Iklan

Sharemyloves Geng!

24 May 2012

Masok workshop pulop?

Masok 'workshop'

Itulah yang terdaya mommy cha tulihkan :). Ape yang masok workshop nye tu? Bukan kereta myvi mommy cha tapi breast pump spectra 3 yang selalu I guna tuh. Susah wooo bile machine tuh rosak, rase macam separuh jiwaku pergiiiiiiii :p

Pulak tu, mikhail bukan jenis yang direct feeding. So bertambahlah susah. Terpakse meminjam medela manual pump dari my SIL. Rupanya bukan senang pakai manual pump kan? First time guna meleleh-leleh susu kat badan. Choi!

Patotla kengkawan mommy cha ramai yang komplen pakai manual nih lenguh leher...bila lepas guna memang lenguh sebab asyik nak tunduk tengok susu. Adoiyainyeponnnnn. For me much better guna electric pump. Senang, mudah dan cepat hehehehehe :)

Ok flashback balik cu citer pasai spectra 3 yang masok workshop tu. Mommy cha call Histopint (company yang memang servis untuk pump ni). Mudah sangat step nye. Memola call derang, pastu suruh derang pick-up kat opis (sebab ade servis pick-up pump). After a week derang akan call kita balik dan bagitau pump dah ready with certain amount (tertakluk kepada kerosakan pump kita itew). Dan despatch derang akan hantar kat kita balik. So, tak perlu lah menyusahkan diri untuk hantar pump kita yang rosak ke opis derang di Subang nun. Jauh la pulop ken?  :)

Bagi kes mommy cha, charge service cuma RM48 jek. Murah kan? Dan charge despatch is around RM30. Round total: RM78 jer. Fuh! selamat murah kan?. Masalah pump yang dikenal pasti adelah, susu sudah masuk dalam mesin pump. So sebab itu lah, dah blocking dalam pump tu. Hadoi! Patut le each time I pump macam tak suck betui-betui....Ish-ish-ish....

Berbalik ke manual pump nih. Sedeyh rasanye sebab production memang merudum jatuh :( selalunya dapat 3-4 botol penuh sehari. Ni nak cecah 3oz per bottle pon susah. Hadeeiiiii. Tapi patut juga bersyukur kan, sebab itulah rejeki dari Allah SWT. Kita perlu redha :)

So guys, let's cekedout the picturesssss :

lebeyh kureng ginilah pump nye sebelom rosak :(

ha..tu nampak tak ade tulih Histopoint tu, kol number yang tu kalo ade rosak ye kengkawan :)
ini saje hasil bila guna medela harmony manual untuk sekali pump :p

ok. tata:
momycha

24 comments:

PUAN SUE said...

samelah kitew..pakai spectra 3 jugak..memang pakai manual lenguh..

farhana shamsuddin said...

chayok!!

e k i n ♥ y u s r i said...

wah,thanks mommy cha sbb bgtau....
kot2 pump rosak nnti,senang
terus call jerk
huhuhuhu

amirah said...

byk gak tu cha..spectra 3 sy pun aritu masuk workshop gak. dr melaka ni kena courier sume kena charge RM99..huhu..ok la sket walaupun x mcm baru2 dulu

Cikpuan rara said...

wahhh banyak susu nya.rezeki2.

aTy _faRed~ said...

mmng kalau pakai manual letih..hasil pon tak banyak..kene gigih..sy pernah try sedare punyer..die yer yer promote kate ok bagai..haaa ko..hamik...huhu...beza sangat ngan pakai letrik..:) tp kalau dah terdesak tu membantu gak ar kan..;p

luvira said...

mommy cha, ira pakai harmony gak...tapi ira sukeee ngan harmony...tapi pkai harmony kat umah je...pam masa tgh tgk tv...so xde lar rasa lenguh sangat...tau2 je dah penuh...kat opis ira pakai fs...lebih mudah n cepat ;)

Lala Latif said...

byk nye susu...bestnye...pakai manual pun dapat banyak mcm tu...ok la tu...jeles...:-)

Mimy Hamid said...

akak suka manual..heheh elektrik rasa slow la..ku tetap la ngan avent manual..cepat servis mikha nak chuchu

Mommy_Cha said...

spectra senang...kan? manual lenguh mmg lenguh..hadoi :P

Mommy_Cha said...

chaiyokkkkk!!!

Mommy_Cha said...

betul tuh ekin..mmg leh terus kol jer nanti derang pick up bP kiter :)

MimahAjil said...

Subhanallah...banyaknye susu awk wlupn pki manual pump...
semoga rezki Mikhail akn terus mencurah2...Amin

veesakura said...

x pernah try manual even my SIL dok suggest avent manual best. tgk la, kalo de rezeki lebih, nak jugak bli yg manual tu. just in case yg letrik kena masuk workshop. gila tamak kan? haha

Mommy_Cha said...

tu lah kan kalo melaka pon baru 99ringgit putrajaya nih alahai lagi lah murah kot yer hehehe :)

Mommy_Cha said...

alhamdulillah rejeki anak rara :)

Mommy_Cha said...

aty yup mmg letey skit kan...pastu lama nak full susu utk sebotol tuh. kalo letrik jap jer..alhamdulillah rezki mikhail :) tapi kalo dah tarak lekrtik yg manual lah dicarinyer :)

Mommy_Cha said...

harmony nih corong tuh getah so sgt senang nak guna sebab lembut kan? FS? gulp! belom mampoooo :)

Mommy_Cha said...

ahamdulillah darl..heheheheh :) still producing even not direct feed :P

Mommy_Cha said...

hehe tgh servis blom dpt lagi lmbat lak kalo nunggu gini grrrr!

Mommy_Cha said...

alhamdullilah sis. syukur byk jugak la susu. semoga terus menerus ade susu...insyallah :)

Mommy_Cha said...

tak tamak lah dear..itu semua mcm investment boley guna utk second baby gak kan :P

Liyana said...

pnh terfikir gak psl manual pump ni..rase mcm nak dua2.. hehe yela bile rosak, satu lg blh guna, lalala

Erina Asmawani said...

ena pun pakai spectra 3,mmg best! So far lom ada pape prob lagi.Masa memula pakai Avent manual, ok jugak. Tapi tula..tangan jadi sepit ketam nak mengepamnya. Hehe. frustkan bila susu tetiba merudum..ena pun pernah sekali. Rupenya kurang minum air.Kita kena minum at least 3L sehari.

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...