Iklan

Sharemyloves Geng!

03 August 2012

Nyawa-nyawa "fish"

batman I ni, kalau dalam seminggu tak sakit demam dalam sehari tak sah +___+
Mari berfikir sebentar.

CUTI... satu keperluan atau kehendak? Nak bercerita dari sudut economics, I tak berapa teror. Tapi kalo nak bercerita dari sudut ibu-ibu, I rasa cuti itu satu KEPERLUAN yang sesangat penting.

Yes! What I mean is... it's an important element in our life.

Sebagai contoh; bila kita sakit. Tentulah kita nak cuti. Bila kereta kita rosak. Tentulah jugak nak cuti. Bila anak sakit. Tentulah nak cuti lagi. Itu belum kira, suami sakit, ade membercard sale dekat Sogo time hari kerja, terlajak tidur, family members sakit, kenduri-kendara, makcik graduation, pakcik nak kawin lagi, tokwan lulus lesen kereta, anak sedara bersunat, pengasuh bertunang dan etc.etc. Get what I mean?

Sebab itulah cuti itu sangat penting, unless anak anda kebal dari sebarang penyakit. Seperti I, cuti untuk setahun hanya 20 hari dibagi ponnnyeadoiyaiii dah tinggal nyawa-nyawa "fish". Cukup ke tak ni sampai ujung tahun? I sendiri kureng pasti. Cuti raye lagi tu wei....

Semenjak-dua menjak bergelar ibu, cuti banyak giler...yess I mean memang banyak giless berhabis untuk anak. Anak nak membesar sebelum capai umur akil baligh ini sangat sensitif, tahap kesihatan mereka. Silap sikit boleh demam. Silap sikit boleh muntah, silap sikit boleh cirit-birit, silap sikit boleh asma, lelah, silap sikit boleh perot kembong, angin pasang surut dan macam-macam.

Kita tak boleh nak salahkan si kecil comel lotey yang taktahu ape ni kan?. Yang kita  boleh adalah berganti dengan sang suami, berpas-pas baton untuk menjaga anak yang sakit. Sehari aku, sehari kau pulak jage baby, yer tak?

Yang itu tak jadi masalahnya. Yang menjadi permasalahannya ialah; bilamana orang ramai mempertikaikan ko asyik cuti. Ops! terjadi sensasi pulak tajuk ni. Bukanlah I maksudkan diri sendiri kan sebabnya, orang opis I semua nye baik-baik belaka (TKDMKA). Maksudnya orang-orang lain yang asyik menyalahkan kita asyik bercuti untuk menjaga anak. Oiiii! Dah anak aku sakit, takkan aku nak mintak tulung ko pulak jagakan anak aku kan? Ape kena mengena pulak dah? Gitu saje maksudnya.

Memang lah kalau kita bercuti dan tetiba ade menda urgent dan bos panggil kau kena utamakan kerja ko dan datang emula ke opis. Bes tu anak yang baru bertatih-tatih nak merangkak tu ko nak biorkan sorang-sorang kat rumah, dan aspect boleh bangun bancuh susu 4 auns air + 4 scoop susu sendiri ke? Pastu buat mashed potato sendiri? Stim ikan bagai buat lauk ke eh?

Dan sebagai pedoman. Baru-baru ini terbaca di Majalah Pa&Ma yang menyatakan pasal cuti bersalin di China lebih panjang berbanding di negara kita. Dalam artikel tu cakap, kalau bagi ibu bersalin secara normal kerajaan tetapkan tempoh wajib bercuti selama 3bulan. Dan bagi yang bersalin secara czer selama 4bulan. I wish i was in China last 7mons ^___^ hahaha..

Kita pon bukan nak sangat bercuti. Dulu time anak dara hari-hari datang kerja sharp 7.30 pagi terpacak depan punch card ko! So, janganlah kerana kekerapan cuti kita sekarang menjadi isu. Sehinggakan kita terlupa bahawa dulu si polan binti si polan ni memang sorang yang tak pernah amik cuti pon. Sabtu Ahad pon nak datang keja kalo boleh ^___^

Kepada sesapa yang bermurah hati ter'mengata' orang-orang yang suka bercuti tu,......
Silalah jadi ibu-ibu dulu, then baru kau tahu. Langit itu tinggi ke rendah! ^___^

#pisnowar#

salamsayangs,
momycha!

26 comments:

Raihana Humaira said...

wah..mencabarkan jadi ibu yang berkerja ni...
haishhh....

deena awanis said...

agree!ermm..just dropped by n follow..jemput jengah 'umah' kita yer..

cikpingu said...

btul2... klu umie kje xtau la cmne...

myaini said...

btl tu...dulu sebelum ada anak mane nak ada mintak EL...sekarang ni EL memang berlambak..haha, bukan sengaja nak EL....memang dah terpaksa...kadang-kadang tu terpaksa bergilir EL dengan husband....tak suka kalau orang pertikaikan cuti ni...haih

CikNaa said...

ciknaa pun masih spare cuti utk anak kot2 ada masa dia tak sihat ke ape kan.. btw, mommy cha kene kuat taw.. ciknaa faham sbb dulu mak ciknaa smpai amik cuit tanpa gaji bila adik ciknaa sakit kat HKL 2bulan.. mommy kuat taw! to mikhail, kuat ye sayang..

cik fadh said...

setuju, walaupun skang lom kawin + beranak tp faham dah..sbb akk2 opis ni kadang pown kalo anak sakit terpaksa cuti so kiter paham la, kalo x mak apak die cuti, sape plak nk jage ank tu kan..kasih ibu, xkn smpai ht nk biar ank tgah skt tu org len yg jage..

eee comelll gebu bulatttt btol ank mommy cha ni tau..geram !

A&A touch's said...

jgn di layan orang2 yang xde anak tu... dorang takkan fhm..

amirah said...

aah kan,..dah anak sakit bukannya nak cuti pegi ostolia ke hape..sini pun sama. sikit2 pertikaikan cuti nak proof bagai..grr..

Liyana said...

setuju sangat!

PUAN SUE said...

setuju jgk!!

!k@ said...

mengong..i memang pantang kalo org nak pertikai cuti ni..lagi2 sebab anak xsihat..bukan pegi berjimba2 melancong kaann..org cuti ada sebab la..derang xrase boleh la cakap mcm2..masa anak kita sakit ade ke diorg nak tanye kaba ke pegi melawat???ade tengok mcm mn mikha sakit??(sori emo pulak)..geram sangat..
abaikan derang tu mommy cha..lantak la org nak cakap ape..

Cik Puan Mimi said...

Indeed!! *org yg belum habes maternity leave*

Mommy_Cha said...

menjadi ibu tugas yg paling mencabar tak kiralah kita berkerja atau tidak . itu adalah satu tanggungjwb :)

Mommy_Cha said...

baik :)

Mommy_Cha said...

kalo keja kena bijak bahagikan masa lah dik :)

Mommy_Cha said...

hahaha. bergilir tu umpama menba wajib perlu buat dlm kehidupan...bercuti bergilir kan?

Mommy_Cha said...

insyallah tengkiu ciknaa...i love u!

Mommy_Cha said...

hahaha. tunggulah org-org ni ada anak dulu baru boleh tahu nape asik kita nih bercuti ye tak?
mikhail gebu bollat? takdelah dik. biase2 saje ^__^

Mommy_Cha said...

hahah. tengkiu for ur really understanding comment!

Mommy_Cha said...

bukan nak pegi ostolia. memang tak mampu pon nak ke ostolia tu..kihkih!

Mommy_Cha said...

me tooo!

Mommy_Cha said...

hahaha. saye jugak setuju!

Mommy_Cha said...

nak melawat anak i sakit? huh..jauh la kot. tanya kabor pon idok!

Mommy_Cha said...

jeng-jeng-jeng...tunggu pas abis pantang yer mimi *__*

Mimy Hamid said...

setuju bukan sesuka nak cuti tak bersebab...baiklah simpan cuti holiday...kena paham la anak sakit...paham laaaaaaaaaaaa

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

kalau cuti sesaja memang tak patut kan, kalau anak sakit, dunia pun sanggup di gadaikan utuk kesihatan dia kan.. mommy cha

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...