering, kemudian di goreng tanpa minyak = kaedah SANGAI).

Menu petang Mikhail: Pisang Lenyek
1) Pisang emas dilenyek dengan garfu/sudu
2) Tak perlu steam/rebus pisang itu. Boleh bagi direct ke baby (not recommended to baby yang tengah cirit-birit)

Menu yang kita buat untuk baby ni haruslah diberi mengikut 4days rule. Maknanya, makanan yang sama selama 4 hari. Untuk tengok samaada baby kita ada apa-apa alergic terhadap makanan atau tidak. For me, I suka buat makanan hari-hari. Tak berapa gemar untuk freeze makanan lama-lama. Biar everyday, makanan baby ni fresh. Yang lebihan/left over. I buang. Jarang simpan. Bukan membazir tapi I dont like recycle my baby food. Takut lah kan dah ter merebak bakteria ke hapa ke kan? Huhuhuhuhu...



among the vege's

siap tagging tarikh lagi ahaks!

taraa....rajin tak? kuikuikuikui
ayam yang dipotong cube

i used ikan merah yang gebu gile isinya...

ayam pon di tangging takut lah guna lelama tak elok kan? pastu lupa eh bila ntah beli ayam ni?

my fish...erm what i mean is mikhail's fish for lunch

semua taruk dalam blender + ikan bilis sekali kasi tambah umpphhh! yang nampak chuncky tu ialah ayam *__*
 i simpan all those tapeware dalam chill room kat dalam peti sejuk, sayur pon lebih tahan lama...senang kerja I..yeay!

I think itu saja. Tengkiu for reading. Yang "silent reader" pon nak say thank you jugak. I'noe u've been reading my blog since dot-dot-dot......

oktengsbye!

momycha.

p/s: all this vege + ikan + ayam boleh jugak kita guna sebagai menu as emergency/limitation time, example: time nak buat sayur campak-campak time sahur, mudah kan? yerrr tak?

26 comments:

amirah said...

rajinnya mommy cha..huhu..sy lak my husband yg sgt rajin. dia tanak yg dh siap2. maka bgun pukui 4 la nk masak nasik anak sblum gi keje. bila dh besa skit baru leh mkn mcm2. sume adalah diambilkira sebelum masuk dlm pewut anak dia..huhu..

Mommy_Cha said...

terlebih rajin bila mood sudah mariii hahahahahha. i pon suka nak makan baru buat. kalao lebih tak mkn i dah buang. tak suka recycle. kalo boleh nak fresh. betul tu ur hubby want the best for his child yer tak? same goes to all parents dear :)

CikNaa said...

fuhh..berpeluh ciknaa bace. bukan takat mikhail je yg selera,ciknaa p0n terliur same..kuah3..tak sabo nak tggu razin 6bulan.. nak sumbat nasi plop :)

Mommy_Cha said...

sabau ciknaa kata bulan pose kan? hahahaha...mikhail sokmo dah berselera, kena pandai main menu je. nak tarik mood anak makan bukan senang wooo...tgu razin 6mons bukan takat nasik kang mcm2 nak bagi tau...heheehehe..terlebih eksaited!

Mimy Hamid said...

best kan buat baby food...i like..terlebih rajin but salute to mommy cha sebab fresh sayur n buah...ai buat frozen seminggu sekali letak dlam kiub...hohoho malas deh...so tetiap hari la keluarkan kiub apa nak makan....7 bulan sudah leh makan kenyal sikit..Fayel makan tekstur halus lagi...

Mommy_Cha said...

kak, i sebenornya tak reti handling yng frozen tu. takut salah handling tersakit perot mikahil yang super fast dijangkiti cirit birit tu. hahahah. 7mons kenyal skit kan? dah try buat gravvy-gravvy carrot tapi bila dia nak telan perghhh tersedak sampai merah muka. takut dah nak bagi. so i teruskan bleder halus lagii..even dia dah bergigi 4 batang! hewhewhew!

veesakura said...

oh mommy_cha! bukan mikhail yg makan ni, auntie vee pon rasa terliur! huhuhu. sekejap jer mikhail dah 7mo ek. cepat sungguh masa berlalu. dah ade gigi plak tu.kiss2 mikhail! muahhh!

Mommy_Cha said...

hahahaha...uiks untie vee..bulan pose nih kontrol sket hahahah....sekejap masa berlalu kan? best nye ada baby :) dah ade gigi dah 4batang...coming soon more and more insyallah raya boleh mkn ketupat rendang samperit bagai hahahah!

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

rajinnya mommy cha, patutlah badan Mikha berketoi2

aTy _faRed~ said...

waaahhh..memang rajin...:)

eerr.pasal kepiah kate nak jual tu ape cer..?? kalau kene saiz nye aty nak jer..tak yah susah2 carik..;p

Kazman / Sue said...

Idea tagging bungkusan tu bagus laa.... nak2x kalau isi dalam peti sejuk dah banyak kan... heee3x

salam kenal dari kami sekeluarga...

Mommy_Cha said...

hahaha..dia dah kurang berketoi2...kuikuikui..dah slim...i like slim-melim..baru padan semua baju hehehe!

Mommy_Cha said...

pasal rajin dulu. ok tengkiu, kahkahkah. kepiah tu mikhail tak muat. beli custom made kunun. bli time kawan tu umor 4bln, sekarang dah membesar haruslah tak muat. fitting size 17 1/2, muat kot ngan baby aty.tapi kawan kita nak try kat baby dia dulu...nanti tasha let u noe ya.

Mommy_Cha said...

salam kenal. yup meng easy kan kerja yang paling penting CEPAT!

cha said...

Amboi menu baby pun sedap tau hihi senang kan siapkan awal awal camni. Nanti nak masak cepat taraa dh siap :p

Btw singgah dan follow sini :D

Mimie_Zatun said...

rajin betul mommy cha byat baby food..

Mommy_Cha said...

hehe..betul tu...taraaa..dah siap, cepat mudah dan tangkas...tengkiu cha follow my blog...! jap eh nak view ur blog ^__^

Mommy_Cha said...

hahaha.kena lah rajin. nak bagi anak makan katanyer....dah jadi mak-mak ni terlebih sikit rajin nyer ^__^

~ NANA ~ said...

rajin!

best betol tengok...tak sabar nk buat utk farish pulak...mama dia yg excited nk main masak2...hehe

Mommy_Cha said...

hahahahah...rajin itu sgt subjektif.hihihihi. tetiba mai mood rajin boleh la. kalau mood malas dtg, tak mkn lah anak ku itew..hewhewhew!

PUAN SUE said...

wahhh>>rajin2..sungguh bangga! baby su raya ke 4 baru 6 bulan..tapi sakng dah bagi dia rase sikit2 carrot,epal,kurma

Mommy_Cha said...

bagus su..nanti lagi best mcm2 su boleh try bagi...mmg terbaekkk lah. tapi kenalah merajinkan diri hahahah!

izla said...

samalah, suka bagi fresh food kat baby zarif. so, hari2 kene masak. tapi tak leh lawan lagi mommy cha, siap sorting semua sayur n other bahan mentah. saya time nak masak baru nak potong. huhu

luvira said...

Suke tang resipi tuh...da xsabar nk bg alysa makan...raya nih dia genap 6 bulan ;)

mRs mysarah said...

tetiba rasa tak sabar nak bagi anak makan. hope i akan serajin ini ;)

suhaila Johar said...

rajinnya..tq 4 sharing

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...