Iklan

Sharemyloves Geng!

01 June 2012

Bukan saja-saja cuti, deknon!

Salam Jumaat penghulu segala hari,

After bercuti untuk MENJAGA ANAK SAKIT (kena caps lock tulis besau-besau+bold), sebab ade yang mempertikaikan cuti ku...Akhirnya dah ade changes pada Mikhail. Syukur alhamdulillah. Nafas dia dah kurang berbunyi kuat, macam kahak tersekat tu. Lepas tu hingus pon dah tarak. Tidur pun lebih lena. 

Inilah hasilnya menggunakan nebulizer for 2days. Oh! sangat nightmare mommy cha nak kasi Mikhail sedut gas dari nebulizer tu. Dah ler bunyi machine tu sangat menakutkan..pastu dengan kuar asap lagi..ish-ish-ish....tapi demimu anak, kurelakan biarpon terpakse! cewahhh!

Kalau time dady erie ade takpelah kan?. Boleh lah erie pegang penutup mulut 'nebulizer' tuh dan mommy cha pegang mikhail. Cer bayangkan time erie takde?. Aku nih dah macam bersilat pegang Mikhail yang menangis/keriau/melalak/selak menendang tangan aku sebab aku pegang dia memang kuat sangat. Yelah! dah anak dok meronta-ronta tanak sedut gas, terpakse lah mommy cha kepit badan dia kuat-kuat jugak. Mommy cha jugak ade bagi neb time dia tengah tidur, lega sikit sebab dia takde lah meronta-ronta /meroyan sangat dat time :)

Pulop tu, nebulizer tu kena 'on' every 3hours selama 5mins. Alahai..satu hari dah berapa kali kan kena buat?. Pastu ubat-ubatan Mikhail, punyalah banyak...ngeri jugak nak bagi dia makan. Yelah, budak tecit-tecit lagi tapi ubat nye mengalahkan orang besar :( 

Berkat follow-up jumpa dengan Dr. Koshy (Paed) at DEMC, alhamdulillah semalam Mikhail dah boleh tidur lena. Tapi antibiotik still kena 'on' for 1 week. Termasuk ubat kahak, flu, cough, demam....

Mikhail nih pulop pesen nye, asal sakit jer berat badan turun, asal demam jer takde selera minum susu. Macam tu lah dia, berat badan dia tak konsisten sekarang. Mungkin sebab tekak sakit, itu pasal selera dia kurang. Sepanjang dia meragam 2,3 hari ni, mommy cha banyakkan bagi susu ibu berbanding susu formula. Yelah kan, semua sedia maklum susu ibu nih secara tak langsung bagi antibodi yang kuat untuk baby, jadinya bila lepas pam terus mommy cha bagi mikhail minum. Walaupun dia kureng selera, tetap kena pakse jugak bagi anak minum susu ibu tu. So kena rajin lah, kalau dapat pam 5oz, takde nya dia nak minum seteguk habis 5oz terus. So setiap 10mins, suakan lah balik susu tadi. Insyallah dia akan minum :)

Beginilah mommy cha habiskan cuti sebagai mak-mak. Bukannye sesaja bercuti nak berjimba ramba ke ape ke. But keep thinking why people always questioning this and that kalau mommy cha amik cuti?. Biasalah dah beranak pinak gini lah circle nye kan? Kalau anak sakit terpakse bercuti @ EL kan? Ko agak-agak kalau aku gigih sangat bekerja time anak aku nak kena 'on' nebulizer every 3hours tu nak ke orang Taska tolong layankan dia? Tolong pamkan gas tu kat dalam mulut dia? Mestilah tidak kan?.

Nyawa jangan dibuat main deknon oii...Duit boleh cari kan? Kerja nih sampai kiamat pon belom tentu habisssssss yer dop :)

Nota kaki: Maaf andai terkasar bahse :)

beginilah rupanye mesin itew :)
dady tgh sebok isikan ubat

antara komponen-komponen yang diperlukan

ubat untuk neb

cucuk masuk dalam picagari tuh

pastu masok kan dalam neb bunya compartment
inilah mask neb itew

model tengah tido sedang menggayakan mask neb

kalo tido senang nak bubuh neb itew

pastu tido lena lah jugak

tidur kena kepong dengan bantal kalo idop alamatnye jatuh katil

hehehe...terkangkang tidor anak mama nih :P

salamsayang,
mommycha

 

9 comments:

Mama Likha said...

ohh mcmtu caranya.. ingtkan neb tu kosong je tkde masukkan ubat... hurmmm... alhamdulillah, mikha dah balik to normal.... tp cha, duk rumah dlu yer.. jgn weekend ni nk bwk die kuar amek angin lak.. biar dlu betul2 baik dan kuat k.... sian mikha.... tabahlah wahai hati kita pun....



hmmm sibuk je nk ckp org.. cer esok2 klo anak dia sakit...? cmne tu? bru phm perasan mak2 ni mcmne agaknyo kot! ke tkde perasaan gak tkthu lah !! biarlah cha, mulut org mmg mcmtu...

Siti Asiah said...

Moga Mikhail cepat sembuh...

Mimy Hamid said...

i lebiu la entry ni...ANAK SAKIT la mc or el takkan sesaja kot..dah pernah kena sound gak ar pasal ni..anak sakit je cuti...what theeee...dah anak aku sakit..haiyooo...

i miss mikha..cant wait to see mikha..mama mimy dah beli cap sama macam fayel...nanti pakai sesama eh...gerammmmm

Mommy_Cha said...

neb tu kena masok ubat pastu kalu dia poo-poo kahak semua kotor2 kuar kat poo2 dia hehehe...susah ti keja ramai melayu nih, sana dengki, sini tak suke, sana jeles, sini sakit hati..sabar jerlah selagi iman penuh didada :)

Mommy_Cha said...

terima kasih dear...insyallah moga dia cpt sembuh :)

Mommy_Cha said...

hehehe..tulah kan...cuti boleh jer tapi bila naik keja org buat muka taik kat kita...4years dah keja segala keringat penat org tak nampak kak, sekali kita dok mc, el nih la org pandang kita jahat tak buat kerja bagai...sabar jerlah... :(

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

smoga baby Mikhail cepat sembuh ye.. Sian dia

PUAN SUE said...

smoga mikha smbuh tau.sbr je k,

adyna said...

naluri ibu..memang sedih kalu jadi pe2 kat anak

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...