Iklan

Sharemyloves Geng!

09 May 2012

4mons and still susah mau tenyum!

Salam Guys!

yeay! tq mama jaga mikha time domam =)


Mikhail sudah 4mons today. Yeay!
Dah pandai meniarap. Selain dapat akai terjerit-jerit kalo time tengah happy hour dia. Tapi sementara nak mencapai angka 4mons tu siap la kena demam. Al-maklum ler nak berubah bulan kan? Macam-macam penyakit mai....

Bila baby demam, mak pak yang menggelabah jet kan?. Pulak anak sulung, pengetahuan nak handle baby demam memang ZERO!. Adus! Mikhail nih pulak jenis suka demam on & off. Sat-sat bila kita check temperature badan dia panas...pastu after 3 hours tu check lagi dah turun. Cuak gak la.

Pastu kan, kalo demam selera minum chu-chu jugak ZERO! Mana lah si bam-bam nih tak 'seroh' = turun badan dia. Tadi check up pon naik 500gram saje. So, total weight Mikhail for 4mons adalah 8.0 kg tepat. Cian anak mama nih dah tak bam-bam macam dolu-dolu....

Mikhail nih pulak cepat boring dengan sesuatu. misalnya chu-chu formula dia. Dulu dia seems ok dengan Anmum, pastu anmum pon tak dipandang nye sebab boring. Mommy cha lani dok try Dutch Lady pulop. Baru jer try 2weeks, pastu dah nampak dah dia minum main-main. EEiiiiiii geram sunggoh!

Susu ibu still minum, tapi Mommy Cha tetap lah sulamkan dengan formula milk in case susu mommy cha kurang ke hapa...takdelah mommy cha fening nak pikir susu ape nak ganti kat Mikha kan?. Pastu today mommy cha berhajat nak tukar ke Enfalac pulop. Kot-kot Mikhail mau ke susu tu. Since dari baby lagi dah bermacam susu try, malas nak list kan. Banyak sangat susu. Penat! hehehehe....

Berbalik kepada Mikhail dah 4mons tu. Bila badan dia panas mommy cha memang letak kool fever, selain letak kain basah atas pale dia. Ubat memang sentiasa on. Every 4hours la kan?. Yang paracetamol pink tuh. Lagi satu, memang sebab kureng pengetahuan pasal ubat-ubatan baby nih. Rupanya ada vicks for babies kan? Hohohoho. My bad....i really dont aware about that....kuang2x.

Vicks baby blossom tuh memang awesome lah! Bau pon wangiee jer. So, memang itulah teman terbaik Mikhail selain kool fever dikala dia demam. Hehehehe...At least boleh sapu kat dada dengan belakang dia kan? Bagi rase warm sikit kat baby...

So, itu sajalah after mommy cha EL 2days untuk jadi misi kat umah jaga anak demam. Yang pasti, bila anak demam mommy dia sekali pon rasa nak jangkit demam. Huaaaaa... aptb!

budok domam =(...maapkan mama yek sayang baju lain, suaq lain peten hahahahaha!


vicks for babies

comei tutup dia kaler pink

for babies 3mons up to 5 years

wangi pulop tu

mikhail riefqee punyo!

bestpren mikha dikala domam

Salam Sayang,
~mommy cha~

10 comments:

celebration of love said...

cian dak bambam ni demam... take care ye.. :D

e k i n ♥ y u s r i said...

tembamnye die
gerammmmm

Mama Likha said...

ohh serius tkthu balm ni. okeh nti second baby kena get ready satu kt rmh lalallalalala

Liyana said...

tembamnye beliau...geram je tgk
cpt sht ye

~ NANA ~ said...

kesiannya...tak sampai hati la tengok baby demam...huhu

veesakura said...

get well soon darling! cian mama kamu risau2..

cikpingu said...

alolo.. cian.. tp muke leh ceria je 2.. :) smoge cpt sembuh..

Ely Hasrul said...

mika cpt baek okehhh.. arinih 10hb suci genap 2bln hihi

Mimy Hamid said...

nak peluk mikha ..nanti kita ketemu ek nak amik susu tu..kita set date alamanda ok x??

baru ku tau baby balsam tu..hihih kena cari la

rina mazlan said...

Salam kenal :)

Anak saya haritu demam+selsema+batuk. Sapu je vicks ni kat dada dia, nampak senangla dia bernafas. Tido pun lena. Tapi saya tak suka sgt ler baunya mcm herbakan... :)

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...