Iklan

Sharemyloves Geng!

16 July 2012

Homemade Baby Food Enibodi?

Salam Satu Malaysia! gituuu....

Baby food, kena ke buat sendiri? Persoalannya disini, sebagai mak-mak orang yang dah bekerjaya cukupkah masa kita yang ala-ala terhad ni untuk merajinkan diri ke dapur buat mashed potato? bubur nasi? parut epal delicate-delicate? stim ikan & ayam buat sup? rebuih karot, bronkoli? atau main lenyek-lenyek je makanan ready made yang sekumpulan dengan cerelac, biskot Farleys Rusks etc. dan suap dalam mulut baby kita? +____+

Pekerjaan kita mungkinlah tak se besar seseorang berjawatan MD di company gergasi terkaya didunia. Tapi "pekerjaan" kita sebagai ibu, isteri dan surirumah sememangnya memerlukan tanggungjawab yang besar, yang melebihi seorang MD kan?

Bayangkan ko kat rumah, laki ko nak makan...ko jugak yang masak kan?

Bayangkan anak ko tengah demam panas...ko jugak yang nak jadi nurse bagi ubat-ubatan kan?

Bayangkan rumah ko bersepah, ber "lengaih", berselerak....ko jugak yang kemas kan?

Bayangkan baju berhari-hari tak basuh...ko jugak yang jadi tukang dobi, basuh+sidai+lipat baju kan?

Itu belom kira jadi driver hantar anak pegi Nursery, klinik, jadi makcik cleaner tukang mop lantai, jadi pembancuh kopi/teh tarik/neskepe hangat pagi-pagi, jadi PEON/runner hantar ubat yang tertinggal kat taska anak, jadi fashion planner rancang baju raya anak, somi, belom kira hari-hari angkut dukong anak seberat 10kg dari car park ke rumah yang nun di hujung jauhhhhh daripada lif..hoh..manalah datang semua strengthness seorang wanita ni kan?

Berbalik kepada cerita baby food. Biarpon dulu-dulu berfikir bagi cerelac jelah senang, mudah dan jimat. Lately pandangan ku itu dah mula berubah. Gagahi jugak bangun seawal 4.30am setiap pagi untuk menghasilkan makanan dari air tangan seorang ibu. Gagah kan momy cha?

Menu untuk Mikhail mudah dan ringkas. Biarlah ringkas-ringkas dik, takkan lah momy cha nak serve spagetti bolognese, lasagne, fettucine, pizza mushroom supreme kot kan?

Nak tahu Mikhail suka apa? Kentang putaq the most! Alah takyah nak putaq sangat just, lenyek-lenyek after stim...kejap je dah dapat mashed potato yang gebussss u ols! Besides mashed potato, dia suka sweet pumpkin senang cite labu yang kuning yang shape cantik tu. Pastu bubur nasik dengan lauk ikan bilis blend halusssss. Memang his all time faveret tau!

Kalau u ols tengok tools untuk baby food preparation dari momy cha mesti semua #fengsan#. Hewhewhew!

Tak mampu beli Avent stimmer bagai, yang aku pakai cuma periuk kukus, grill,panggang,kukus,grill,panggang ^___^ Ala, periuk kukus 3 tingkat tu..yang mak-mak.opah-opah kita pakai tu? Hewhewhew...old school kan? Kami kat Utara panggey "Pelengat" jangan tanya pasaipa, itulah what Utarian called this thingy...

Momy cha buat makanan Mikhail pon pakai instict. Agak-agak sesuai untuk baby hadam, makan..momy cha buat. Guna lah naluri seorang ibu, nescaya resipi u ols mesti syedap....Lagi satu dont't ever give ur baby seasoning (gula ke+garam ke) dalam food dia, until he/she is 2 years old. Remember that! Nak tahu nape? Sila lah google....malas nak cite.

So, for this entry let's cekidout what I've made especially for my baby. Semua nya main kukus saje. Baru ku tahu kukus is much more faster than rebus-rebus to soften baby food. #facepalm# +___+

Oh! ya, for what baby can eat, momy cha banyak google and bertanya para ibu-ibu lain yang lebih banyak experience. Jangan malu bertanya, sah-sah ko sesat jalan kan? Disini momy cha bukan memperlekehkan cerelac ke atau anything yang bersamaan makanan dalam tin for babies, I'm using it too..in case terlebih rajin boleh lah jadi mastercep didapoq tu, asyik nengok kat tv jer cer praktiskan sket dop? Angah RL pon ley masok final tau...ni ape kan lagi kita kan?kan?kan? ^___^

Mummies....this is where my effort has gone early in the Mornim ^___^ - tiring but enjoying all the moments......

Nota kaki: kalau dah terlewat banguns tidurss, cerelac banyak jugak membantu kan? #huh...aptb!#

bekalan mikhail ke sekolah

this is pumpkin, momy cha lenyek-lenyek after kukus

this is soup ikan merah, jangan lupa blend dulu before bagi ke anakanda yer

taraaaa....gigih tak?gigih tak?

lekat-lekat nama dia lagi

all in 1, epal+kentang+pumpkin+ikan merah dalam pelengat

nah pelengat @ periuk kukus chap payung, avent-avent tak main..huh!

bukan megi mi, kentang jadi gini sebab I lenyek atas tempat perah santan...errr? ade nama saintifik tak untuk tempat tu?

super duper halus, jiran-jiran momy cha agaknya dah menyumpah sebakul or berbakul-bakul sebab 3 hari sekali wajib I blender ikan bilis cenggini..agak-agak sekali blend bapa lama???

sweet pumpkin for breakfast

LUNCH = nasik+bronkoli

last but not least, sebab momy cha agak fussy, so sokmo lah I tulis "surat chinta" utk babysitter Mikha, siap ade REMINDER lagi u olsss...haa....ibu mithali sesangat ^___^
 So, mummies JOMSS selinsingkan lengan baju anda semua and.....1,2,3...gooooo!

Salam sayang,
#momycha#

30 comments:

Ros Anis Rusli said...

fuuhh..gigih ye momycha....anis xtaw la dpt wat camni ke x..mitak2 dpt la wat cam momycha..

Mimy Hamid said...

tak sabar nak mencooking cukup bulan ni..bersedia la haku...yeahhhhhhhhhhhhhhhh challenge...mari kita sinsing lengan

aTy _faRed~ said...

biler tengok..adeeyyhhh...gigih ker haku nih...huhu... tapi menarik gak..kene gak buat tuk anak nanti..:) notes tu comel..;p

Mommy_Cha said...

hehehe..kena gigih dan rajin lah cik akak...utk anak-anak katanyer...

Mommy_Cha said...

jom sinsing lengan sesama-sama....hihihihihi

Mommy_Cha said...

notes tu ala-ala reminder mcm nota time nak hapal buku tebal-tebal jaman nak exam dolu-dolu...aduyai ayat aku....cis! tunggang langgang....

yUmIe said...

gigih ok mommy cha!!
mikha xkembung ke mkn labu?takut nk bg iman.takut ie kembung..huhu

cikpingu said...

wahhh gigih benor mommy cha.. tp ok la 2.. dr org ln yg malas.. hahaha... noted 2 comel ga siap ade smile2 lg... :)

D Yatie said...

tersedih pulak baca entri nih walhal sepatutnya happy gila2 anak dah boleh nak makan kan? sedihnya, bulan depan dah start berjauh dengan anak. tak boleh nak sinsing2 lengan gini! :((

Mommy_Cha said...

labu tuh memang kembong tapi tak bagi lah hari2 menu bertukar umpama siri mastercep gak yumie...hihihihi....

Mommy_Cha said...

hehe..terlebih gigih. ini perlu untuk bagi anak-anak makan dgn syedap..hihihihi

Mommy_Cha said...

alamak berjauhan dgn anak? sengsara okies! dgn bapak nye takpe jgn dgn anak sudoh kan? aduhai....sedeyhhhh!

~ NANA ~ said...

tak sabar nk tunggu farish 6 bln, nak kasi dia mkn mcm mikhail jugak...hehe

PUAN SUE said...

bangga !!! dengan mommy cha!!

CikNaa said...

serius mikhaill ciknaa nak bambam cam mikhail mommy cha..
so kene rajin cam mommy cha jgak la.
tp bukan skrg, 3bulan lagi baru si kecik tu boleh makan :)

izla said...

sama la gigih gak pagi2 buat untuk zarif. tapi sekarang since zarif dh makan yg xyah blend, (cincang je skrg), bubur buat malam. esok panaskan je.

p/s: notes tu cute sangat..

Mama Likha said...

erk. taperwer apple lady beli tudung paridah ko lalallala

Mommy_Cha said...

hehehe..kasi mkn baru ade special bond dgn baby kan?kan>kan?

Mommy_Cha said...

tengkiu ummi sue +__+ terharunye kite!

Mommy_Cha said...

kena lah rajin 3bln dari sekarang..hikhikhikhikhik :)

Mommy_Cha said...

main cincang2 lagi best kan? baru adventure gigih2 kunyah2 hehehe...tengkiu, terharu ramai org komen note itu comei..kihkihkih!

Mommy_Cha said...

tapeware nih jah mampuuu..nak beli yg ori tak mampu...apple lady pon aplle lady lah hikhikhikhikhikhik.....+___+

~mama leya~ said...

gigih sungguh.syabas..!! erm agk2nye bgun pg pkul brape nk menyiapkan ni.?

HANI IZWAN said...

gigih okay mommy cha buat bekal mikha macamni sekali. siap ada surat untuk bs..comel je..^_^

*waa..jeles nya, tinggal di rumah sendiri boleh masak/sedia mcm2 untuk anak dan suami kan.

Wawa said...

ok tak sabar jgk nak bg budak kecik tu makan...n mcm da terpk2 takmo beli blend avent tu...gune yg kukus tu sudeh kan2....hihi...

Mommy_Cha said...

bagun pagi kul 4.30am...sebab kena rushing everyday! masuk opis kul 7.30am lah dik +__+

Mommy_Cha said...

surat itu sebagai reminder jer, takut2 derang terlupa....^__^

Mommy_Cha said...

wawa, guna kukus tu senang & cepat. dah tu pulak kukus tu mrah..hehe byk gunanyer tu kan?

!k@ said...

huhu..nak kena kumpul semangat mcm mommy cha jugak...
skrg masih berharap kat cerelec je..time ada masa je br masak..adoi..

Aine Ainun said...

gigihnya...rajinnya...
moga saya boleh gigih macam ni..=)

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...