Iklan

Sharemyloves Geng!

24 April 2012

Nursing Pad anyone?

Salam guys!

Untuk ibu-ibu semua. Mari bercerita pasal susu ibu sekejap. Terpikir tak sumtimes susah betul kalau susu penuh di 'miss B' kita? Pastu kita pon rasa macam aiseh..harus kena pam nih, dan kalo baby ade berdekatan kita haruslah kita terus sumbat mulut baby dengan 'nenen' kita kan?

Macam mana pulak kalo kita tengah shopping berseorangan dan tak bawak breast pump. Haruslah baby ditinggalkan dirumah bersame apaknye sebab kita nak bersenang lenang sopping sakan bersame teman tersayang kan? Apa barang bawak baby hehehe....

Kalau Alexander Graham Bell terkenal dengan ciptaan telepon dia...mommy cha pon 'salute' habeess dengan pencipta nursing pad. Alo! jangan buat-buat ternganga tatau yek..nih bendalah yang kita lapik kat bra tanak bagi susu 'membasahi atau menghujani' baju kita tuh...ha..yang itu lah....=)

cun kan nursing pad cenggini...wah......!
veri da creatip!

So creative yu ols. Dan persoalan nye disini, apekah yang menjadi pilihan mommies sekalian? Sama ada yang washable atau disposable (pakai buang) punye?. Mommy cha mempunyai kesukaran membuat pilihan yu ols. Kalau pegi opis memang pakai yang washable sebabnye kerap nak pumping so 'kebarangkalian' untuk tembus susu ke baju memang sangat low. Tapi kalo dah kuar 'berjimba-ramba' ha...jangan sesuka hati nak pakai yang washable tu sebab kalo penuh, memang meleleh dan basyahhh beb!

Setakat nih mommy cha kan kalo kuar jalan-jalan memang suka pakai yang disposable nursing pad. Dan jenama pilihan mommy cha adelah tolly joy. aip! jangan kata eleh..guna jenama chap ayam yek! tolly joy nih best tau, sebab kalo susu dah penuh dia bertindak macam mendap dalam kapas nursing pad tu. So, secara tak langsung kita tak rasa basah atau berat. Dah banyak gak nursing pad yang mommy cha try. Last-last suka benor dengan tolly joy nih. Selain dari gam yang stick dekat bra tu sangat kuat okeh. I lurve tollyjoy! *tetibe :p* hehehehe....Dan untuk washable pon still suka pigeon and tollyjoy. ade gak kawan-kawan yang suggest pakai pureen, tapi belom try lagi. 
mommy cha punya ceni lah
yang isi nye begini ha...

Pastu macam mana yu ols basuh nursing pad nih, jangan jadi macam mommy cha, semua nak 'memesin' a.k.a masok mesin. Pastu kuar jer habis berbulu hehehehe..tu lah dasar pemalash kan....Sebenarnya basuh tangan je...ayoo itu pon tak larat ka? Yang pastinya, sentiasalah tukar nursing pad korang, janganlah pakai nursing pad yang sama sehari semalam...toknek kuman, grandma bakteria semua dah lekat kot..pastu sesukahati nak breastfeed baby korang kan? Pastu baby mula lah sakit itu, sakit ini...no.no.no.no.no.!
Oklah..itu je for today.. bermanfaat kan today punye entry? hehehehe....

jangan sampai berkulat yek! erk..goli den...

salamsayang
*mommycha*

20 comments:

Ely Hasrul said...

disposable senang sbb mls nk basuh yg washable. tollyjoy besh ek? selama ke nih pakai yg asal murah dipasaran hihi.. tp brand bebe mmg besh la

Mimy Hamid said...

i pakai jenis bebe dear...yang disposable sudah....kena pakai lol...cik B bengkak aduyai..basahhhhh

Mommy_Cha said...

hehehe kan? disposable senang pas pakai campak buang je dlm dustbin...

Mommy_Cha said...

i dua-dua belasah kak...sumtimes washable sumtimes disposable..tgk mana sempat capai...

e k i n ♥ y u s r i said...

tq mommy cha for the info

Mommy_Cha said...

hehehe no probs mommy ekin....=)

~ NANA ~ said...

i takde experience pakai lagi tp i dh beli 4 pairs yg washable & 2 boxes yg disposable...mcm senang pakai yg disposable je coz blh campak bunag...hihi

ciksuen said...

mmg item wajib ade utk ibu menyusu kan? i penah sekali terlupe nk pakai, abes lencun itu baju. huk2 T_T. berdasarkan sifat kemalasan i ni, yg i pakai harusla disposable. tp xlarat jugak nk angkut bebanyak kalu nk menyusu sampai 2 thn, jadi beli jugakla yg washable. jimat sket~ hehe

hana yoriee said...

hana tak penah pakai yg disposable. pki yg washable je..ala lg pun masih dlm pantang..hehe..tp yg washable autumnz pny best jgk!

Mama Likha said...

Kilang susu dh lama tutup sobsobskobsob

Tp dlu pkai yg disposable jer snang....yg mothercare punya..mls lah nk cuci2... Dasar pemalas kan :p

PUAN SUE said...

penah sekali je baju basah abis..tak sedorrr..huhu..lupe diri

luvira said...

ira kalau kuar bawak baby pakai yg disposal...senang, campak buang...tak payah nak basuh basuh...(dasar pemalas)

tapi kalau g keje ira pakai medela milk collector...susu tak terbuang n baju dijamin tak kan basah...sedap n selesa...tapi setiap 3 jam sekali kene g letak susu yang terkumpul tuh dalam botol lew ;)

izla said...

saya pakai disposal je. dapat free berkotak-kotak dari cousin.
Ni pon ada lebih 1 kotak lagi.

Tapi cantikla yang bunga2 tuh, siap ada riben pon ada.

Liyana said...

tq mommy cha for the info.. pasni nk try beli tollyjoy pulak la :D

ettyzukhair said...

suke pkai disposable pureen...every month mmg spend beli 2boxes 84pc punye...wajib pakai siang malam..pkai washable xbest, kasar & akan tembus jugak..hehe

kayrul-shah said...

sejak susu kurang nie, tersadai jer nursing pad yang disposable and washable kat umah..tak terusik langsung...huhuhu

AkmaFaizal said...

pernah pakai pun yg washable je...tp kadang2 tak overflow gak kan..so kompemlah kena baju gak.tp beringat gak..pakai baju yg kaler2 banyak..so tak pasanlah..haha..tp tetap gak rasa melekit n mgeras pasal susah dh kering kat baju.hehe

PUAN SUE said...

m.cha,fasihah besfren dari tadika lg..cha pya fesbook pe..fasihah tu bos cha ye..Ya ampun,,,kecik je dunia kan..

kitorg nk dkt setahun gak tak tahu yg opis kt bersebelahan..klu xmmg dh terjah si fasihah tu..su keje kat perangkaan 2 tahun gak kt c2..

veesakura said...

i ade 2 boxes bebe and 3 boxes NUK, disposable. autumnz punya washable, ada 6pcs. tapi, tak tau la mana yang best sebab blom pernah try. hehehe

Shy Syaz said...

mommy cha..mane nk cari yang washable pad yg corak2 tuh..cantikk! kalo sy, sy suke pakai washable je..

Tabung Kami

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...