Iklan

Sharemyloves Geng!

04 July 2012

Momy Cha tokei buah :)

Bab-bab nak balik kampong memang momy cha lepat liat sikit.

Sebabnye bukan lupa daratan ke, lupa asal usul ke, tapi opah Mikhail sokmo datang KL ni. Sebulan sometimes 2,3 kali datang KL :)

Sekarang lagi kerap datang sebab ade si kecik ni. Mebi rindu ke cucu sulungnye. Oh! today pon opah datang lagi dengan Achu Mikhail yeay!

Kampong momy cha best. Tapi bukan lah ade sungai ke, air terjun ke, sawah padi ke ape. Cuma kampong momy cha nih luas sungguh kawasan rumahnye. Tak caya try sepupu momy cha, mama iyeesh :)

macam dah old school jer umah opah mikhail ni, eh! old school ker? nama pon kampong kan? :)

orang Penang, plat keta pon Penang gaks :)

Disebabkan ade halaman yang luas dan kawasan tanah yang lapang. Opah mikhail rajin betul tanam beberapa pokok. Antaranya, pokok rambutan, manggis, mangga, limau purut, pokok limau nipis dan banyak lagi. Bila time berbuah, memang best jer nak kutip buah-buahan nih :) Baru lah rase macam feeling-feeling tokei kedai buah skets ;p
antara pekerja part time ladang buah momy cha...hehehehe! amponnnn datin-datin ku.....:)

pokok mangga, kerabu mangga :)

pokok limau serendah mikhail sajer :)

limau purut buat tomyam best nih :)

lagi pokok limau nipis buat teh ais limau sedapppsss nih :)

pokok rambutan penuh semut, rendah tayah guna galah ponsss :)

Last year time momy cha tengah preggie, pokok mata kucing Opah Mikhail berbuah merimbun-rimbun. Isinya agak nipis, tapi manisnyer...sampai ke tekak. Sedap sunggoh! Berbeza kalau beli yang jual tu, sebab kalo makan yang jual for sure sakit tekak sebab buah dari Siam nih banyak pakai bahan pengawet kan? Disebabkan buah mata kucing yang merimbun banyak, Opah terpaksa pasang jaring keliling pokok sebab kelawar banyak makan buah mata kucing yang manis tu waktu malam-malam. Huish..ngeri ko! rumah aku ade BATMAN tauuu...rumah ko ade? hehehhehehehe :)

Last but not least, momy cha tengah tunggu opah mikhail tanam pokok durian pulak pasni. Tayah beli dah kalo nak makan durian Musang King ke, Musang berjanggut ke, Musang berbulu ayam ker yang herganya dah boleh mencecah 50 hengget sebijik tuuuuu....Huh! Lepas dah beli susu & pampers anak aku! :)

oklahbai.

salamsayang,
momycha

7 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

seronok ada halaman rumah luas macam tu, tanam macam2 kan.. koman2 dapat tanam pokok mangga pun jadilah.

Bazilah (^0^) said...

luasnye kwsn rumah. budak2 main mmg best nih.

aTy _faRed~ said...

waaaahhhhhhh...betul2 merase balik kampung..memang luas kawsan..ade macam dusun pulak..memang besh..!!! kampung ai kat shah alam..memang tak merase ar anak ai nak balik kampung nenek tok nyer yang betul2 kampung..sadis...

Mimie said...

ni mama iyeeshh datang. uikk sejak bila ada tembok besar china kat sebelah tu. semoga pokok2 ini berbuah dgn meriah di hari raya nanti. hahaha. tadi hantar mama ngn iyeeshh. grill tak boleh bukak. hahaha. lawak. mikhail duduk dalam stroller sebab opah tam tgh sidai kain. hehe

izla said...

wahh bestnya kampung mommy cha. semua ada. di hujung jari je.
geram tengok rambutan & mangga tu..

~ NANA ~ said...

bestnye ada tanah luas cmtu...mcm2 blh tanam

Mimy Hamid said...

sumpah best giler kg awok mommy cha...jelesssssssssss....rasa nak bercuti di kg halaman awok...sangat menarik dan menterujakan jiwa ku..macam macam ado

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...