Iklan

Sharemyloves Geng!

19 June 2012

Mikhail First Solid Food :)

I decided to gave Mikha solid food when he is 5mons and 6days old recently.
Kenapa gigih sangat bagi cepat-cepat before he's exactly 6mons? Mak-mak baru gitulah gamak nya keterujaan yang melampau. #over excited# :)

Sejak dia dah 3mons, mommy cha sentiasa view and do a lil bit research bout solid food nih. Apa yang exactly babies boleh makan? Buah kah? Bubur nasik kah? Nestum kah? Roti kah? Biskut kah? 
Lagi sekali, sedikit teruja disitu :)

Only it's gave me more confident than ever when mikha's paeds, Dr. Roliza say a BIG YES for mikha to start solid food since dia dah refused susu semenjak dua menjak ni. Runsing sikit sebab anak tanak minum susu. Apakah bancuhan mommy cha dah tak sesempurna dulu atau tak sesedap dulu? :(

When Dr. Roliza gave me permission to start giving Mikha his first solid food, so sudden I macam orang bodo-bodo ilang akal dengan kurang cerdik tanya what is the best for babies 5mons to eat? Padahal sejak mikha 3mons mommy cha dah start dok googling here and there about solid food kan?. Tetiba bila depan doktor jadi selenga pulop. Hiks!

Doktor Roliza yang sentiasa anggun with baju kurung sequeince (manik) penuh satu baju slowly explain to me that, I can start by doing potatoes puree. Yup! buat macam mash potates kat kfc tu. She rigidly explain to me step by step on how to do it. Lagi sekali dengan selenganya I asked her..."Err doctor, potatoes tu tak kembongkan perot baby ke?" hehehehehe :). The doctor answer me back "No, sapa kata potatotes buat baby kembong perot? And u oweys can exchange ur menu every 4days, it's the norm rules tahu kan?". I pon angguk-angguk sebab itu memang dah tahu semenjak rajin googling pasal benda-benda ini.

Sebab ketegaq, aku tak bagi pon potatoes tu, im changing it with apples. Erie bought Royal Gala Apples. Kunun nya epal paling mahal dan nak bagi baby rasa manis-manis sedap. Mula-mula mommy cha, potong kecik-kecik epal tu. Pastu, rebus/stim sampai empuk. Because im the type yang semua nak cepat I go for rebus saja, senang hahahaha! Then, let the apple sejuk a bit, it's the RULES ok! (tapi sebabkan memang mommy cha orang yang tak penyabar, terus je aku campak masuk dalam blender) hahahaha. Lagi sekali sia-sia menuntut ilmu bab solid food since 3mons ago kan? His-his-his...APTB! 

Let's cont, after campak dalam blender chap Pensonic yang murah yang memang beli untuk blend baby food saja tuh pastu terus masuk dalam mangkok mikha. (Baca sekali nafas je ayat ni, saje susah korang tercungap-cungap :) Pastu here's the moment. Time to feed this demok with his first solid food a.k.a puree. 

Aku dengan penuh semangat jitu sumbat dalam mulut dia, mula-mula pandai nganga, after 3,4 kali sembur jer lebih. Gelabah jet sebentar aku. Yela, kawan tu pon for first time nak makan solid food dia kan, what do you aspect? Habiskan satu mangkuk dengan pelahpnye? logik la sket, kak? Mangkok tol mama dia nih! ;p. Tak pa cuba di lain masa. Never give up! Gimme 5! hehehehe...

Walaupon dah baca dan patutnya ikut rules 4days in a row makan puree yang sama yakni epal. Tapi aku dah langgar pantang. Ops! hari kedua mommy cha try bagi cerelac. Yup! dalam tin tuh, yang beras putih. I mixed it with susu ibu. Pray to Allah SWT memoga mikha makan. I put a lil amount of cerelac + my milk, pour it and gave it to mikha. Second trial was a success! Yeay! He accepting cerelac. Aduhai anak, nampak sangat mama takde talent jadi chef yer? Hehehehe..kamu sesenang refused homemade puree mama, dan pilih cerelac pulak.

Now, Mikha makan cuma 2 times a day. Sekali pagi before ke nursery and after balik nursery. Mommy cha still belum kasi nursery permission for them to feed mikha. Dah 6mons nanti, lain cerita. Hehehehe...Now, mommy cha dalam process try & error untuk bagi mikha makan. Ade jugak minggu lepas kasi dia pisang, potatoes. Lain-lain belom berani :)

This is what I really learn bila semua orang mempertikaikan kenapa bagi makanan dalam tin untuk anak. Hello? Kita bukan suka-suka nak bagi. Dan kita bukan pemalas sangat takat nak lecek-lecek, blend-blend makanan baby. Cuma kita ikut selera baby, and not 24h i only feed my baby dengan cerelac. Pandai lah sikit, jangan asyik hentam orang kalau tak kasi fully BF, kalau tak kasi makanan homemade nih dah chop dasar pemalas ke ape. Dah baby refused, takkan nak biar dia menangis lapar kan?. Yang penting, makanan tin ke, makanan tak tin ke, susu lembu ke, susu orang ke, janji anak nak makan. Kecik-kecik dulu mommy cha minum susu lembu Dumex tin merah, besaq-besaq tak jadi lembu pon? :)

Esok lusa nak try kasi yang lain pulop, Moms! dont ever frustrated and keep trying to feed ur baby. Boleh tiru macam mommy cha yang suka baca disini, lots of info :)
Baca tapi tak buat jugak hehehehe ;p

teruja mak-mak mangkok, sudu, garfu, botol semua nak publish kat belog :)

potong dulu kecik-kecik epal ni

pastu rebus, mommy cha + beras sekali

biarkan menggelegak ceni

sebab nak cepat main campak dalam blender even tengah panas..hadoyai!

pensonic saja..sebab murah! hehehehe

jeng-jeng, dah siap :)

sampai mengepak badan tengok makanan, amboi ko dik ikut perangai sape nih?

first attemp makan puree, demam badan pon sust :(

pastu gaya tangan nak main sudu lebih dari nak makan

last-last pegang sudu sendiri.
yang ni mommy cha bagi ke mikha

Oh! ya, time nih dia tengah demam. Sebab tu kureng selera makan. Kita pon kalo demam tak suka makan kan? Pahit mulut, pening pale, muntah, nak pitam, tak selera semua ade betol tak? :)

Till then, bye!

salamsayang,
mommycha!

21 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

wah seronok nya jadi ibu ni kan.. buatkan makanan anak, melayan anak makan.. ketawa + geram tengok anak menyembur. sweet moment semua ni. nasib kita tinggal zaman IT ada blog boleh cerita macam diari, nanti anak dah besar boleh belek lagi.. :)

**kami~nak~tawen** said...

mikha..cpt bg nek bdn mcm dolu2 taw...mkn byk2 ek..

Mimy Hamid said...

tang pegang sudu tu kelakar nya anak mummy mimy ni...cute giler la awak tembam mikha

setuju sgt laaaaaaaaaaaa ngan statement makanan tin ni...please yer dont too obses sgt...for me kita ibu bekerja...bukan senang nak sediakan itu ini ..semua nak terbaik untuk anak..dan cerelac tu dah bertahun tahun di pasaran...jgn kondem plss...taksukeeeeeeeeeeeeeee

ni buat tak sabar nak tunggu fayel makan...huwaaaaaaaaa..cepat la anak ku 6m macam bag mikha

Mimy Hamid said...

eh jap jap ni nak share resepi solid food kot kotweekend boleh buat...meh email meh...

Mama Likha said...

yg pic second last pegang sudu sndiri tu, mcm erie lak yg tgh pegang sudu. sebijik muka daddy dia. mommy jgn jelessss

Mommy_Cha said...

seronot woo...precious moment gitu :)

Mommy_Cha said...

tengkiu untie nanti mikha mkn bykkkk-bykkkk lagiiiiii :)

Mommy_Cha said...

betul tuh kak. paling tak suke orang kondem. kot yer pon tengok lah tempat nak kondem ini semua nak di 'tembak' nye. agak2 lah, dulu2 orang kasi tepung gandum dlm kain corong jer tarak sapa bising pon. Kot2 dulu memey ado epal tanam depan umah kot? hehehehe

Mommy_Cha said...

puanatasha@gmail.com
emel mommycha kak mimy :)

Mommy_Cha said...

muka dady ke? anak dady lah katakan..hehehe. takpe dady manis-manis ensem gitu. harharharhhrharhar....;p

Erina Asmawani said...

aaa..bestnya mikha dah makan.Ena pun x sabau dah nak bagi Aqil makan sebabnya dia tiap kali tgk org makan bukan main teruja. Mulut pun mengunyah sama..tapi tula, still too early. Banyak lagi nak kena baca ni :D

HANI IZWAN said...

sama lah dengan isa pon i dah start bagi solid. i pon dah siap sedia beli cerelac tu..hehe. xtakkan nak bagi anak makan buah manjang kan, bagi jugak dia rasa cereal. "jom makan lagi mikha"-kata isa. ^_^

CikNaa said...

wah dah makan syedap2 mommy masak ea.. muka dah terserlah papa nye sebijik! hehe.. god job mommy cha.. rajin :)

Mommy_Cha said...

memey pon best kalo anak dah start makan semua nak sumbat try dlm mulut dia hehehehehhe :)

Mommy_Cha said...

jom mkn sesama isa?...hehehehehe

Mommy_Cha said...

muka terserlah daddy nye? hehehe...xperla ciknaa janji ade muka dady kot ade muka aaron ajis mau konpius anak sapa pulop nih? hehehehe

Ann Ilias said...

Hi dear,
Salam kenal. Actually i search review for Taska Nur Muhammad and found this page. I add u in my blog list yea!. And oh, rasanya kita ni staying in the same neighbourhood, kot!. ^___^

veesakura said...

kejap je dah almot 6 months ek? comelnyer pic mikha pgg sudu!! meh auntie kiss cket, bley? oh ya, get well soon ya sayang. muahh!

Mommy_Cha said...

hehehe..oh yeke? im staying in P18 mebi mmg sejiran kot? ;p

Mommy_Cha said...

ok tengkiu untie...dah almost 6mons dah budak ni, huh! time flies so fast....;p

aTy _faRed~ said...

same ar..saye pon tak sabar2 nak bagi solid food..sedang anak baru masuk 2 bulan..huhu

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...