Iklan

Sharemyloves Geng!

29 June 2012

Masalah kaum ibu di rumah bertingkat!

Kalau basuh baju mesti nak wangi-wangi kan bau baju tu?

Masalah utamanya, kenkadang kalau musim hujan mesti baju bau kepam, masyam-masyam, especially yang stay di rumah 'orang kaya' macam mommy cha, yang berlapis-lapis tingkat nih :) #flat/apartment/kondo#, yelah yang matahari macam segan-segan malu nak tala kat ampaian umah kita nie ;p

Dulu kemain rajin, suka bebenor bubuh Downy, pastu agak-agak boring dengan Downy, tukaq ke Softlan, pastu dah boring tukaq ke Daia, pastu ever month bila habis jer tukaq macam-macam bauan. Dengan harapan baju sewangi dalam iklan tu, yang tayah pakai perfume pon sentiasa wangi tu...Hehehehe :) sep bajet beli perfume!

Pada hari Jumaat yang mulia nih, meh mommy cha nak share sikit apekah pelembut pakaian yang mommy cha guna semenjak-dua menjak nih. Memang ternyata wangi, pastu bau nye pon stay berhari-hari kat baju after basuh. Guys..ini bukan pomot berbayar tau, cuma nak berkongsi kasih produk yang bagus jer. Kita kan surirumah a.k.a ibu-ibu yang bekerja so, tak salah berkongsi demi keharuman bersama kan? Hiks!

Duduk dirumah berlapis nih memerlukan extra kerajinan. Mana taknye kalau hari ujan, 2,3 hari pon belum tentu baju ko keringkan? Nak pulak kalau baju uniform macam laki mak pakai tu. Uniform dapat 2 pasang jer, kerja seminggu 6 hari...agak-agak lah wei..nak basuh pastu nak keringkan cepat-cepat. Kompom bau kepam lagi kalau tak keringkan betul-betul kan? #stressmaknak#

Sebab tulah mommy cha rasa syerasyi bersama sangat dengan Downy baru nih (yang limited edition Hello Kitty). Dah ler kaler pink-pink, memang menepati selera mommy cha sangat. Dengan bau yang sangat harum..hadoiyai, terpesona mommy cha tau! Ikut hati nak buat sabun mandi lah dengan Downy Hello Kitty nih, bio stay jer bau dia kat badan nih hehehehe :)

comei kan?

Jugak mommy cha suka bau Febreeze Downy nih, harum semerbak jugek. Sekali spray kat dalam bilik hoh! boleh mencetuskan suasana romantikss gitew. Buleh terai jugop nih :)

febreze peberet momy cha :)


Klah, itu saja penutup hari Jumaat. Hari-hari letak gambar budak mikhail tuh pon boring jugeks :) 

Till then;
Happy wiken guys dan yang nak balik kampong tu DRIVE SAFELY yaaa :)

salamsayang,
mommycha

28 June 2012

Toilet kami :)

Tanggungjawab baru yang kena pikul  :)

Disebabkan zaman QES 5S sudah muncul kembali. Berpeluh ketiak semua orang mengemas, sapu, susun, simpan, sorok, seruling, serunding, semua ade lah.

Mommy cha tidak terkecuali. Semua orang kat opis ade tanggungjawab/job masing-masing dalam 5S nie. Ade yang kena jaga pantry, lobi, kaunter, bilik fail, surau, sudut 5S dan tak terkecuali toilet....Agak-agak u ols lah kan, mommy cha kena jaga part mana? Cu teka...cu teka? ;p

Tayah teka lah, buat letih pikir je. Mommy cha kena jaga TOILET u ols. Diulangi sekali lagi...TOILET. Tapi toilet pompuan jela. Hat laki takkan aku jugak nak terpa masuk kot?

So, let's cekidout ape upgrade version yang mommy cha telah buat untuk tandas di Aras 6, Bahagian Perkhidmatan, JPA nih. Jommmsssssss lasssssss :)

sebab toilet pompuan so semuanye girly-girly pink-pinky :)

siap tampal frame lagi tu..gigih! toilet tema english okeyhhh! ;p

beli semua baru termasuk handsoap :)

ini pon hasil idea ciplak dari Google, tagline tu mommy cha tambah sendiri :)

ini ciplak pic google tapi tagline idea sendiri jugak :)

betapa gigih makcik sanggul tinggi nih, yakni aku mencantikkan toilet opis ku :)
area ambil wuduk, haip! jangan ada hati curik bunga mommy cha!
overall this is when i transformed our ladies toilet, hehehe..kantoi nampak opismate momy cha tengah amek gambaq!
siap ade motivation wordings lagi :)
YES! please keep our toilet CLEAN guys!

For me, i love decorate things. Bolehlah kan sebab bajet orang gomen nih pon ciput saje. Kalau semua nak angkut barang kat IKEA mau fengsan bigboss karang! So, itu sajalah ulasan dari penjaga toilet tersohor di JPA, kot-kot ade yang nak singgah shi-shi ker bolehlah datang, takde nak charge 2posen pon :)

Bolehlah kan dari takde?

#perlu.ke.nak.hide.pic.facebook.ko.sedangkan.ko.selalu.intai.pic.facebook.aku?#

salamsayang,
mommycha

27 June 2012

Hari Rabu?


#wordlesswednesday#

~bersyukur dengan ape yang kita ade~
jangan.sombong.

salamsayang,
mommycha

26 June 2012

Mikhail bersukan?

Mikhail mengingau semalam.

Lemah semangat betullah anak mommy cha nih. Hehehehe. Bukannya apa penangan membawak mikha ke dewan menyaksikan pertandingan badminton antara rumah di Bahagian Perkhidmatan, JPA. Dengan kekalahan tipis rumah hijau (Greengators) kepada rumah Merah (reddragon) 3 berbalas 2, greengators tetap bersemangat bermain, habis-habisan....sehingga ke titisan peluh terakhir! Ha..ade gaya-gaya pengulas sukan Astro Arena tak mommy cha? :)

Sebenarnya, meh nak cu cite sket. Bahagian momy cha sangatlah aktif. So, untuk mencungkil bakat-bakat baru di JPA especially, pihak atasan telah menganjurkan program macam sukan antara rumah untuk mencari bakat-bakat baru. Yelah, asyik-asyik yang main sukan orang tu saja, dialah yang tampar bola untuk bola tampar, dialah yang score gol untuk bola sepak, dia lah yang pukul bulu tangkis untuk badminton, dia jugak yang libas bola takraw untuk sepak takraw dan dialah yang main bola jaring kalau tak cukup korum :) eh! boleh gitu...? Nasib baiklah bukan dia jugak referee, empire ke hapa kalau tak tungging terbalik dah JPA nih ;p

So, semalam berlangsung pertandingan badminton antara rumah sukan di Dewan Presint 5, belakang PICC tu. Oleh sebab dah selalu kena carut perli, tak join any sukan pon since lepas beranak ni jadinya mommy cha dengan sukarela menghadirkan diri ke pertandingan tu. Hom lah takkan baru pas bersalin czer pulop tu aku nak terkinja-kinja atas court/padang bersukan pulop. Kang terburai perut mak yang selim melim bak ratu mak dara nih, haaa sapa susah? Laki mak jugak kan? Hehehehe :)

Mommy cha dulu kalau time anok dara rajin jugak bernetball, tapi since dah kawin, terpreggie dan membolat bagai juara, hasrat untuk bernetball itu terus luntur. :) Oleh sebab mommy cha dah beranak 1, jadinya semalam dengan anak mommy cha usung sekali ke dewan. Biarlah... kasi Mikhail pengalaman tengok orang berbadminton. Opps! bukan takat anak saje yer, dengan laki ku sekali ku heret hehehe. Mikhail nih pulop bila sampai jer kat dewan, terpinga-pinga tengok orang main badminton, dah ler dewan tuh bingit dengan sorakan penyokong-penyokong...ish! nasib baik tak ade masalah pendengaran kat anak aku tu tau....

Sesampai di dewan, ramai jugak tukang nak tulun pegang mamat kecik nih. Hehehehe, omaknyer nih sibuk nak terjerit-jerit sokong pasukan greengators :) anak kemana, mak kemana, laki ke mana dah. Mata si mikha nih pon membolat tengok orang main badminton. Nasib baik anak aku kontro macho ko, tak nangis langsung...Good boy Mikha..tamo nangis-nangis...tamo-tamo-tamo :)

Seronotnye tengok orang main badminton nih macam-macam gelagat ade. Tapi yang paling best part ade sorang player nih sedang asyik masyuk main terlampau tinggi mazhab skill smash nyer, sampai terkoyak seluar kata ko! Hehehehehehe...memang pakat dok bantai gelak guling-guling satu dewan...Hahahahahaha! Kesian kan?

Disebalik kisah seluar koyak, ade jugak kisah jejak kasih. Boleh pulop erie terjumpa kawan sekolah dia kat situ. Hek ele, budak satu kuarters pulak. Dah le satu sekolah, sekampung lak tu..Hehehe. Rupanya si mamat nih (yang satu bahagian dengan aku nih) adalah kawan sekolah laki ku. Hok olo....kecik nye doniaaa.....Setelah berjejak kasih, after sejam duduk tengok orang main badminton tu kami pon chowchincaw :)

Disebabkan lapar perot, sempat menapau beger saje. Dah anak aku tertidor keletihan dalam kereta, mengingau ape lah ntah, mulut asyik dok sebut...hye..heee...hooo...hiii....aduyai!...itu sebab tak menyinggah makan. Rasa mommy cha lah kan, kalau lah mikha nih boleh bercakap harus dia dah cerita kat kawan-kawan nursery dia pasal experience semalam :) sesekali bawak anak outdoor apelah salahnye kan?

So guys, itu sajalah entry berbadminton mommy cha. At least keluar gak peluh aku sebab menyokong team hijau kan? Hehehehe...walaupon teertewas, hijau tetap dihati. Errr! kalo ade umah pink, harus meroyan nak join team pink :) hahahahahahaha! 

p/s: Best jugak bawak anak bersukan, sebab ramai ramai pengasuh 'relawati' yang sudi jagakan mikha, ok kalo gini feddbacknyer.....erm! next sports please? ;p

hamboih muntot ko dik? :)

dia teruja sunggoh tengok orang main :)

mama hani & acik yati tulun mengasuh jap ;p

pehal lah peha aku pon exposed kemain lagi nih?

antara kengkawan yang sesama mai tengok len chong wei main semalam :)

tak senonoh laki bini duduk bertinggung ;p

anak aku steady jer dalam dewan..cayolah!

hom muka sesuci lebaran gitu...no paridah dimlm hari..ahaks!

dia sebok nak amik kipas dia his-his-his

meroyan dah tak dapat kipas dia...

hehehe, GREENGATOR junior yaw!

pengasuh baru import dari mana nih?

alolololololo......comei etep :)

kawan momy cha, asiah beraksi ala-ala smash Lin Dan gitew :)
hehehehe..sampai meleleh-leleh airliur ko dik :)

salamsayang,
#mommycha#

25 June 2012

Fleshback!

Bila keluar jalan-jalan semua orang tegur...

"Amboi lebatnya rambut baby, pakai apa?"
"Eh! tak cukur botak ke baby awak ni lagi?"
"Mesti ikut rambut ayah dia lebat ni?"
"Pakai petua apa kasi rambut lebat?"

Boleh tak nak cerita kat belog saja pasal kisah rambut Mikhail Riefqee ni. Sebenarnya, bila lahir-lahir saja memang rambut dia dah segedabak banyak. Hoh! Patut ler mommy cha asyik rasa geli-geli nak terkencing saje time preggie. Hehehehehe :)

Bila tengok live masa lahir, humang aih...banyok bebenor rambut anak aku nih. Yelah kat dalam perot mana nak cari salun gunting rambot pulop kan? hisss! ;p
Mengikut ramalan mommy cha, rambut lebat mikhail ini adalah keturunan dari diri saye sendiri. Kalau tengok rambut opah Mikhail, fuh! #fengsan# lagi lebat! Kerana ketebalan rambut ini boleh diwarisi jadinya, kini Mikhail sah-sah mewarisi gen rambot mommy cha. Hehehehehehe :) Bukan dady nye eh...no/no/no/no/!

Mikhail nih dah selamat dicukur botak kepalanya pada 5.2.2012 (Hari Keputeraan Nabi Muhammad SAW). Time tu mommy cha memang tengah pantang. Rambut tengah bersanggul pacak lagi u ols...Cuak bila tengok anak nak kena cukur-cukur kepala pakai blade yang super tajam tu. Hadoiyai! #stressmaknak#

Dah la mak aku tanak tolong pegang. Dia cakap, anak sendiri, jadinya sendiri pegang hehehehehe :) Maksud tersirat tu mama aku suruh aku belajar berdikari sikit, takkan skit-skit panggil dia kan? Berbalik kepada citer cukur Mikhail, yang tukang cukur nih mak bidan kampung. Dia punya skill cukur memang tahap tabik spring kata ko! Sekali zass-zass kot tu, kot ni, sat jer licin kepala anak aku! hom...terel!

Tapi ade satu incident best, sebabnye mak bidan nih tak boleh terus nak direct cukup pakai blade. Dia mintak aku gunting untuk gunting dulu rambut Mikhail, disebabkan rambut dia memang tebal..hehehehehe! Pastu disebabkan baby pulak time tu nak merengek..uweekk-uweekk-uweekk nangis kena lah umpan "Miss B" (bak kata kumpulan ibu menyusukan KIM) kat Mikhail. So, sambil kena cukur, sambil isap nenen...hehehehe. Gorgeouslah sangat anak mommy cha kan? ;p

Mak bidan nih memeng teliti betul kerja dia. Memang high-rekomen lah kalo sesapa duduk area kampong mommy cha. Terbaik pulop style dia cukur...Ade mommy cha dengar orang tua-tua cakap, nak anak rambut lebat tengok cara orang cukur, kalau orang tu cukur silap tu yang rambut tumbuh sejemput-sejemput tu...Selain dari masalah baby 'makan bantal' kan?Oh lupa...majlis cukur ni juga diadakan tidak rasmi pon, bila ade cuti terus kami buat. Ada jugak in-laws family yang datang nun dari Shah Alam. Pastu tak ikut adat sangat dengan upacara menimbang rambut dengan gram bersamaan dengan emas tu. Tak buat langsung okies :)

Alhamdulillah after cukur tu, rambut Mikhail mencacak dengan jayanya. Ade jugak kes makan bantal kat Mikhail tapi sikit saje, pastu terus lebat dan lebat dan lebat lagi. Sehinggalah sekarang mommy cha ade bawak dia trim sekali sebab dah panjang menyucuk telinga. Dan mebi akan di trim-trim lagi mengikut keadaan persekitaran..hehehehehe :)

hehehe..mikhail agak ireng (gelap) time nih kan?

after dicukur botak :)


dah tumbuh rambut sket :)
makan bantal belah tepi :)
sekarang :)

Secara kesimpulannya,setelah anak dilahirkan:

Hendaklah segera diazankan telinga kanannya dan diiqamatkan telinga kirinya.
Abu Rafi meriwayatkan sebuah hadis yang bermaksud:

" Aku melihat sendiri Rasulullah S.A.W mengazankan Hasan B. Ali pada telinganya ketika ia baru dilahirkan oleh Fatimah r.a"
(Riwayat Abu Daud dan Termizi)
Sebagai suapan yang pertama, sunat bayi disuapkan dengan manisan seperti madu dan kurma. Abu Musa Al Asyari r.a. dalam sebuah riwayat mengatakan:
"Isteriku melahirkan seorang anak. Bayi itu ku bawa kepada Rasulullah S.A.W.. Baginda menamakannya Ibrahim, kemudiannya disuap dengan buah kurma(yang telah dilumatkan) setelah itu baginda mendoakan keberkatan baginya lalu bayi itu diserahkan kembali kepadaku".
(Riwayat Bukhari dan Muslim)
Pada hari ketujuh kelahirannya, ibu bapa disunatkan bersedekah dengan melakukan ibadah aqiqah untuk anaknya. Seekor kambing bagi anak perempuan dan dua ekor kambing bagi anak lelaki. Rambutnya pula sunat dicukur keseluruhannya supaya kepalanya bersih, otaknya cergas dan rambut barunya tumbuh dengan subur dan sihat.
Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud:
"Setiap anak yang baru dilahirkan bergantung kepada aqiqahnya. Hendaklah diaqiqahkan dengan menyembelih kambing pada hari ke tujuh, diberi nama pada hari itu dan dicukur kepalanya".
( Riwayat Abu Daud, Termizi dan Nasa)

Salam sayang,
mommycha!

Young Khalifah :)

Salam Isnin.

Well...let's start with this :)

Terpanggil mommy cha di hari yang sejuk-sejuk manjer nih, untuk berkongsi satu page di Facebook. Mommy cha rasa sangat tertarik tengok page tu. Sebabnya.....entah lah. Bila u ols tengok pic yang bakal mommy cha pertontonkan sebentar nanti rasanya baru korang akan tahu.

Ajarlah anak kita untuk mengenal agama sejak dari kecil. Tiada guna mengejar dunia semata-mata. Maaf... mommy cha bukan ustazah, tapi bila terpikir-pikir balik, betapa besarnya pahala jika anak-anak dididik dan diasuh dengan penuh keimanan dan ketakwaan. Insyaallah syurga ganjaran kita semua :)





ajarlah anak anda bersolat dari kecil :)
sumber: 

#semoga bermanfaat#

salamsayang,
mommycha!

22 June 2012

Jom kite?


"jom solat sesama...."

DOSA ORANG YANG MENUNAIKAN SOLAT DIHAPUSKAN SEPERTI DAUN YANG GUGUR 
DARI POHONNYA:
 
Abu Zar RA meriwayatkan bahawa suatu hari, pada musim dedaun sedang berguguran, Rasulullah s.a.w. keluar dari rumahnya. Baginda SAW mengambil ranting dari sebatang pohon yang daun-daunnya sudah mulai gugur dengan lebatnya seraya bersabda : “Ya Abu Zar! Apabila seorang Islam menunaikan solatnya kerana Allah, dosanya gugur seperti daun-daun yang gugur dari pohonnya ini”.  
(Riwayat Ahmad dengan sanad yang hasan).


#beringat-ingat dan berpesan-pesanlah sesama kita#

salamsayang,
mommycha!

20 June 2012

Jom masok sekolah!

Esok tolong jangan rindu blog mommy cha.
Akan sunyi sepi sebab perlu ke kursus, tapi sehari saje. Sebelah building je pon. Kat Jabatan Perdana Menteri. hikhikhikhik :) dasar pemalas. Kursus Pemantapan Diri tau, sebab diri belom mantap kot? Still lack here and there, sebab tu asyik kena PIJAK dengan pelbagai jenis manusia, hiss-hiss-hiss!

Tutup kes PIJAK. Bukak kes kembali semula ke sekolah. Sapa nak pegi sekolah? Mikhail ke? Jangan excited sangat, budak tu baru 5 mons, yang dia tau nganga tengok babytv, kelip-kelip mata tengok iklan tv. Huh! itu saje.

Im going to start my class for this new semester. Bestnye! Sudah lama mommy cha meninggalkan alam pengajian sejak cuti bersalin. Cis! terlepas satu semester tau, dah terkebelakang berbanding kengkawan lain. Sedeyh nye.

Ahad ni bermula my first class. This semester sangat kedekut, ambil cuma dua subject berbanding last-last semester. Bukannye ape, rindukan anak. Takut nak tinggalkan lama-lama dengan erie. Hahahaha! alasan pemalas....Bukan ape u ols, sejak berbaby nih, mommy cha perlu sesuaikan diri dulu. Nanti mana nak kejar final exam, mana nak kejar study lagi, test, quiz, assignment kan? Dibuatnya anak meragam demam ke, nak tumbuh gigi ker, senak perot ker, tak ke ke laut study mommy cha nih? Semua nak buat all in 1. Kata nak maintain 4flat....phui!

Untuk yang kurang tahu pasal study mommy cha ni, actually I adalah seorang e-pjj student di UiTM Shah Alam. I ambil diploma saja, course apa? Bior le resia....Seronok tau sambil bekerja, sambil belajar ni. Dapat banyak sangat experience. Dulu time mommy cha mula-mula start belajar im still anak dara gitew. Belum berpunya..! Phui! tipu sudah berpunya dan kekasih hati merangkap orang Shah Alam jugak, tu yang rajin nak ke Shah Alam hari-hari. Hiss-hiss-hisss :)

Tahun ni adalah semester ke-6 mommy cha. Padahal dah nak habis tapi disebabkan mommy cha bercuti hari tu jadinya sudah terlambat satu sem berbanding orang lain. Sedih tau. Bestnya belajar kat UiTM nih semuanya in English. Lantak la broken english ke, Malayenglish ke, english cabok ke janji english memang core language.Sebab tu kalau subject BEL (English) nak score A saja. Subject carik makan...selain subject yang banyak tolong untuk naikkan pointer i, u olss...

Selain English, mommy cha sangat suka subject PAD (politics) hoi! hantu kot subject-subject membaca ni. Tapi kalau subject kira-kira, memang cepat je jadi dungu. Ish mambang mana tatau la rasuk mommy cha time belajo kira-kira nih..tak suke memanjang! huh!

Rasanya macam banyak auta dari fakta entry nih, sebab nak balik cepat-cepat ambil hero dekat nursery pulop. Sampai ketemu di hari Jumaat yang hening yer u ols. Till then, astalavista bebeh!

meja study dah jadi zoo, ade anai-anai, semut api, sarang lelabah, tebuan ~lalalalalalalal~ :) mikhail masuk pon boleh sesat nih ;p

Salamsayang,
mommycha!

#Mommycha wordless wednesday#



...................................................................
PENAWAR HATI, DIKALA DUKA DAN LARA :)
ANUGERAH TERINDAH KURNIAAN ILAHI

-MUHAMMAD MIKHAIL RIEFQEE BIN ZUHAIRIE-


salamsayang,
mommycha!

19 June 2012

Mikhail First Solid Food :)

I decided to gave Mikha solid food when he is 5mons and 6days old recently.
Kenapa gigih sangat bagi cepat-cepat before he's exactly 6mons? Mak-mak baru gitulah gamak nya keterujaan yang melampau. #over excited# :)

Sejak dia dah 3mons, mommy cha sentiasa view and do a lil bit research bout solid food nih. Apa yang exactly babies boleh makan? Buah kah? Bubur nasik kah? Nestum kah? Roti kah? Biskut kah? 
Lagi sekali, sedikit teruja disitu :)

Only it's gave me more confident than ever when mikha's paeds, Dr. Roliza say a BIG YES for mikha to start solid food since dia dah refused susu semenjak dua menjak ni. Runsing sikit sebab anak tanak minum susu. Apakah bancuhan mommy cha dah tak sesempurna dulu atau tak sesedap dulu? :(

When Dr. Roliza gave me permission to start giving Mikha his first solid food, so sudden I macam orang bodo-bodo ilang akal dengan kurang cerdik tanya what is the best for babies 5mons to eat? Padahal sejak mikha 3mons mommy cha dah start dok googling here and there about solid food kan?. Tetiba bila depan doktor jadi selenga pulop. Hiks!

Doktor Roliza yang sentiasa anggun with baju kurung sequeince (manik) penuh satu baju slowly explain to me that, I can start by doing potatoes puree. Yup! buat macam mash potates kat kfc tu. She rigidly explain to me step by step on how to do it. Lagi sekali dengan selenganya I asked her..."Err doctor, potatoes tu tak kembongkan perot baby ke?" hehehehehe :). The doctor answer me back "No, sapa kata potatotes buat baby kembong perot? And u oweys can exchange ur menu every 4days, it's the norm rules tahu kan?". I pon angguk-angguk sebab itu memang dah tahu semenjak rajin googling pasal benda-benda ini.

Sebab ketegaq, aku tak bagi pon potatoes tu, im changing it with apples. Erie bought Royal Gala Apples. Kunun nya epal paling mahal dan nak bagi baby rasa manis-manis sedap. Mula-mula mommy cha, potong kecik-kecik epal tu. Pastu, rebus/stim sampai empuk. Because im the type yang semua nak cepat I go for rebus saja, senang hahahaha! Then, let the apple sejuk a bit, it's the RULES ok! (tapi sebabkan memang mommy cha orang yang tak penyabar, terus je aku campak masuk dalam blender) hahahaha. Lagi sekali sia-sia menuntut ilmu bab solid food since 3mons ago kan? His-his-his...APTB! 

Let's cont, after campak dalam blender chap Pensonic yang murah yang memang beli untuk blend baby food saja tuh pastu terus masuk dalam mangkok mikha. (Baca sekali nafas je ayat ni, saje susah korang tercungap-cungap :) Pastu here's the moment. Time to feed this demok with his first solid food a.k.a puree. 

Aku dengan penuh semangat jitu sumbat dalam mulut dia, mula-mula pandai nganga, after 3,4 kali sembur jer lebih. Gelabah jet sebentar aku. Yela, kawan tu pon for first time nak makan solid food dia kan, what do you aspect? Habiskan satu mangkuk dengan pelahpnye? logik la sket, kak? Mangkok tol mama dia nih! ;p. Tak pa cuba di lain masa. Never give up! Gimme 5! hehehehe...

Walaupon dah baca dan patutnya ikut rules 4days in a row makan puree yang sama yakni epal. Tapi aku dah langgar pantang. Ops! hari kedua mommy cha try bagi cerelac. Yup! dalam tin tuh, yang beras putih. I mixed it with susu ibu. Pray to Allah SWT memoga mikha makan. I put a lil amount of cerelac + my milk, pour it and gave it to mikha. Second trial was a success! Yeay! He accepting cerelac. Aduhai anak, nampak sangat mama takde talent jadi chef yer? Hehehehe..kamu sesenang refused homemade puree mama, dan pilih cerelac pulak.

Now, Mikha makan cuma 2 times a day. Sekali pagi before ke nursery and after balik nursery. Mommy cha still belum kasi nursery permission for them to feed mikha. Dah 6mons nanti, lain cerita. Hehehehe...Now, mommy cha dalam process try & error untuk bagi mikha makan. Ade jugak minggu lepas kasi dia pisang, potatoes. Lain-lain belom berani :)

This is what I really learn bila semua orang mempertikaikan kenapa bagi makanan dalam tin untuk anak. Hello? Kita bukan suka-suka nak bagi. Dan kita bukan pemalas sangat takat nak lecek-lecek, blend-blend makanan baby. Cuma kita ikut selera baby, and not 24h i only feed my baby dengan cerelac. Pandai lah sikit, jangan asyik hentam orang kalau tak kasi fully BF, kalau tak kasi makanan homemade nih dah chop dasar pemalas ke ape. Dah baby refused, takkan nak biar dia menangis lapar kan?. Yang penting, makanan tin ke, makanan tak tin ke, susu lembu ke, susu orang ke, janji anak nak makan. Kecik-kecik dulu mommy cha minum susu lembu Dumex tin merah, besaq-besaq tak jadi lembu pon? :)

Esok lusa nak try kasi yang lain pulop, Moms! dont ever frustrated and keep trying to feed ur baby. Boleh tiru macam mommy cha yang suka baca disini, lots of info :)
Baca tapi tak buat jugak hehehehe ;p

teruja mak-mak mangkok, sudu, garfu, botol semua nak publish kat belog :)

potong dulu kecik-kecik epal ni

pastu rebus, mommy cha + beras sekali

biarkan menggelegak ceni

sebab nak cepat main campak dalam blender even tengah panas..hadoyai!

pensonic saja..sebab murah! hehehehe

jeng-jeng, dah siap :)

sampai mengepak badan tengok makanan, amboi ko dik ikut perangai sape nih?

first attemp makan puree, demam badan pon sust :(

pastu gaya tangan nak main sudu lebih dari nak makan

last-last pegang sudu sendiri.
yang ni mommy cha bagi ke mikha

Oh! ya, time nih dia tengah demam. Sebab tu kureng selera makan. Kita pon kalo demam tak suka makan kan? Pahit mulut, pening pale, muntah, nak pitam, tak selera semua ade betol tak? :)

Till then, bye!

salamsayang,
mommycha!

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...