Iklan

Sharemyloves Geng!

14 August 2012

Biskut orang tua-tua....

Biskut Cappuchino Chip, Biskut Rosalinda, Biskut Blueberry, Biskut Bubble Rice, Biskut Cococrunch, Biskut Honey Cookies, Biskut Santana, Biskut Marmalade, Biskut World Chip...perrggghhh! macam-macam jenama biskut raya yang berada di pasaran sekarang. Fening nak menyebut!

Biskut raya ini, antara "menu wajib" yang perlu ada di rumah. Bila orang datang takkan terus "terpa" nak makan nasi tomato? laksa? mee jawa? laksam? nasi ayam kan?. At least mesti derang nak rasa kepoweran kuih raya dulu kan?kan?kan?

Sememangnya mak-mak lah yang paling sibuk nak pastikan bekas kuih raya tu diisi penuh. Kalau ada 8 balang kuih, harus lapan-lapan balang penuh dengan kuih raya + kerepek + kekacang. Selalunya, kalau letak kuih Almond London mesti kuih tu jugak yang paling banyak kali nak kena refill balik dalam balang kan? Pesal ntah? Terkonpius jap I... *__*

Biarpon ade pelbagai jenis biskut modern yang nama nya meletop-letop, sampai susah nak sebut, tapi dalam hati ada taman... I tetap terpaut pada satu jenis kuih lama zaman dulu-dulu ni. Kalau kuih ni tadak kat rumah, boleh berangin satu badan noksss...kahkahkahkah!

I donno what KL's people panggil this kuih. Tapi kalo kat kampong momy cha, kami panggil kuih ni...Kuih Bangkit. Sedap wooo! Tiada tandingan, nak-nak yang flavour ori tu yang ade kelapa parut dalam tu. Perrgghhh...memang satu balang lah I boleh hadap, u ols!. Bukan nak buat lawak ke hapa, tapi satu habitat habit momy cha adalah, suka sangat makan kuih yang hangit-hangit sikit. Bukan yang hangit bebanyak tu. Contohnya, kalau dalam balang kuih bangkit tu, momy cha akan pilih yang paling "tanned", yang paling gelap lah kiranya tu. Sekali masuk mulut...fuyoooo dengan rasa pahit-pahit hangit sikit, dengan kuih bangkit tuh melted manis-manis dalam mulut tanpa perlu dikunyah susah-payah...fuyooooo-fuyooooo-fuyoooooo! Terkesima I....

Bagi yang dah tak kenal kuih bangkit, meh sini I tolong publish kan picture nye. Sebenarnya, kuih bangkit ni dibeli di area my office, baru jer minggu lepas. Murah sangat 50biji = RM15 jer. Murah dan sangat sedap! Sebab dah tak tahan godaan, I dah tak tunggu raya dah pon. Terus makan seketul-seketul time tengok sukan Olimpik aritu. Hahahahaha! Daripada 50 bijik senalang tu sekarang tinggal lah 3bijik je. Memang tak tahan godaan kuih bangkit betul lah...haish!

Itu saja entry today. Hari-hari cerita pasal anak, muak pulak bulan-bulan pose ni, muak-muak kang termuntah terus MAKRUH posa u olss...hahahaha!. Walaupon anak I tak comel macam anak orang lain, tapi I tetap sayang dia donia & akhirat! #erk...tetibe#

taraaa...old-time peberet!

nih kalo tak kenal lagi kuih nih aku taktau laa...

bangkit ori..yang sedap-sedap manis ^___^

dengan kaler "tanned" yang meruntun QOLBUUUU kuu....tepuk pengakap sikit! hahahaha...


#pisnowar#

salam sayang,
momycha.

15 comments:

che'pi said...

wohoo... nak jugak... walau masih muda.. hehehe

♥ Elin ♥ said...

kuih bangkit!!
ni bukan fevret elin...tp kalau ada depan mata 1 balang tuh pun elin blh habiskan,
sekali makn nak lagi....lagii...dan lagii.. :)

cha said...

lama tak mkn kuih bangkit ni u haha. i takdela suka sgt tp bolela. bila mkn dia mcm melt kan dalam mulut huhu

With Julia said...

sodappppppp! leleh aiyaq liuqqqqq huwaaaaa :)

CikNaa said...

jajan BORO! my peberet la mommy cha weii..member2 ciknaa mmg tau dah, kalo kat kedai, BORO ni la ai punye.. olskul yu! tihihi..

aTy _faRed~ said...

suker kuih ni..simpan lame2 dalam mulut ti cair...hahaha...nak beli tapi dah lambat sangat rasenyer...lagi 5 hari nak raye nih...:)

amirah said...

*terliur*..

Mimy Hamid said...

uikk sapa kata mikha tak comel...sikit punya tembam boolat rambut lebat tak comel..haishh nak kena lempang la kot...comel giler key..dapat aku peluk tak lepas..lagi tembam dari Fayel ni...abang abang ni...

give me five...ai suka hitam dan hangit..biskut memana la kalau ada hangit pasti akak yang makan...best kann

~ NANA ~ said...

biskut bangkit! i suka yg ada perisa keladi...hehe

cikpingu said...

seap woo kuih bangkit ni...

Liyana said...

erkk.. plg x suke kuih ni.. haha sbb ade rase2 kelapa tu.. :D
abg mikha comel ape.. tembam bulat rmbut lebatt..dpt jumpe nk kena gigit2 kot.. hee

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

urm sedap kan, cair je dalam mulut

Wawa Yusoff said...

kita punya kuih wajib plak biskut arab dgn kuih cornflakes. tiap tahun pun kena buat. tahun ni uli biskut ngan mikhael. mmg best. siap hangus sedulang gara2 dia nyot2 xnak lepas. grrrrr!

~aYu~ said...

salam kenal.. kuih bangkit.. dulu.. kini dan selamanya..

ceritera-chinta said...

my mom dekat kg nunnnn dekat bagan serai perakkk nun panggil nie kuih bakar kacang sebb warna mcm kacang...hehe tapi sy suka yang warna putih,suh makcik tolong tempah dekat jiran dia 50 biji rm 7 murah kan kan kan.....fav satu fmly hikhik

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...