Iklan

Sharemyloves Geng!

27 July 2012

Tiny teeth is arriving....yesssss!

sori tak nampak sangat. in-real nampak lebih jelas. Sebelah tumbuh tinggi, sebelah tumbuh terpendek sikit. kuang-kuang-kuang!

Bayi korang dah tumbuh gigi?

Bayi saye sudah!. Bagi seorang ibu, perubahan yang dialami seorang anak dari satu peringkat ke peringkat yang lain, terlalu mengujakan. Especially bila baby sudah tumbuh gigi...new ADVENTURE begin.....!

Excited terlebih pun yer jugak. Tapi sebagai ibu tahukah korang, kita kenalah kerap membersihkan bahagian dalam mulut bayi terutamanya apabila dia sudah ditumbuhi gigi?. Jangan stress, bila bayi tetiba demam, kerap menangis sebab tak comfortable, suka mengigit atau memasukkan jari ke dalam mulut, mendapat cirit-birit yang teruk hatta, kerap mengeluarkan air liur yang belebihan. Itu tandanya bayi anda sudah bersedia untuk 'mendapat' gigi baru...!

Bosan betul ayat momy cha today. Bukan lah momy cha tiru or copypaste ayat dari mana-mana Pakar Kanak-Kanak. Cuma ini lah pengalaman seorang ibu. Nama blog pon sharemyloves kan? Haruslah ada benda yang momy cha nak share, kan?. Sharing is caring, u ols...

Cerite nya gini. Mikhail tumbuh gigi last week on (21/7/2012). Momy cha terperasan time dia admit kat DEMC aritu. Macam ade benda "puncak putih" atas gusi. Memula ingatkan kulat ke apa? After that cuci punya cuci 'benda' tu still ade. Pastu baru realized it was his 'first teeth'!. Alhamdulillah. Seawal umur 6months ++ Mikhail dah tumbuh dua batang gigi kacip bawah sekaligus. Ingatkan lambat sikecik ni nak tumbuh gigi... ^___^

What i've done after Mikha have his first tiny teeth? Momy cha letakkan teether dalam freezer. At least for 10mins. Biarkan sejuk sedikit and after that bagi dia gigit. Or else, puri epal/pear homemade, momy cha akan letakkan dalam freezer dulu, bagi sejuk dan suapkan sedikit ke Mikhail. As we all know, benda yang sejuk boleh beri at least small relieve for him. Kena benda yang sejuk pada geraham yang gatal atau bengkak akan kurangkan kesakitan gigi pada baby kita. Insyallah.

Itu belum cerita kisah, berus gigi, ubat gigi lagi. Tapi for the beginning, momy cha cuma lapkan dengan napkin basah dulu. Belum tahap nak beli berus gigi untuk Mikhail lagi. Lagipun, gigi baru tiny-tiny, kecik molek jer. Hehehehe...tayah teruja ter eksaited lebih sangat kot? Hehehehe...

After mengumpul banyak ilmu didada, barulah momy cha tahu bahawa pertumbuhan gigi bayi adalah mengikut keturunan. Bermaknanya, jika parents cepat atau lambat tumbuh gigi, baby akan mengikut jejak langkah kita. By means, dulu-dulu mesti momy cha atau baba Mikhail tumbuh gigi cepat. Sebab tu lah at 6months Mikhail dah ade gigi...

I think that's all for today. Lepas ni, lagi gigih momy cha nak prepare baby food ke Mikhail. Mentang-mentanglah anak dah ada gigi kan?kan?kan?.....Tapi nak suruh dia posing tunjuk bukak mulut tunjuk gigi, susah kemain. Lagi kita suruh lagi dia katup rapat....Sombong nyer! Huh! tanak kawan.....

#raya boleh makan ketupat+rendang opah yeay!#

muka maintain seyes, even tengah tido. bukan sebab sakit gigi, tapi sebab baru lepas kena cocok 6bln semalam...huhuhuhu! lambat cocok sebab awal bulan demam memanjang....+___+

oktengsbye!
momycha.

22 comments:

Lala Latif said...

wahhh...awalnye baby mikha tumbuh gigi...

smlm nampak mommy cha, baby mikha n baba dia kat darussalam...beli pampers kan...ekekeke...

e k i n ♥ y u s r i said...

tembamnye mikha....
geram...

!k@ said...

wahh...cepatnye..best2...
tapi development baby kan xsama..ada yg awal..ada yg lambat sikit..
mcm ammar dia boleh merangkak dulu..hehe...

Mommy_Cha said...

halamak! kantoiii...dah le taraf-taraf indo jerrr time tu...haiseh susah dah jadi blogger org kenal sokmo hahahahah! a'ah betul beli pampers murah2 kat situ hahahah!buat malu jerrrrr ^___^!

Allene said...

tu dia... leh geget mommy dia la pasni...

Mommy_Cha said...

hahahhaha..tembam? eh?

Mommy_Cha said...

mikhail dah merangkak menyulur jer belom hahaha..terbalik pulak kan? tapi gigi super fast!

Mommy_Cha said...

tu dia gigit bkn takat momy cha. semua benda dia gigit hahah!

Lala Latif said...

hehehe..mula2 perasan kat baby mikha...
nak tegur, tp aii kan malu2 kucing..
padahal sy kat belakang tu je...
tunggu turn nak byr pampers jugak...ehehehe...

aTy _faRed~ said...

memang cepat..!!!! tetibe msg mak tanyer gigi i tumbuh lambat ker cepat..heheh...besh anak tumbuh gigi dah..tapi takut nanti die geget nen kite..huwaaaaa...;p

Mommy_Cha said...

hahaha. gile malu kot! oh pasan baby mikha eh? glemer nye dia. haruslah tak pasan mak nye yg tahap ala bibik nih kan? hahahahah! laa..tayah malu next time tegur tau. mikha blom pandai gigit org..kuikuikuikui!

Mommy_Cha said...

hahahahah! gitu kekdahnye. i pon taktahu mine gigi cpt ke lmbat..kahkahkah! gigit nenen kan? sian nye. i dah putus susu bdn ngan mikha. so takde prob kot. cuma takut dia gigit benda lain pulak doh eh..hehehehehe...by the way Qaleef dah bam-bam!

PUAN SUE said...

haaa..lepas ni menggigt la ye..hihi

Pink Lavender said...

ALOLO..DAH TUMBUH GG YERR..

MAKNENG FOLLOW SINI
JOM FOLLOW MAKNENG

Zana Adieyza said...

seronoknya bila anak dah mula tumbuh gigi kan.. nampak comey!!!

salam kenal dear.. nice blog! keep blogging!

Puan Ira said...

geramnya tgk baby boy nie..jd menantu aunty la..hehehe..umairah belum tumbuh lagi gigi...dah 8bulan

Mimy Hamid said...

cepat tumbuh gigi mikha....bagus mikha pasni mama masak macam macam la kat dia..alololo embamnya pipi ie...nom nom

izla said...

nanti pasni mikha nak makan yg keras2 je.
standby mommy cha!! hehe

Mama Likha said...

tahniah dh tumbuh gigi.. pasni progress apa plak yer.
mentennnnnn serious gtu aje muka ehhh huhuhu

nn lylyn said...

chomei nye die..sy bru nak kawen lom de baby lg huhu
salam prkenalan ^^

fiszah_pjo said...

salam perkenalan dear...suka baca entry awal..sudah follow awk juga :)

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

bertambah hensem lah Mikhail pasni

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...