Iklan

Sharemyloves Geng!

29 May 2012

Mikhail & Nebulizer :(

Bertimpa dugaan lagi.

Patutlah semenjak dua menjak nih Mikhail susah sangat nak tido malam. Asyik merengek dan meragam malam sampai ke pagi. Both mama & dady sudah tidak tidor lena semenjak Mikha merengek setiap malam. Terpikir gak mommy cha kenapalah anak aku ni? Kembong perot ke? Lapar ke? Tak cukup minum chu-chu ke? Sakit ke? Kalau sakit ape sakitnye?

Semuanya terjawab hari ini. Sebab rasa tak sedap hati dengan keadaan Mikha yang selalu flu, berkahak, susah nak bernafas, kerap berpeluh, susah tidur malam, kurang selera minum susu so, mommy cha bawaklah Mikha ke DEMC. And Mikha..sah-sah POSITIVE kena Bronkitis (jangkitan kuman pada paru-paru).

Sian dia. Terkesima sekejap bila Dr. Koshy (Paed) bagitahu Mommy Cha sakit si mikhail ni. Eventhough this is a normal symptom among babies tapi tetap lah Mommy Cha risau. Yelah kan kena dekat anak sendiri. Mana tak risau. Actually Mikha dah berkeadaan ceni since last week lagi. Susah betul nak tidur malam. Mommy cha sebab tak ade experience kan jadi ibu-ibu nih, so mommy cha anggap nih normal lah for babies kalu nak berubah bulan. Sekalinya this is NOT normal okeh!

Lepas detail check-up dari Dr. Koshy tadi. Dia ade jugak tanya dah lama ke Mikha flu, berkahak ceni. Yeap..mommy cha cakap nearly 1 week. Pastu sah-sah kena sound dengan Doktor, kenapa tak check-up awal-awal. Alahai dah jumpe MO (medical officer) Ahad lepas, yang bestnye dia cakap cuma demam biasa untuk babies dan sarankan untuk bagi paracetamol saje. So I keep thinking this is normal lah! huh!

Nasib baik Dr. Koshy dapat deteact awal. Dia cakap bronkitis ni ada banyak tahap, dan Mikha baru nak kena tahap awal kiranya stage 1. Still belom teruk lagi. Tapi ubat nya memang tak lain tak bukan, kena sedut guna Nebulizer! Oh...tuhanku. Sampai cenggitu sekali rupanya pulop. This is what i regret the most....keep believing that my son sickness is NORMAL... :(

Sebab dah kena sakit ceni, so Dr. Koshy advised untuk rent nebulizer machine for 2days. Mommy cha cuak giler sebab tak tahu langsung nak guna bendalah ni. Tapi after nurse ajar...insyallah boleh kot? fuhhhh....Pastu every 3hours memang kena on machine supaya Mikha boleh sedut ubat gas dari nebulizer nih. Poor u sayam....

Deretan ubat untuk Mikha memanglah banyak, dari antibiotik, ke ubat kahak, ke ubat flu, hui macam-macam jenis hado. Sian pulak ke baby tecit-tecit dah banyak sangat ubat nak kena makan. Ni pulop sebab nebulizer kena on for 2 days kenalah mama & dady bergilir cuti-cuti mesia jaga Mikha kat rumah. Takkan nak harap babysitter kat taska pulop kan? Alahai...

After 2days nanti, on 31/5/2012 wajib jumpa balik dengan Dr. Koshy untuk tengok follow up & progress baby Mikha. Hopefully Mikha dah get well that time :)

So, last but not least meh la Mommy Cha share sekeping duo pics yang sempat daddy erie capture kat DEMC tadi. Nanti Mommy Cha cerita pasal jadi Nurse dekat rumah pulop yer. Adeh..menggeletar tangan nak bagi anakanda tercinta sedut gas dari nebulizer nih, sebab selama 31 tahun hidup tak pernah ku guna mesin gas nih..tengok pon tak pernah...huwaaaa! oh My english! :P

mola-mola dia siok, ralit nengok abam-abam main playground dekat klinik Paed DEMC tu, maap muka I serius i tensen anak i pon sibuk nak main kat situ..teruja sangat..padahal belom dapat kaki lagi tuh!

pastu dia dah cuak sikit sebab nurse pasang nebulizer tu, mama dia double cuak...
pastu dah start engine nak meraung dah....
and last..meraung macam hapa ntah..alahai anak sian kamuuuu :(

Nota kaki: Nasihat kepada para ibu, sentiasalah awasi kesihatan anak-anak anda yer :) opps! doakan mikha sehat yer unties-unties :)

Salamsayam,
*Mommycha*

 


9 comments:

Mama Likha said...

bronkitis ke ??? mama jetti tk phm, sbb tkde exprience cmni.. betull... jd sesak nafas, kahak smua sbb bronkitis...? sian mikha, npe doc aritu ckp demam biasa saja ???!

arap mikha cpt baik yer. duk diam2 kt rmh, jgn kuar jalan2 smpi dh betul2 sembuh yer cayam.... sbr ye mummy cha ! kena kuat demi anak.., wpun susah hati.....

Ely Hasrul said...

mikhaaaa cpt baek okehhh!!!
satu bende yg kitorg belaja time sami boy dulu 'jangan ambil mudah' agak2 kite tgk baby xsihat lebih 3 ari cpt2 lah berjumpa yg ade hujung nama MD hehe. kalu buleh terus ke Paed senang cite. Biarlah org kata kite overst tp kalu anak sakit bukan org nk tolong jaga hehe..

kiss mikha!!

amal said...

huu sedih pulak tengok mikha camtu.. cepat2 sembuh ye mikha! erm tu la kan.. kalo dah banyak hari tak sihat kena cepat2 jumpa doktor.. doktor yg lbh berpengalaman laa..

Mimy Hamid said...

tengkiu sharing mommy cha...kena check jugak Fayel..ada tak simptom sama...lebih kurang je tak tido malam tu...

mikha cepat baik yer syg nanti jumpa Fayel key..leh gomol gomol sesama

mommy cha be strong..n take care...mommy kan kuat kannnnnn

Liyana said...

alahai cian mikha... cpt sembuh ye hensem boy :)

PUAN SUE said...

mikha cepat sembuh tau nnti leh dating ngan mumtaz aqilah

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 said...

get well soon mikha.. actually.. my son pon baru je baik dari jankitan kuman paru2 ni... kesian sangat kena nab aje kat hospital. stay hospital smpi 5hari..

**kami~nak~tawen** said...

mikha bambam cepat sembuh ye..cian mikha...

amirah said...

moga cepat sembuh ye mikha...

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...