Iklan

Sharemyloves Geng!

10 April 2012

Second entry mommy cha!

lena dalam keta..sambey pikir ape ntah si mikha nih....
           
           Oh! tension pulak nak update blog bila dah upgrade blogger pada yang latest version! oh! menyesal....lupa lak nak ucapkan arigato pada kengkawan bloggers yang sudi drop lovely comments kat blog mommy cha. Rindu  korang semua sangat-sangat. Tapi oleh kerna rutin mommy cha sudah terbalik upside down, jadinya untuk update blog masa yang ada sangat limited! umpama emas sangat-sangat. Semuanya kerana si bam-bam mommy cha tu. Si mikhail riefqee. 
           Untuk rakan-rakan yang dah jadi ibu, mesti rasa apa yang mommy cha rasa. Bangun awal pagi kan? tak nyenyak tido malam kan? sibuk teringat anak kat taska kan? pastu...jadi sangat bz sebab sediakan semua kelengkapan si tenit ni menjelang hari dia nak pi taska. Mommy cha sempoi ja, beg ke taska pon supply baju, pampers siap-siap untuk seminggu. Sebab kekangan tenaga untuk dukong si bam-bam dan mengheret beg yang banyak setiap hari...dah macam pokok krismes dah aku! hehehe.... Cuma everyday mommy cha akan bekalkan EBM (express breastmilk) 25 oz untuk si bam-bam, termasuk satu tin susu formula bagi backup kan...sebab mikha dah campor-campor minum. So, dia sangat fleksibel breastfeed boley, susu formula pon boley... menjadi ibu bukan perkara yang mudah. Ok! baru tau langit itu tinggi ke rendah noks! orang lain dah tido, kita sibok dok basuh, steril botol si tecik tu. Selain buat kerja rumah yang boleh, lipat kain, basuh baju, kemas rumah, meyapu lantai...huish....terer! tapi nak buat ape pon, kena pastikan si mikha ni tido dulu. Sign untuk tau mikha tido nyenyak pon senang. Oleh sebab mikha tak boleh berenggang dengan puting 'nyot-nyot' jadinya time mikha tido mommy cha akan upah puting buat dia ralit, lali, mamai,,hiks! once dia dah tertido dan kalo dia dah nyenyak tido secara automatiknya dia akan meluahkan 'nyot-nyot' nye itu sendiri. Itu sign bahawa, kalo bom meletop sekalipon mikha akan tidor nyenyak senyenyak nye! mudahkan? ok. 
            Cara tido mikha pon sempoi. mommy cha tak ajar dia dalam buai or rocker or pangku atas riba. Cuma letak dia atas katil mengiringkan dia dan biar dia tidur peluk bantal. Cukup itu saja! mikha akan tido lebih lama hiks! lagipun tidur mengiring baik untuk baby, terutamanya yang baru lepas menyusu, ini kerana mungkin baby kita belum cukup hadam susu kita. So by mengiringkan dia tidur susu yang masih belom ditelan boleh mengalir dengan senang dari mulutnya ke bantal. kan?? 
          Semalam mikha genap 3 bulan. Kena injection pun sudah for 3mons. nangis tak? soalan biasa ditanya kepada ibu bapa...haruslah nangis, dan menangis itu bagus untuk mengembangkan paru-paru bayi dan kanak-kanak. Mikha pon dah kena injection phenumococcal dan rotavirus. Ini sangat penting. Tapi bab vaksin kita akan cerita kemudian eh. =) sekarang mikha dah pun seberat 7.5kg for 3mons. Dah pandai mengiring untuk meniarap. Takpe slow-slow sayang. Mommy cha pon rasa baby ni kena go by its flow kan? jangan sebab anak orang tu dah boleh meniarap, kita pon nak force baby kita meniarap...jangan sebab anak orang dah boleh merangkak, kita pon nak pakse anak kita merangkak...no!no!no! hurm..rasanya sampai sini dulu sebab byk betul kerja yang still pending. Almaklum lah mommy cha kan baru naik kerja after bersenang lenang selama 3bulan kat kampung...esok, lusa or bebila, mommy cha akan cerita pasal new BPA free nursing bottle from Pigeon. tunggu bottle sampai dan mommy cha akan buat write-up pasal this product ok? oh..banyak betul nak story mory tau! hiks!..till then. bubye! 

mommy sakit mata hahahah bersama bodyguard mommy, sori pic tak comei...dlm keta ar..gegar-gegar!


*mommycha*

24 comments:

Mimy Hamid said...

hi bam bam mikha geng Fayel ni...meh ajak mommy dating sama nak...

Lady Rina said...

comelnye baby...geram tengok pipi tu...

Mommy_Cha said...

hihihi jom fayel dating mkn sesama..... ;)

Mommy_Cha said...

hihihi pipi labu..tapi dah kurus skit dah skarang..uwaa....!

**kami~nak~tawen** said...

comeynye..gebunya, demok2 jari jemari..rs cam nk gigit!!!! :))

Mimy Hamid said...

datang magnum selayang roger

Mimy Hamid said...

eh magma...lalala

Liyana said...

hi bby mikha! gebunye die, geram tgk

PUAN SUE said...

mikha nnti jumpa mumtaz aqilah ok..kt alamanda...aqilah dah anak dara tau..hihi

Mommy_Cha said...

hoi kak ingatkan nak beli nombor ekoq tadi..kat magnum hahahahahah! magna ville lah kak!

Mommy_Cha said...

hye untie....mikha dah kureng gebus sejak duduk kat taska! huwa.....!

Mommy_Cha said...

hehehe...baik untie sue...boley ngorat aqilah ker untie? ahaks!

PUAN THALHA : said...

pics tak comel tak pe. asal mommy & lil baby tetap comel. hihi

Ely Hasrul said...

hensemmmnyeee mikhaaa!!.. tu jari dia tu kalu buat sup sedap tuhh geramnyee cam nk gigittt...

Mommy_Cha said...

mommy ely: hensem eh? leh ngorat suci nih...hikhikhikhikh! jari tu buat sup sedap...mkn terus fresh2 lagi sedap hahahah!

Mommy_Cha said...

hehehe tq dear....;)

izla said...

bambamnye mikha.. anak saya 6 bulan baru 7kg. memang semangat sungguh. Geram ehh nak gomol.

Mooniqueen said...

Congratss dear....semangatnye Mikha ni..Geram..

luvira said...

Geramnye jari jemari dia tuh...

Shy Syaz said...

Congratz mommy cha. Penat gak kan jd mommy ni, xpenah dpt tido straight 2jam..tp berbaloi kan. Semangat bam bam, rs nk gigit2 drumstick mikha ni..slmt kembali bekerja!

cikpingu said...

alolooo.. tembam nye pipi die.. nk ggit2 je rse

CikNaa said...

mommy cha is back!
fuhh.. rindu sgt la..
skrg dh ada mikha yg super bambam tu..
syokk nyeeeee =)

e k i n ♥ y u s r i said...

rindu ngan mommy cha....
hehehe

syafisyifa' said...

Mikhail yg comel mcm mama dia jugak...selamat bersiaran..blog mommy cha yg best dr dulu

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...