Iklan

Sharemyloves Geng!

10 August 2012

Kami BERSEDERHANA saja tahun ini...

baju Melayu "hero-hero" momy Cha

Bersederhana.

Itu sajalah yang boleh I rumuskan untuk raya tahun ini. Tiada perkataan "bermewah" atau "melebih-lebih" dalam persiapan raya tahun ni.

Yang paling diutamakan ialah keperluan anak. Beli siap-siap stok pampers dan stok susu. Itulah yang paling terpenting. Nombor dua baru pikir baju raya anak. Sehelai baju Melayu dan beberapa helai kemeja serta t-shirt, jeans untuk anaknda tercinta.

Yang mama & baba takpe. Dah selalu beraya sangat. Cuma ada sepasang baju kurung untuk mama, dan sepasang baju Melayu untuk baba. Alhamdulillah itu sudah cukup baik. Bila tengok ramai update di status dan belog persiapan raya mereka, I was like..."errr..aku tak sebegini mewah untuk ikut cara perbelanjaan mereka. Cukuplah apa yang ada, ya allah..alhamdulillah". 

Baju Melayu baba dan Mikhail both tailor-made at Kas Tailor, Shah Alam. Memang berbaloi, sebab kualiti dari Kas Tailor ini sangat superb!. Baju kurung mama pulak, bukan dari pereka fesyen tersohor mana-mana butik terkenal antarabangsa. Cuma upah dekat kawan opah Mikhail, di Taman Seri Tenggara, Parit Buntar, Perak. Alhamdulillah, ada jugak baju daripada takde ye tak?

Oh! jangan berburuk sangka dengan momy cha. Kepada yang mempunyai bajet yang lebih tak salah untuk beraya 'sakan', yelah dengan bonus, dan dengan banyak rezeki lain yang kita dapat kan?. Kata nya pon beraya setahun sekali kan? kan? Kalau I pon mesti enjoy nak beraya sakan, jikalau kewangan mengizinkan. Hehehehehe...cuma sebab banyak limitation, jadinya eloklah I tiup semangat raya itu dengan menjamu makan sanak-saudara, sahabat handai dan tetamu yang datang cukup lah kot eh? Kuikuikuikuikui.

Kami bertemakan purple tahun ini. Walaupun bersederhana, momy cha rasa sangat bersyukur sebab tahun ni dapat beraya bertiga dan sebagai "bonus" dapat pulak beraya di kampung momy Cha di Parit Buntar, Perak. Kena bersederhaa la wei, duit tol, duit minyak, duit raya, duit nak belanja itu-ini kena pikir wei. Nak tunggu turn gaji lambat lagi nundiaaaaa bulan September nun....adessssss! bengkokkkk *___*

Itu saja.

#pisnowar#

momycha.

29 comments:

izla said...

saya belum habis shopping lagi..
nak carik baju melayu readymade untuk anak2 bujang punya lah susah. huhu

Wawa said...

same lah kite...bace blog org pasal raya, alamak bestnye...ni baju raya mama nye tak beli2 lagi ni...anak ngn daddy da ade...hihihi..:p

Mommy_Cha said...

haha. betul tu sebab tu I tailor-made. Thn depan tak buat dah baju melayu. recycle saja tahun ni punya...hahahahah! sep bajet!

Mommy_Cha said...

kan?? I pon bukan hasad dengki ke apae kat orang.semua terpulang pada individu. kalau ada duit lebih apa salahnye kan? i nih mengigil nak byk2 belanja. maklumlah kena byk jimat. esok after raya ternganga...haa sapa nak jwb? mak pak tak mkn takpe...anak tu nak mkn ape yer tak?aduyaiiinyepon!

Allene said...

kami pun sangat sederhana.... raya time takde gaji, sedih!

Ann Ilias said...

Agree.

Kalau mampu, tak salah nk bermewah. Kalau tidak, diam2 aje mcm i. Haha. Kang kalau x mampu nak bermewah juga, ada yg gigit baju kurung sikit2 buat alas peut sementara nk tunggu gaji bulan Sept nanti. :P

Btw this yr turn hubster. So semua perbelanjaan ditanggung sepenuhnya. Part tu, i like. Haha.

So selamat hari raya Mikhail!. Pakai baju melayu purple nanti jgn lupa tepek gambar kat sini ya, :)

cik fadh said...

dr smlm bawak ke hari ni kak..dok la kire2 belanja nk raya, dah siap2 tolak duit tuk mane yg wajib bayar..duit belanja nk survive sebulan setengah lagi sementara tggu gaji..adoiii pening pale..ade yg bt dekkkk je raya ni kang..haha..tp kene gak shopping sementara msh bujang ni..sok da kawen, mmg xdan la nk raya sakan lg..sobsss

CikNaa said...

tahu dakpee.. ayoyo. bajet tu dah dbuat..ikut dengan tak je.hoho.. mmg raye utk anak jela, ciknaa pn baju sepasang sajork.. ;0

aTy _faRed~ said...

aty pulak..mak pak memang cukup sederhana..aty ni sepasang jer baju..asben pakai baju melayu lame..cume baju jalan 2-3 helai baru...yang tak besederhana cume si budak kecik qaleef tu...baju die jer berbelas pasang...*sigh..

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

betullah tu, berjimat seada nya.

cikpingu said...

sederhana ajek... tp baju anak xleh tahan la.. sbb girl kan... hohoho

cha said...

I pn sederhana je tahun ni. Nk lebihkan brg2 rumah. Wah purple so nice. I pun taktau lg nak tema apa ni

Mimy Hamid said...

yerla betul tu cha...tapi kelas kau maria tempah di KAS tailor..heheh laki ai beli di sarah globe jek...my baju amik 2 pasang je tempah pun jiran...sbb badan limiteed edition kena caj lebih katanya susah jahit..tudung pun tak pakai Fareeda uolls...syria 10 henget je...huhuh dah la takde bonus mcm gomen hiks...yg penting tak terikut lifestyle org sudah la...baju raya Fayel paling gedeboss..tapi jgn silap banyak sbb banyak org bagi ...yang paling penting sekarang ni DUIT TOL, DUIT MINYAK, DUIT RAYA MAK BAPAK TERMASUK MERTUA...DUIT RAY BUDAK BUDAK>..total kira mau pengsan...haha

Mommy_Cha said...

haa..kureng assam ko kak. bab paridah tu jgn dipertikaikan. aku terus jer sentapss nok! hahahaha..bagai dikata cool sudah ler...yg tu dah simpan duit dari 4bln lepas utk beli kak. yg tu jerlah harta plg berharga hahahaha! bab tudung syria akak itu pon terpulang lah kak, kalo syria rm10 hengget pastu make up beriban-riban mcm berat sebelah gaks kan? hahahaha..opppsss! bior lah kak setahun hanya sekali. mahal tang tudung jer, kalo tarak duit ujung bln terus ku gadai...yer tak fayel? momy cha gadai le paridah nak buat bagi duit raya punya pasal hahahahaha!

Mommy_Cha said...

olo cian nyer tarak gaji..jom kita menabung jomsss hahahaha!

Mommy_Cha said...

betul tu dear. kalau mampu tak kisah kan? err..takut gak entry ni mengundang kemasaman muka sesetengah pihak kahkahkah. insyallah unti nanti mikha pakai baju melayu mikha interprame dlm blog mama hahahaha ^__^

Mommy_Cha said...

betul.betul.betul bak kata upin&ipin. tgh bujang boleh raya sakan meriahnya raya..hahahaha. dah kawin boleh bersakan tapi duit pon kena lah bersakan jugak baru boleh..mcm akak nih tarak pasal nak bersakan dik oi. tak mampu *__*

Mommy_Cha said...

sama lah kes kita ciknaa..kita serupaaa....

Mommy_Cha said...

hahaha..qaleef dah ala2 retis lah nanti bertukar baju sokmo yer aty...^__^

Mommy_Cha said...

betullah yana, kita harus berjimat seadanya...

Mommy_Cha said...

untunglaaaa anak girl beriben, berenda, berpink bagai sakan lah yer ummi? hehehehe

Mommy_Cha said...

sama lah kita sederhana jer. hajat nak berlebih-lenih tak berdaya. wahh brg umah semua nak raya kan? baru lah yer? bestnyerrr....jemputlah momy cha dtg umah hahahaha!

Mama Gee said...

ya betul...bersederhana jelah...janji len beraya..leh jumpa sanak kuarga :)
cantik nampaknya baju raya tu...

Mommy_Cha said...

haha.betul tu. janji beraya kan? betul nak sgt jumpa sanak sedara :) yeay! alhamdulillah ...

FieZaLieSa said...

mak2 baru nih suma bg anak jer beraya sakan kan???mak bapak nye dh biasa raya dah..hehe..

PUAN SUE said...

betul tu..su pun sederhana je thun ni..

JaSmIn said...

SALAM, selamat berpuasa momy cha betul tu beserdehana lebih baaik.....wah raye parit buntaq jugak nuuu, samalah kita thn ni beraya kt parit buntaq jugak belah suami eh tmn sri tenggara tu umah lama mak metua lah umah depan surau corner lot tu tp la ni da pindah kuala bagan tiang umah kampung he3 ;))

che'pi said...

Sederhana jew itu best ape..

WaWa_EzRiLL said...

aku lak biarlah mak mentua sahaja yang bermewah.. menantu bersederhana sudah.. cik cha sepasang baju utk ang?? eh yg pink glemer2 ari tu siapa punya.. kui kui kantoi ang.. apapun kita berdua paling seronoklh beraya taun nikan... ayooo

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...